Pompa85 pisze: ↑24 lis 2020, 09:47
Witam wszystkich
zastanawiam się nad wejściem w GH, ale po lekturze forum przeraża mnie ogrom tej gry. Czy to wszystko jest rzeczywiście takie straszne jak mi się wydaje (tj. ruch potworów rozkładanie itp.)? Jak oceniacie tę grę z perspektywy czasu. Jako alternatywę dla siebie widzę jeszcze władcę pierścieni podróże przez śródziemie. Będę wdzięczny za wasze spostrzeżenia i opinie.
To ja podzielę się swoimi wrażeniami.
Gloomhaven posiadam od około 8 miesięcy i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony i zdecydowanie polecam tę grę.
Gra jest wymagająca, długa, przez co na starczy ci na miesiące, a może nawet lata, a i tak potem można ją przejść kolejny raz. Jeśli chodzi o zasady, to są nieco skomplikowane, szczególnie dla początkujących graczy i jeśli chcemy dochodzić każdego szczegółu, jak ja na przykład

, ale tragedii nie ma. Niestety największą wadą tej gry (przynajmniej w moim odczuciu) jest czas rozkładania gry, który na samym początku, kiedy nie wiemy, gdzie co jest może trwać nawet do godziny czasu (wliczam w to przygotowanie postaci do scenariusza). U mnie teraz rozłożenie gry zajmuje coś koło połowy godziny i jest to naprawdę dużo czasu. Na początku miałem z tym duży problem i bardzo mnie to denerwowało, do tego stopnia, że nawet zawiesiłem grę na ponad miesiąc, bo nie chciałem się niepotrzebnie denerwować. Aplikacja tu trochę pomaga z rozkładaniem, ale i tak trwa ono nadal długo. Jeszcze jakbym miał podać wadę tej gry, to że niektóre scenariusze są źle zbalansowane i mamy takie, w których naprawdę się trzeba postarać, żeby przegrać albo takie, które są praktycznie nie do wygrania. Ja grę przechodziłem solo, ale mam zaczętą też kampanię w więcej osób i gra jest zdecydowanie lepsza w więcej osób, aczkolwiek w solo też bawiłem się (w sumie, to nadal się bawię) świetnie. Jeszcze może powiem za co ja tą grę cenię. Przede wszystkim za niesamowity klimat fantasy i dużo strategii i kombinowania z kartami akcji postaci. Niewiele gier oferuje takie podejście taktyczne jak gloomhaven i taki świetny rozwój postaci.
A i ja grę rozkładam i zostawiam na stole przez kilka dni, to bardzo pomaga.
Teraz po tych 8 miesiącach mogę stwierdzić, że gra zdecydowanie była warta zakupu i jest jedną z moich ulubionych gier, nawet solo (,bo w ten sposób przyszło mi grać przez jakieś 90% czasu).
W obecnej chwili kończę już kampanię (zostały mi jakieś 4 scenariusze), ale na pewno zagram po raz kolejny!
Generalnie grę bardzo polecam, tylko nie wiem, jak bardzo zaawansowanym graczem jesteś, bo z doświadczenia wiem, że taki kolos nie jest idealną grą dla początkujących graczy. Poza tym trzeba się nastawić na dużo myślenia i jeszcze więcej liczenia, szczególnie jak grasz solo, jak ja.