Zaczynałbym ze wszyskim co idzie do istniejących zasosobów - bestie, wydarzenia itp.
Z modułów to w pierwszej koleności przeszukanie plaży, a karty cech/sekretnych cech zostawiłbym na koniec.
Zaczynałbym ze wszyskim co idzie do istniejących zasosobów - bestie, wydarzenia itp.
Od razu dorzuć karty tajemnic, bestii, technologii, scenariusze i planszetki graczy. Możesz też dorzucić psa myśliwskiego, który pomaga w polowaniu. Całą resztę wedle własnych preferencji, jak już się ograsz. Udanej zabawy w odkrywaniu tajemnic przeklętej wyspyktóre z kart dorzucić od razu do rozgrywki a z którymi poczekać aż trochę igram tytuł
ja akurat nie odczułem w tej odpowiedzi sarkazmu po prostu wypowiedział swoje zdanie mimo że ja się z nim nie zgadzam, a porównać możesz sam wszystko jest łatwe do szybkiego wyszukania w zależności jakie gry chcesz porównywać. pozdrawiam
P.S. Robinson w rankingu BGG jest już dopiero na 60. miejscu (wow, ale spadek, była przecież swojego czasu na 11.), podczas gdy Nemesis jest na miejscu 22. (i wciąż idzie powoli w górę). To Nemesis jest najwyżej stojącą w rankingach polską grą.
Nemesis, nie Robinson
Nie, Pierwsi Marsjanie powstali na bazie Robinsona. To, co opisałeś i Ci przeszkadza w Marsjanach znajdziesz też w Robinsonie.
W mojej opinii Robinson jest trochę prostszy, poprzeczka nie jest ustawiona tak bardzo wysoko (są wyjątki scenariuszach).
Pod żadnym pozorem nie opuszczajcie wyspy!
Ewidentnie model chiński
Teraz jak nic pojawi się karta promo "Maseczka z liścia"
Robinsona da się przejść, co udawadniam tu https://www.facebook.com/photo?fbid=429 ... 2453635625EsperanzaDMV pisze: ↑04 lip 2021, 10:40 Nie grałem w Pierwszych Marsjan, ale z Twojego opisu widzę duże podobieństwo do RobinsonaW skrócie praktycznie nie da się wygrać, nie polegając na szczęściu na kościach - wysyłanie cały czas ludzi dwójkami, by mieć 100% szans powodzenia, to prosta droga do porażki, zabraknie akcji na ukończenie celu danego scenariusza.
Do tego dochodzą kości pogody, zwierzęta, niepowodzenia na kościach budowy/eksploracji/zbierania surowców, spadające morale, kary za brak schronienia/dachu/palisady, za niski poziom broni...
Robinson też jest bardzo ciasną i frustrującą grą (a mimo to tyle osób uwielbia dostawać łomot na Przeklętej Wyspie).
P.S. Robinson w rankingu BGG jest już dopiero na 60. miejscu (wow, ale spadek, była przecież swojego czasu na 11.), podczas gdy Nemesis jest na miejscu 22. (i wciąż idzie powoli w górę). To Nemesis jest najwyżej stojącą w rankingach polską grą.
wysyłam tutaj:eleader pisze: ↑08 paź 2021, 19:28 Witam
Mógłby ktoś zrobić skan scenariusza z wyspa kanibali i tego który jest po drugiej stronie.
W moim pudełku go nie było a portal nie odpowiada na emial
Jak można zdjecue wrzucic tutaj ,na priv lub emial : maciekkozik1993@wp.pl
Z góry dzięki za pomoc
Nowsze wydania chyba rzeczywiscie maja zetony na nieco cienszej tekturze (zauwazalne jest to na kaflach wyspy najbardziej), ale nie wiem czy kwalifikuje sie to do okreslenia "gorsza wersja". W pewnym momencie (wczesniej) zmieniono tez drewniane zetony na nieco mniejsze i inaczej malowane (biale dyski, banany, drewno). Printow tej gry bylo sporo, wersja ze skrzynia moze miec stare lub nowe logo Portalu na froncie. Sa tez stare edycje, gdzie drewienka to tylko kolorowe szesciany. Fikusne ksztalty drewienek maja dopisek "gra roku".Lurid pisze: ↑13 paź 2021, 01:35 Hej. Myślę nad zakupem gry. Spotkałem się z opiniami, że nowsze wydania są gorszej jakości w porównaniu do starszych. Konkretnie ktoś pisał, że był zawiedziony jakością wydania z 2018 roku.
Na aukcjach znajduję jedynie dwie wersje - ze skrzynią na okładce i z plażą na okładce. Czy ta z plażą to ta gorsza wersja z 2018 roku i lepiej brać tę ze skrzynią?
Używki mi nie przeszkadzają, więc to nie problem jak coś. Pozdro.
Pytanko. Czy pudełko wersji z plażą jest tych samych rozmiarów co pudełko wersji ze skrzynią ze starym logiem? Pytam, bo interesuje się zakupem konkretnego insertu i zastanawiam się czy by pasował w obu przypadkachpsia.kostka pisze: ↑13 paź 2021, 06:37Nowsze wydania chyba rzeczywiscie maja zetony na nieco cienszej tekturze (zauwazalne jest to na kaflach wyspy najbardziej), ale nie wiem czy kwalifikuje sie to do okreslenia "gorsza wersja". W pewnym momencie (wczesniej) zmieniono tez drewniane zetony na nieco mniejsze i inaczej malowane (biale dyski, banany, drewno). Printow tej gry bylo sporo, wersja ze skrzynia moze miec stare lub nowe logo Portalu na froncie. Sa tez stare edycje, gdzie drewienka to tylko kolorowe szesciany. Fikusne ksztalty drewienek maja dopisek "gra roku".Lurid pisze: ↑13 paź 2021, 01:35 Hej. Myślę nad zakupem gry. Spotkałem się z opiniami, że nowsze wydania są gorszej jakości w porównaniu do starszych. Konkretnie ktoś pisał, że był zawiedziony jakością wydania z 2018 roku.
Na aukcjach znajduję jedynie dwie wersje - ze skrzynią na okładce i z plażą na okładce. Czy ta z plażą to ta gorsza wersja z 2018 roku i lepiej brać tę ze skrzynią?
Używki mi nie przeszkadzają, więc to nie problem jak coś. Pozdro.
Karty nigdy nie byly płótnowane, czy ich grubosc sie zmienila to nie zauwazylem.
Plusem najnowszego wydania jest spojny wyglad z dwoma pudelkowymi dodatkami, zmieniono tez logo gry na pudelku.
Mam dostep do kilku wydan tej gry wiec moge na jakies konkretne pytanie znalezc jeszcze odpowiedz
W ramach ciekawostki to wg mojej wiedzy nowa okladke wprowadzono glownie z powodu odzyskania przez Portal prawa do wydawania RC w USA. Wczesniej licencje i wylacznosc mial Z-man, ale widac kontrakt wygasl, a w miedzyczasie Portal okrzepl i sam wydaje swoje gry na rynek amerykanski. Ta nowa okladka (i nowe logo) stala sie obowiazujaca tez w innych krajach. Zawartosc jest ta sama, poza ewentualnymi roznicami produkcyjnymi.
Kwadratowe pudelka sa takie same. Inny wymiar ma najstarsza wersja, prostokatna trumienka.
Ceny starego wydania w wątku sprzedażowym właśnie skoczyły o 10%psia.kostka pisze: ↑18 paź 2021, 23:06 Zebralem troche dodatkowego materialu dowodowego dla dociekliwego kolegi Lurid
Moze kogos to zainteresuje
Stare drewienka z lewej, sa ciut wieksze i biel farby nie jest taka sniezno-chemiczno biala.
(...)
Okladka skrzynia, stare logo Portalu z czerwona kropka(ROBGR062014) ma te grubsze kafle.