Pan Lodowego Ogrodu - pytania i wątpliwości
Re: Pan Lodowego Ogrodu
Cześć,
Trzy pytania o zasadach ode mnie:
1) Czy zbieranie znaczników neutralnych przez Vuko w wariancie zaawansowanym jest jedyną sytuacją w której znaczniki umieszczone na początku gry się przemieszczają lub są dokładane?
2) O ile ikonografia na planszy jest w większości dla mnie zrozumiała, mam jedną wątpliwość. Co przy aktywacji jednostek oznacza "+1" i żeton "F" na końcu? Czy jest to oznaczenie, że za zbicie jednostki dostajemy punkty czy oznacza coś jeszcze?
3) Rozumiem, że każde uroczysko w regionie dodaje jeden żeton do puli żetonów czynnika M z punktacji regionu czy jest to dodatkowy dostępny żeton. Czyli np. mamy żeton punktacji z oznaczeniem 0 czynnika M, 2 złote gwichty, 1 populacja. W takim wypadku 1 gracz z największą dominacją pobiera np. 2 złota i pozostałe zasoby zostają dla dwóch kolejnych graczy posiadających odpowiednią dominację w regionie?
1) Czy zbieranie znaczników neutralnych przez Vuko w wariancie zaawansowanym jest jedyną sytuacją w której znaczniki umieszczone na początku gry się przemieszczają lub są dokładane?
2) O ile ikonografia na planszy jest w większości dla mnie zrozumiała, mam jedną wątpliwość. Co przy aktywacji jednostek oznacza "+1" i żeton "F" na końcu? Czy jest to oznaczenie, że za zbicie jednostki dostajemy punkty czy oznacza coś jeszcze?
3) Rozumiem, że każde uroczysko w regionie dodaje jeden żeton do puli żetonów czynnika M z punktacji regionu czy jest to dodatkowy dostępny żeton. Czyli np. mamy żeton punktacji z oznaczeniem 0 czynnika M, 2 złote gwichty, 1 populacja. W takim wypadku 1 gracz z największą dominacją pobiera np. 2 złota i pozostałe zasoby zostają dla dwóch kolejnych graczy posiadających odpowiednią dominację w regionie?
- yaro_
- Has thanked: 77 times
- Been thanked: 132 times
1. Tak. Aczkolwiek nie pamiętam jak to było z zamykaniem regionu, czy zostawały tam czy się je przesuwało do sąsiedniego.asd123 pisze: ↑24 lut 2020, 09:23 Cześć,
2. To punkty zwycięstwa
3. To jest dodatkowy żeton dla gracza który tam wygrywa.
- Col. Frost
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 51 times
- DarkSide
- Has thanked: 621 times
- Been thanked: 252 times
Cierń nie liczy się przy dominacjach. Cierń służy tylko do oznaczenia regionu, w którym "urzęduje" Van Dyken i gdzie dochodzi do wchłania uroczysk.
W idealnym świecie planszówkowym wszystkie eurasy ociekają klimatem, a wszystkie ameri mają przejrzyste zasady i nie potrzebują FAQ
Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%, Gry bez prądu -5%
Sprzedam gry
Moje zniżki Planszostrefa -11%, ALEplanszówki -3%, Gry bez prądu -5%
- lotheg
- Has thanked: 270 times
- Been thanked: 276 times
Czy kafle Vuko dajecie w kolejności na nich napisanej, czyli od 1 do 4 i tylko losujecie stronę ze strzałką lub bez czy w dowolnej kolejności?
Kanban to najlepszy Vital, a Trajan jest lepszy od Zamków.
Wishlista
Wishlista
Spoiler:
- lotheg
Mam za sobą 17 partii w PLO. Co prawda z kaflami tylko kilka z nich, ale moje pytanie bardziej dotyczy tego czy numerki na nich są tylko do łatwiejszej identyfikacji czy może sugerują kolejność...jednak teraz widzę, że na bonusowych są numerki 5-8, więc nie sugerują kolejności - sam sobie odpowiedziałem 

Wishlista
Wishlista
Spoiler:
- Fyei
- Has thanked: 90 times
- Been thanked: 241 times
Jak na razie trzy rozgrywki za mną, ale muszę się upewnić co do jednego
.
Czy dobrze rozumiem, że aby Callo zamknęła dwa regiony, to co najmniej dwukrotnie musi powołać Koszmar na planszę?

Czy dobrze rozumiem, że aby Callo zamknęła dwa regiony, to co najmniej dwukrotnie musi powołać Koszmar na planszę?
"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"
Maziam figurki: https://www.instagram.com/against_the_greys/
- lotheg
Koszmarem nazywasz jednostkę 3 poziomu czy żeton koszmaru, który ta jednostka wrzuca do regionu jeśli Callo zdominuje region, w którym ona przebywa?
Jeśli to pierwsze to odpowiedź brzmi: wcale nie

Wishlista
Wishlista
Spoiler:
- Fyei
Koszmar to jednostkalotheg pisze: ↑07 gru 2020, 22:18 Koszmarem nazywasz jednostkę 3 poziomu czy żeton koszmaru, który ta jednostka wrzuca do regionu jeśli Callo zdominuje region, w którym ona przebywa?
Jeśli to pierwsze to odpowiedź brzmi: wcale nieKoszmar zwany brokułem wrzuca dwa żetony koszmaru do regionu (po dwukrotnym zdominowaniu), a potem ewakuuje się do innego regionu. W tym czasie Faun (jednostka 2 poziomu) zamyka - oczywiście o ile zdominuje.

Edit: Dobra, po temacie. Wystarczyło, żeby kolega non stop nie trzymał brokuła z faunem, to by mu warzywko nie zginęło przy zamykaniu pierwszego regionu

"Jego zdaniem fakt, że osoba nieznająca ani jednej reguły gry zawsze wygrywa, oznaczał, że same te zasady zawierają jakiś poważny błąd"
Po dłuższym czasie wróciłem do gry i przypomniałem sobie instrukcję. Mam wątpliwości co do akcji wpływu. Czy za dwa żetony populacji mogę umieścić dwa znaczniki w jednym obszarze czy muszą to być dwa różne? W instrukcji jest użyta liczba mnoga, nie wiem czy celowo.
Intuicyjnie zakładam że mogę, ale nie pamiętam jak graliśmy i szukam potwierdzenia lub negacji.
Intuicyjnie zakładam że mogę, ale nie pamiętam jak graliśmy i szukam potwierdzenia lub negacji.
- lotheg
Możesz w tym samym albo w różnych.
Dodatkowo, bo ludzie często o tym zapominają: przy akcji przemieszczenia możesz zapłacić dwa złote gwichty i przemieścić się do sąsiedniego dwoma jednostkami/kostkami wpływu albo jedną jednostką/kostką o 2 regiony.
Dodatkowo, bo ludzie często o tym zapominają: przy akcji przemieszczenia możesz zapłacić dwa złote gwichty i przemieścić się do sąsiedniego dwoma jednostkami/kostkami wpływu albo jedną jednostką/kostką o 2 regiony.
Wishlista
Wishlista
Spoiler:
pytanie....
w fazie aktywacji jednostek , ruch jednostek ( mających zdolność "szybkosc" ) odbywa się :
a) w kolejności graczy ustalonej na torze
b) w odwrotnej kolejności graczy ustalonej na torze
w zasadach ani w FAQ nic na ten temat nie mogę znalesc a ten kto ostatni wykonuje ruch ma jak sie domyślacie duże znaczenie
w fazie aktywacji jednostek , ruch jednostek ( mających zdolność "szybkosc" ) odbywa się :
w zasadach ani w FAQ nic na ten temat nie mogę znalesc a ten kto ostatni wykonuje ruch ma jak sie domyślacie duże znaczenie

- Fyei
Z tego co pamiętam, to zgodnie z kolejnością.pawwda pisze: ↑26 sty 2021, 21:18 pytanie....
w zasadach ani w FAQ nic na ten temat nie mogę znalesc a ten kto ostatni wykonuje ruch ma jak sie domyślacie duże znaczenie![]()
- Namurenai
- Has thanked: 394 times
- Been thanked: 226 times
Tak jak odpisał Fyei, zgodnie z kolejnością graczy.Fyei pisze: ↑27 sty 2021, 09:05 pytanie....
Znaczy... Możliwość ustawienia się na akcjach tak, żeby grać reaktywnie + być może czynić dwa razy (jeśli ktoś tam nie pójdzie po tym jak Ty wybierzesz tę akcję) to dla Ciebie za mały bonus?

I ile jednostek na mapie posiada szybkość w Waszych rozgrywkach?

Ostatnia gra az 3 frakcje mialy szybkosc na swoich jednostkach pod koniec gry i robilo sie ciekawie na planszy zwlaszcza ze wszystkie mogly zakonczyc gre przez swoje cele indywidualne.
Tak z innej beczki, jesli drakary moga zabierac zetony i mozna zabijac kostki, ktore tymczasowo sa "pod opieka" Vuko czyli wyłączone z fazy dominacji to tak samo Faun moze zamieniać je, jesli zieloni maja dominacje?
Tak z innej beczki, jesli drakary moga zabierac zetony i mozna zabijac kostki, ktore tymczasowo sa "pod opieka" Vuko czyli wyłączone z fazy dominacji to tak samo Faun moze zamieniać je, jesli zieloni maja dominacje?
- lotheg
Tak
Wishlista
Wishlista
Spoiler:
jeszcze jedno pytanie o kostki wpływów ( małe)...
czy jeśli kostka zostanie zabita lub podmieniona przez Fauna to wraca do właściciela do puli gracza czy jest wyłączona z gry / odrzucona ?
czy jeśli kostka zostanie zabita lub podmieniona przez Fauna to wraca do właściciela do puli gracza czy jest wyłączona z gry / odrzucona ?
- lotheg
Wraca do puli właściciela.
Wishlista
Wishlista
Spoiler:
- yaro_
- Has thanked: 77 times
- Been thanked: 132 times
Re: Pan Lodowego Ogrodu - pytania i wątpliwości
Jednostka zadaje tyle obrażeń ile ma czaszek w zdolnościach.
Zwykle jest to 0 lub 1, jako że tylko jednostki 3 poziomu mogą mieć dwie takie same zdolności.
Wyjątkiem są Kraby które są 1 poz. a zadają 2 obrażenia.
- Dobre Serce
- Has thanked: 11 times
- Kontakt:
Re: Pan Lodowego Ogrodu - pytania i wątpliwości
Ile czynnika M kosztuje przywołanie dajmy na to jednostki poziomu 3? Jeden żeton czy trzy?