Czacha Games - dyskusja o wydawnictwie

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1703 times
Been thanked: 1298 times

Re: Czacha Games i ich obietnice

Post autor: Bruno »

polwac pisze: 05 lip 2020, 20:01 Pękło 15k. Jesteśmy w połowie odblokowywania bonusów:
(ciach!)
Bardzo dobrze - ja kibicuję temu projektowi! Mam nadzieję, że przynajmniej jeszcze te 3000 pln się uzbiera, żeby odblokować żetony niebezpieczeństw (mechanika uderzania w auta przeciwników).
Nie znam się na dynamice takich kampanii, ale na zebranie 30 000 (te miękkie opony... :wink: ) już chyba nie ma szans?
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 513 times
Been thanked: 1237 times

Post autor: detrytusek »

Muszę przyznać, że imponująca przemiana!
polwac pisze: 29 sty 2020, 09:00 Wiem, że to nie takie proste. Tak sobie tylko z nich śmieszkuję, bo dla mnie to wydawnictwo to żart ;)
Nie warto od nich nic kupować przed premierą. Najpierw trzeba sprawdzić, czy produkt jaki wypuścili jest wolny od wad i wtedy dopiero można zacząć zastanawiać się nad zakupem.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
polwac
Has thanked: 1174 times
Been thanked: 462 times

Post autor: polwac »

Dla jednych pół roku to jakby wczoraj, dla innych kupa czasu.
Widzisz, jednak nawet pół roku czasem wystarczy, żeby móc znowu dawać szanse wydawnictwu(Skytear i Rallyman GT)...do następnej wtopy o ile się wydarzy ;)

Dalej uważam, że ich działalność w czasach wspieram.to czy zagramw.to to był w większości żart(czasami śmieszny czasami nie), oczekiwania wspierających ich przerastała i wyraźnie nie umieli sobie z tym poradzić, tego w ogóle nie neguję przecież.

Po prostu odcinam to na razie grubą kreską i staram się patrzeć już tylko na gry jakie wydają samodzielnie i przez taki pryzmat ich w tym momencie oceniać.
W social mediach też sobie na razie lepiej radzą i nie dają się wciągać w zaczepki.

Nic nie każe nikomu od nich kupować. Każdy robi to na własne ryzyko. Po prostu z mojej oceny ryzyka wynika, że aktualny jego poziom jest dość niski :)

P.S. Mam nadzieję, że wszystko będzie OK z grami jakie zamówiłem i nikt za pół roku nie będzie musiał cytować tego posta z "a nie mówiłem?" :mrgreen:

Bruno pisze: 05 lip 2020, 23:39
polwac pisze: 05 lip 2020, 20:01 Pękło 15k. Jesteśmy w połowie odblokowywania bonusów:
(ciach!)
Bardzo dobrze - ja kibicuję temu projektowi! Mam nadzieję, że przynajmniej jeszcze te 3000 pln się uzbiera, żeby odblokować żetony niebezpieczeństw (mechanika uderzania w auta przeciwników).
Nie znam się na dynamice takich kampanii, ale na zebranie 30 000 (te miękkie opony... :wink: ) już chyba nie ma szans?
Bez wszystkich celów będzie lipa, bo dwa ostatnie są najciekawsze.

Ciężko powiedzieć jak wygląda dynamika takiej przedsprzedaży. Czacha na pewno miała więcej danych przy określaniu wartości progów i wierzyli, że są w stanie sprzedać egzemplarzy za 30k. Trudno ocenić, czy to jest wartość optymistyczna czy realistyczna :)

Wiem tylko, że to jest pierwszy taki ich projekt i też na pewno zależy im, żeby jak najlepiej to wypadło i żeby wszyscy byli zadowoleni.
Paweł
"Jedyny sposób, aby zwyciężyć w kłótni, to unikać jej." - Dale Carnegie
Awatar użytkownika
rattkin
Has thanked: 382 times
Been thanked: 933 times

Post autor: rattkin »

A teraz show of hands: kto uważa, że firma, która potrafi funkcjonować jedynie w modelu przedsprzedaży i nie ma / nie chce wydawać własnego kapitału (nie wierzy w zysk?) to dobrze i zdrowo funkcjonująca firma z perspektywami na przyszłość?
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3732 times
Been thanked: 3930 times

Post autor: japanczyk »

rattkin pisze: 06 lip 2020, 10:47 A teraz show of hands: kto uważa, że firma, która potrafi funkcjonować jedynie w modelu przedsprzedaży i nie ma / nie chce wydawać własnego kapitału (nie wierzy w zysk?) to dobrze i zdrowo funkcjonująca firma z perspektywami na przyszłość?
Ale serio uważasz że nie inwestują kapitału w licencje, w ilość zamówionych do produkcji egzemplarzy itd?
Jednak zarówno w przypadku Feudum czy Endeavor ilość egzemplarzy na rynku przekraczała ilosc egz przedsprzedaży
Awatar użytkownika
Jareks1985
Has thanked: 97 times
Been thanked: 148 times

Post autor: Jareks1985 »

czacha, traktuje przedsprzedaż jako poduszkę finansową, jak upadnie to na poduszkę a nie bruk.
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Has thanked: 345 times
Been thanked: 1008 times
Kontakt:

Post autor: raj »

rattkin pisze: 06 lip 2020, 10:47 A teraz show of hands: kto uważa, że firma, która potrafi funkcjonować jedynie w modelu przedsprzedaży i nie ma / nie chce wydawać własnego kapitału (nie wierzy w zysk?) to dobrze i zdrowo funkcjonująca firma z perspektywami na przyszłość?
Ja!

Wszystkie firmy chciałyby tak funkcjonować. Taki model jest bardzo wygodny finansowo ale dużo trudniejszy do utrzymania, szczególnie na rynku o dużej konkurencyjności. Więc ten aspekt ich funkcjonowania budzi mój niekłamany podziw, szczególnie jak się uwzględni dotychczasową ilość wpadek jakościowych a zwłaszcza pijarowych.

Natomiast mam inną uwagę. Są wśród nas osoby śmiertelnie zrażone do Czachy i są takie, które są gotowe jednak wydać pieniądze na gry Czachy. Ani jeden ani drugi pogląd nie usprawiedliwia personalnych ataków.
Prosiłbym aby powstrzymać się od dworowania z naiwności tych, którzy chcą kupić i się cieszą na nową grę jak i z zaciętości i zacietrzewienia tych, którzy przedsprzedaż Czachy postrzegają jak piramidę finansową czy sprzedaż garnków emerytom.

Chcecie wyrazić swoje poglądy i uczucia - proszę bardzo, ale bez "dowalania adwersarzom".
Więc proszę bez tekstów o syndromie sztokholmskim itp.
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
Awatar użytkownika
rattkin
Has thanked: 382 times
Been thanked: 933 times

Post autor: rattkin »

raj pisze: 06 lip 2020, 14:07 Wszystkie firmy chciałyby tak funkcjonować.
Wierzę, że wierzysz, że "firmy tak chciałyby funkcjonować", bo to wygląda bardzo dobrze przy niesamowicie uproszczonym modelu "zero ryzyka, bo przeniesione na klienta". Tylko, że działalność (szczególnie długofalowa) firmy, nie może polegać na funkcjonowaniu od "rzutu do rzutu" i zbieraniu pieniędzy tylko z nich, bo taka firma wtedy w żaden sposób nie może się rozwijać. Inwestować, zmieniać, doskonalić. Może tylko fuksem wegetować.

Wait... w sumie chyba wszystko się zgadza.
Awatar użytkownika
detrytusek

Obstawiam, że oni będą funkcjonować do pierwszej wielkiej wtopy. Nawet nie musi to być z ich winy. Wystarczy, że powiedzmy pewien miły, czarnoskóry Pan w motorówce zapragnie zagrać w cały nakład albo jakiś pożar garażu, plajta drukarni itp. Nie życzę oczywiście.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Kontakt:

Nie bardzo rozumiem, dlaczego założyliście, że to, iż finansują się w ten sposób automatycznie oznacza, że nie mogą wziąć kredytu obrotowego i zacząć finansować się klasycznie lub "hybrydowo".
"jednorazowe wielkie zastrzyki pieniędzy" zdarzają się w wielu branżach, np. także w tworzeniu gier komputerowych.

Dalej - klasycznie działający wydawca planszówek działa z środków własnych - często na kredyt. Wydają grę i mają wielki przypływ pieniędzy, spłacają kredyt i finansują się na przyszłość. I na czym polega ta straszna różnica?
Myślicie, że tacy "klasyczni wydawcy" nie będą mieli problemu jak im nagle cały nakład pójdzie z dymem przed wejściem do sprzedaży?
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Awatar użytkownika
detrytusek

Ja tylko wyraziłem swoje przypuszczenia, że taki sposób działalności jest dość ryzykowny i będzie działał do pierwszego dużego kryzysu. To, że "klasycznie działający wydawcy" ryzykują podobnie (choć nie wgryzałem się w szczegóły) nijak nie zmniejsza ryzyka Czaszek.
Różnica między nimi jest taka, że finalnie kto inny poniesie konsekwencje.Przynajmniej częściowo.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Kontakt:

Przy klasycznym finansowaniu konsekwencje poniesie wydawca, przy finansowaniu Czachy konsekwencje poniosą klienci.
Nadal moim zdaniem znakomita większość właścicieli firm byłaby zachwycona takim układem.

Awatar użytkownika
detrytusek

To właśnie miałem na myśli.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Kontakt:

tyle, że co w tym ryzykownego?

Awatar użytkownika
detrytusek

raj pisze: 07 lip 2020, 14:17 tyle, że co w tym ryzykownego?
?
Z perspektywy klienta fakt, że jeden fakap i nie zobaczy już swoich pieniędzy. Z perspektywy firmy, że jeden fakap i nie ma nas.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Kontakt:

detrytusek pisze: 07 lip 2020, 14:26 Z perspektywy klienta fakt, że jeden fakap i nie zobaczy już swoich pieniędzy. Z perspektywy firmy, że jeden fakap i nie ma nas.
Nie rozmawiamy o klientach tylko o firmie. Niby dlaczego "jeden fakap i nie ma nas"?
I niby dlaczego to się ma jakoś różnić od sytuacji z fakapem klasycznie finansowanego wydawnictwa?

Poza tym różnych fakapów Czacha zaliczyła już dużo.

Awatar użytkownika
detrytusek

raj pisze: 07 lip 2020, 22:37 Niby dlaczego "jeden fakap i nie ma nas"?
No przecież cala dyskusja wzięła się od postu rattkina, z którym się zgodziłem. Wygląda na to, że firma nie tworzy poduszki finansowej, nie rozwija się tylko skacze od projektu do projektu. Dlatego jeśli jeden z tych projektów się całkowicie posypie to wg mnie to będzie koniec. Pisałem o tym wyżej.
raj pisze: 07 lip 2020, 22:37 I niby dlaczego to się ma jakoś różnić od sytuacji z fakapem klasycznie finansowanego wydawnictwa?
I znów. Pisałem wyżej, że różnica polega na tym, że częściowo kto inny za ew. plajtę zapłaci natomiast klasycznie finansowane wydawnictwo ponosi podobnie duże ryzyko co oni.
raj pisze: 07 lip 2020, 22:37 Poza tym różnych fakapów Czacha zaliczyła już dużo.
Ale żadnego wielkiego, które by zachwiało ich płynnością finansową np. opłacony, zniszczony nakład.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Kontakt:

Czyli podsumowując - piszesz mniej więcej to samo co ja tylko wyciągasz inny wniosek.

Czacha jest tak samo zagrożona "fakupem" jak każde inne wydawnictwo, i sposób finansowania nie ma znaczenia.
Sposób finansowania Czachy zapewnia właścicielowi dużo mniejsze ryzyko dla środków własnych w porównaniu do klasycznego finansowania.

Czyli jest to korzystne dla firmy i wiele firm chciałoby móc się tak finansować.

Dodam, że przypływ finansów na zasadzie jednorazowych skoków nie jest niczym wyjątkowym. np. to jest standard w branży turystycznej.

Awatar użytkownika
detrytusek

raj pisze: 08 lip 2020, 09:04 Sposób finansowania Czachy zapewnia właścicielowi dużo mniejsze ryzyko dla środków własnych w porównaniu do klasycznego finansowania.
Nie do końca. Ryzyko jest takie samo tylko odpowiedzialność inaczej rozłożona. Oczywiście można przyjąć podejście, że lepiej być dłużnikiem klientów bo zawsze koniec końców można im powiedzieć "nie mam i co mi Pan zrobisz", a jeśli to będzie bank to kredyt będzie tak obwarowany, że bank odpowie "potrzymaj mi piwo". Jednak dług będzie identyczny, a ten wypadałoby spłacić.
raj pisze: 08 lip 2020, 09:04 Dodam, że przypływ finansów na zasadzie jednorazowych skoków nie jest niczym wyjątkowym. np. to jest standard w branży turystycznej.
Branży turystycznej bym w to nie mieszał bo ona jest skazana na sezonowość i oni tego nie przeskoczą. Z drugiej strony jednorazowe skoki nie wykluczają rozwoju firmy czy tworzenie poduszki finansowej. Docelowo każda firma, która chce być w miarę stabilna powinna dążyć do jej tworzenia.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Kontakt:

A ile małych wydawnictw ma taką poduszkę?

Awatar użytkownika
detrytusek

raj pisze: 08 lip 2020, 09:59 A ile małych wydawnictw ma taką poduszkę?
Nie ma to najmniejszego znaczenia bo rozmawiamy o firmie "C" jak sam wcześniej wspomniałeś.

Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 383 times
Been thanked: 432 times

Post autor: tomb »

raj pisze: 08 lip 2020, 09:59 A ile małych wydawnictw ma taką poduszkę?
Ok, pewnie racja, że wielu wydawców operuje w ramach niskiego budżetu i jeden solidny kryzys może ich załatwić. Kluczowe jest to, że Czacha (prawdopodobnie) operuje wyłącznie wpływami za gry jeszcze nie wydane, polegając na przedpłatach od klientów. Nie dość, że przerzuca ryzyko na nich, to jeszcze nie daje zbyt wielu powodów, by zaufanie do nich wzrosło. Co i rusz łapią mniejsze lub większe wtopy oraz stale nie potrafią zbudować odpowiednich relacji z grupą, która decyduje o ich istnieniu na rynku. Nie wiem, czy nadal tak jest, ale do któregoś momentu miało się wrażenie, że to klienci mają być wdzięczni wydawcy za wydawanie, a nie wydawca klientom za kupowanie.
Niestety, żeby spijać piankę trzeba się trochę napracować. A momentami odnosiłem wrażenie, że wydawca mentalnie tylko o tej piance myślał.

Pewnie wielu z was potrafi podać kontrprzykłady dla postępowania Czachy. Ja wspomnę o zbiórce kickstarterowej D-Day Dice. Też były super opóźnienia, nadal nie wszyscy dostali gry, zdarzyły się też błędy przy produkcji. Na wydawcę spłynęło mnóstwo krytyki, ale ten pokornie i konsekwentnie działał na rzecz rozwiązania problemów i mimo wielu bardzo nieprzychylnych komentarzy, cierpliwie tłumaczył rozwój wydarzeń oraz przedstawiał dowody progresu. Mogło być nerwowo, mogło być niegrzecznie, a jakoś udało się bez protekcjonalnego tonu, wyniosłości lub płaczu. Z wpisów wynika, że gościowi pochłonęło to mnóstwo nerwów, czasu, dodatkowych pieniędzy i i z ostatniej aktualizacji wynika, że po doprowadzeniu wszystkiego do końca firma zostanie zamknięta. Facet ma dość, między innymi dlatego że się przeliczył i sam się do tego przyznaje.
Nie spodziewam się tego rodzaju wpisów od właściciela Czacha Games.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Kontakt:

tomb pisze: 08 lip 2020, 10:38 Nie spodziewam się tego rodzaju wpisów od właściciela Czacha Games.
A to zupełnie osobny rozdział. CO tylko zwiększa mój podziw - bo przy tak zrąbanym pijarze Czacha nadal z powodzeniem funkcjonuje w takim modelu finansowania.

Awatar użytkownika
Bruno
Has thanked: 1703 times
Been thanked: 1298 times

Post autor: Bruno »

... a tymczasem w przedsprzedaży Rallyman GT zaraz pęknie 20 000, więc być może i do 25 000 (most z kafelkiem) dobije, a być może... i do opon? Kto wie! :D

EDIT: już pękło 20 000 :D
Ostatnio zmieniony 08 lip 2020, 15:14 przez Bruno, łącznie zmieniany 1 raz.
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Awatar użytkownika
polwac
Has thanked: 1174 times
Been thanked: 462 times

Post autor: polwac »

Bruno pisze: 08 lip 2020, 13:29 ... a tymczasem w przedsprzedaży Rallyman GT zaraz pęknie 20 000, więc być może i do 25 000 (most z kafelkiem) dobije, a być może... i do opon? Kto wie! :D
Mam nadzieję, że ten efekt wypłat wynagrodzenia się utrzyma i przez te 5 dni wszystko się odblokuje :)
Jeśli nie to może Czacha sobie i nam pomoże...w końcu to ich sklep, więc mogą odblokować co chcą ;)
Paweł
"Jedyny sposób, aby zwyciężyć w kłótni, to unikać jej." - Dale Carnegie
ODPOWIEDZ