europa 1912.
Z nowych plansz to odradzam Holandię. Na 3 graczy polecam Szwajcarię.
europa 1912.
Musisz mieć podstawkę. Ticket to ride: europe, albo usa, żeby mieć wagony pociągów dla każdego z graczy
Jeszcze mapa naszego zachodniego sąsiada posiada wagoniki.bobule pisze: ↑08 lis 2020, 20:45Musisz mieć podstawkę. Ticket to ride: europe, albo usa, żeby mieć wagony pociągów dla każdego z graczyWszystkie pozostałe dodatki dodają jedynie mapy. Wyjątkiem jest Nordic countries, które działa na 2-3 osoby i które jest takim samodzielnym dodatkiem, bo ma wagoniki dla 3 graczy
edit:
wagoniki są plastikowe![]()
Trochę zależy w jakim gronie zamierzasz grać. Krótka charakterystyka trzech podstawek:
W przypadku promów określona jest MINIMALNA liczba lokomotyw (jokerów). Jeśli masz ochotę (i możliwościMaciekK5454 pisze: ↑29 gru 2020, 21:33 Hej,
Pytanie odnośnie promów. W instrukcji jest napisane:
"Aby zajać trasę promowa gracz musi zagrać tyle lokomotyw, ile symboli znajduje się na polach i uzupełnić je zestawem kart w odpowiednim kolorze, by suma zgadzała sie z ilościa pol"
Czy to oznacza, ze w przypadku promów przestaje obowiazywac zasada ze lokomotywy moga zastepic inne karty i nie może być ich na trasie promowej wiecej niz wskazanych na niej symboli? Zastanawiam sie, czy pewna wskazowka nie moze byc tu fakt, ze zarowno przy opisie zajmowania tras jak i tunelach jest napisane, ze lokomotywy pelnia funkcje jokerow, natomiast nie ma takiego dopisku przy opisie promow.
Z gory dzieki za wskazowki jak i dlaczego to interpretowac![]()
Właśnie tak. Mógłbyś nawet użyć 6 lokomotywMaciekK5454 pisze: ↑29 gru 2020, 21:55 Dzięki za odpowiedz.
Czasem może być przecież tak, ze chce zajać prom np. 2 lokomotywy + 4 szare pola, a mam na ręku 3 lokomotywy i tylko 3 karty wagoników w jednym kolorze. Czyli rozumiem, ze można tak zagrac i zajac dany prom
2 odkryte kart wagonów? Nie 2 karty odkryte lokomotyw?AntBehindLeaf pisze: ↑26 sty 2021, 14:05 Chciałem podzielić się komentarzem, że grałem w Pociągi przez rok źle. Przez przypadek po czasie zajrzałem do instrukcji.
Do tej pory grałem tak, że gracz może pobrać dwie "zakryte" karty pociągów, albo dociągnąć jedną odkrytą (z 5 odkrytych). Super się to sprawdzało.
Po powrocie do "zasad z instrukcji" dziwnie się dociąga dwie odkryte karty pociągów. Tak trochę za prosto. Polecam czasami zagrać wg zasady albo 2 zakryte albo 1 odkryta.
Trochę nie wiadomo o czym piszesz. Nie ma "kart pociągów", tylko wagonów i lokomotyw. W ruchu możesz dobrać dwie karty wagonów lub jedną kartę lokomotywy. W ciemno dobierasz oczywiście nie wiedząc co to będzie (albo biorąc w ciemno dwie karty albo dobierając jedną do zebranej karty wagonu).AntBehindLeaf pisze: ↑26 sty 2021, 14:05 Chciałem podzielić się komentarzem, że grałem w Pociągi przez rok źle. Przez przypadek po czasie zajrzałem do instrukcji.
Do tej pory grałem tak, że gracz może pobrać dwie "zakryte" karty pociągów, albo dociągnąć jedną odkrytą (z 5 odkrytych). Super się to sprawdzało.
Po powrocie do "zasad z instrukcji" dziwnie się dociąga dwie odkryte karty pociągów. Tak trochę za prosto. Polecam czasami zagrać wg zasady albo 2 zakryte albo 1 odkryta.
Miałem na myśli, że dobierasz albo dwie karty wagonów "w ciemno" albo bierzesz jedną kartę (wagonu/lokomotywy) z 5 odkrytych.Marek.gdansk pisze: ↑26 sty 2021, 16:102 odkryte kart wagonów? Nie 2 karty odkryte lokomotyw?AntBehindLeaf pisze: ↑26 sty 2021, 14:05 Chciałem podzielić się komentarzem, że grałem w Pociągi przez rok źle. Przez przypadek po czasie zajrzałem do instrukcji.
Instrukcja: "Jeżeli gracz nie ma w ręce dodatkowych Wagonów albo nie chce ich zagrywać, może wziąć do ręki karty, za pomocą którychPeytonBirch pisze: ↑15 mar 2021, 12:00 Pytanie odnośnie budowania trasy w tunelu. Nie wiadomo, jak jest długi, więc trzeba wyłożyć tyle kart, ile narysowanych pól, a następnie odkrywa się 3 ze stosu kart zakrytych i jeśli jest tam karta w tym samym kolorze co nasze wyłożone lub lokomotywa, to musimy dołożyć z ręki kolejną w danym kolorze. Co się dzieje, jeżeli nie mamy kolejnej? Karty, którymi próbowaliśmy zając tunel wracają na rękę, czy je tracimy i wyrzucamy na stos zużytych?
Tak samo jak Wsiąść do Pociągu Ameryka, bo tam w ogóle nie ma dworców.Marcin1974 pisze: ↑06 paź 2021, 08:31 Jak działa Wsiąść do Pociągu Europa w rozgrywce dla 2 graczy usuwając dworce i grając bez tego ułatwienia? Graliście tak może? Ma to sens?