Terraformacja Marsa (Jacob Fryxelius)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Terraformacja Marsa (Jacob Fryxelius)
Jeśli "nikomu" nie opłacało się kończyć gry, to znaczy, że ktoś był w błędzie.
W takich, jak powyższy, przypadkach, niezbędne wydaje się zastosowanie fazy rządu światowego (znane z dodatków).
W takich, jak powyższy, przypadkach, niezbędne wydaje się zastosowanie fazy rządu światowego (znane z dodatków).
Ostatnio zmieniony 18 lis 2020, 23:50 przez tomb, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
- seki
- Moderator
- Has thanked: 1239 times
- Been thanked: 1462 times
Tak. Jest to oficjalna zasadą z dodatku Wenus. Na zmianę, każdy gracz co pokolenie musi wybrać parametr terrarormacji, który podnosicie za darmo jako wpływ rządu światowego na przysposobienie planety do życia.ScorpZero pisze: ↑18 lis 2020, 23:39 Udało mi się zagrać pierwszą rozgrywkę u siebie, na dwie osoby. Super sprawa, bardzo mi się sama gra podoba, ale w czasie gry pojawił się jeden mały problem i zastanawiam się jak sobie z nim poradzić.
Otóż, w pewnym momencie okazało się, że... nie możemy skończyć gry.Nikomu się nie opłacało podnosić temperatury, żeby gra się mogła wreszcie zakończyć i w efekcie rozgrywka zajęła nam... nie wiem, jakieś 6 godzin? A skończyliśmy i tak dlatego, ze stwierdziliśmy, że już mamy dosyć i podnosimy temperaturę w opór, byle skończyć. Zdecydowanie za dużo czasu to zajęło. A zwłaszcza zważywszy na fakt, że przy 4 osobach w znajomych gra trwała może 2, 3 godziny.
Czy w związku z tym są jakieś zasady albo pomysły co robić, żeby uniknąć czegoś takiego w przyszłości? Może jakieś sprytne home rules, które narzucą tempo?
O, widzicie Państwo. Nie otwierałem jeszcze pudełek z dodatkami. 
Dobrze zatem wiedzieć, że jest coś takiego. Na pewno wypróbuję przy następnej rozgrywce.

Dobrze zatem wiedzieć, że jest coś takiego. Na pewno wypróbuję przy następnej rozgrywce.
- Gun3R
- Has thanked: 49 times
- Been thanked: 68 times
Cześć, czy posiada ktoś listę zmian między pierwszą wersją a edycją "gra roku"? Interesuje mnie czy dużo rzeczy zostało poprawione
Hobbystyczny modelarz i drukarz 3D. Tutaj buduję swoją markę ;)
- brazylianwisnia
- Has thanked: 312 times
- Been thanked: 1124 times
Główny problem pewnie polegał na tym ze skupialiscie sie na budowaniu stolu zamiast na wygraniu gry. Jeden z graczy bankowo otrzymywał mniej punktow/pokolenie i on powinienem chciec jak najszybciej skonczyc.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
Poprawiono błędy na 6 kartach projektów, 1 karcie korporacji i nieścisłości w instrukcji.
Szczegóły możesz znaleźć w opublikowanej niegdyś erracie https://www.rebel.pl/repository/files/i ... PL_web.pdf.
A z pudełka zniknęła kartonowa wkładka.
Na Gandalfie pojawił się wpis Terraformacji Marsa Legacy. Wygląda to na niekontrolowany przeciek, choć tej gry spodziewano się od dawna.
https://www.gandalf.com.pl/p/rebel-gra- ... sa-legacy/
https://www.gandalf.com.pl/p/rebel-gra- ... sa-legacy/
Czy ktoś zastanawiał się może czym można by ładnie i sensownie zastąpić kostki zasobów? Bo po kilkunastu rozgrywkach jednak widzę, że się nieco rysują i w perspektywie dłuższego czasu na pewno zaczną wyglądać paskudnie. 
Myślałem o używaniu monet 1 grosz, 5 groszy, 10 groszy i w sumie mogłoby się to sprawdzić, bo o ile same monety są większe od kostek, o tyle bardzo łatwo można je trzymać jedna na drugiej.
Aczkolwiek nie do końca mi to klimatem pasuje.
Można by też używać zwykłych kryształków o różnych kolorach, ale to wciąż nie to.
Chyba, że ktoś kojarzy jakieś inne tanie, łatwo dostępne monety które by bardziej do kosmicznego settingu pasowały niż nasze grosze? Fikuśnych monet rodem z cyberpunka nie biorę pod uwagę, bo za droga by z tego zabawa wyszła.

Myślałem o używaniu monet 1 grosz, 5 groszy, 10 groszy i w sumie mogłoby się to sprawdzić, bo o ile same monety są większe od kostek, o tyle bardzo łatwo można je trzymać jedna na drugiej.

Chyba, że ktoś kojarzy jakieś inne tanie, łatwo dostępne monety które by bardziej do kosmicznego settingu pasowały niż nasze grosze? Fikuśnych monet rodem z cyberpunka nie biorę pod uwagę, bo za droga by z tego zabawa wyszła.

- malekith_86
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 11 times
ScorpZero pisze: ↑26 lis 2020, 09:28 Czy ktoś zastanawiał się może czym można by ładnie i sensownie zastąpić kostki zasobów? Bo po kilkunastu rozgrywkach jednak widzę, że się nieco rysują i w perspektywie dłuższego czasu na pewno zaczną wyglądać paskudnie.
Myślałem o używaniu monet 1 grosz, 5 groszy, 10 groszy i w sumie mogłoby się to sprawdzić, bo o ile same monety są większe od kostek, o tyle bardzo łatwo można je trzymać jedna na drugiej.Aczkolwiek nie do końca mi to klimatem pasuje.
Można by też używać zwykłych kryształków o różnych kolorach, ale to wciąż nie to.
Chyba, że ktoś kojarzy jakieś inne tanie, łatwo dostępne monety które by bardziej do kosmicznego settingu pasowały niż nasze grosze? Fikuśnych monet rodem z cyberpunka nie biorę pod uwagę, bo za droga by z tego zabawa wyszła.![]()
na totalnym wypasie metalowe kostki
https://boardgamegeekstore.com/products ... rming-mars
Widziałem to i wygląda super, ale zdecydowanie nie za taką cenę.
To już lepiej byłoby kupić jakieś metalowe nakrętki i farbą w sprayu pojechać. Też będzie fajnie, ciężko, kolorowo, a cena bardziej do zaakceptowania. 
Właśnie, może podkładki do śrub? Pomalowane mogłyby być całkiem fajne.

Właśnie, może podkładki do śrub? Pomalowane mogłyby być całkiem fajne.
-
- Has thanked: 107 times
- Been thanked: 42 times
Pograne kilkanascie partii w TM, z dodatkami niektorymi i bez. Czy losowosc spowodowana dobieraniem kart nie irytuje Was? Grasz to co dobierzesz a nie jakas strategia.
W Brass lub GWT to mozna zaplanowac i reagowac na to co sie dzieje na planszy. W TM to tylko reakcja na karty.
Nie porownuje tych gier w rzeczy samej - tylko aspekt losowosci.
Jak na tak losowa gre to bardzo wysoko w bgg...
W Brass lub GWT to mozna zaplanowac i reagowac na to co sie dzieje na planszy. W TM to tylko reakcja na karty.
- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 438 times
- Kontakt:
A o wariancie draftowym słyszał?Pluck pisze: ↑28 lis 2020, 22:40 Pograne kilkanascie partii w TM, z dodatkami niektorymi i bez. Czy losowosc spowodowana dobieraniem kart nie irytuje Was? Grasz to co dobierzesz a nie jakas strategia.
- konradstpn
- Has thanked: 212 times
- Been thanked: 330 times
Draft generuje przecież losowość początkowej rękigrzeslaw90 pisze: ↑28 lis 2020, 22:48A o wariancie draftowym słyszał?Pluck pisze: ↑28 lis 2020, 22:40 Pograne kilkanascie partii w TM, z dodatkami niektorymi i bez. Czy losowosc spowodowana dobieraniem kart nie irytuje Was? Grasz to co dobierzesz a nie jakas strategia.

Gram, więc jestem.
polecam w pierwszej turze na planszy wystawić 10 kart x ilość graczy i robicie draft
Jak Wam nic nie pasuje to z topa bierzecie
Wtedy wiecie, w co inni w miarę idą i nie dublujecie strategii 

Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 438 times
- Kontakt:
Czyli uważasz w skrócie, że samodzielny wybór 10 kart z puli
- Dr. Nikczemniuk
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 319 times
Dobrze myślisz.
A ja myślę że aby zaakceptować pewną dozę losowości w grach które ją mają, trzeba do tego dojrzeć, zobaczyć to czego na pierwszy rzut oka nie widać, i dopiero wtedy zaczyna się magia...
Kto nie widzi ciemności, nie będzie szukał światła.
- hipcio_stg
- Has thanked: 82 times
- Been thanked: 374 times
Właśnie ta losowość dodaje grze smaku. Nie należy do gry siadać z konkretnym planem, tylko umieć się zaadoptować do tego co robią przeciwnicy i do tego co rozdaje gra. Takie mechaniczne granie szybko wyczerpuje temat.
Nie ma za co:) Ludzie, którzy uważają, że totalna rng clownfiesta jest w tej grze spoko, to może rzućcie kostką kto wygrał przed grą i zagrajcie w coś innego?:D
Wkręcam się w TM i na razie mam podstawkę, Turmoil i Prelude. Udało mi się w lokalnym sklepie dokupić Pingwiny i zestaw dodatkowych kart. Nabyłem też drugą planszę. I tutaj problem.
W necie znalazłem, że dodatkowe karty, które mam noszą numer #4. Znalazłem oferty na #2 i #3 ale nigdzie nie mogę ich znaleźć dostępnych. Był mały nakład i już nie drukują czy co?
W necie znalazłem, że dodatkowe karty, które mam noszą numer #4. Znalazłem oferty na #2 i #3 ale nigdzie nie mogę ich znaleźć dostępnych. Był mały nakład i już nie drukują czy co?
- raphaell7
- Has thanked: 146 times
- Been thanked: 83 times
- Kontakt:
Będzie dodruk gdzieś na początku roku.
(S)przedam, (K)upię, Wishlista (BGG)
Rabaty: 3Trolle 7%, Mepel 5%, Rebel 5%, Planszostrefa 5%, Portal Games 4%, GryGrora 3%
Rabaty: 3Trolle 7%, Mepel 5%, Rebel 5%, Planszostrefa 5%, Portal Games 4%, GryGrora 3%
Pytanie do osób, które korzystają z insertów i tym podobnych gadżetów, według Was jest sens kupować Bix Box jak się ma dodatki fanowskie, jest jakaś wolna przestrzeń w takich insertach? Bo kart to z fanowskich jest pewnie +20-33% więcej.
Ja miałem przyjemność pograć w gierkę na androidzie Terraformacje Marsa nad którą pracowali twórcy tekturkowej wersji i powiem szczerze, że w kwestii wizualnej - styl planszy i grafiki kart to w mojej ocenie tak powinien wyglądać planszówkowy wzór gry.
Mam nadzieję, że kiedyś wydadzą taką wersję, ewentualnie ktoś stworzył już w postaci Print and Play ?
Mam nadzieję, że kiedyś wydadzą taką wersję, ewentualnie ktoś stworzył już w postaci Print and Play ?