Cześć. Biorę się za pnp i chciałbym wydrukować na laserze kafelki, które następnie nakleję na spienone PCV.
1. Czy jest jakaś różnica między folią, a papierem samoprzylepnym jeśli chodzi o jakość wydruku na A4?
2. Brać matowy czy błyszczący?
3. Czy po naklejeniu na arkusz pcv trzeba taki kafelek jakoś zabezpieczyć? Np lakierem?
Folia czy papier samoprzylepny?
-
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 15 times
Re: Folia czy papier samoprzylepny?
Ja nie mam dużego doświadczenia w pnp bo zrobiłem tylko 2 gry. Niemniej poniżej wskazówki jak ja to robię:
1. Nie wiem. Nie drukuję ani na laserze, ani na folii
Ja wszystko drukuję na papierze fotograficznym(zwykle samoprzylepnym) i drukarką atramentową.
2. Tutaj pewnie wchodzą indywidualne preferencje. Ja wszystko drukuję na błyszczącym papierze foto dlatego, że są żywsze kolory. Natomiast folię na to kleję matową. Folia błyszcząca ożywia kolory, no ale się bardzo błyszczy. Mi to nie pasuje. Dlatego używam matowej:)
3. Lakiery się podobno mogą kleić. Moim zdaniem jak nakleisz papier lub folię na pcv to będzie ok. Do rozważenia jest jeszcze naklejane jakiejś folii ochronnej w celu zabezpieczenia wydruku. Ja kleje folię ochronną na wszystko. Zawsze to bezpieczniej jak się coś wyleje, czy ktoś ma brudne łapy
natomiast nie wiem jak to wygląda w przypadku wydruków laserowych. Niech ktoś inny się wypowie:)
Generalnie ja bym Ci polecił zrobienie paru elementów w formie błyszczące i matowej. Na folii i papierze. Zobaczysz co Ci bardziej pasuje i później już będziesz wiedział
1. Nie wiem. Nie drukuję ani na laserze, ani na folii

2. Tutaj pewnie wchodzą indywidualne preferencje. Ja wszystko drukuję na błyszczącym papierze foto dlatego, że są żywsze kolory. Natomiast folię na to kleję matową. Folia błyszcząca ożywia kolory, no ale się bardzo błyszczy. Mi to nie pasuje. Dlatego używam matowej:)
3. Lakiery się podobno mogą kleić. Moim zdaniem jak nakleisz papier lub folię na pcv to będzie ok. Do rozważenia jest jeszcze naklejane jakiejś folii ochronnej w celu zabezpieczenia wydruku. Ja kleje folię ochronną na wszystko. Zawsze to bezpieczniej jak się coś wyleje, czy ktoś ma brudne łapy

Generalnie ja bym Ci polecił zrobienie paru elementów w formie błyszczące i matowej. Na folii i papierze. Zobaczysz co Ci bardziej pasuje i później już będziesz wiedział

Dzięki! Już się biorę za szukanie matowego i błyszczącego papieru foto na próbęPawelw pisze: ↑21 lis 2020, 14:44 Ja nie mam dużego doświadczenia w pnp bo zrobiłem tylko 2 gry. Niemniej poniżej wskazówki jak ja to robię:
1. Nie wiem. Nie drukuję ani na laserze, ani na foliiJa wszystko drukuję na papierze fotograficznym(zwykle samoprzylepnym) i drukarką atramentową.
3. Lakiery się podobno mogą kleić. Moim zdaniem jak nakleisz papier lub folię na pcv to będzie ok. Do rozważenia jest jeszcze naklejane jakiejś folii ochronnej w celu zabezpieczenia wydruku. Ja kleje folię ochronną na wszystko. Zawsze to bezpieczniej jak się coś wyleje, czy ktoś ma brudne łapynatomiast nie wiem jak to wygląda w przypadku wydruków laserowych. Niech ktoś inny się wypowie:)
Generalnie ja bym Ci polecił zrobienie paru elementów w formie błyszczące i matowej. Na folii i papierze. Zobaczysz co Ci bardziej pasuje i później już będziesz wiedział![]()

Jak nazywa się ta folia zabezpieczająca wydruk?
-
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 15 times
Przeczytaj sobie ten wątek: viewtopic.php?f=61&t=44462
Ja zamawiam papier z mabitechu. Matowy jest średni. Jest cieńszy i się nie zwija, ale jakość wydruku jest trochę gorsza. Folię oracal z lambda.pl. Natomiast mądrzejsi ode mnie mówią, że ona się kurczy po czasie. Ja jednak liczę na to, że nie będę miał z tym problemów
Ja zamawiam papier z mabitechu. Matowy jest średni. Jest cieńszy i się nie zwija, ale jakość wydruku jest trochę gorsza. Folię oracal z lambda.pl. Natomiast mądrzejsi ode mnie mówią, że ona się kurczy po czasie. Ja jednak liczę na to, że nie będę miał z tym problemów

Jeśli kleisz na pcv to folia się sprawdzi lepiej ze względu na klej, papier lepiej się klei do tektury. Druk laserówką na matowym będzie w lekkim połysku, natomiast na błyszczącym stanie trochę matowy.
-
Cześć,
pozwolę się podczepić pod wątek żeby nie zakładać nowego
Chcemy zrobić z żoną włąsną grę karcianą. Karty wydrukujemy jako fotografie, podstawą będą stare karty Magic. No i teraz pojawia się kwestia naklejenia zdjęć na karty. Macie jakieś podpowiedzi? Są do tego odpowiednie kleje, może taśmy itp.? Nie wiem jak będzie wyglądała "przylepność" w przypadku kart Magic (inny, śliski papier). Robił już ktoś coś podobnego?
Pozdrawiam,
Crystiano02
pozwolę się podczepić pod wątek żeby nie zakładać nowego

Chcemy zrobić z żoną włąsną grę karcianą. Karty wydrukujemy jako fotografie, podstawą będą stare karty Magic. No i teraz pojawia się kwestia naklejenia zdjęć na karty. Macie jakieś podpowiedzi? Są do tego odpowiednie kleje, może taśmy itp.? Nie wiem jak będzie wyglądała "przylepność" w przypadku kart Magic (inny, śliski papier). Robił już ktoś coś podobnego?
Pozdrawiam,
Crystiano02
Nie wiem czy karty Magic są pokryte folią, jeśli nie to powinien sprawdzić się klej pcv do papieru, taki zwykły w sztyfcie ze sklepu papierniczego. Tylko nie kupujcie tych najtańszych.Crystiano02 pisze: ↑12 sty 2021, 16:19 Cześć,
pozwolę się podczepić pod wątek żeby nie zakładać nowego![]()
Pozdrawiam,
Crystiano02
-
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 101 times
Prosty i efektowny sposób - zmyć acetonem farbę z kart foil do Magica. Wydrukować na folii swoją kartę. Przykleić używając kleju w sprayu. W internecie można znaleźć mnóstwo tutoriali szczegółowo opisujących krok po kroku jak to się robi, np. https://www.google.pl/amp/s/www.instruc ... _page=true