Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
ja tak gram,,ze jak ktos ma handlarz drewna to , mozna mu zabrac tylko jeden znacznik drewna za 1 zywnosc. czyli ten co bierze drewno dostaje wtedy 2 drewna i 1 zywnosc ,a ten co ma karte handlarz drewnenm 1 drewno:)
szymuss pisze:ja tak gram,,ze jak ktos ma handlarz drewna to , mozna mu zabrac tylko jeden znacznik drewna za 1 zywnosc. czyli ten co bierze drewno dostaje wtedy 2 drewna i 1 zywnosc ,a ten co ma karte handlarz drewnenm 1 drewno:)
jedno drewno za żywność? Zdaje mi się to nieopłacalne, chyba ,że ma się dziwnym trafem nadwyżki żywności.
Ale tak rozumiem ta karte:) ,1 zywnosc za 1 drewno tylko ,a nie 3 zywnosci za 1 drewno:D ( mowie o karcie handlarz drewnem ) no wiesz jak masz 3 kamienie i nie chcesz akcji tracic na drewno ,a chcialbys np studnie to bardzo oplacalne:)
Tak, jeśli chodzi o Handlarza drewnem, to można nim zabrać komuś jedno drewno (gdy je zabiera z głównej planszy) i dać mu w zamian jedzenie. W każdym razie, na karcie jest napisane, że zabieramy drewno, co może sugerować że chodzi o całe drewno z planszy. A chodzi o 1 sztukę drewna. Inaczej karta jest mocno przegięta.
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Witam,
przeglądałem ten okazałych rozmiarów topic, jednak nie udało mi się znaleźć odpowiedzi, zatem proszę o pomoc. Dzisiaj graliśmy w 4 osoby i powiem szczerze mieliśmy problem z ilością znaczników, a w szczególności znaczników określających drewno. Jak sobie radzicie z tym problemem? Skoro są takie problemy przy 4 graczach to co musi dziać się przy 5-ciu? Czy może należy używać wtedy tych znaczników w postaci żetonów np 4x i położyć dany żeton? Ale ich też zbyt dużo nie ma, więc prędzej czy później problem się pojawia. Co robić w takiej sytuacji? Jakieś porady?
Musicie korzystać ze znaczników mnożenia. W zależności od tego, co jest na znaczniku można go używać samego (np. 3 złoża, 5 posiłków) albo w połączeniu z odpowiednim drewnianym znacznikiem - czyli np. bierzesz znacznik "4 x" i kładziesz na nim jedno drewno, co oznacza 4 drewna. Grałem dobre kilka razy w 5 osób i nie pamiętam sytuacji, żeby zabrakło znaczników mnożenia.
Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
dokladnie jak geko mowi, jak nie ma z zasobow ogolnych drewna juz to , majac 4 drewna 1 dajesz na znaczniku 4x i 3 oddajesz do zasobow ogolnych. wtedy drewno na 4x ma zastosowanie jak 4 drewna jak pisal geko, mnie sie raz zdarzylo ,ze nie bylo chyba juz znacznikow 4x , to wzialem zwykla karteczke napisalem 8 x:D dalem tam chyba jedzenie , i 7 znacznikow oddalem do zasobow ogolnych
Dzięki za szybką reakcję. Mam jeszcze jedno pytanie. W końcowej punktacji jest 1 pkt za ogrodzone obory. Czy przypadkiem nie powinno być 1 pkt za każdą ogrodzoną oborę? Wszystkie nagrody punktowe w sąsiedztwie obór właśnie taki zapis mają. Zatem dziwie mnie ten przy oborach bo nie ma kompletnie znaczenia ile obór miałem ogrodzonych a sam fakt, że chociaż jedna była ogrodzona. Taki zapis jest umieszczonych na kartach pomocy dla graczy.
Na karcie pomocy gracza faktycznie brak słowa "każdy" (do tego obory nazywają się na niej stajniami), ale już w pełnej instrukcji jest wyraźnie napisane, że po 1 pkt za każdą.
Zapałki? Kto opala dom zapałkami? Powinny być nieregularne bryłki "węgla", świecące w ciemności na czerwono (na zasadzie reakcji chemicznej, tak jak popularne ostatnio breloczki), że niby sie żarzą...
A skąd info, że to opał? Jest jakiś blog / wątek do śledzenia w tej sprawie?