Wyspa przygód - pytania i wątpliwości
Wyspa przygód - pytania i wątpliwości
Na lokacjach gdzie trzeba położyć drewno, a nie spełnię odpowiedniego przerzutu kośćmi to drewno przepada, wraca do obozu czy zostaje na tej karci do momentu podjęcia następnej próby przerzutu kośćmi w tej lokacji?
- Giermek
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 56 times
Re: Wyspa przygód - pytania i wątpliwości
Nie pamiętam, żeby było coś na temat przetasowania. My z pewnością graliśmy tak, że karty mostu pozostawały w tej samej kolejności i to odkryte (te, które udało się odkryć).
pytanie dot. tali zagrożeń - czy jak talia się wyczerpie to ją się przetasowuje tworzy do nowa stos zagrożeń, czy też zakładać należy, że rozbitkowie "oswoili się" z okolicznościami i po np. 3ch nocach talia już nie jest potrzebna?
EDIT: dobra jednak jest to w instrukcji - po wyczerpaniu tali , jeśłi nie spełni się celu, to jest przegrana. Wg mnie to jakieś nieporozumienie, grając w luźną gierkę rodzinną okazuje się, że jednak jest to hardcorowe granie na optymalizację :\. Jesteśmy po pierwszym sceno z rodziną i nie wyobrażam sobie wygrać go w 3 dni... :/
EDIT: dobra jednak jest to w instrukcji - po wyczerpaniu tali , jeśłi nie spełni się celu, to jest przegrana. Wg mnie to jakieś nieporozumienie, grając w luźną gierkę rodzinną okazuje się, że jednak jest to hardcorowe granie na optymalizację :\. Jesteśmy po pierwszym sceno z rodziną i nie wyobrażam sobie wygrać go w 3 dni... :/
Jestem przeciwnikiem home rules, ale granie zgodnie z zasadami to nieporozumienie. Gra miała być przyjemną rodzinną przygodówką, a grając zgodnie z zasadami jest mordęgą.imrowai pisze: ↑13 lut 2021, 19:34 pytanie dot. tali zagrożeń - czy jak talia się wyczerpie to ją się przetasowuje tworzy do nowa stos zagrożeń, czy też zakładać należy, że rozbitkowie "oswoili się" z okolicznościami i po np. 3ch nocach talia już nie jest potrzebna?
Sam autor wypowiadał się (można doczytać na forum gry w bgg), żeby jednak tasować talie zagrożeń - i tak trzeba kombinować, ale gra nie robi się jakimś durnym wyścigiem z optymalizacją ruchów.
Nie wyobrażam sobie, żeby grać z dziećmi i przegrywać bo 3 tury wcześniej dziecko nie zrobiło idealnego ruchu. Już widzę jak po kilku takich rozgrywkach dzidź się z niechęci, a tata, aby zachować autorytet, 10-ty raz klnąc na cały dom powtarza misje.
Nie dyskutuj z trolem, bo najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.
- Giermek
Zdaje się, że pisałem na ten temat w wątku gry, więc tu tylko krótko napiszę, żeby ewentualni zainteresowani grą nie mieli tylko jednego obrazu na temat jej trudności.
Według mnie gra nie jest za trudna do grania z dzieckiem (my graliśmy rodzinnie z 5-latką). Tylko przede wszystkim trzeba przyjąć założenie, że to jest inny typ gry, niż te do których jesteśmy przyzwyczajeni. Tu "cały urok" tkwi w tym, by przechodzić tę samą misję wiele razy. Zdobywamy nowe umiejętności, poznajemy scenariusz i po którymś razie (i czasem przy odrobinie szczęścia) wygrywamy go. I wtedy jest radość wielka
Gra nie jest policzona na 5 posiedzeń, a potem od nowa. Według mnie to wiele posiedzeń, a potem sprzedaż/do szafy - bo jak już rozkminiliśmy co trzeba zrobić w każdym scenariuszu, to nie ma (dla mnie) po co wracać.
Według mnie gra nie jest za trudna do grania z dzieckiem (my graliśmy rodzinnie z 5-latką). Tylko przede wszystkim trzeba przyjąć założenie, że to jest inny typ gry, niż te do których jesteśmy przyzwyczajeni. Tu "cały urok" tkwi w tym, by przechodzić tę samą misję wiele razy. Zdobywamy nowe umiejętności, poznajemy scenariusz i po którymś razie (i czasem przy odrobinie szczęścia) wygrywamy go. I wtedy jest radość wielka

Gra nie jest policzona na 5 posiedzeń, a potem od nowa. Według mnie to wiele posiedzeń, a potem sprzedaż/do szafy - bo jak już rozkminiliśmy co trzeba zrobić w każdym scenariuszu, to nie ma (dla mnie) po co wracać.
przyznaję,że ze wstydem (i wściekły na grę) przychodzę tutaj z kolejnymi wątpliwościami - nie wiem czemu ta gra u jej zasady są dla mnie tak nieczytelne:
1. Instrukcja na koniec scenariusza poleca wszystkie odkryte lub odrzucone karty wsadzić w odpowiednie zakładki w pudełku, a wszystkie inne do zakładki aktualna przygoda zgodnie z numeracją. Co np z kartami wraku, których nie odkryliśmy, a które wylądowały w aktualnej przygodzie? dodajemy je do kart aktualnej przygody, tasujemy, i tworzymy stos wraku? czy też zostają one w "aktulanej przygodzie", a stos wraku składa sie tylko z kart pochodzacych z 2giej przygody? t
1a. o samo tycz się kart miejsc...Jak karat dżungli wyleci do pudełka jako odkryta to skąd wezmę drewno (jeśli nie ma go już w stosie wraku) by rozpalić ognisko...?
2. Karty mostu - A)idąc przez most w ramach 1 akcji ciągniemy dowolną ilość kart, wybierając deski na które stajemy, czy też B) po pociągnięciu 1 karty patrzymy na tekst, który da się odczytać i go realizujemy? za opcją A wskazuje tekst karty mostu, który każe wybrać jedną z 2ch desek, ale co to za wybór gdy karty czasami są jednoznaczne w wyborze tzn spadasz nic z tego nie mając albo idziesz dalej? I czy każda karta desek to 1 akcja czy też ciągniemy je nieprzerwanie?
pewnie ciąg dalszy pytań nastąpi bo ma wrażenie,że gdzieś jeszcze miałem niejasność...
1. Instrukcja na koniec scenariusza poleca wszystkie odkryte lub odrzucone karty wsadzić w odpowiednie zakładki w pudełku, a wszystkie inne do zakładki aktualna przygoda zgodnie z numeracją. Co np z kartami wraku, których nie odkryliśmy, a które wylądowały w aktualnej przygodzie? dodajemy je do kart aktualnej przygody, tasujemy, i tworzymy stos wraku? czy też zostają one w "aktulanej przygodzie", a stos wraku składa sie tylko z kart pochodzacych z 2giej przygody? t
1a. o samo tycz się kart miejsc...Jak karat dżungli wyleci do pudełka jako odkryta to skąd wezmę drewno (jeśli nie ma go już w stosie wraku) by rozpalić ognisko...?
2. Karty mostu - A)idąc przez most w ramach 1 akcji ciągniemy dowolną ilość kart, wybierając deski na które stajemy, czy też B) po pociągnięciu 1 karty patrzymy na tekst, który da się odczytać i go realizujemy? za opcją A wskazuje tekst karty mostu, który każe wybrać jedną z 2ch desek, ale co to za wybór gdy karty czasami są jednoznaczne w wyborze tzn spadasz nic z tego nie mając albo idziesz dalej? I czy każda karta desek to 1 akcja czy też ciągniemy je nieprzerwanie?
pewnie ciąg dalszy pytań nastąpi bo ma wrażenie,że gdzieś jeszcze miałem niejasność...

- Giermek
My restartowaliśmy przygodę, tzn. wszystkie karty wraku/miejsc, które są wyznaczone dla przygody, przetasowywaliśmy.imrowai pisze: ↑16 lut 2021, 20:50 1. Instrukcja na koniec scenariusza poleca wszystkie odkryte lub odrzucone karty wsadzić w odpowiednie zakładki w pudełku, a wszystkie inne do zakładki aktualna przygoda zgodnie z numeracją. Co np z kartami wraku, których nie odkryliśmy, a które wylądowały w aktualnej przygodzie? dodajemy je do kart aktualnej przygody, tasujemy, i tworzymy stos wraku? czy też zostają one w "aktulanej przygodzie", a stos wraku składa sie tylko z kart pochodzacych z 2giej przygody? t
Chyba kładziesz karty mostu odkryte, a trzeba kłaść zakryte. Dopiero gdy staniesz na karcie mostu, najpierw w ciemno wybierasz deskę, a potem odkrywasz kartę i patrzysz co się stało. Jeśli możesz iść dalej, to wybierasz deskę na następnej karcie w ramach tej samej akcji.imrowai pisze: ↑16 lut 2021, 20:50 2. Karty mostu - A)idąc przez most w ramach 1 akcji ciągniemy dowolną ilość kart, wybierając deski na które stajemy, czy też B) po pociągnięciu 1 karty patrzymy na tekst, który da się odczytać i go realizujemy? za opcją A wskazuje tekst karty mostu, który każe wybrać jedną z 2ch desek, ale co to za wybór gdy karty czasami są jednoznaczne w wyborze tzn spadasz nic z tego nie mając albo idziesz dalej? I czy każda karta desek to 1 akcja czy też ciągniemy je nieprzerwanie?
Okej - most rozumiem - deskę wybieram w ciemno i dopiero odwracam kartę mostu - jak dla mnie jasno to nie zostało ujęte - ale tak to się trzyma kupy 
Co do kart miejsc, wraku itd po wgłębieniu się w fora i instrukcję stwierdzam, że każda przygoda jest osobna i tak jak piszesz w 2giej przygodzie graja tylko 2 karty wraku z tej przygody.
Ale co w takim razie z ogniskiem, zaczynamy ze zgaszonym, drewna nie ma skąd brać (lokalizacja dżungla i karty z drewnem z Wraku wypadły z gry) - nie rozegrałem jeszcze 2 raz scenariusza 2giego(w pierwszym podejściu porażka była) i nie wiem czy ten impas drewniany jest do przełamania, ale to mi się tak strasznie nie składa w logiczną całość, że aż się odechciewa
.
Ta gra to taka nielogiczna kampania - osiągnięcia i odkrycia z wcześniejszych scenariuszy przepadają, zostają tylko te punkty do zdolności specjalnych. fuck logick.... a apropo - czy po przegranym scenariuszu punkty do zdolności specjalnych zostają czy trzeba je cofnąć ;P.

Co do kart miejsc, wraku itd po wgłębieniu się w fora i instrukcję stwierdzam, że każda przygoda jest osobna i tak jak piszesz w 2giej przygodzie graja tylko 2 karty wraku z tej przygody.
Ale co w takim razie z ogniskiem, zaczynamy ze zgaszonym, drewna nie ma skąd brać (lokalizacja dżungla i karty z drewnem z Wraku wypadły z gry) - nie rozegrałem jeszcze 2 raz scenariusza 2giego(w pierwszym podejściu porażka była) i nie wiem czy ten impas drewniany jest do przełamania, ale to mi się tak strasznie nie składa w logiczną całość, że aż się odechciewa

Ta gra to taka nielogiczna kampania - osiągnięcia i odkrycia z wcześniejszych scenariuszy przepadają, zostają tylko te punkty do zdolności specjalnych. fuck logick.... a apropo - czy po przegranym scenariuszu punkty do zdolności specjalnych zostają czy trzeba je cofnąć ;P.
- Giermek
Nie, nie... Nie rozumiemy się

Zasady tej gry rzeczywiście są słabo napisane, ale jak już się wszystko ustali, to całość jest logiczna a gra zabawna

No właśnie odwrotnie - osiągnięcia pozostają

Spoiler:
Ostatnio zmieniony 19 lut 2021, 08:30 przez Giermek, łącznie zmieniany 1 raz.
To inaczej to ujmę. Po zakończonej przygodzie zapominamy o wszystkich kartach i zasobach odkrytych - punktu widzenian kolejnego sceno ich nie ma i nie bylo. Część kart ląduje w archiwum. Dobieramy kolejną przygodę, układamy karty zgodnie z opisem, i gramy w niej tylko kartami z danej przygody. Nie rozumiem jedynie idei czemu w pudełku poza archiwum są przegródki na karty miejsc, wraku itd. skoro one nie wracają do gry w kolejnych scenariuszach (chyba,że w przygotowaniu opis mówi inaczej).
Na chłopski rozum w archiwum powinny lądować wszystkie odrzucone z gry/zużyte karty, a karty z innych przegródek w grze uczestniczyć dalej.... A tak nie jest
Na chłopski rozum w archiwum powinny lądować wszystkie odrzucone z gry/zużyte karty, a karty z innych przegródek w grze uczestniczyć dalej.... A tak nie jest
- Giermek
No właśnie nie gramy z kartami tylko z danej przygody. Karty z danej przygody dodajemy do kart z poprzedniej (poza tymi, które wyraźnie jest napisane, że trzeba usunąć - one wpadają do Archiwum).
Okej to by wydawało się logiczne z punktu budowania tali
. Choć wskaż mi gdzie w instrukcji, takie narastanie tali jest wskazane?
To, że tracimy odkryte miejsca, to że rozrastają nam się talie do przekopania, to że tracimy zasoby, a talia zagrożeń jest bardzo mała... To juz mechanizm tej gry.
Coś czuję, by zagrać bez wkurzania się to talie zagrożeń będę przetasowywał i nastawie się na eskploracje, a nie wygranie gry zgodnie z zasadami... Nie lubię takich szukan rozwiązań na siłę, ale rodzina nastawiła się i ja również na przyjemne granie a nie x prób przechodzenia 1 sceno. Jak bym potrzebował walczyć z optymalizacją to wyciągnął bym na stół robinsona

To, że tracimy odkryte miejsca, to że rozrastają nam się talie do przekopania, to że tracimy zasoby, a talia zagrożeń jest bardzo mała... To juz mechanizm tej gry.
Coś czuję, by zagrać bez wkurzania się to talie zagrożeń będę przetasowywał i nastawie się na eskploracje, a nie wygranie gry zgodnie z zasadami... Nie lubię takich szukan rozwiązań na siłę, ale rodzina nastawiła się i ja również na przyjemne granie a nie x prób przechodzenia 1 sceno. Jak bym potrzebował walczyć z optymalizacją to wyciągnął bym na stół robinsona

- Giermek
Raczej trzeba by wskazać, gdzie w instrukcji jest nakazane usuwanie kart z poprzedniej przygody
Karta scenariusza mówi po prostu o dołożeniu nowych kart.
No i trochę chyba jest tak z tą grą, że nie może się ona zdecydować, czy być rodzinną "turlanką", czy Robinsonem. Nam taki mix przypadł do gustu, ale widać, że dla innych może to być powodem słusznych frustracji. Powodzenia!

No i trochę chyba jest tak z tą grą, że nie może się ona zdecydować, czy być rodzinną "turlanką", czy Robinsonem. Nam taki mix przypadł do gustu, ale widać, że dla innych może to być powodem słusznych frustracji. Powodzenia!
Str 9, "koniec przygody", jak nie chce grać od razu wszystkie karty mam włożyć do właściwych przegródek. 4 paragraf mówi że tych kart w przegródkach będzie przybywać

Nigdzie nie widzę informacji w stylu: zbierz wszystkie karty, przetasuj i utwórz stos
Instrukcja, w grze nastawionej na ciągłą przygodę, która w temacie kontynuacji grania nie wyjaśnia tej kwestii w zasadzie prawie wogole to dla mnie jakiś kiepski żart.
Niemniej twoja interpretacja zasad wydaje się słuszna. Przyjmuje.ja jako wykładnię do dalszego grania. Muszę tylko zresetować swoje nastawienie do tej gry

- Giermek
No właśnie - do odpowiednich przegródek: karty wraku do przegródki kart wraku, a nie archiwum. Tylko jak dostaniesz polecenie usunięcia czegoś z gry, to leci do archiwum i nie korzystasz z tego w kolejnych rozgrywkach 

Okej, tak jak napisałem twoja interpretacja/rozumienie zasad wydaje się okej
.
Ja mam pretensje do instrukcji/wydawcy/autora, że instrukcja nic o tym nie wspomina, że karty wracają do gry po przetasowaniu w każdym scenariuszu.
Skoro karty przygotowania kolejnych sceno wyraźnie mówią, jak przygotować kolejne talie zagrożeń z wykorzystaniem również kart przegródki, to czemu nie stoi tam, dodaj karty wraku do już obecnych w grze, przetasuj i utwórz nowy stos?
To co odpisujesz wynika jedynie z twojego ogrania, a nie z dokumentacji gry :/.

Ja mam pretensje do instrukcji/wydawcy/autora, że instrukcja nic o tym nie wspomina, że karty wracają do gry po przetasowaniu w każdym scenariuszu.
Skoro karty przygotowania kolejnych sceno wyraźnie mówią, jak przygotować kolejne talie zagrożeń z wykorzystaniem również kart przegródki, to czemu nie stoi tam, dodaj karty wraku do już obecnych w grze, przetasuj i utwórz nowy stos?
To co odpisujesz wynika jedynie z twojego ogrania, a nie z dokumentacji gry :/.
Re: Adventure Island / Wyspa Przygód (Michael Palm, Lukas Zach)
Hej
Gramy właśnie scenariusz 3 i cały czas giniemy. Przed scenariuszem instrukcja mówi by odrzucić kartę 102 i nie ma skąd brać jedzenia w misji nr.3. Czy napewno wszystko oki? Prosze o poradę
Gramy właśnie scenariusz 3 i cały czas giniemy. Przed scenariuszem instrukcja mówi by odrzucić kartę 102 i nie ma skąd brać jedzenia w misji nr.3. Czy napewno wszystko oki? Prosze o poradę
- Giermek
Re: Adventure Island / Wyspa Przygód (Michael Palm, Lukas Zach)
Nie pamiętam już tego scenariusza, ale wiem, że w każdym są sposoby na zdobycie pożywienia. Chyba że jakieś nieodpowiednie karty odrzuciliście lub za mało kart dodaliście między scenariuszami. Jeśli masz już dość szukania rozwiązania grając, to mogę podpowiedzieć:
Spoiler: