Portal Games - Plany wydawnicze 2020

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
tomuch
Has thanked: 173 times
Been thanked: 208 times

Re: Portal Games - Plany wydawnicze 2020

Post autor: tomuch »

Portal_Games pisze: 31 paź 2020, 11:20 Zarzut o Detektywie: Sezon 1 był mielony kilkukrotnie tutaj - naprawdę nie uważam, że to źle z naszej strony, że udostępniliśmy ZA DARMO sprawę, aby zachęcić graczy do Detektywa.
Za darmo udostępniliście, ale była też możliwość KUPNA w sklepiku i ja z tego skorzystałem, a sprawy jeszcze nie przeszedłem, więc na rabat się nie łapię. I mam ból i żal, we wszystkich wersjach ortograficznych.
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
Awatar użytkownika
rav126
Has thanked: 458 times
Been thanked: 558 times

Post autor: rav126 »

Ja również kupiłem te sprawę, w Spodku. Nawet nie wiedziałem że ona wchodzi w skład S01. Wrzucenie tam tego scenariusza uważam za, jak to Ignacy mówi, "dojonko" i odcinanie kuponów. No ale taka, a nie inna decyzja biznesowa. Dlatego S01 na pewno nie kupię. Ponadto piszecie, że można było dostać zniżkę jeżeli te sprawę się przeszło. Zniżkę w Waszym sklepie, która i tak obniżyłaby dodatek pewnie do realnej ceny sklepowej. Zatem za tę sprawę i tak bym ponownie zapłacił :roll:
RaYell
Has thanked: 24 times
Been thanked: 70 times

Post autor: RaYell »

Ja również kupiłem tą sprawę zanim wyszła razem z S01 i dostałem kupon, który obniżył cenę gry do 77 zł (+ przesyłka) czyli nadal drożej niż można ją kupić bez rabatów w większości sklepów z planszówkami - nie skorzystałem z tej "super" oferty.
gregoff
Has thanked: 663 times
Been thanked: 220 times

Post autor: gregoff »

Ja kupiłem tez przyczyny i też posrednio Sezon 1 z drugiej strony jest on skierowany do mniej zaawansowanych graczy więc nie wiem czy jest to duza dla mnie strata.

Myslalem aby przyczyny sprezentować komuś z moich znajomych a samemu kupic S1. Ale chyba wolę poczekać na Vienna Conection.
Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
Awatar użytkownika
Portal_Games
Been thanked: 81 times

Post autor: Portal_Games »

Obrazek

LISTOPADOWE PRZEDSPRZEDAŻE

- MYSTIC VALE BIG BOX
Mystic Vale Big Box zawiera grę bazową Mystic Vale oraz 3 dodatki: Dolina Magii, Dolina Dziczy i Burza Many. Mystic Vale to innowacyjna gra karciana dla 2 do 4 osób, w której gracze przewodzą klanami druidów starającymi się ściągnąć klątwę ze swojej doliny. W tej grze strategicznej nie tylko budujemy swoje talie, ale też same karty – będziemy dodawać do nich potężne rozwinięcia. Gra zawiera innowacyjne przezroczyste karty, które nakładając jedna na drugą i umieszczając w koszulce dodają specjalne efekty. Tworzenie kart za pomocą rozwinięć i kupowanie kart doliny we właściwym czasie, pomoże wam przywrócić do życia najcudowniejszą część Tajemniczej Doliny i osiągnąć zwycięstwo.
PREMIERA: Q1 2021
>> https://sklep.portalgames.pl/mystic-vale-big-box

- AEON'S END LEGACY
Aeon’s End Legacy to samodzielna kooperacyjna gra karciana w świecie fantasy dla 1-4 osób zawierająca kampanię z elementami legacy i oparta na popularnej grze Aeon’s End. Na graczy czeka 7 rozdziałów z nowymi przygodami, kartami i Nemezis. Z upływem gry zasady będą się zmieniać, a na karty instrukcji trafią kolejne naklejki modyfikujące rozgrywkę. Decyzje podjęte w pierwszej rozgrywce, będą miały wpływ na przyszłe gry w kampanii. Postaci nauczą się nowych mocy i efektów, których będą mogły wykorzystać do rozgrywki w innych grach Aeon’s End po zakończeniu kampanii. W sklepie Portalu oraz w limitowanej ilości w dobrych sklepach z planszówkami znajdziecie zestawy z kartami promocyjnymi!
PREMIERA: Q4 2020/Q1 2021

UWAGA: Gra jest drukowana w tej samej drukarni, co oryginalne, angielskie wydanie. Jednak jest to inna drukarnia niż ta, z której korzystaliśmy podczas druków AEON'S END oraz AEON'S END: Wieczna Wojna, co oznacza, że barwy kart mogą się NIEZNACZNIE różnić. Z drugiej strony polskie wydanie będzie nawet nieco lepsze niż oryginalne, bowiem zawierać będzie płótnowane wykończenie kart.
>> https://sklep.portalgames.pl/aeon-s-end-legacy

- THE BEST OF MAGAZYN PORTAL II
The Best of Magazyn Portal II to drugi tom antologii z najlepszymi artykułami o tematyce RPG wydanymi przed laty przez Ignacego Trzewiczka i Michała Oracza w Magazynie Portal. Dla tych, którzy z grami fabularnymi nie mieli wcześniej do czynienia, seria The Best of Magazyn Portal jest świetną lekturą wprowadzającą.
>> https://sklep.portalgames.pl/producent/ksiazki

- KOSZULKA Z OSADNIKIEM WITRUWIAŃSKIM
Koszulka na podstawie grafiki z dodatku "Poprzez Historię", która zrobiła furorę w sieci. Tej zimy każdemu będzie do twarzy z Osadnikiem WItruwiańskim! ;)
>> https://sklep.portalgames.pl/kategoria/t-shirty
Awatar użytkownika
Goldberg
Has thanked: 82 times
Been thanked: 177 times

Post autor: Goldberg »

Wydali byście jeszcze raz jesienna gawędę!

Proszę....
A w "kirche" co ja mam? Cztery gołe ściany i tak pusto jakby się miał interes za chwilę zlikwidować! Pastor gada jakieś rzeczy o piekle nieprzyjemne, a czy ja idę do kościoła żeby się denerwować?; Moryc "Ziemia Obiecana"
Awatar użytkownika
Domeru
Has thanked: 304 times
Been thanked: 39 times
Kontakt:

Post autor: Domeru »

Portal_Games pisze: 06 lis 2020, 14:23 UWAGA: Gra jest drukowana w tej samej drukarni, co oryginalne, angielskie wydanie. Jednak jest to inna drukarnia niż ta, z której korzystaliśmy podczas druków AEON'S END oraz AEON'S END: Wieczna Wojna, co oznacza, że barwy kart mogą się NIEZNACZNIE różnić.
No to raczej jednak sobie odpuszczę. Szkoda. :(
Dominik Sobociński
https://www.facebook.com/groups/gry.pla ... i.zdjecia/ - nie tylko zdjęcia planszówek, ale między innymi. :P
https://www.boardgamegeek.com/user/Domeru - mój profil na BGG
Awatar użytkownika
polwac
Has thanked: 1174 times
Been thanked: 462 times

Post autor: polwac »

Portal_Games pisze: 06 lis 2020, 14:23 UWAGA: Gra jest drukowana w tej samej drukarni, co oryginalne, angielskie wydanie. Jednak jest to inna drukarnia niż ta, z której korzystaliśmy podczas druków AEON'S END oraz AEON'S END: Wieczna Wojna, co oznacza, że barwy kart mogą się NIEZNACZNIE różnić.
Ktoś tu coś przekombinował :(
Paweł
"Jedyny sposób, aby zwyciężyć w kłótni, to unikać jej." - Dale Carnegie
Awatar użytkownika
KurikDeVolay
Has thanked: 1112 times
Been thanked: 510 times

Post autor: KurikDeVolay »

Gra ma przystępną cenę, pozwoli mi zagrać z żoną kampanię 2 razy, dostarczy TONY dobrej zabawy, zapewni pudło do trzymania całego szrotu w jednym miejscu po przełożeniu resztek z legacy do pudła po jednej ze zwykłych podstawek... Miałbym z niej zrezygnować, bo MOŻE odcień rewersu (w tytule którego nie tasuję i nawet nie wiem czy będę łączył z AE) będzie dla mnie zauważalnie inny? Panowie, myślę że to ten moment kiedy trzeba się otrząsnąć i pogodzić ze zdrowym rozsądkiem...
cVlad
Has thanked: 51 times
Been thanked: 1 time

Post autor: cVlad »

UWAGA: Gra jest drukowana w tej samej drukarni, co oryginalne, angielskie wydanie. Jednak jest to inna drukarnia niż ta, z której korzystaliśmy podczas druków AEON'S END oraz AEON'S END: Wieczna Wojna, co oznacza, że barwy kart mogą się NIEZNACZNIE różnić. Z drugiej strony polskie wydanie będzie nawet nieco lepsze niż oryginalne, bowiem zawierać będzie płótnowane wykończenie kart.
Co to znaczy "mogą się różnić" ? Przecież macie już sampla i wiecie czy, i o ile się różnią.
Grzess0
Has thanked: 60 times
Been thanked: 49 times

Post autor: Grzess0 »

Też ciekaw jestem jak to będzie wyglądać, ale czuje, że szybko bym nie zauważył różnicy... w bloodborne card game i w dodatku też rewersy są inne - troche to trwało zanim zauważyłem. W grze raczej tego nie będzie widać. Poza tym z opiniami na ten temat raczej bym poczekał, aż zobaczymy, na ile się to różni...
Awatar użytkownika
VonBarnaky
Has thanked: 5 times
Been thanked: 5 times

Post autor: VonBarnaky »

Czy Stronghold Undead - to co było w tym roku na kicku - będzie w sklepie Portalu dla graczy z PL - czy jest to tylko dla wybrańców z Kicka? :roll: :(
Grzess0

VonBarnaky pisze: 07 lis 2020, 13:12 Czy Stronghold Undead - to co było w tym roku na kicku - będzie w sklepie Portalu dla graczy z PL - czy jest to tylko dla wybrańców z Kicka? :roll: :(
Będzie - też czekam - ale chyba jakiś ograniczony nakład (jak w sumie zawsze :lol: )
Atk
Has thanked: 563 times
Been thanked: 350 times

Post autor: Atk »

Czy jest opcja na pojawienie się plastiku do last Aurora? Czy trzeba czekać na dodruk jeśli się pojawi.... Pojawi?
Awatar użytkownika
Portal_Games
Been thanked: 81 times

Post autor: Portal_Games »

Atk pisze: 10 lis 2020, 09:49 Czy jest opcja na pojawienie się plastiku do last Aurora? Czy trzeba czekać na dodruk jeśli się pojawi.... Pojawi?
Dodruku plastiku nie będzie na pewno. Natomiast staramy się pozyskać od oryginalnego wydawcy dodatkowe egzemplarze i prawdopodobnie bardzo mała ilość plastikowych znaczników do Last Aurory pojawi się jeszcze w tym roku w naszym sklepie. Będziemy informować, jak poznamy konkretne daty i ilości.
kozz84
Has thanked: 17 times
Been thanked: 166 times

Post autor: kozz84 »

cVlad pisze: 07 lis 2020, 10:01Co to znaczy "mogą się różnić" ? Przecież macie już sampla i wiecie czy, i o ile się różnią.
Nie "może się różnić", tylko będą się różnić. Dokładnie wiedzą jak i nawet ostrzegają, że różnice będą wyraźne.

"Będzie różnica między kartami z polskiej wersji Aeon’s End Legacy oraz tymi z wcześniejszych polskich wersji gry: Aeon’s End oraz Aeon’s End Wieczna Wojna.

Aeon’s End Legacy to gra, którą drukujemy w Chinach, w drukarni, w której produkowane są także oryginalne angielskie egzemplarze gry. Wcześniejsze samodzielne polskie wersje gry, Aeon’s End oraz Aeon’s End Wieczna Wojna, były drukowane w Polsce.

Z tego powodu polskie wydanie Aeon’s End Legacy będzie miało karty różniące się gramaturą papieru w stosunku do polskiego wydania Aeon's End oraz Aeon's End Wieczna Wojna. Utrudni to łączenie kart z różnych samodzielnych wersji gry Aeon's End, ponieważ różnice między kartami będą wyczuwalne w dotyku. Sposobem na połączenie wszystkich wersji, jest zaopatrzenie się w jednakowe koszulki na karty (w AE Legacy jest około 800 kart).

Niestety ze względu na złożoność komponentów gry Aeon’s End Legacy, drukowanie jej w Polsce było nieekonomiczne."
Awatar użytkownika
cichywiatr
Has thanked: 37 times

Post autor: cichywiatr »

Czy portal zapowiedział wydanie dodatku do Cthulhu Death May Day o tytule Season 2 w wersji PL ?
Awatar użytkownika
Yuri
Has thanked: 379 times
Been thanked: 1403 times

Post autor: Yuri »

cichywiatr pisze: 17 lis 2020, 21:04 Czy portal zapowiedział wydanie dodatku do Cthulhu Death May Day o tytule Season 2 w wersji PL ?
Tak. Jakiś czas temu na rok 2021.
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
litk
Has thanked: 186 times
Been thanked: 131 times

Post autor: litk »

Znowu się zapytam o bigbox do Osadników.
Awatar użytkownika
Kwestor
Been thanked: 90 times

Post autor: Kwestor »

litk pisze: 19 lis 2020, 13:20 Znowu się zapytam o bigbox do Osadników.
https://portalgames.pl/pl/zapowiedzi
Aktualny status: w produkcji
Przewidywana data oficjalnej premiery: IV kw. 2020
Aktualizacje zapowiedzi są w piątki na Planszówkach TV i w poniedziałki.
Awatar użytkownika
Szewa
Has thanked: 354 times
Been thanked: 502 times

Post autor: Szewa »

Widzę, że MEZO w transporcie. Czy jakaś przybliżona data kiedy dotrze? ;)
Top10:
1. A Song of Ice & Fire 2. Wojna o pierścień 3. Dominant Species 4. Brass: Birmingham 5. A Game of Thrones 2ed 6.Pax Renaissance 2ed 7. Tyrants of the Underdark 8. Zombicide:2nd 9. Empires: Age of Discovery
Honorowa: Lotr LCG
litk
Been thanked: 131 times

Post autor: litk »

Przecież tyle to ja wiem od pół roku.
Awatar użytkownika
tomuch
Has thanked: 173 times
Been thanked: 208 times

Post autor: tomuch »

Kwestor pisze: 20 lis 2020, 12:16
litk pisze: 19 lis 2020, 13:20 Znowu się zapytam o bigbox do Osadników.
https://portalgames.pl/pl/zapowiedzi
Aktualny status: w produkcji
Przewidywana data oficjalnej premiery: IV kw. 2020
No nie wiem, chyba czarować się muszą nauczyć, żeby się wyrobić na IV kwartał...
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
Grzess0

Według mnie troche dramatyzujecie z tymi odcieniami... zielony - zielony, czarny - czarny nie zauważysz tej różnicy, a nawet jeśli ją widać, to w gameplay'u nic to nie psuje, bo kart jest na tyle dużo, że i tak nie wiesz, która to, a informacja, że z dodatku raczej wiele nie daje... ja zauważyłem w bloodborne gra karciana różnice po mniej więcej pół roku używania i nic to nie zmienia, nie daje mi przewagi ani nic. Źle by było gdyby jedna czy 2 karty się znacząco różniły, bo wtedy rzeczywiście to może wpłynąć na nasze decyzje, a takto to nawet tego nie widzimi.
Reasumując nie ma co przesadzać tylko skupić sie na grze i dobrze sie bawić :D
autopaga
Has thanked: 105 times
Been thanked: 372 times

Post autor: autopaga »

Kolor to jedno, ale jeszcze papier jest inny, kafle lokazji z dodatków mają inną strukturę i odbicie światła, drewno ma też inny kolor swoją drogą.

Sytuacja z wicehrabiami mnie rozbawiła, wszystkie błędy wychodzą w dniu premiery gry, zarówno te w instrukcji (4 z tego co pamiętam w wicehrabiach i to 3 merytoryczne nie literówki), pudełko 1-5 graczy i skopana grafika tak że nie pasuje do reszty, a prezes na planszówkachTV po tygodniu czy dwóch zdziwiony nie wie nawet o co chodzi jak padło o to pytanie, liczyłem że może w ewentualnym dodruku będzie poprawione, ale po tej wypowiedzi to się zdziwię jeżeli 1-5 graczy poprawią w dodruku.

Instrukcję można udostępnić jeszcze przed drukiem, przeważnie i tak już wisi po angielsku, fani tytuły sprawdzą i dadzą znać o błędach. Tak to zresztą robią na KSie małe firmy prosząc o sprawdzenie szczególnie innych wersji językowych. Pudełko przedprodukcyjne powinno być prześwietlone na wszystkie strony, też można je pokazać fanom portalu inaczej wychodzą kwiatki jak w przypadku dodatku do architektów, gdzie widać błędy na kartach na filmiku z unboxingu, który pojawił się chyba jeszcze przed premierą.
Zablokowany