Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Probe9 pisze: ↑22 lut 2021, 19:19
Tak ale w systemie preorderowym - jak zbiorą określoną ilość chętnych (pewnie 200-250) to będą wydawać.
Ale zarazem będzie to druk międzynarodowy? Chodzi mi o to aby jakość była identyczna jak w wydaniu angielskim. Może wtedy warto druknąć i resztę brakujących dodatków?
Probe9 pisze: ↑22 lut 2021, 19:19
Tak ale w systemie preorderowym - jak zbiorą określoną ilość chętnych (pewnie 200-250) to będą wydawać.
Ale zarazem będzie to druk międzynarodowy? Chodzi mi o to aby jakość była identyczna jak w wydaniu angielskim. Może wtedy warto druknąć i resztę brakujących dodatków?
Nie licząc tej nieszczęsnej zastępczej planszy to wszystkie gry były drukowane w takiej jakości jak "oryginał", więc zapewne tak będzie i tym razem. Ale lepiej poczekać na oficjalne info bo póki co to jeszcze nic 100% pewnego.
Ja jestem tylko ciekaw tego nowego dodatku, co go niby trochę zapowiedzieli, ale nic o nim nie wiadomo - nawet czy wyjdzie w tym, czy w kolejnym roku. Widać, że trochę się posunęli w realizacji, sądząc po infografice, ale detali nadal brak. Wolałbym usłyszeć pierwej co tam szykują, zanim kupię inny nowy dodatek po polsku - mam wrażenie, że grając w pełną Toskanię gra robi się już mocno rozlazła. Dodatkowe pola i mechaniki mogłyby to tylko pogorszyć.
Wyjaśnijmy sobie jedno: 'Goście znad Renu', to nie "dodatek", to ściśle rzec biorąc "zamiennik"
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-) Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony. Kupię DGT Cube!
poxi pisze: ↑24 lut 2021, 22:15
Viticulture: Moor Visitors jest dodatkiem, nie zamiennikiem.
Planszowe Newsy zapowiadały, że Phalanx przymierza się do wydania Gości znad Renu, nie z bagien.
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-) Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony. Kupię DGT Cube!
poxi pisze: ↑24 lut 2021, 22:15
Viticulture: Moor Visitors jest dodatkiem, nie zamiennikiem.
Planszowe Newsy zapowiadały, że Phalanx przymierza się do wydania Gości znad Renu, nie z bagien.
Wszak wiadomo, że z bagien był Jożin.
A Phalanx dobrze kombinuje, bo akurat gości z rajchu to może kupią nawet posiadacze angielskiej wersji gry, więc szansa na lepszą sprzedaż jest większa.
Jestem po pierwszej partii z dodatkiem. Na początek graliśmy tylko z jednym modułem rozszerzonym - nową planszą.
Już po tej rozgrywce wiemy, że powrót do podstawowej wersji nie ma większego sensu. W przypadku gry dla dwóch graczy rozgrywka idzie dynamiczniej dzięki bonusom np. można dobrać dwie karty winorośli, a nie jedną. Jest więcej akcji do zrealizowania. Zniknęła akcja sprzedaży gron (żadne z Nas ani razu nie użyło tej akcji !!!), która wydawała się zbędna. Zamiast tego zrealizowano pomysł z wymianą 1 na 1, który uważam za trafiony, ponieważ w zależności od potrzeb możesz i dorobić się pieniążków, i pozbyć się niepotrzebnych kart. Fajnym rozwiązaniem są również bonusy wynikające z prowincji.
Następnym modułem jaki uwzględnimy w rozgrywce będzie ten z dodatkową konstrukcją. Już po samym opisie widać, że proponuje on ciekawe rozwiązania i można liczyć na pasywne punktowanie.
Ja uczyłem się grać w Viti właśnie na automie.
Wspomnienie jest takie, że nauczysz się zasad i wyczujesz mechanikę, natomiast poza wrażeniem skakania przez płotki to niestety gra solo nie daje tu specjalnego wyzwania. Do gry choćby w 2 osoby to się absolutnie nie umywa - brak tu czystej złośliwości, która pojawia się czasem gdy gracze stają sobie na drodze do wygranej
barbados pisze: ↑12 kwie 2021, 10:37
Mam pytanie dla osób grających w tą grę...
Ktoś grał solo? Jak się ta gra skaluje na 1 osobę?
Kilka razy zagrałem solo w Viti, ale zawsze z dodatkiem Toskania i tylko w tym zakresie mogę odpowiedzieć.
Ogólny cel jest taki, jak w samotnym Terraformowaniu Marsa - osiągnąć w danym czasie wskazany próg punktowy. W zasadzie gra solo to 100% rozkładanie pasjansa, a automa jedynie decyduje, które pola akcji będą w danym sezonie zajęte. Nie ma tu żadnego 'inteligentnego' algorytmu, kierującego jej poczynaniami (jak np. w Paladynach Zachodniego Królestwa), wyłącznie losowy dociąg kart.
Rozgrywka solo jest pozbawiona większych emocji, ale dla relaksu można sobie czasem w ten sposób "pyknąć".
Ja dla odmiany napiszę, że jeśli chodzi o Viticulture, to gra solo sprawia mi mniej przyjemności, niż w Terraformację Marsa. TM nawet solo sprawia mi sporą przyjemność, natomiast do Viti analogowej bez drugiej osoby nie czuję potrzeby zasiadać. Nie świadczy to wcale o tym, że źle się skaluje, tylko o zmienności upodobań. Moje zdanie jest takie, że warto spróbować i jedno i drugie.
"Życie społeczne wyposażone jest w ponadbiologiczne formy użyczające mu wyższe wartości w postaci zabaw lub gier. W nich właśnie społeczeństwo wyraża swoje poglądy na świat i życie".
Johan Huizinga, Homo ludens
Mam pytanie do osób bardziej wtajemniczonych - czy pudełko wydania polskiego i angielskiego mają ten sam wymiar? Chcę kupić insert od reDrewno ale mam angielską wersję i zastanawiam się czy będzie pasować.
Poszło info że dodruk Toskanii ma być maj/czerwiec, a co za tym idzie nowe plansze. Lista osób, które zgłosiły się wcześniej została zachowana, więc nie trzeba kolejny raz pisać.