Posiadłość Szaleństwa / Mansions of Madness 2 ed (Nikki Valens)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Mansions of Madness / Posiadłość Szaleństwa 2 ed (Nikki Valens)
Dziękuję za propozycje scenariuszy na początek. Wybrałem drugi scenariusz z podstawki - "Ucieczka...".
Ogólnie gra bardzo fajna, pomimo że robiłem za Strażnika Tajemnic to załapałem klimat. Graliśmy w 5 osób (ja + 4), zeszło nam 6 godzin, ale nie zauważyliśmy kiedy to minęło. Wszyscy się wkręcili w klimat i odgrywali swoje role, niestety zabrakło nam jednej tury aby wygrać - dwóch badaczy zginęło, jeden oszalał (w sumie wygrał bo zmieniły mu się warunki zwycięstwa), a jeden już prawie uciekł. Początek gry intensywny, środek spokojny, ale końcówka to jakaś makabra, jakby Cthulhu się obudził i stwierdził, że za łatwo idzie. Jak dla mnie gra warta tych pieniędzy.
Ogólnie gra bardzo fajna, pomimo że robiłem za Strażnika Tajemnic to załapałem klimat. Graliśmy w 5 osób (ja + 4), zeszło nam 6 godzin, ale nie zauważyliśmy kiedy to minęło. Wszyscy się wkręcili w klimat i odgrywali swoje role, niestety zabrakło nam jednej tury aby wygrać - dwóch badaczy zginęło, jeden oszalał (w sumie wygrał bo zmieniły mu się warunki zwycięstwa), a jeden już prawie uciekł. Początek gry intensywny, środek spokojny, ale końcówka to jakaś makabra, jakby Cthulhu się obudził i stwierdził, że za łatwo idzie. Jak dla mnie gra warta tych pieniędzy.
Jest w ogole cos wiadome na temat kolejnych dodatków?
NApisałbym, że seria zamknięta, ale zaraz przylezie jareks i będzie mnie wyzywał

Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
Ale oni o tym wspomnieli, że kończą z Posiadłością? Czy to tylko domysły?
- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 438 times
- Kontakt:
Silne i dość logiczne domysły oparte na ruchach FFG.
- aduko
- Has thanked: 208 times
- Been thanked: 163 times
Jak by seria była zamknięta, to by dodruków nie było. Ale i tak cicho w temacie.
Co to za argument z czapy? EH dawno zamknięte, a robią dodruki lol?
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
Oficjalnego info nie było, ale od dawna nic do Posiadłości nowego się nie pojawiło, a dużo sił zostało przerzucona na Podróże przez Śródziemie. Jak w tym roku nic nie zostanie zapowiedziane, to bym obstawiał, że linia została porzucona.
-
- Has thanked: 117 times
- Been thanked: 142 times
Jak kolega wyżej napisał. Oficjalnie o zamknięciu nic nie powiedzieli. Niestety też od dawna nic nie powiedzieli o czymkolwiek do posiadłości...
crus221 - "Teraz pytanie czy sprzedać nerkę dla gry..."
olsszak - "Swoją drogą po ile nerka teraz?"
crus221 - "Jeden Lords of Hellas lub dwie Kawerny"
olsszak - "Swoją drogą po ile nerka teraz?"
crus221 - "Jeden Lords of Hellas lub dwie Kawerny"
Trochę dziwne dla mnie, że porzucają taki tytuł, w końcu sprzedaż jest chyba całkiem niezła. Biorąc pod uwage fakt, że non stop brakuje jakiś dodatków 

- strid3rr
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 228 times
To może być mylne wrażenie, bo polski rynek to tylko kropla w morzu.
- Yuri
- Has thanked: 372 times
- Been thanked: 1394 times
Ja tam po cichutku czekam na jakieś grande-finale w postaci kampanii do tej gry. Jak nie doczekam się tego ze strony FFG to plus jest taki, że fani już od dawna nad czymś takim pracuja

Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
RABATY, gdyby ktoś potrzebował: Portal = 15%, Mepel.pl = 5%, Planszomania.pl = 2%
Chcesz się zrewanżować kawą ? Zapraszam >>> https://www.buymeacoffee.com/yuri4891
- Gab
- Has thanked: 118 times
- Been thanked: 106 times
Myślę, że prędzej wszyscy doczekamy się 3ed.
- Evokenx
- Has thanked: 521 times
- Been thanked: 52 times
Oby nie wyszło tak jak z "nowym" Descentem haha

- Gab
- Has thanked: 118 times
- Been thanked: 106 times
Wszyscy alkolici wznoszą modły do Wielkich Przedwiecznych, aby sytuacja z Descentem się nie powtórzyła.
No tak jeszcze nie piątek, a alkolici już wnoszą modły do potężnego Spirytusolosa

W ogóle mieliście jakieś sytuację, w których mieliście całkowicie pozamieniane kafelki mapy z innych dodatków? Ostatnio miałem taką sytuację, że powtórzyliśmy sobie 1 scenariusz. I cała posiadłość była zbudowana z kafelków z przerażających podróży. Gdzie wcześniej były tylko kafelki z podstawki. Nie raz u mnie też się zdarzyły pojedyńcze kafelki z innych dodatków, ale nigdy nie miałem całego scenariusza zbudowanego z innego dodatku. A jak to u was wygląda? Często wam się zdarzają mixy dodatków?
- Coen
- Has thanked: 510 times
- Been thanked: 147 times
Tak, grając któryś raz w pierwszy scenariusz okazało się, że posiadłość to wypasiony statekBloom50 pisze: ↑20 lip 2021, 09:53 W ogóle mieliście jakieś sytuację, w których mieliście całkowicie pozamieniane kafelki mapy z innych dodatków? Ostatnio miałem taką sytuację, że powtórzyliśmy sobie 1 scenariusz. I cała posiadłość była zbudowana z kafelków z przerażających podróży. Gdzie wcześniej były tylko kafelki z podstawki. Nie raz u mnie też się zdarzyły pojedyńcze kafelki z innych dodatków, ale nigdy nie miałem całego scenariusza zbudowanego z innego dodatku. A jak to u was wygląda? Często wam się zdarzają mixy dodatków?

Mam takie gry,
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
- Yuri
- Has thanked: 372 times
- Been thanked: 1394 times
No więc kwestia dalszych dodatków i rozwijania linii wydaje się już jasna:
https://www.dicebreaker.com/games/mansi ... 9NbxVarnS0
https://www.dicebreaker.com/games/mansi ... 9NbxVarnS0
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Yuri1984
-
- Has thanked: 220 times
- Been thanked: 72 times
Mniej więcej. Na tą chwilę nie mają w planach dalszych dodatków zarówno DLC, jak i w wersji analogowej - bo ta się dobrze sprzedaje. Co oznaczać może zarówno to, że nic więcej nie wyjdzie, jak i to, że za jakiś czas uznają, że może warto coś dorzucić, aby pobudzić dalsze zainteresowanie. Na chwilę obecną linia wydaje się nieoficjalnie zamknięta.
"Życie społeczne wyposażone jest w ponadbiologiczne formy użyczające mu wyższe wartości w postaci zabaw lub gier. W nich właśnie społeczeństwo wyraża swoje poglądy na świat i życie".
Johan Huizinga, Homo ludens
Czyli tłumacząc z korpogadki na normalny język: „Mieliśmy nadzieje, że Podróże po Śródziemiu wykończą Posiadłość (nawet już „zgubiliśmy” formy figurek do podstawki), niestety nie udało się. Teraz mamy nowego MoM-killera - Descent z apką. Jeżeli on nie załatwi tego cholerstwa, to chyba będzie trzeba pomyśleć o nowym dodatku do Posiadłości” 

-
- Has thanked: 220 times
- Been thanked: 72 times
Lepiej bym tego nie wyraził 

"Życie społeczne wyposażone jest w ponadbiologiczne formy użyczające mu wyższe wartości w postaci zabaw lub gier. W nich właśnie społeczeństwo wyraża swoje poglądy na świat i życie".
- strid3rr
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 228 times
Ja się cieszę, że fandom gry jest tak duży. Dzięki ludziom ze świetnymi pomysłami Valkyrie działa prężnie i dostarcza coraz to lepszych przygód. Nawet bez dodatkowych potworów i bohaterów jest w co grać.
Natomiast co do FFG - Podróże przez Śródziemie pewnie zalegają w magazynach na świecie więc liczą na to, że brak alternatyw zmusi ludzi do kupowania. Zresztą po fali krytyki i pewnie złych wynikach z przedsprzedaży nowego Descenta, tym bardziej trzeba zamrozić dobry tytuł, który od lat się wyśmienicie sprzedaje, żeby wypchnąć nowego gniota z nadzieją, że ludzie z braku laku kupią grę dla samej apki.
Natomiast co do FFG - Podróże przez Śródziemie pewnie zalegają w magazynach na świecie więc liczą na to, że brak alternatyw zmusi ludzi do kupowania. Zresztą po fali krytyki i pewnie złych wynikach z przedsprzedaży nowego Descenta, tym bardziej trzeba zamrozić dobry tytuł, który od lat się wyśmienicie sprzedaje, żeby wypchnąć nowego gniota z nadzieją, że ludzie z braku laku kupią grę dla samej apki.