Glory to Rome – Black Box Edition (2012)
Autor: Carl Chudyk
Gry „Glory to Rome” chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Ta wersja zawsze podobała mi się dużo bardziej niż nasza rodzima edycja i wszystkie inne ilustrowane, powiedzmy to, bardziej komiksowo. Dostępność tej gry to jeden wielki żart. Na BGG można znaleść wersje do druku – ściągnąłem celem wydruku, ale po zobaczeniu plików pomyślałem, że może zrobię jednak swoją wersję (obrazki były skanowane, teksty dopisane).
A skoro się już zabrałem za odtworzenie wszystkich kart to wpadłem rownież na pomysł przetłumaczenia na nasz rodzimy język. Wziąłem więc w obroty wersję angielską, nasze „Na chwałę Rzymu” i przygotowałem to co poniżej. Tłumaczenie jest połączeniem polskiego wydania i oryginału tłumaczonego przeze mnie. W polskim wydaniu w niektórych miejscach nie podobało mi się niepotrzebne skomplikowanie opisów. Zmieniłem także trochę nazewnictwo (np. ról) zbliżając je do wydania angielskiego.
Moje wydanie jest drukowane głownie jednostronnie na papierze 300g, a karty są w koszulkach z jednolitym tylem. Dwustronnie drukowałem tylko place budowy i premie kupieckie. Oczywiście w folderze z plikami są rewersy do wszystkich kart . Planszetki graczy i planszę „Rome demands” zalaminowałem.
Tak się to prezentuje po wydrukowaniu i zakoszulkowaniu

Co jest inaczej niż w wersji oryginalnej.
Zrobiłem dwie wersje rewersów kart. Oryginalne są ciemne i stwierdziłem, że może ktoś będzie chciał trochę ulżyć swojej drukarce i wydrukować jasne tyły kart. Są dwa pliki z tyłami do wyboru.

Jakby ktoś potrzebował bardziej kieszonkową wersję gry przygotowałem mini planszetki graczy – są wielkości kart.

Gdyby ktoś wyłapał jakieś błędy to proszę o informacje – będę uaktualniać pliki w miarę potrzeb.
Pliki do druku tutaj:
Glory to Rome PL
Glory to Rome ENG