Nemesis jak zacząć? Retail vs Core KC vs KC lockdown.

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
damianKr
Has thanked: 3 times
Been thanked: 10 times

Nemesis jak zacząć? Retail vs Core KC vs KC lockdown.

Post autor: damianKr »

Hej,

Uwielbiam klimaty obcego, dlatego coraz częściej interesuję się Nemesis od AR. Widzę, że jest kilka opcji zakupu tak więc chciałbym zapytać was o opłacalność inwestycji i która opcja będzie najlepsza.
Chciałbym również zaznaczyć, że będę grał w 80% solo a w 20% w dwie osoby.

1. Pierwsza opcja to zakup Nemesis retail za około 430 zł. Niestety tutaj content jest dużo mniejszy niż w wersji KC.
2. Opcja chyba najmniej atrakcyjna to zakup Nemesis KC Core ze sklepu, ale tutaj ceny z kosmosu, ponad 1300 zł za pledge który kosztował 70 funtów.
3. Opcja trzecia to zakup ze sklepu Lockdown, niestety spóźniłem się na late pladge.... :( Nie wiem jak ta gra ma się do Core, czy jest lepsza czy gorsza, ale ogólnie bardziej podchodzi mi klimat statku kosmicznego niż bazy na marsie.
4. Najlepsza opcja to chyba zakup Bundle z Core i Lockdown, niestety jak wyżej jestem spóźnialski :(

Tak, więc pytanie do was czy biorąc pod uwagę gre solo, którą opcję najlepiej wybrać? Retail czy szukać wersji KC, ewentualnie pójść w Lockdown?
Awatar użytkownika
Yuri
Has thanked: 379 times
Been thanked: 1403 times

Re: Nemesis jak zacząć? Retail vs Core KC vs KC lockdown.

Post autor: Yuri »

damianKr pisze: 24 sty 2021, 21:36 Hej,

Uwielbiam klimaty obcego, dlatego coraz częściej interesuję się Nemesis od AR. Widzę, że jest kilka opcji zakupu tak więc chciałbym zapytać was o opłacalność inwestycji i która opcja będzie najlepsza.
Chciałbym również zaznaczyć, że będę grał w 80% solo a w 20% w dwie osoby.
...
Tak, więc pytanie do was czy biorąc pod uwagę gre solo, którą opcję najlepiej wybrać? Retail czy szukać wersji KC, ewentualnie pójść w Lockdown?
Osobiście pod solo bym tą grę odpuścił. Jest masa fajniejszych tytułów w tej kategorii. "Nemos War" (łapniesz się na KSa), "Fallen Land" (KS trwa), "Machina Arcana" (też się łapniesz na Late Pledge chyba jeszcze) by wymienić tylko kilka mniej znanych, a wartych pieniędzy gier stricte pod solo.
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
Kin@a
Has thanked: 16 times
Been thanked: 139 times

Post autor: Kin@a »

damianKr pisze: 24 sty 2021, 21:36 1. Pierwsza opcja to zakup Nemesis retail za około 430 zł. Niestety tutaj content jest dużo mniejszy niż w wersji KC.
Poczytaj o wątek wadach w druku, i upewnij się czy już wszystko wydawca naprawił bo możesz trafić na wadliwy egzemplarz.
https://www.wydawnictworebel.pl/pages/b ... -1552.html
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1570 times
Been thanked: 1142 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Akurat Retail od KS rozni sie tym ze dodawali dodatki Aftermath i Voidseeders gratis (teraz kosztuja od 200-500 zł). Mozesz wziac z drugiej reki (pojawiaja sie) podstawke. Jak ci sie spodoba to dodatki mozesz sobie dokupic nawet teraz z drugiej reki lub w sklepach (niestety ceny wysokie). Lockdown mozesz kupic dalej online, ceny od 550 zł co jest cena 50 zł wieksza niz jakbys sam wspieral. Pytanie czy wolisz grac juz teraz i bierzesz podstawke, czy kupujesz lockdown i pewnie z rok jeszcze poczekasz na niego.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
Emil_1
Has thanked: 57 times
Been thanked: 183 times

Post autor: Emil_1 »

Ja w nemesis zawsze grywałem w 4 osoby - i miało to sens. Nie wiem, jak by się sprawdziła dla 2 osób (słyszałem, ze jest bardzo trudno), ewentualnie po odrzuceniu części kart celu.
Używając normalnych zasad nie wyobrażam sobie grania w pojedynkę, może są jakieś specjalne zasady?
W pojedynkę najlepszy jest mage knight( ale to nieco inna gra) lub gra na pc/konsoli/ malowanie figurek/ książka:)
Miłego dnia! :)
Torquemada666
Has thanked: 306 times
Been thanked: 164 times

Post autor: Torquemada666 »

Lockdown kupisz w wersji KS z SG, tak jak Hardkor pisze za ok. 550 zł, ze zniżką która mają niektórzy użytkownicy forum za ok. 510 zł.
Golfang
Has thanked: 255 times
Been thanked: 324 times

Post autor: Golfang »

Emil_1 pisze: 25 sty 2021, 01:07 Ja w nemesis zawsze grywałem w 4 osoby - i miało to sens. Nie wiem, jak by się sprawdziła dla 2 osób (słyszałem, ze jest bardzo trudno), ewentualnie po odrzuceniu części kart celu.
Używając normalnych zasad nie wyobrażam sobie grania w pojedynkę, może są jakieś specjalne zasady?
W pojedynkę najlepszy jest mage knight( ale to nieco inna gra) lub gra na pc/konsoli/ malowanie figurek/ książka:)
Ja grywałem solo w Nemesis - ale na dwie postacie. Nie wyobrażam sobie grania solo jedną postacią. Poziom trudności w tym przypadku jest dość wysoki. Chociaż może warto spróbować?
----------------
10% flamberg.com.pl
Awatar użytkownika
norolim
Has thanked: 34 times
Been thanked: 55 times

Post autor: norolim »

Moja opinię już znasz. Uważam, że solo w Nemesis jeż b. dobre. Chyba że gracz mocno płacze, jak czasami przegra. Jeśli nie jesteś gotów zapłacić 430 za podstawkę sklepową, którą Ci podesłałem, to pozostaje Ci czekać na okazję KS z drugiej ręki. Ja bym jednak zaczął od ogrania Nemesisa. Lockdown to jednak wtórny produkt, jeszcze nie wydany, nie wiadomo, czy wystarczająco dobrze przetestowany. Nie ma pewności, czy rozgrywka będzie tak dobra, jak w pierwszej grze.
Golfang pisze: 25 sty 2021, 08:33 Nie wyobrażam sobie grania solo jedną postacią. Poziom trudności w tym przypadku jest dość wysoki. Chociaż może warto spróbować?
Ja gram solo tylko w ten sposób i bardzo sobie chwalę.

PS Tylko pamiętaj, że w tym sklepie za 430 mają 1 grę. Więc doradzam pośpiech w decyzji.
damianKr
Has thanked: 3 times
Been thanked: 10 times

Post autor: damianKr »

Osobiście pod solo bym tą grę odpuścił. Jest masa fajniejszych tytułów w tej kategorii. "Nemos War" (łapniesz się na KSa), "Fallen Land" (KS trwa), "Machina Arcana" (też się łapniesz na Late Pledge chyba jeszcze) by wymienić tylko kilka mniej znanych, a wartych pieniędzy gier stricte pod solo.
To fakt, zawsze można inaczej wydać pieniądze, na coś bardziej nadającego się pod solo. W Nemesis przyciąga mnie głównie klimatem.
Ja tam uwielibam grać w gry solo :). Obecnie gram w Zombiecide i Folklore The Affliction i najlepiej gra mi się samemu, mam nad wszystkim kontrole i mogę się spokojnie bez pośpiechu wczuć w klimat.
Moja opinię już znasz. Uważam, że solo w Nemesis jeż b. dobre. Chyba że gracz mocno płacze, jak czasami przegra. Jeśli nie jesteś gotów zapłacić 430 za podstawkę sklepową, którą Ci podesłałem, to pozostaje Ci czekać na okazję KS z drugiej ręki. Ja bym jednak zaczął od ogrania Nemesisa. Lockdown to jednak wtórny produkt, jeszcze nie wydany, nie wiadomo, czy wystarczająco dobrze przetestowany. Nie ma pewności, czy rozgrywka będzie tak dobra, jak w pierwszej grze.
Ok, wychodzi na to że najlepszą opcją będzie zakup retail.
Dzięki wszystkim za opinie.
ODPOWIEDZ