Zamki Burgundii / Die Burgen von Burgund (Stefan Feld)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- playerator
- Has thanked: 904 times
- Been thanked: 310 times
Re: Die Burgen von Burgund / Zamki Burgundii (Stefan Feld)
Skrobnie ktoś cokolwiek o tych "tarczach"? Ten dodatek to jedyne, co mogłoby mnie skłonić do zakupu nowych Zamków.
tak że = w takim razie, więc
także = też, również
Piszmy po polsku :)
także = też, również
Piszmy po polsku :)
- Dr. Nikczemniuk
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 318 times
Wczoraj wytaszczyłem Trajana, MEGA WYKONANIE!playerator pisze: ↑08 gru 2019, 12:18 Skrobnie ktoś cokolwiek o tych "tarczach"? Ten dodatek to jedyne, co mogłoby mnie skłonić do zakupu nowych Zamków.
Nikt mnie nie zmusi do kupienia "nowej" edycji, mam starą i w moim odczuciu jest lepsiejsza.
A nową edycję to wydano chyba tylko po to żeby doszczętnie zarżnąć tę świetną grę...

Kto nie widzi ciemności, nie będzie szukał światła.
- Vakarian89
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 10 times
Nie tyle zarżnąć, a orżnąć - graczy, którzy zdecydują się na jej zakup.Dr. Nikczemniuk pisze: ↑08 gru 2019, 15:47A nową edycję to wydano chyba tylko po to żeby doszczętnie zarżnąć tę świetną grę...![]()

Coś wiadomo kiedy to wydanie dokładnie będzie ?
Chcesz podziękować za wykonaną pracę? Postaw kawkę :) https://buycoffee.to/13thson
- Dr. Nikczemniuk
planowana data premiery: I kwartał 2020 r.
- Dr. Nikczemniuk
Obejrzałem porównanie starej edycji z nową, wygląda na to że żetony będą ciut grubsze i plansza główna ciut większa i...
...jeszcze się okaże że trafi się uderzyć w pierś i...(słowo utknęło jak ość w gardle)... kupić.
Tak wiem...nigdy nie mów nigdy...
...jeszcze się okaże że trafi się uderzyć w pierś i...(słowo utknęło jak ość w gardle)... kupić.
Tak wiem...nigdy nie mów nigdy...

-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 10 times
Cześć,
Mam pytanie czysto techniczne: czy niektórym z Was zdarzyło się tak, że w pudełku z grą od nowości nie było instrukcji??
Właśnie odebrałem świeżo zakupiony egzemplarz starej edycji z outletu księgarni PWN, bez folii (może być też tak, że był to towar ze zwrotu). W środku są wszystkie elementy w wypraskach, ale nie ma instrukcji. Na logikę rozumie się samo przez się że powinna ona być w środku, ale w instrukcji z neta nie jest ona zawarta w spisie komponentów na pierwszej stronie - czyli sama o sobie nie wspomina
(wiem, że mogę sobie wydrukować...)
Ma ktoś niepotrzebny egzemplarz w kolorze, najlepiej oryginalny?
Przy okazji zapytam też czy te ponumerowane dodatki o których piszecie to są dodatki fanowskie, bo z oficjalnych znalazłem tylko grę drużynową i tylko ten jest wymieniony na stronie Rebela. Gdzie je można kupić lub wypróbować, jaki jest przedział cenowy i który polecacie na początek?
Mam pytanie czysto techniczne: czy niektórym z Was zdarzyło się tak, że w pudełku z grą od nowości nie było instrukcji??
Właśnie odebrałem świeżo zakupiony egzemplarz starej edycji z outletu księgarni PWN, bez folii (może być też tak, że był to towar ze zwrotu). W środku są wszystkie elementy w wypraskach, ale nie ma instrukcji. Na logikę rozumie się samo przez się że powinna ona być w środku, ale w instrukcji z neta nie jest ona zawarta w spisie komponentów na pierwszej stronie - czyli sama o sobie nie wspomina

Przy okazji zapytam też czy te ponumerowane dodatki o których piszecie to są dodatki fanowskie, bo z oficjalnych znalazłem tylko grę drużynową i tylko ten jest wymieniony na stronie Rebela. Gdzie je można kupić lub wypróbować, jaki jest przedział cenowy i który polecacie na początek?
- bogas
- Has thanked: 425 times
- Been thanked: 670 times
Różnych rzeczy brakowało mi w grach, ale nigdy nie była to instrukcjajakubski pisze: ↑24 lut 2020, 21:57 Cześć,
Właśnie odebrałem świeżo zakupiony egzemplarz starej edycji z outletu księgarni PWN, bez folii (może być też tak, że był to towar ze zwrotu). W środku są wszystkie elementy w wypraskach, ale nie ma instrukcji. Na logikę rozumie się samo przez się że powinna ona być w środku, ale w instrukcji z neta nie jest ona zawarta w spisie komponentów na pierwszej stronie - czyli sama o sobie nie wspomina(wiem, że mogę sobie wydrukować...)

Nie wiem czy akurat na początek, ale na pewno ciekawe są nowe plansze. Niezłym dodatkiem jest też dodatek #8, ale też niekoniecznie na początek. Generalnie na początek to Zamki nie potrzebują żadnego dodatku. Po kilkudziesięciu grach szukałbym dodatkowych plansz, potem innych dodatków. Tyle tylko, że jeszcze do niedawna ceny tychże były lekko absurdalne, a wynikało to z braku ich dostępności w sklepach. Nie wiem jak teraz, gdy za chwilę będzie nowa edycja ze wszystkimi tymi dodatkami + jeden nowy, bo nie śledzę tego, a nie chce mi się szukać i sprawdzać. W każdym razie zdecydowana większość tych dodatków tylko na rynku wtórnym jest do dostania.
- REBEL.pl
- Has thanked: 198 times
- Been thanked: 740 times
- Kontakt:
Fabryka w Niemczech kończy produkcję z końcem marca, więc dostępność w Polsce to najpewniej będzie "pierwsza połowa kwietnia 2020 r."
wydawnictwo Rebel
Nadchodzące premiery | Aktualności wydawnicze | Kontakt | Dystrybucja: hurt.rebel.pl
Nadchodzące premiery | Aktualności wydawnicze | Kontakt | Dystrybucja: hurt.rebel.pl
Fabryka w Niemczech kończy produkcję z końcem marca, więc dostępność w Polsce to najpewniej będzie "pierwsza połowa kwietnia 2020 r."
[/quote]
A ja myślałem, że Ravensburger produkuje w Czechach?
- trance-atlantic
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 225 times
- Kontakt:
Premiera przesunięta...
Rebel informuje, że będzie to przełom czerwca i lipca.
https://www.wydawnictworebel.pl/games/z ... -1426.html
Rebel informuje, że będzie to przełom czerwca i lipca.
https://www.wydawnictworebel.pl/games/z ... -1426.html
Around The Board - videoinstrukcje i przykładowe rozgrywki :)
Planszostrefa - 10%, Planszomania - 10%, 3trolle - 7%.|
Planszostrefa - 10%, Planszomania - 10%, 3trolle - 7%.|
Może się wypowiedzieć ktoś, kto grał w big boxa? Na stronie rebela jest wzmianka że plansza będzie dwustronna - ktoś coś wie na ten temat?
Bo w normalnej edycji była jedna plansza na 2,3,4 osoby, a jak to jest w big boxie?
Bo w normalnej edycji była jedna plansza na 2,3,4 osoby, a jak to jest w big boxie?
- Dr. Nikczemniuk
Plansza jest dwustronna. Tu masz unboxing: https://www.youtube.com/watch?v=dD7KZF5XUmE
Swoją drogą Rebel mógłby zapodać instrukcję. No chyba że się cykają kolejnych przesunięć premierowych i wnerwionych klientów kupujących edycje ENG

- Dianne
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 87 times
Aleplanszówki dały sygnał, że od jutra startują z wysyłką Big Boxa. Kręciłam się wokół tych Zamków, kręciłam i postanowiłam zamówić. Kiedyś graliśmy ze znajomymi, ale nie udało nam się dokończyć partii i od tamtej pory ciągle o tych burgundzkich areałach rozmyślam. Pamiętam, że rozmawialiśmy wtedy, że jakby te zamki były ciutkę ładniejsze to byśmy je chętniej kupili. Potem odkryliśmy info o tym wydaniu no i... trochę czasu minęło, ale tyle o nich myślałam, że wreszcie zamówiłam. Nie mogę się doczekać aż przyjdzie i będziemy mogli zagrać już na spokojnie.
Mam wrażenie, że przy tej pierwszej grze nie poznałam pełnych możliwości tej gry. No i to już trochę klasyk, myślę, że fajnie będzie mieć go na półce 

Dobra decyzja. Gra jest świetna, wciągająca i się nie nudzi, wielu osobom się podoba, więc można z różnymi ludźmi pograć. A to wydanie zawiera wszystkie dodatki i to jej niewątpliwa zaleta. Wygląd gry jest średni, ale do wszystkiego można się przyzwyczaićDianne pisze: ↑18 cze 2020, 13:51 Aleplanszówki dały sygnał, że od jutra startują z wysyłką Big Boxa. Kręciłam się wokół tych Zamków, kręciłam i postanowiłam zamówić. Kiedyś graliśmy ze znajomymi, ale nie udało nam się dokończyć partii i od tamtej pory ciągle o tych burgundzkich areałach rozmyślam. Pamiętam, że rozmawialiśmy wtedy, że jakby te zamki były ciutkę ładniejsze to byśmy je chętniej kupili. Potem odkryliśmy info o tym wydaniu no i... trochę czasu minęło, ale tyle o nich myślałam, że wreszcie zamówiłam. Nie mogę się doczekać aż przyjdzie i będziemy mogli zagrać już na spokojnie.Mam wrażenie, że przy tej pierwszej grze nie poznałam pełnych możliwości tej gry. No i to już trochę klasyk, myślę, że fajnie będzie mieć go na półce
![]()

- RUNner
- Has thanked: 656 times
- Been thanked: 1117 times
Warto mieć w kolekcji. Nadaje się do grania w środowisku niekoniecznie grającym w planszówki. Zasady są proste, a gra daje przyjemną liczbę możliwości, która nie przytłacza. Oprawa graficzna schodzi na drugi plan i nie zwraca się na nią uwagi.Dianne pisze: ↑18 cze 2020, 13:51 Aleplanszówki dały sygnał, że od jutra startują z wysyłką Big Boxa. Kręciłam się wokół tych Zamków, kręciłam i postanowiłam zamówić. Kiedyś graliśmy ze znajomymi, ale nie udało nam się dokończyć partii i od tamtej pory ciągle o tych burgundzkich areałach rozmyślam. Pamiętam, że rozmawialiśmy wtedy, że jakby te zamki były ciutkę ładniejsze to byśmy je chętniej kupili. Potem odkryliśmy info o tym wydaniu no i... trochę czasu minęło, ale tyle o nich myślałam, że wreszcie zamówiłam. Nie mogę się doczekać aż przyjdzie i będziemy mogli zagrać już na spokojnie.Mam wrażenie, że przy tej pierwszej grze nie poznałam pełnych możliwości tej gry. No i to już trochę klasyk, myślę, że fajnie będzie mieć go na półce
![]()
Pomalowane figurki na wymianę: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic ... 3#p1148253
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
Sprzedam: https://www.gry-planszowe.pl/viewtopic.php?t=64690
- Dianne
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 87 times
Dobrze to słyszeć, bo mój facet jak zwykle marudził i pewnie jak zwykle okaże się, że i z wyborem tej gry miałam racjęmazur_84 pisze: ↑18 cze 2020, 13:59 Dobra decyzja. Gra jest świetna, wciągająca i się nie nudzi, wielu osobom się podoba, więc można z różnymi ludźmi pograć. A to wydanie zawiera wszystkie dodatki i to jej niewątpliwa zaleta. Wygląd gry jest średni, ale do wszystkiego można się przyzwyczaićA to jest gra, do której nie siada się po to, żeby popatrzeć na coś ładnego (w przypadku wielu nowych gier wygląd i wykonanie to ich główna zaleta), tylko żeby mieć "fun" z rozgrywki. Będzie pani zadowolona!

Ooo, na tym też mi bardzo zależy - żeby nadawało się do grania z moimi "nieplanszówkowymi" kręgami. Tak mi się właśnie wydawało, że te Zamki Burgundii mają optymalną liczbę możliwości. Ktoś nam polecał Ucztę dla Odyna, ale tabliczka z chyba 60 możliwymi akcjami mnie przeraziła

- konradstpn
- Has thanked: 211 times
- Been thanked: 328 times
Czy ktoś wie o co chodzi z brakiem instrukcji w wersji elektronicznej ? Aż sprawdziłem, czy aby na pewno nie wydaje jej Phalanx. 

Gram, więc jestem.
Czy w polskiej wersji Big box pudełko jest w języku angielskim i tylko dołożona jest polska instrukcja? W każdym sklepie na zdjęciu widzę pudełko z angielskimi napisami.
-
- Has thanked: 32 times
- Been thanked: 90 times
Napisz, że unboxing od Młodego Giercownika. Dla mnie to ważna informacja.Dr. Nikczemniuk pisze: ↑11 cze 2020, 12:21 Plansza jest dwustronna. Tu masz unboxing: https://www.youtube.com/watch?v=dD7KZF5XUmE
-
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 11 times
Jeden z najbardziej chaotycznych, monotonnych oraz flakowatych recenzji. Nie da się tego oglądać.windziarz44 pisze: ↑18 cze 2020, 16:37 Napisz, że unboxing od Młodego Giercownika. Dla mnie to ważna informacja.
- Dr. Nikczemniuk
Flaki czy nie flaki, pokazał co trzeba i jeszcze zrobił porównanie ze starą edycją, mi tam pasuje.SmallFighter pisze: ↑18 cze 2020, 16:41Jeden z najbardziej chaotycznych, monotonnych oraz flakowatych recenzji. Nie da się tego oglądać.windziarz44 pisze: ↑18 cze 2020, 16:37 Napisz, że unboxing od Młodego Giercownika. Dla mnie to ważna informacja.

-
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 11 times
Widziałam wersję angielską, w której też zostały porównane obie wersje. Zdecydowanie lepiej się słuchałoDr. Nikczemniuk pisze: ↑18 cze 2020, 16:45 Flaki czy nie flaki, pokazał co trzeba i jeszcze zrobił porównanie ze starą edycją, mi tam pasuje.![]()

- hipcio_stg
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 372 times
Jak patrzę na te nowe wersje to czuję jak moja stara wersja ze wszystkimi dodatkami krzyczy do mnie - kapitał rośnie!