Monopoly

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
bogas
Has thanked: 429 times
Been thanked: 683 times

Re: Monopoly [kryptoreklama]

Post autor: bogas »

konev pisze:Prawdą jest, że większość grających w gry planszowe grało w Monopoly. Natomiast kłamstwem jest, że większość osób grających w Monopoly gra w gry planszowe.
Zgadzam się w 100%. Zresztą gdyby tak nie było to nowoczesne gry planszowe byłyby rozrywką masową. Tak, miałem wcześniej Eurobiznes, grałem też w Fortunę oraz posiadałem Monopoly. Jednak żadna z tych gier nie zachęciła mnie do drążenia tematu. Gdyby nie pewne ferie w Hamburgu i poznane tam Carcassonne, nie grałbym dzisiaj w gry planszowe.
P.S. A Monopoly to gniot i nikt mnie nie przekona, że jest inaczej.
Awatar użytkownika
waffel
Been thanked: 8 times

Post autor: waffel »

Z mojej strony powiedziałem, co wiedziałem. Fajnie, że ktoś się ze mną zgadza.

Michale: masz rację, bo to nie są gatewaye. Mi się marzy, żeby miejsce Monopolu zajęła ta trójka: Carc, TtR, Osadnicy, bo sam wsiąkłem za ich sprawą. Mi żadna z tych gier się już zbytnio nie podoba ale przekonywanie ludzi do planszówek Monopolem jest jak wspomniane przeze mnie reklamowanie amerykańskiej kuchni za pomocą McDonalda albo włoskiej za pomocą mrożonej pizzy.

Jeżeli ktoś się nie zgadza: idźcie w świat i nawracajcie ludzi Monopolem, a jak wam się uda będę się cieszył razem z Wami.
Awatar użytkownika
Geko
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Post autor: Geko »

Nie będę się rozpisywał. Powiem krótko: w zupełności się zgadzam z Wafflem.
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Awatar użytkownika
pikpol
Been thanked: 1 time

Post autor: pikpol »

pozwolę się podpisać pod tym co mówi Geko i Waffel
Awatar użytkownika
Andy
Has thanked: 86 times
Been thanked: 201 times

Post autor: Andy »

A jednak siła Monopoly jest ogromna: http://deser.pl/deser/1,97052,6205764,P ... opoly.html
:D
Gdy wszystko inne zawiedzie, rozważ skorzystanie z instrukcji.
Awatar użytkownika
mst
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: mst »

Tylko za co tą panią aresztowali? :shock: Bo jeśli za posiadanie fałszywych pieniędzy to wszyscy planszówkowicze są zagrożeni. :twisted:
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
Awatar użytkownika
Nataniel
Administrator
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Post autor: Nataniel »

Wygląda mi to jak notka PR. Jeżeli chcemy mieć takie same publicity -- moze ktos z tego forum powinien sprobowac takiego numeru z banknotami z Wysokiego Napiecia albo biletami na pociag z Wsiąść do pociągu? Jakby cos, zrzucimy sie na kaucje ;-)
= Artur Nataniel Jedlinski | GG #27211, skype: natanielx =
= Festiwal gier planszowych w Gdyni - GRAMY! =
Awatar użytkownika
pikpol

Post autor: pikpol »

z tego co się orientuje to posiadanie nie jest karalne ale wprowadzanie do obiegu już tak:)
Awatar użytkownika
mst
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: mst »

Ale Pani raczej wycofywała niż wprowadzała do obiegu. :wink:
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
Perpetka
Kontakt:

Post autor: Perpetka »

Ja też chciałam powiedzieć, że zgadzam się z Wafflem.

Idę przeprowadzić akcję PRową i opchnąć u jubilera klejnoty z Cavum :)
Awatar użytkownika
Dzej

Post autor: Dzej »

Jak ludzie dalej będa chcieli promowac gry planszowe monopolem, to zawsze będa one traktowane jako lekka gierka o dużej losowosci. :roll:
Nigdy więcej karcianek kolekcjonerskich i pseudo kolekcjonerskich. [W trakcie infiltracji mafii Twilightowej ]
Awatar użytkownika
bartek_mi

Post autor: bartek_mi »

w swietle "akcji" hasbro takie newsy budza moja nieufnosc...

http://www.popcorner.pl/popcorner/1,815 ... zowe_.html
Dice Hate Me :(
Awatar użytkownika
Dzej

Dobre znalezisko.Ewidentna reklama hasbro. Nie dosc ze jest rysunek monopoly,nazwa monopoly jest pogrubiona ,scrabble juz nie(dodali pewno dla przeciwwagi)

Oczywiscie dodanie stare dobre odwołuje sie do instynktów, ze produkty z tradycją są najlepsze.

Btw scarbble to pewno tez hasbro.(akurat nie pamiętam wiec pytam)
"Tak jest na świecie. A jak jest w Polsce? Czy Polacy w ogóle pamiętają o czymś takim jak planszówki? Jak sądzicie."
wpisałem tylko w googlach gry planszowe i prosze: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=gry ... y+planszow

NIe trzeba byc ekspertem zeby wiedziec ze ludzie grają i to sporo.Odrazu wyskakuje kilka stron sklepów i portale tym sie zajmujące.

"Ostatnio zastanawialiśmy się w Popcornerze czy gry planszowe mają jeszcze rację bytu. W końcu w erze komputerów i konsoli, łatwego dostępu do rozrywki i kultury masowej tradycyjne planszówki mogą wydawać się reliktem przeszłości."
I Monopoly jest tego reprezentanten i odnowicielem w jednym tak? :lol:
Nigdy więcej karcianek kolekcjonerskich i pseudo kolekcjonerskich. [W trakcie infiltracji mafii Twilightowej ]
Awatar użytkownika
cahir
Has thanked: 16 times
Been thanked: 7 times
Kontakt:

Post autor: cahir »

#
28.01.09, 16:01
Dzej
Popieram geko ewidentna reklama.Mam nadzieje ze chociaz dobrze hasbro płaci
Macki układu ( "szara sieć" )po raz kolejny zostały odrąbane, he, he :P good job :!: :idea:
Jezus zbawia, Allah nagradza, Cthulhu pożera.
Awatar użytkownika
Geko

Najwyższy czas wysłać Mr. Monopoly na emeryturę. Na dowidzenia można mu rzucić staropolskie "spieprzaj dziadu" :twisted:
Awatar użytkownika
Dzej

A moze załozymy grupe ktora będzie rozwiązywac zagadki kryptoreklam,staniemy sie sławni,dostaniemy program w telewizji a potem sami będziemy tworzyc krypto rekklamy za wielgachną mamone :wink:

A tak na powaznie to najgorsze jest to, że oni uwazają nas za idiotów którym mozna wszystko wcisnąć.Dzisij to sie nazywa budowanie wizerunku :roll: .Nie dajmy sie :!: .To nie hameryka :twisted: :lol:
Geko pisze:. Na dowidzenia można mu rzucić staropolskie "spieprzaj dziadu" :twisted:
nokaut :D
Awatar użytkownika
draco

Post autor: draco »

Przyłączam się do grupy Wallfa. Monopoly nie było pierwszą grą, którą poznałem. Jak zagrałem pierwszy raz mając 7 lat, to poczułem niesmak beznadziejnej mechaniki. Te wszystkie kryptoreklamy robione przez Hasbro pokazują tylko jak słaby jest Monopol. W równej walce z nowoczesnymi grami nie ma szans, więc wydawnictwo ucieka się do chwytów poniżej pasa. Czuję w związku z tym ogromny niesmak.

Scrabble wydaje Mattel. Tak, ten Mattel od lalki Barbie.
Awatar użytkownika
bartek_mi

Post autor: bartek_mi »

draco pisze:Scrabble wydaje Mattel. Tak, ten Mattel od lalki Barbie.
wiki says: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Hasbro_games

pewnie zalezy od rynku

i jeszcze z opisu scrabble

"In 1952, unable to meet demand himself, Brunot sold manufacturing rights to Long Island-based Selchow and Righter (one of the manufacturers who, like Parker Brothers and Milton Bradley Company, had previously rejected the game). Selchow & Righter bought the trademark to the game in 1972[8] JW Spears began selling the game in Australia and the UK on January 19, 1955. The company is now a subsidiary of Mattel, Inc.[4] In 1986, Selchow and Righter sold the game to Coleco, who soon after went bankrupt. The company's assets, including Scrabble and Parchesi were purchased by Hasbro.[8]"
Dice Hate Me :(
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 553 times
Been thanked: 1615 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

draco pisze:Scrabble wydaje Mattel. Tak, ten Mattel od lalki Barbie.
Dzej pisze:Btw scarbble to pewno tez hasbro.(akurat nie pamiętam wiec pytam)
bartek_mi pisze:pewnie zalezy od rynku
bartek_mi ma rację. Dystrybutorem Scrabbla w USA i Kanadzie jest Hasbro. Dystrybutorem na Europę i resztę świata jest firma J.W.Spear, należąca od ponad 10 lat do koncernu Mattel. Informacja ze strony Scrabble:
SCRABBLE® is a registered trademark. All intellectual property rights in and to the game are owned in the U.S.A and Canada by Hasbro Inc., and throughout the rest of the world by J.W. Spear & Sons Limited of Maidenhead, Berkshire, England, a subsidiary of Mattel Inc. Mattel and Spear are not affiliated with Hasbro.
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Kontakt:

draco pisze:Jak zagrałem pierwszy raz mając 7 lat, to poczułem niesmak beznadziejnej mechaniki.
Wcale się nie dziwię, że Monopoly Ci się nie spodobało. Byłeś po prostu za młody, żeby zrozumieć, o co chodzi w tej grze. Aczkolwiek jestem pełen podziwu, że w wieku 7 lat wiedziałeś, co to jest mechanika gry i potrafiłeś nawet ją ocenić. :D
Zresztą wielu krytykujących Monopoly ma raczej infantylne pojęcie o tej grze. Jak czytam, że "tylko rzuca się kostkami", że "nie opłaca się handlować" albo że "handlują tylko niedoświadczeni gracze" i że "gra trwa wiele godzin" to faktycznie odnoszę wrażenie, że piszemy o różnych grach.
Żeby nie było nieporozumień - ja wcale nie uważam, że Monopoly jest najlepszą grą. Może kiedys tak faktycznie było, ale zapewne przestałem uważać Monopoly za najlepszą grę wcześniej, niż ktokolwiek inny z tego forum (we wrześniu 1978, jak kupiłem Ryzyko :D ).

Jeśli chodzi o artykuł w Popcornie, to faktycznie jest to początek akcji promującej Monopoly, związanej z Mistrzostwami Polski w tej grze. Dlatego mozecie spodziewać się w najbliższym czasie wielu "spotkań" z Monopoly. Szczególnie w miastach, gdzie będą organizowane eliminacje (Gdynia, Warszawa, Poznań, Wrocław).
Awatar użytkownika
Arhtu
Kontakt:

Post autor: Arhtu »

Mistrzostwa Polski w rzucaniu kostką - to jest to. Podobne odczucia mam w stosunku do zawodów w Osadników, mimo że akurat do tej gry czuję dużą sympatię. Tylko co to za pojedynek?
-
Awatar użytkownika
waffel

draco pisze:Przyłączam się do grupy Wallfa.
No ładnie, grupa trzymająca władzę mi się robi. Żywot Briana normalnie :) Jakby co to ja starałem się nie pisać, że Monopoly jest jakieś najgorsze na świecie (ale chyba napisałem, że to nudne turlanie), a jeśli napisałem, to nie to jest moim największym bólem. Bólem jest to (powtarzam się chyba) że Monopoly jest ambasadorem planszówek mimo że jest jednak poniżej średniej jakości wśród gier (staram się być najbardziej dyplomatyczny jak potrafię jednocześnie nie wycofując się z tego co już powiedziałem ;P).

Teraz kompletna zmiana kierunku: w dyskusjach nt. Monopoly na BGG często mówią, że kładzenie grzywien z kart Szasna i Kasa Społeczna na środku i dawanie ich temu, kto stanął na Bezpłatnym Parkingu to house rule psujący całą grę. Ja zaś mam przed oczami instrukcję do polskiej edycji Monopoly (z 1993 r.) i tam jest to oficjalna zasada. Czy ktoś (pewnie Michał :D) może powiedzieć coś więcej na ten temat?
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Kontakt:

waffel pisze:w dyskusjach nt. Monopoly na BGG często mówią, że kładzenie grzywien z kart Szasna i Kasa Społeczna na środku i dawanie ich temu, kto stanął na Bezpłatnym Parkingu to house rule psujący całą grę. Ja zaś mam przed oczami instrukcję do polskiej edycji Monopoly (z 1993 r.) i tam jest to oficjalna zasada.
To jest faktycznie home rule psujący grę (pewnie zaraz ktos napisze, że gra i tak jest popsuta, więc to nic nie szkodzi). W pierwszym polskim wydaniu, przygotowywanym przez firmę Ertrob, taka zasada chyba rzeczywiście była. W drugim wydaniu (do którego zresztą ja robiłem tłumaczenie), pieniądze z grzywien trafiały do banku.
Kładzenie pieniędzy na środku jest złe dlatego, że zwiększa losowość gry (gracz, który wchodzi na Bezpłatny Parking, może zyskać ogromną przewagę finansową) i powoduje zbyt szybki przyrost pieniędzy w grze.
Może gdyby wszyscy grali według poprawnych przepisów, opinia na temat Monopoly byłaby lepsza? :D
Awatar użytkownika
waffel

MichalStajszczak pisze:W pierwszym polskim wydaniu, przygotowywanym przez firmę Ertrob
Na moim jest logo Parker (z przodu, z tyłu, po bokach, wszędzie), a z tyłu pudełka i na końcu instrukcji "© 1993 Tonka Corporation." (z kropką :D) I jeszcze "Wyprodukowano w Irlandia" (bez kropki).
Awatar użytkownika
Geko

MichalStajszczak pisze: Może gdyby wszyscy grali według poprawnych przepisów, opinia na temat Monopoly byłaby lepsza? :D
Pewnie byłoby gdzieś na 4500. miejscu na BGG, a nie na 5034. na dzień dzisiejszy :mrgreen:

A na poważnie - Michale, na ile oceniasz Monopoly w skali BGG?
ODPOWIEDZ