Bo to dobra gra była (i może jeszcze kiedyś będzie ponownie). Po obejrzeniu wczesnych zajawek myślałem 'koncept całkiem ok, ale czy nie będzie za łatwa i czy misje same nie będą się wygrywać?". Na szczęście pomijając kilka (-naście?) początkowych misji, nie jest tak łatwo. Dla mnie spoko, zarówno do szybkiego popykania, jak i na dłuższe posiedzenia (to jakby ktoś pytał o jeszcze jedną minirecenzję, ofkoz).Neoptolemos pisze: ↑11 sty 2021, 16:14 Jak na tego typu grę - niezbyt piękną, z pomijalną fabułą, opartą na "staromodnym" trick-takingu - jest to pewien fenomen.
Załoga / The Crew: The Quest for Planet Nine (Thomas Sing)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 591 times
- Been thanked: 290 times
Re: Załoga / The Crew: The Quest for Planet Nine (Thomas Sing)
- donmakaron
- Has thanked: 197 times
- Been thanked: 646 times
Biorąc pod uwagę popularność brydża i innych niezbyt pięknych klasyków karcianych bez fabuły, opartych na "staromodnym" trick-takingu czy szachów - kolejnej grze niezbyt pięknej (biorąc pod uwagę jak ładnie wydaje się teraz gry, choć to oczywiście zależy trochę od zestawu szachów), bez fabuły, opartej na "staromodnym" zbijaniu pionków przeciwnika - w ogóle nie ma co się dziwić. Pominę szachy, bo to inna kategoria, ale w brydża gra na świecie więcej osób, niż we wszystkie gry z top 100 bgg razem wzięte. Biorąc to pod uwagę, nie sądzę, żeby był to jakikolwiek fenomen.Neoptolemos pisze: ↑11 sty 2021, 16:14 Meanwhile: Załoga wskoczyła już na 44 miejsce w rankingu ogólnym BGG i 3 w rodzinnym (wyprzedzając Azula). Jak na tego typu grę - niezbyt piękną, z pomijalną fabułą, opartą na "staromodnym" trick-takingu - jest to pewien fenomen.
- Neoptolemos
- Has thanked: 201 times
- Been thanked: 1049 times
Nie wątpię, że brydżystów jest wciąż dużo, sam gram z rodziną, na studiach poznałem też trochę brydża sportowego. Wydaje mi się jednak, że gracze brydżowi i użytkownicy BGG to mocno rozłączne zbiory - choćby dlatego, że sam brydż ma niecałe 3000 ocen (szachy dziesięciokrotnie więcej).
Oczywiście trochę upraszczam, z pewnością spora część planszówkowiczów brydża zna, ale patrzę też przez pryzmat tego, że prawie żadna inna gra trick-takingowa - oprócz Załogi - się tak wysoko w ostatnich latach nie wbiła. Szum medialny wokół gry, która nie jest figurkowym potworem lub chociaż nowatorskim euro, jest siłą rzeczy mniejszy.
Oczywiście trochę upraszczam, z pewnością spora część planszówkowiczów brydża zna, ale patrzę też przez pryzmat tego, że prawie żadna inna gra trick-takingowa - oprócz Załogi - się tak wysoko w ostatnich latach nie wbiła. Szum medialny wokół gry, która nie jest figurkowym potworem lub chociaż nowatorskim euro, jest siłą rzeczy mniejszy.
- donmakaron
Pewnie. Też upraszczam. Zbiory są mniej lub bardziej rozłączne*, ale sądzę, że jeśli coś je łączy to właśnie takie gry jak The Crew. W mojej grupie została ta gra użyta, jako coś do pogrania z rodzicami. Sama popularność brydża świadczy również o tym, że ludzie znają i lubią lewy. Nie wspominając o tym, że jeśli ktoś lubi klasyczne gry karciane, ale ocenia je niezbyt wysoko na tle współczesnych gier, to The Crew może być właśnie takim tytułem, który łączy stare z nowym i zostaje pozytywnie oceniony.
*Choć wydaje mi się, że można się zaskoczyć, jak wielu użytkowników bgg grywa w brydża, kanastę czy inne temu podobne gry. Z nas dwóch jak rozumiem obaj mamy konto na bgg i obaj grywamy w karty
Strzelam też na ślepo, że tak jak ja nie masz ocenionego brydża na bgg.
*Choć wydaje mi się, że można się zaskoczyć, jak wielu użytkowników bgg grywa w brydża, kanastę czy inne temu podobne gry. Z nas dwóch jak rozumiem obaj mamy konto na bgg i obaj grywamy w karty

- Neoptolemos
- Has thanked: 201 times
- Been thanked: 1049 times
Nietrafione. Brydż ma ode mnie 10/10 i była to jedna z pierwszych moich wystawionych ocen na BGG*
nigdy tylko nie wiedziałem, jaki ustawić status - owned? 
*jakbym tak kupił teraz talię kart i się miał nauczyć brydża, to nie wiem, ile bym mu dał, ale pewnie nie 10, bo dziesiątek w zasadzie nie stawiam. Ale opis się zgadza - always want to play and expect that will never change

*jakbym tak kupił teraz talię kart i się miał nauczyć brydża, to nie wiem, ile bym mu dał, ale pewnie nie 10, bo dziesiątek w zasadzie nie stawiam. Ale opis się zgadza - always want to play and expect that will never change

- donmakaron
Aj waj! Za to jesteś przykładem zbieżności zbiorów, więc pudło mnie aż tak nie boli 

-
- Has thanked: 246 times
- Been thanked: 449 times
Druga część już od jakiegoś czasu jest dostępna, czytałam instrukcję i wydaje mi się że może być ciekawsza (z tego co rozumiem, główna różnica to zmiana kart misji z prostych "zielone 3" na szersze zadania, np "dowolna 2"). Czy ktoś może się wypowiedzieć jak to działa w praktyce? Słyszałam opinię, że morska część jest sporo gorsza od kosmicznej, a po lekturze nie widze z czego mogłoby to wynikać.
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3717 times
- Been thanked: 3906 times
Osobiście nie gralem, ale z rozmowy ze znajomymi zadania potrafią być nie do zrealizowania - w kosmicznej części tego nie bylo
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
-
- Has thanked: 591 times
- Been thanked: 290 times
Było pisane. Poczytaj opinie w temacie "Gry miesiąca xxx" w innym dziale.
-
- Has thanked: 246 times
- Been thanked: 449 times
Twoja odpowiedź zaleciala elektrodą.pl

Tym niemniej, gdyby ktoś jeszcze szukał: https://www.gry-planszowe.pl/forum/vie ... a#p1376786
Ja gram w Załogę głównie w 2 osoby i nowa część bardzo mi się podoba (chyba bardziej niż pierwsza)
Oczywiście zdarzają się sytuacje, że cel jest niemożliwy do zrealizowania, ale w pierwszej części takie sytuacje też miały często miejsce (zwłaszcza w grze dwuosobowej).
Nowe cele są bardzo ciekawe. O ile w pierwszej części pierwsze 10 misji są dramatycznie nudne i można je pominąć, tak w drugiej części już od samego początku potrafią pojawić się całkiem trudne cele.
Oczywiście zdarzają się sytuacje, że cel jest niemożliwy do zrealizowania, ale w pierwszej części takie sytuacje też miały często miejsce (zwłaszcza w grze dwuosobowej).
Nowe cele są bardzo ciekawe. O ile w pierwszej części pierwsze 10 misji są dramatycznie nudne i można je pominąć, tak w drugiej części już od samego początku potrafią pojawić się całkiem trudne cele.
Czy ta gra jest dostępna? Wszędzie widzę nową wersję a nigdzie pierwszą część. Nawet używek nigdzie nie mogę znaleźć.
-
- Has thanked: 124 times
- Been thanked: 255 times
Nowa to jest to samo co stara tylko lepsza, wiec smialo bierz nowa:)
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3717 times
- Been thanked: 3906 times
Akurat moim zdaniem jest gorsza, lomysl na nią jest fajny, ale wole oryginal
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Chcę kupić grę dla dzieciaków/rodziny i z tego co rozumiem misje są prostsze oraz mniej zróżnicowane w pierwszej części. Boję się druga część za dużo wprowadza naraz.
- paracelsus444
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 55 times
dodruk był planowany na sierpień 2021, widocznie jest opóźnienie jak ze wszystkim

- paracelsus444
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 55 times
Właśnie mi wyskoczyło na aleplanszówki do kupienia, na dniach bedzie na magazynie u nich

- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1457 times
Nie wprowadza za dużo. Jeśli chodzi o poziom skomplikowania to są identyczne, za to druga część ma ciekawsze kombinacje misji. Nie są one jednak zawiłe, są proste w zrozumieniu. Za to kombinowania jak zagrać aby ugrać jest co niemiara. Grałem w obie części i drugą z nich oceniam nieznacznie lepiej.
Jest informacja na stronie Galakty, na dniach gra powinnna być szerzej dostępna.paracelsus444 pisze: ↑06 wrz 2021, 18:38 Właśnie mi wyskoczyło na aleplanszówki do kupienia, na dniach bedzie na magazynie u nich![]()
http://galakta.pl/zaloga-w-poszukiwaniu ... o-sklepow/
Dla pewności kupię tę wersję, zobaczę czy podejdzie rodzinie. Przejrzałem karty misji z drugiej części i troszkę komplikują rozgrywkę. Nawet jeśli są proste to jednak każda gra od samego początku ma inne zadania. W pierwszej poziom skomplikowania rośnie wolniej (wygrać lewę, wygrać 2 lewy, wygrać 2 lewy w kolejności, wygrać 3 lewy...).seki pisze: ↑06 wrz 2021, 20:05 Nie wprowadza za dużo. Jeśli chodzi o poziom skomplikowania to są identyczne, za to druga część ma ciekawsze kombinacje misji. Nie są one jednak zawiłe, są proste w zrozumieniu. Za to kombinowania jak zagrać aby ugrać jest co niemiara. Grałem w obie części i drugą z nich oceniam nieznacznie lepiej.
A jak gra podejdzie to oczywiście zaopatrzę się w jedną i drugą

- seki
- Moderator
- Has thanked: 1236 times
- Been thanked: 1457 times
Na 2 osoby spróbowałem co prawda Załogi pod wodą ale to bardzo podobne gry. Nie działa zbyt dobrze i nie polecam. Już na 3 graczy jest fajnie ale na dwóch niezbyt.
- poooq
- Has thanked: 167 times
- Been thanked: 74 times
W grze dwuosobowej używasz wariantu robota: pula kart dla trzeciego, wirtualnego gracza w części jest odkryta, grający dobierają karty odsłaniając kolejne dostępne. Taki zabieg zaburza lekko flow gry, ale dla frajdy rozgrywki można go zaakceptować. Wszystko zależy od preferencji załogantów 

Po co piać, gdy można grać?
Spoiler:
-
- Has thanked: 1558 times
- Been thanked: 252 times
ja natomiast z dziewczyną bawiłem się w tej grze wyśmienicie. JARVIS, jako sztuczna inteligencja działa bardzo fajnie i dodaje klimatu całej gierce. Tak bardzo nam siadło, że po pierwszych partiach, choć nie planowaliśmy, kupiliśmy wodną wersję.
- JollyRoger90
- Has thanked: 1321 times
- Been thanked: 309 times
Ja z dziewczyną, we dwójkę, przeszyliśmy obie wersje - zatem polecam na 2 osoby z JARVISem