Pola Arle / Fields of Arle (Uwe Rosenberg)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- ArnhemHorror
- Has thanked: 373 times
- Been thanked: 170 times
Re: Fields of Arle / Pola Arle (Uwe Rosenberg)
No cóż. Jak to mówią, dla chcącego nic trudnego

W życiu jest miejsce na jedynie 3 2 1 LCGi.
- elayeth
- Has thanked: 173 times
- Been thanked: 196 times
Ktoś wie czy będzie dodruk? Aktualnie trudno znaleźć tę grę w normalnej cenie. Nawet używki po +100 zł (i więcej) w stosunku do ceny detalicznej wydawcy...
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1457 times
Raczej nie będzie. Dotychczasowy wydawca upadł robiąc przy tym dużo rumoru.
- Rigidigi
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 101 times
Szanse na dodruk są w z przedziału nikłe do niemożliwe.
- Muad'Dib
- Has thanked: 109 times
- Been thanked: 128 times
Parę osób się posiłkowało egzemplarzami zza granicy bo wychodziły taniej niż u nas. Nazwy miast i instrukcję masz w innym języku, to wszystko 

IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.
ma ktoś jakiekolwiek informacje, że będzie reedycja u nas? czy też został tylko rynek wtórny lub ebay?
a sory, niewazne, nie zauwazylem ze u gory napisano juz o tym.... no to lipa
a sory, niewazne, nie zauwazylem ze u gory napisano juz o tym.... no to lipa

-
- Has thanked: 31 times
- Been thanked: 107 times
Wydawnictwo które miało prawa do tego tytułu upadło z hukiem.
Gra jest w miarę niezależna językowo więc wystarczy instrukcja PL i karta pomocy. Na planszy jest minimalna ilość tekstu która sprowadza się do nazw. Polecam poszukać wydania niemieckiego czy jakiegoś innego bo gra naprawdę jest super. Jak nie znajdziesz instrukcji w języku polskim to najwyżej ja Ci wyślę skany.
No ja mam wielką ochotę na tę grę, ale 300 zł to jednak za dużo. Wiesz jak kupić wersję po niemiecku, która byłaby tańsza? Ostatnio (ostatni miesiąc) zaczynamy bardzo doceniać Uwe Rosenberga i mechaniki worker placement - po prostu przyjemnie nam się w to gra, a ludzie się świetnie bawią. No ale ceny tych gier to trochę zaporowe są: jedynie Agricola jest w sensownej cenie (jeszcze!), ale Kawerna lub Pola Arle to już zaczyna być dużo.
Narazie chcę na Great Western Trail zapolować w grudniu (Lacerta zapowiedziała dodruk), bo będzie normalna cena. A następnie rzeczywiście chyba zamówię z amazon.de Arler Erde.
-
- Has thanked: 220 times
- Been thanked: 72 times
Ja idąc za przykładem Fingusa również przytulilem wersję niemiecką z Amazon.de. Akurat promocja się trafiła i łącznie z przesyłką zapłacilem ok. 240 zł. Tekstu na komponentach niewiele, instrukcja po polsku wydrukowana, karta pomocy również, wersja co prawda bez woreczków ale z naklejkami -jestem zadowolony.
"Życie społeczne wyposażone jest w ponadbiologiczne formy użyczające mu wyższe wartości w postaci zabaw lub gier. W nich właśnie społeczeństwo wyraża swoje poglądy na świat i życie".
Johan Huizinga, Homo ludens
Johan Huizinga, Homo ludens
- mistrz_yon
- Has thanked: 157 times
- Been thanked: 253 times
- Kontakt:
A ja dzisiaj odpalam pierwszy raz na 3 osoby. Póki co rozłożyłem... i musiałem odpalić stół do układu „impreza rodzinna”. Z jednego końca stołu nie widać prawie planszy głównej. Na dwie osoby było już grubo, ale z dodatkiem i trzecim graczem...
Szok i niedowierzanie.
Szok i niedowierzanie.
- yrq
- Has thanked: 377 times
- Been thanked: 445 times
Hej,
kupiłem kiedyś wybrakowany egzemplarz Pól Arle - nie ma żadnych drewnianych komponentów (łatwo uzupełnić), jednej karczmy (do przeżycia) oraz planszy głównej.
Mam za to parę nadmiarowych komponentów, m. in. plansze graczy i instrukcję (mogę oddać).
Chętnie przygarnę skan głównej planszy w wysokiej rozdzielczości celem samodzielnego druku lub zlecenia druku maty.
kupiłem kiedyś wybrakowany egzemplarz Pól Arle - nie ma żadnych drewnianych komponentów (łatwo uzupełnić), jednej karczmy (do przeżycia) oraz planszy głównej.
Mam za to parę nadmiarowych komponentów, m. in. plansze graczy i instrukcję (mogę oddać).
Chętnie przygarnę skan głównej planszy w wysokiej rozdzielczości celem samodzielnego druku lub zlecenia druku maty.
A jak wrazenia z samej rozgrywki? Warto siadac w trojke czy to gra typowo dwuosobowa?mistrz_yon pisze: ↑14 lut 2021, 13:26 A ja dzisiaj odpalam pierwszy raz na 3 osoby. Póki co rozłożyłem... i musiałem odpalić stół do układu „impreza rodzinna”. Z jednego końca stołu nie widać prawie planszy głównej. Na dwie osoby było już grubo, ale z dodatkiem i trzecim graczem...
Szok i niedowierzanie.
- Bruno
- Has thanked: 1700 times
- Been thanked: 1294 times
Gra w trójkę jest fajniejsza, bo zwiększa się rywalizacja o pola akcji (choć z drugiej strony, bodajże dwie osoby mogą teraz skorzystać z akcji drugiego sezonu), a przede wszystkim - o budynki!
Oczywiście czas rozgrywki jest dłuższy, ale siadając do tej gry i tak trzeba się liczyć z tym, że to 'danie główne'.
Oczywiście czas rozgrywki jest dłuższy, ale siadając do tej gry i tak trzeba się liczyć z tym, że to 'danie główne'.
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
- brazylianwisnia
- Has thanked: 308 times
- Been thanked: 1103 times
Tak, warto. 3ci gracz jest najmniej istotna częścią tego dodatku.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
-
- Has thanked: 130 times
- Been thanked: 141 times
Warto, bez względu czy będzie grać 3 osoba czy nie, dodatek wprowadza kilka nowości, możliwości i sporo nowych budynków.
Moje Gry
Jeśli nie wiesz, jak masz zagrać, poczekaj, aż twojemu przeciwnikowi przyjdzie do głowy jakaś idea. Możesz być pewny, że będzie to idea fałszywa.
Siegbert Tarrasch
Jeśli nie wiesz, jak masz zagrać, poczekaj, aż twojemu przeciwnikowi przyjdzie do głowy jakaś idea. Możesz być pewny, że będzie to idea fałszywa.
Siegbert Tarrasch
- kastration
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 431 times
Czy grając z dodatkiem (ale na 2 osoby a nie na 3) trzeba koniecznie grać skrócone 7 rund czy można stare 9 rund (mając na uwadze chęć implementacji herbaty, nowych budynków i nowych mechanik, pól akcji z dodatku, itp.)? Pytam potencjalnie pod kątem rozważenia zakupu dodatku po prostu.
"Człowiek bez religii, jest jak ryba bez roweru"
Mia San Mia!
Mia San Mia!
-
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 35 times
Rozgrywka dwuosobowa z dodatkiem trwa 9 rund. Grając w 3 osoby zmniejsza się liczba rund (dla trzech graczy jest ta dodatkowa nakładka z nowymi akcjami i skróceniem liczby rund).kastration pisze: ↑30 paź 2021, 00:22 Czy grając z dodatkiem (ale na 2 osoby a nie na 3) trzeba koniecznie grać skrócone 7 rund czy można stare 9 rund (mając na uwadze chęć implementacji herbaty, nowych budynków i nowych mechanik, pól akcji z dodatku, itp.)? Pytam potencjalnie pod kątem rozważenia zakupu dodatku po prostu.
Feuerlans Spiele podało na swojej stronie datę dodruku Pól Arle oraz dodatku Handel i Herbata na 23 listopada. Kto wie, może jakiś polski wydawca zaskoczy i tytuł wróci na rynek 

- Coen
- Has thanked: 510 times
- Been thanked: 147 times
Fajnie by było, gdyby ten tytuł wrócił. Kiedyś miałem i sprzedałem, teraz żałuję

Mam takie gry,
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴