Dla mnie obecnie planszówkowa przygoda to gra z żoną - żona póki co się wkręca w gry - nie jest jeszcze ograna (ja ograny jestem średnio - choć w porównaniu co do dużej części z Was to raczej słabo

Najbardziej zależy mi na dostosowaniu gier pod nią, bo ja chętny do gry jestem zawsze

Czy moglibyście proszę pomóc stworzyć mi ten temat dotyczący top listy gier planszowych, w które Wasza piękniejsza połowa jest najbardziej chętna do gry?
Chodzi mi o takie gry, które to ona sama zaproponuje, albo nigdy lub prawie nigdy nie odmówi? I które sprawiają jej największa satysfakcję/frajdę z rozgrywki.
Wasza kobieta = żona/narzeczona/dziewczyna

Może to być gra w parze, gra z rodziną, gra z przyjaciółmi - a więc dowolna liczba graczy (chociaż wydaje mnie się, że najbardziej prawdopodobny będzie scenariusz od 2-4 graczy).
No i oczywiście zachęcam same Panie, które w sporej ilości też przesiadują na forum, aby dzieliły się swoją topką gier, do których to one najchętniej zasiadają.
Jak już mówiłem - moja piękna dopiero się wciąga w gry planszowe, ograła ich kilka i są to bardziej tytuły gateway'owe, ale jako że rozpoczynam temat to podam pierwszy:
1. Santorini
2. Wyspa Skye
3. Tajniacy: Duet
4. Azul
5. Tajemnica Whitehall
Gdyby ktoś chciał napisać więcej niż 5 gier to śmiało. Nie chciałem "narzucać" więcej pozycji, żeby nikogo nie zniechęcić.
Prosiłbym jednak o umiar, żeby ranking ogólny wypisany poniżej był zgodny z faktycznymi preferencjami kobiet.
Jak ktoś jest chętny to można pisać dlaczego poszczególna gra się na tej topce znalazła

_________________________________________________________________________________________________________________
LISTA NAJCZĘŚCIEJ WSKAZANYCH GIER W TYM WĄTKU PRZEZ WAS
- Zamki Burgundii - 41 głosów
- Terraformacja Marsa - 24 głosów
- Everdell - 20 głosów
- 7 Cudów Świata: Pojedynek - 19 głosów
- Azul - 18 głosów
Great Western Trail - 18 głosów - Wsiąść do Pociągu - 17 głosów (któraś z serii)
- Brass: Birmingham - 16 głosów
- Na skrzydłach - 14 głosów
- Brzdęk! - 12 głosów
- Sagrada - 10 głosów
9 głosów ex aequo:- Agricola
- Carcassonne
- Splendor
- Calico
- Cywilizacja: Poprzez wieki
- Patchwork
- Viticulture
- 7 Cudów Świata