Czy wiesz może ile i jakie karty z Gości z Doliny Renu i Gości z Wrzosowisk powtarzają się z kartami z Viti EE i Toskania EE?
Próbowałem szukać odpowiedzi, ale za nic nie mogłem znaleźć.
Czy wiesz może ile i jakie karty z Gości z Doliny Renu i Gości z Wrzosowisk powtarzają się z kartami z Viti EE i Toskania EE?
Wydaje mi się, że to są zupełnie inne karty niż w podstawce i Toskanii. Mam oba małe dodatki, póki co tylko przeglądałam karty pobieżnie (jeszcze nimi nie grałam).
Dzięki. Na stronie Phalanx pojawiło się nieco informacji, ale jedynie o Gościach z Doliny Renu.
Jest kilka opcji użycia tych talii. Ja planuje w najbliższej rozgrywce zagrać kartami tylko z tego dodatku (bez mieszania ich z kartami z podstawki). Czytałam, że wtedy gra jest bardziej nastawiona na produkcję wina a nie na szybkie złapanie 25 punktów zwycięstwa.
Tyle tylko, że to dotyczy Gości znad Renu. Tych kart nie miesza się z kartami z podstawki i faktycznie karty nastawione są na wspieranie produkcji wina. Natomiast Gości z Wrzosowisk miesza się z talią podstawową.
Nie ma sensu bo nie można mieszać gości z Renu z innymi kartami.
A, o to chodzi... No to chyba najlepiej kupić Gości z wrzosowisk, których można mieszać.
Nie można tylko trzeba, bo granie samą talią gości z wrzosowisk też nie ma sensu. Natomiast talia Gości z Doliny Renu ma duży sens, zwłaszcza dla osób, które chcą pograć w grę, w której żeby wygrać trzeba robić wino, a nie tylko zbudować jakąś szopę, oprowadzać turystów czy wyrywać winorośla itd.
Sadzisz 2x winorośl i zaraz wycinasz - ciach 3 punkty, sprzedajesz 2x pole - 2 punkty, przypływ gotówki wymieniasz na punkty- 4 punkty, ustawiasz się na 5 torze Pobódki - 1 punkt. Oprowadzasz wycieczki po (już nie)swoich sprzedanych polach - zarabiasz kasę. Organizujesz wesele i ciach, od każdego po punkcie 2-3 punkty, zbędne karty które dotychczas przymusowo dobrałeś licytatorem odrzucasz i inkasujesz 3 punkty. Sprzedajesz ostatnie pole - 1 punkt i pieniądze za nie oferujesz maklerowi - 3 punkty. Zapraszasz w zimie rzeczoznawcę który przynosi Ci 2 punkty. Dobroczyńca razem z ponownym piątym torem pobudki daje upragnione 3 punkty FANFARY! ZDOBYŁEŚ 25 PUNKTOW W GRZE O ROBIENIU WINA!bogas pisze: ↑19 maja 2021, 17:20Nie można tylko trzeba, bo granie samą talią gości z wrzosowisk też nie ma sensu. Natomiast talia Gości z Doliny Renu ma duży sens, zwłaszcza dla osób, które chcą pograć w grę, w której żeby wygrać trzeba robić wino, a nie tylko zbudować jakąś szopę, oprowadzać turystów czy wyrywać winorośla itd.
Ale to nie jest gra o robieniu wina. To gra o prowadzeniu winnicy.
A to nie jest tak, że Gości z Wrzosowisk dodaje się do dowolnej talii i są kompatybilni z dowolnym dodatkiem? Czyli można wtasować albo do podstawki, albo do Gości znad Renu? Jeżeli nie to dlaczego można ich dodać do podstawki, ale do Renu już nie, skoro te talie się podmienia?
Ze strony wydawnictwa (o Gościach z Renu): Te karty mają odmienne rewersy, ponieważ należy ich używać samodzielnie, bez kart z gry podstawowej czy innych dodatków.emka pisze: ↑20 maja 2021, 10:17A to nie jest tak, że Gości z Wrzosowisk dodaje się do dowolnej talii i są kompatybilni z dowolnym dodatkiem? Czyli można wtasować albo do podstawki, albo do Gości znad Renu? Jeżeli nie to dlaczego można ich dodać do podstawki, ale do Renu już nie, skoro te talie się podmienia?
Goście z Wrzosowisk mają poszerzyć spektrum możliwości, w duchu podstawowej koncepcji gry, tj. zdobywania punktów za co się da.emka pisze: ↑20 maja 2021, 10:17A to nie jest tak, że Gości z Wrzosowisk dodaje się do dowolnej talii i są kompatybilni z dowolnym dodatkiem? Czyli można wtasować albo do podstawki, albo do Gości znad Renu? Jeżeli nie to dlaczego można ich dodać do podstawki, ale do Renu już nie, skoro te talie się podmienia?
Wcale nie tak trudno jak się okazuje. W zeszłą sobotę kumpel pojechał nas jak chciał i to bez nawet średniej piwnicy. nie robił wina prawie wcale, a jedynie żąglował goścmi.
Naprawione!