aniolbezserca pisze: ↑06 sty 2022, 17:19
Natomiast co do poziomów - na niskich postać może zginać, bo nie wyjdzie rzut obronny albo przeciwnik z dwuręcznym toporem zaliczy krytyka.
Tutaj się niestety zgadzam w całej rozciągłości. Dawno nie grałem D&D - no i maks tylko 3.5. Jednak taki czarodziej "wyparowywał" przy pierwszym ataku sztyletem.
Czarodziej ma kość życia d4 +bonus z wytrzymałości - przeważnie 0 lub maks +1 - czyli nawet przy najlepszym rzucie ma 5HP. Co daje w starciu sztyletem minimalną szansę przeżycia

Jeśli dobrze pamiętam to sztylet ma także d4 obrażenia + bonus z siły - większość oprychów będzie miała +1 lub +2... W przypadku +1 daje to 75% szans na przeżycie, w przypadku +2 już tylko 50%.... W przypadku najpopularniejszej broni czyli miecza krótkiego d6 - praktycznie szansa przeżycia spada do około 50/33%? Nie liczyłem ale pewnie jakoś tak. Dodatkowo na lvl 1 jest prawie bezbronny - jego czary są na tyle marne że nie jest w stanie walczyć z oprychami samotnie (ilość czarów które może zapamiętać i wybór z których może korzystać jest lichy - nie pamiętam już ile dokładnie ale chyba coś koło 3 czarów można mieć znanych i zapamiętać też 3 albo 4).
Osobiście uważam, że łotr ma najwyższe szanse przeżycia SOLO przygód na niskich poziomach. Ma nie za dużą kość życia, jednak wyższą niż czarodziej. Ma bardzo dużo pkt umiejętności, dzięki którym, może się kryć i unikać walki jak najdłużej. Niestety na wyższych poziomach, ta postać zaczyna tracić względem maga. Czary stają się dużo potężniejsze.
Z doświadczenia wiem że najlepsza zabawa jest właśnie na tylko średnich lvl - dla mnie to jest około 5 do 8 poziomu. Rozwój jest dynamiczny i bardzo znaczący na tych pierwszych poziomach (2-5) dzięki nim mamy dostęp do nowych umiejętności, featów (nie pamiętam jak to się nazywało w wersji polskiej) no, sporo więcej HP oraz bonus ataku jest znacząco większy.
Powyżej lvl 8 jakoś zawsze mnie trochę nudziła rozgrywka - tzn nie fabularnie, ale rozwój postaci przestawał być tak dynamiczny. Nie czułem już takiego przypływu "mocy" w postaciach, ja na tych niższych lvl.