Mi to wygląda jakby fabryczny atrament dołączony do L805 był słabej jakości, ale ekspert ze mnie żaden.
Chyba bardziej chodzi o to, że z Epsona kolory wychodzą bardziej przygaszone niż z HP.
Zrobiłem dokładnie tak jak mówiłeś - wydrukowałem na papierze fotograficznym. Różnica jest taka niesamowita, że aż nie mogę w to uwierzyć! Widać wszystkie szczegóły na wydruku. Nie zdawałem sobie sprawy z tego, że papier może mieć, aż tak kolosalne znaczenie przy jakości wydruku
Na zwykłym papierze ta drukarka drukuje tak sobie, nawet jak ustawię papier zwykły w opcjach wydruku.KurikDeVolay pisze: ↑13 paź 2020, 21:33 Nie mam pojęcia jak dokładnie działa ustawianie druku na win10, na szczęście nie pracuję w helpdesku. Ale drukując na papierze zwykłym, w preferencjach Epsona TRZEBA ustawić papier zwykły. Może uda się na ustawieniu matte, chociaż to podpada pod matowy, aksamitny papier fotograficzny.
Podpisuję się pod tym rękami i nogami. Przekonałem się o tym na własnej skórze.KurikDeVolay pisze: ↑13 paź 2020, 21:33 Ciekawostka: Jakość papieru fotograficznego ma większe znaczenie niż rodzaj używanego atramentu.
Taki?KurikDeVolay pisze: ↑13 paź 2020, 22:14 Spróbuj "prawdziwego papieru". Kup jakiegoś niebieskiego polluxa, albo porządny, gładki papier do laserów.![]()
Popieram, gimp to bardzo użyteczny program.xxtomek93xx pisze: ↑31 paź 2020, 22:17 Może gimp? Bezpłatny i w sumie łatwy w użyciuSamemu obecnie używam przy edycji grafik na kompie.
Jakiś program do przygotowywania publikacji – Adobe Indesign, Affinity Publisher. Na pewno są jakieś alternatywy, w tym może jakieś darmowe. Affinity i Adobe mają na pewno okres próbny.Pawelw pisze: ↑06 lis 2020, 23:03 2. Drukowanie w rzeczywistym rozmiarze. Przykład to plansza do Dominant Species od @Sir_Yaro, która jest w pliku w jednym kawałku. W jakim programie to wydrukować tak, żeby on mi sam to podzielił na strony bez skalowania? Wolałbym nie tracić połowy dnia, żeby to w gimpie ręcznie dzielić na mniejsze kawałki![]()
Ja tnę sobie w gimpie na wymiar ciut mniejszy (z 1cm w każdym kierunku) niż kartka i umieszczam centralnie i drukuję.2. Drukowanie w rzeczywistym rozmiarze. Przykład to plansza do Dominant Species od @Sir_Yaro, która jest w pliku w jednym kawałku. W jakim programie to wydrukować tak, żeby on mi sam to podzielił na strony bez skalowania? Wolałbym nie tracić połowy dnia, żeby to w gimpie ręcznie dzielić na mniejsze kawałki
Podobno wystarczy okleić elementy z obu stron aby było wszystko spoko. Ja tego nie sprawdzałem i trochę wątpię aby to pomogło. Przypuszczam, że pomoże na to aby się element nie wyginał z czasem, ale na kurczenie? Wątpię.1. Temat folii samoprzylepnej. Skoro Oracal się kurczy z czasem, to czym oklejacie plansze? Nie wyobrażam sobie dużej planszy oklejać kawałkami A4. Będzie to kurczenie widać na takich rzeczach jak hexy czy żetony? Nie wspomnę, że pudełko też jest łatwiej okleić folią w rolce niż w arkuszach.
Ja mam taką taktykę, że na łączeniu plansz kleję taśmę. Także jak się folia skurczy, to będzie można ją przeciąć w razie czego, a plansza się nie rozpadnie. A od spodu podklejam czarnym Oracalem, bo lepiej estetycznie to wyglądaSir_Yaro pisze: ↑10 lis 2020, 11:03 Podobno wystarczy okleić elementy z obu stron aby było wszystko spoko. Ja tego nie sprawdzałem i trochę wątpię aby to pomogło. Przypuszczam, że pomoże na to aby się element nie wyginał z czasem, ale na kurczenie? Wątpię.
Mam oracalem oklejone kilka gier i wygląda na to, że problem stanowią tylko duże powierzchnie - takie jak plansze. Na mniejszych elementach tj. planszetki, żetony itp nie zauważyłem kurczenia. A raczej jest tak małe, że może być zupełnie zignorowane.
Tak więc na tą chwilę moim rozwiązaniem jest nie oklejanie dużych plansz folią![]()
Widzę w tych ofertach, że to "zwykły" papier a nie samoprzylepny. Jaki użyć klej?Sir_Yaro pisze: ↑10 lis 2020, 11:03
Jeśli chodzi o duże plansze (większe niż 2-3 x A4) to ostatnio zacząłem zamawiać wydruki całych plansz:
https://allegro.pl/oferta/plakat-plakat ... 8829469517
https://allegro.pl/uzytkownik/Rydz_83/a ... katy-64637
Jest to oczywiście dużo droższe (3-6x zależnie jak liczyć) niż samodzielny wydruk ale pozwala na wielokrotnie szybsze ukończenie pracy. Po prostu przyklejam taką okleinę na gotową, gołą planszę (sama tektura z łączeniami), rozcinam w 2-3 miejscach i gotowe. Małym minusem jest to, że wydruk nie jest na papierze tak miłym w dotyku jak papier foto mat ale jest całkiem spoko.