Najlepsze, najciekawsze, najprzydatniejsze projekty DIY (3D, szablony, obrazy)

Własnoręczne działania twórcze: upiększanie, inserty, malowanie figurek, tworzenie prototypów, stoły do planszówek itp.
ponika
Has thanked: 246 times
Been thanked: 449 times

Najlepsze, najciekawsze, najprzydatniejsze projekty DIY (3D, szablony, obrazy)

Post autor: ponika »

Ostatnio znów wciągnęłam się w DIY, zaczynam się bawić w druk 3D i wycinanie laserem, nie licząc zwykłego cięcia i klejenia.

W związku z tym chciałabym zebrać fajne linki i projekty, które mi się przydały i które mogę polecić.

Oczywiście przede wszystkim polecam Thingiverse, kopalnia projektów do zarówno druku 3D jak i wycinania laserowego czy frezowania.

Na BGG w dziale linków konkretnych gier bardzo często są projekty np insertów czy dodatków.

Do tworzenia figurek zdecydowanie polecam Heroforge.com, mimo że zakup gotowego projektu kosztuje 7 dolarów, to ilość opcji jest olbrzymia. Z tego co wiem ludzie tworzą tam projekty figurek do zwykłych planszowek, np Arkham Horror.

Z uniwersalnych projektów i pomocy internetowych:

Licznik punktów, oryginalnie do Munchkina

Uniwersalne pudełko na karty

Inne uniwersalne pudełko na karty

Podstawka na karty (do wycięcia laserowego)

Garść porad do wycinania laserowego

Garść porad do tworzenia projektów insertów i pudełek
Awatar użytkownika
donmakaron
Has thanked: 197 times
Been thanked: 646 times

Re: Najlepsze, najciekawsze, najprzydatniejsze projekty DIY (3D, szablony, obrazy)

Post autor: donmakaron »

Ja polecam TinkerCAD - najlepszy program online do wymodelowania własnych projektów insertów, pudełeczek i innych temu podobnych.
khuba
Has thanked: 328 times
Been thanked: 329 times

Re: Najlepsze, najciekawsze, najprzydatniejsze projekty DIY (3D, szablony, obrazy)

Post autor: khuba »

Jeśli chodzi o druk 3d to na razie wszystko z https://www.thingiverse.com/ ściągałem - jeśli gra jest popularna na pewno ktoś już własny projekt opublikował. Ale przyjrze sie tinkercadowi (czasami chciałoby się coś ulepszyć)

Tak przy okazji, jakich wycinarek laserowych używacie? Są jakieś rozsądne cenowo rozwiązania?
Sprzedam:
Isofarian Guard 669PLN,1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(189zł)
Golfang
Has thanked: 255 times
Been thanked: 324 times

Post autor: Golfang »

Ja zamiast ThinkerCad używam do robienia projektów Sketchup - też polecam. Bardzo prosty, chociaż upierdliwy w użytkowaniu.
----------------
10% flamberg.com.pl
ODPOWIEDZ