Dhel pisze: ↑10 paź 2019, 16:51
Golfang pisze: ↑10 paź 2019, 12:10
Dhel pisze: ↑09 paź 2019, 13:48
Dla wszystkich osób, które grają solo polecam zabawę na 1 Player Guild na BGG "Top 200 solo games 2019" i śledzenie wyników ujawnianych na bieżąco, przednia zabawa!
To co ja polecam solo:
1. Spirit Island
2. Runebound 3 Edycja z dodatkiem "Nierozerwalne Więzi"
3. Dungeon Alliance
4. Aeon's End
5. Projekt Gaja
6. Scythe
7. Robinson
8. Sword & Sorcery
9. Nusfjord
Podaj 3 które wg Ciebie są najlepsze... bo z tych 9 nie wiem co wg ciebie powinno zapunktować
Ok, to niech będą 3 poniższe:
1. Spirit Island - ilość gry w pudełku jest powalająca, każdym "duszkiem" gra się inaczej, możliwość dołączenia scenariuszy, kart wrogów z różnym stopniem trudności. A jakby dodać do tego jeszcze 1 dodatek to zmienia on kompletnie grę w przygodę, gdzie planowanie może wziąć w łeb, ale za to otwiera on drogę na nowe możliwości.
2. Aeon's End - bo dla mnie najlepsza karcianka. Brak konieczności budowy decku jest tutaj plusem ( nie lubię tego elementu, dlatego z przykrością sprzedałem Władcę). Losowy rynek, losowi magowie no i próba pokonania Nemesis. Starcia idealnie wyważone, dla mnie cudo.
3. Projekt Gaja, ale tutaj dłuuugo myślałem co dać, praktycznie każda z wymienionych powyżej mogłaby tutaj zagościć. Automa wg mnie lepsza niż w Scythe (chociaż Scythe na 2 automy z kolei robi się już sporo ciekawszy, ale to tak na marginesie), duża ilość mocno zróżnicowanych frakcji, losowa plansza przez co każda gra jest inna. Trzeba długo pogłówkować, ale jest to top euro, które solo działa wspaniale.
Ja bym prosił o zmianę mojej listy, troszku się od ostatniego czasu pozmieniało (in plus!!

)
1. Too Many Bones - wykosił wszystkie moje dotychczasowe topki, najlepsza gra w mojej kolekcji, ilość możliwości rozwoju, walka taktyczna, cud, miód i orzeszki.
2. Spirit Island - to zostaje dalej w top 3, pomimo tego że chwilę już w to nie grałem to frajda z ogrywania jest niezmienna
3. Scythe - Projekt Gaja ma lepszą automę, ale mimo to wolę wyciągać Kosę, ta gra z wszystkich euro najbardziej do mnie przemawia ( pomimo, ze to nie takie do końca czyste euro, może dlatego?)
Jedynych pretendentów do top 3 (ale pierwsze miejsce jest niezagrożone) widzę w Shadowrun Crossfire, Marvel Champions (jak ponownie kupię, o ile

) oraz w burncycle. Ciekawy jestem jak bardzo zmieni się moja topka za rok.