2. Zamki Burgundii
3. Dixit
4. Wsiąść do pociągu kraje północy
5. K2
6. 7 cudów świata pojedynek
7. Pandemia
8. Splendor
9. Azul
10. Cluedo shuffle - moja pierwsza gra

O, pozwolisz że dopytam - córka ogarnia normalne zasady i grasz w miarę normalnie bez podkładania się? Bo akurat mam kupioną w promocji i zastanawiam się czy będzie dobrym prezentem dla 9-latki (nie wiem niestety na ile ogranej)?
Prawie wszystkie partie rozegraliśmy tylko do końca pierwszej epoki. Dzięki temu gra jest szybka i pozbawiona elementu planowania na drugą erę. Córka wygrywała ze mną bez podkładania się (no może czasem, widząc w jakie punktowanie celuje, starałem się szukać punktów w innym miejscu
1. Dzięki za miłe słowa. Z ciekawości zerknąłem na Twoją topke, na pierwszym miejscu widzę Projekt Gaja, na który czaję się od dłuższego czasu. Po zakupie myślę tylko o graniu solo, jak według Ciebie ten tryb się sprawdza?PytonZCatanu pisze: ↑08 sty 2021, 22:47
1. Bardzo fajna topka, odnajduję w niej wiele tytułów, które sam lubię.
2. Poruszyłeś temat, o którym sam mówię dosyć często: Podwodne Miasta powinny dostać nową edycję. Zmiany to
a) ładniejszy wygląd planszetek i ich jakość (jakość na poziomie dodatku)
b) estetyczna wspólna dla wszystkich graczy mapa do budowy (jak w On Mars lub Terraformacji Marsa
Wtedy ta gra byłaby mistrzostwem. Obecne słabsze wydanie zabiera trochę radości z gry. Co nie zmienia faktu że to gra wybitna.![]()
Projekt Gaja ma jeden z najlepszych trybów solo, więc bez wahania mogę polecić. Wadą jest to, że jest nieco bardziej wymagający w obsłudze niż ten w Podwodnych MiastachWerstym pisze: ↑09 sty 2021, 10:281. Dzięki za miłe słowa. Z ciekawości zerknąłem na Twoją topke, na pierwszym miejscu widzę Projekt Gaja, na który czaję się od dłuższego czasu. Po zakupie myślę tylko o graniu solo, jak według Ciebie ten tryb się sprawdza?PytonZCatanu pisze: ↑08 sty 2021, 22:47
1. Bardzo fajna topka, odnajduję w niej wiele tytułów, które sam lubię.
2. Poruszyłeś temat, o którym sam mówię dosyć często: Podwodne Miasta powinny dostać nową edycję. Zmiany to
a) ładniejszy wygląd planszetek i ich jakość (jakość na poziomie dodatku)
b) estetyczna wspólna dla wszystkich graczy mapa do budowy (jak w On Mars lub Terraformacji Marsa
Wtedy ta gra byłaby mistrzostwem. Obecne słabsze wydanie zabiera trochę radości z gry. Co nie zmienia faktu że to gra wybitna.![]()
2.
a) zgadzam się w 100%
b) w sumie o tym nie myślałem, to, że każdy ma swoją planszetke jest dla mnie bardziej zaletą niż wadą,chociaż sam pomysł z wspólna planszą jest fajny. Oczywiście można połączyć te 2 rzeczy, dodać jakiś nowy zasób, który pozwala budować na wspólnej planszy. Rozwiązań jest wiele, jeśli faktycznie wyjdzie jakaś nowa edycja to i tak ją kupię![]()
Co do 9 punktu, to polecam Western legends. W moim gronie planszówkowym ta gra przyjęła się znakomicie. Wczoraj kolejna rozgrywka w 4 osoby. U nas wygrywa z takimi tytułami jak gra o tron, tzolkin, blood rage czy nawet samo GWT, mimo że wszystkie są świetne. Szczerze polecam. Można teraz dostać w dobrej cenie na olx.mart pisze: ↑09 sty 2021, 17:08 1. Twilight Imperium Gra jest długa, ale w nic nie gra mi się tak dobrze jak w ten tytuł. Szkoda, że w dodatku jest tyle błędów bo miałem kupić już na premierę... Twilight jest ze mną stosunkowo krótko ale już wskoczył na pierwsze miejsce. Najlepiej oczywiście gra się w 6 osób ale pozytywnie zaskoczyłem się nawet grą na trzy osoby.
2. Tokaido To dla odmiany jedna z moich pierwszych gier. Prosta, szybka, pięknie wydana. Musiała niestety ustąpić z pierwszego miejsca ale zawsze chętnie zagram w Tokaido.
3. Fallout Shelter Mała gra a tyle radości. Znów proste zasady, znów w miarę szybka rozgrywka. Mam nadzieję, że pojawią się dodatki!
4.Scythe Mimo, że w tej grze system walki bardzo mi się nie podoba to chyba jedyny mój problem z Scythem. Mechanika jest naprawdę ciekawa, daje wiele możliwości. Dzięki asymetrii każdą frakcją gra się inaczej a ja uwielbiam w grach asymetrię. Nie grałem jeszcze niestety w Fenrisa, kto wie, może gra niedługo przeskoczy troszkę wyżej.
5. Fury of Dracula Dobrze bawiłem się z drugą edycją długi czas, trzecia mimo obaw jest nawet lepsza. W dobrym gronie to naprawdę świetna gra. Swoją drogą ostatnio zauważyłem, że pojawiła się też czwarta edycja tej gry... ktoś orientuje się jak wiele różnic jest między 3 a 4? Na pewno nowe figurki i więcej kartonu.
6. Terraformacja marsa Jedyna gra na liście której nie mam w kolekcji. U znajomych gramy często i gra jest naprawdę dobra. Duża losowość ale na tyle elastyczna, że niemal zawsze można ugrać coś z tego co się dostanie. Niestety z dodatków podobają mi się jedynie preludia i alternatywne plansze.
7.Martwa Zima Motyw zdrajcy w kooperacji to naprawdę dobry motyw. Żałuję, że nie miałem nigdy okazji zagrać w Battlestar bo te gry są często porównywane.
8. Posiadłość szaleństwa Idealny kompromis między planszówką a RPG. Swojego czasu graliśmy w to naprawdę dużo i gra dała nam ogromną ilość dobrej zabawy. Trochę ubolewam, że nie udało mi się kupić pierwszych dodatków kiedy był dostępne a teraz już nigdzie ich nie ma
9.Great Western Trail Szkoda, że to jedyna godna uwagi gra w mojej kolekcji o klimatach rodem z dzikiego zachodu. Niestety nic innego w tej tematyce dobrego nie udało mi się znaleźć. Na szczęscie Great Western Trail rekompensuje to w jakimś stopniu. Dobra gra i choć nie strzela się z rewolwerów a pędzi bydło zawsze chętnie zagram w ten tytuł.
10. Puerto Rico Dla mnie to już w pewnym stopniu klasyka gier planszowych. Ostatnie miejsce na top 10 ale to i tak moim zdaniem zaszczytne miejsce. Ciekaw jestem jak będzie wyglądała nowa edycja bo jedyny mankament mojej gry to wygląd.
To ja tylko dorzucę, że jeśli chcesz postrzelać z rewolwerów to obadaj Colt Express albo Flick'em upcappuccinko pisze: ↑10 sty 2021, 11:49Co do 9 punktu, to polecam Western legends. W moim gronie planszówkowym ta gra przyjęła się znakomicie. Wczoraj kolejna rozgrywka w 4 osoby. U nas wygrywa z takimi tytułami jak gra o tron, tzolkin, blood rage czy nawet samo GWT, mimo że wszystkie są świetne. Szczerze polecam. Można teraz dostać w dobrej cenie na olx.mart pisze: ↑09 sty 2021, 17:08 9.Great Western Trail Szkoda, że to jedyna godna uwagi gra w mojej kolekcji o klimatach rodem z dzikiego zachodu. Niestety nic innego w tej tematyce dobrego nie udało mi się znaleźć. Na szczęscie Great Western Trail rekompensuje to w jakimś stopniu. Dobra gra i choć nie strzela się z rewolwerów a pędzi bydło zawsze chętnie zagram w ten tytuł.
Słuszna propozycja. We Flickem up rabujeny bank, uciekamy z łupem, chowamy się w mieście, grupa szeryfów do nas strzela, pojedynkujemy się, wywalamy ludzi z budynków itp. a przede wszystkim jedna wielka strzelanina. Jednym słowem western pełną gębą.Grzdyll pisze: ↑10 sty 2021, 13:52To ja tylko dorzucę, że jeśli chcesz postrzelać z rewolwerów to obadaj Colt Express albo Flick'em upcappuccinko pisze: ↑10 sty 2021, 11:49Co do 9 punktu, to polecam Western legends. W moim gronie planszówkowym ta gra przyjęła się znakomicie. Wczoraj kolejna rozgrywka w 4 osoby. U nas wygrywa z takimi tytułami jak gra o tron, tzolkin, blood rage czy nawet samo GWT, mimo że wszystkie są świetne. Szczerze polecam. Można teraz dostać w dobrej cenie na olx.mart pisze: ↑09 sty 2021, 17:08 9.Great Western Trail Szkoda, że to jedyna godna uwagi gra w mojej kolekcji o klimatach rodem z dzikiego zachodu. Niestety nic innego w tej tematyce dobrego nie udało mi się znaleźć. Na szczęscie Great Western Trail rekompensuje to w jakimś stopniu. Dobra gra i choć nie strzela się z rewolwerów a pędzi bydło zawsze chętnie zagram w ten tytuł.![]()
Po 5 latach przyszedł czas na aktualizację listy
W mojej opinii colt express to jedna z tych gier, których ciężar jest bardzo zależny od graczy. Rozumiem tych, którzy grają w to lekko, natomiast u mnie w gronie rodzinnym móżdżymy mocno.mart pisze: ↑10 sty 2021, 20:01 Mam smutne wrażenie, że Western Legends mógłby ograniczać się do kasyna, sklepu i kabaretu. Może to kwestia graczy ale nie umiem się dobrze bawić przy tej grze, bo mechanicznie podchodząc do tematu. Colt Expres i Flick em up to bardzo lekkie tytuły, może nad wyrost ale określiłbym je nawet imprezówkami. Dlatego mimo wszystko Great Western Trail, to z tej tematyki mój nr 1. Optymalizacją akcji wedle kart, można pogłówkować, pokombinować, rywalizacja jest ambitna i angażująca. Mimo wszystko preferuję tytuły raczej cięższe niż lżejsze. Ale dziękuje wam wszystkim za propozycję tytułów w tych klimatach.
Wielu, szczególnie tych nie znających Colta, teraz pewnie parsknie w pierwszej reakcji, ale:
I dlatego gra zalezna jest mocno od ludzi Jak się wszyscy przekonają do ścieżki bandyty i do napadania na siebie to wtedy może się nie udać donieść tych pieniędzy z kasyna czy kopalni Często gęsto zdarza się że ktoś jest bandyta ktoś inny pracuje dla szeryfa i zamiast go aresztować idzie do kasyna czy kopalni przechodząc obokmart pisze: ↑10 sty 2021, 20:01 Mam smutne wrażenie, że Western Legends mógłby ograniczać się do kasyna, sklepu i kabaretu. Może to kwestia graczy ale nie umiem się dobrze bawić przy tej grze, bo mechanicznie podchodząc do tematu. Colt Expres i Flick em up to bardzo lekkie tytuły, może nad wyrost ale określiłbym je nawet imprezówkami. Dlatego mimo wszystko Great Western Trail, to z tej tematyki mój nr 1. Optymalizacją akcji wedle kart, można pogłówkować, pokombinować, rywalizacja jest ambitna i angażująca. Mimo wszystko preferuję tytuły raczej cięższe niż lżejsze. Ale dziękuje wam wszystkim za propozycję tytułów w tych klimatach.
Ja lubie Terraformacje, ale nigdy nie wylądowała w czołówce moich topek. Co wiecej, odkąd poznałem Underwater Cities, to w kategorii gier "euro card driven" ta gra stoi u mnie wyżej od TM. Niemniej, z zainteresowaniem będę obserwował te nową grę Ares Expedition. Intuicja mi mówi, że może być fajna.Miedzcu pisze: ↑18 sty 2021, 15:18 Większe roszady w TOP’ce aczkolwiek tylko miejscami. Tytułów z 2020 roku brak (oprócz spolszczenia na mojej liście kilku tytułów), natomiast ze starszych poznałem „Pomiędzy Dwoma Zamkami Szalonego Króla Ludwika” i wskoczyło bardzo wysoko. Z topki wypadło „Capital” z tej racji, a miejsce „First Class: All Aboard the Orient Express!” zajęło „Pola Zieleni” (częściej ogrywane przy tej samej przyjemności z gry).
Konstruując TOPke zawsze jestem w szoku że nie udaje mi się w niej zmieścić Brass: Birmingham - (miejsce 14) ale metoda 1v1 jest dość brutalna, presja rankingów globalnych, odczucia personalne, sugerowało by wyższe miejsce (zawsze sobie myślę że robiąc TOPkę bedzie gdzieś tam na podium).
10. Pola Zieleni
9. Ticket to Ride: Märklin
8. Londyn (druga edycja)
7. Na skrzydłach
6. Lisboa
5. Pomiędzy Dwoma Zamkami Szalonego Króla Ludwika
4. 7 Cudów Świata
3. Osadnicy: Narodziny Imperium
2. Viticulture Essential Edition (pozycja uzyskana tylko dzięki dodatkowi Tuscania)
1. Terraformacja Marsa
P.S Nie wiem czy źle patrzę ale Terraformacja Marsa chodź mówi się że ma wielu wyznawców (tak ja jestem jednym z nich) uzyskuje dużo szacunku (często ląduje w Waszych topkach) ale dużo rzadziej na pierwszym miejscu jak na skale ilości wyznawców.