A co to ma do rzeczy, że jestem od niedawna na forum i w którym miejscu moja wypowiedź nie pasuje do tematu?janekbossko pisze:widac od niedawna jesteś na forum albo po prostu wybiorczo czytasz tematy
Jak sobie życzysz.janekbossko pisze: eot
A co to ma do rzeczy, że jestem od niedawna na forum i w którym miejscu moja wypowiedź nie pasuje do tematu?janekbossko pisze:widac od niedawna jesteś na forum albo po prostu wybiorczo czytasz tematy
Jak sobie życzysz.janekbossko pisze: eot
Owczy pęd, BGG to nic innego jak owczy pęd. W stylu "Tam do kata, postawię 8, bo przecież miliony much... eee... pardon, użytkowników BGG nie mogą się mylić".Geko pisze:Janek, ale bez jaj. Co innego pisać, że gra Ci się nie podoba, jest nudna, nic się nie dzieje, itd., a co innego nazywać grę "Dodą gier planszowych". Jakimś cudem ta Doda dostała się na 1. miejsce BGG i kosi nagrodę za nagrodą, więc choćby z tego względu trochę szacunku dla tej masy "spragnionej najgłupszej rozrywki idiotów" (bo ja tak odczytuję porównanie do Dody), która się nią zachwyca i daje jej wysokie oceny i nagrody, byłoby na miejscu.
To już było pisaneGeko pisze:I jeszcze jedno Janek - sto razy bardziej wartościowa o grze jest opinia, że jej nie lubisz bo np. jest interakcja pośrednia, wystawianie robotników (którego nie lubisz), masa kart z tekstem (wolisz bardziej eleganckie rozwiązania), dużo zasad (wolisz proste mechaniki, nie lubisz dużej ilości zasad), itd., niż pisanie, że gra jest nudna, nijaka i niewarta swojej ceny.
Marudo, z całym szacunkiem, ale największą ofiarą owczego pędu jesteś Ty sam. Napaliłeś się na grę i okazało się, że to pozycja zupełnie nie dla Ciebie. Teraz jedziesz po niej równo, jakbyś chciał usprawiedliwić swoje emocjonalne podejście do zakupu i późniejsze rozczarowanie zamydleniem Ci oczu przez innych graczy. Przecież o tej grze jest tak głośno, że nie rozumiem Twojego zdziwienia, że ta gra to wystawianie robotników plus masa kart z dużą ilością tekstu. Mogłeś o tym wielokrotnie przeczytać i na tej podstawie stwierdzić, że to zupełnie nie dla Ciebie.Smerf Maruda pisze: Owczy pęd, BGG to nic innego jak owczy pęd. W stylu "Tam do kata, postawię 8, bo przecież miliony much... eee... pardon, użytkowników BGG nie mogą się mylić".
Dokładnie. Lecę na rolki.Smerf Maruda pisze: Jest niedziela i ładna pogoda - oderwijcie się od stolików z żetonami i wyjdźcie na rower. My wczoraj zrobiliśmy 50km po Warszawie
Hehehe, ktoś z jajem w końcudoda elektroda pisze:Słyszałam ,że ktoś na tym forum normalnie mnie porównuje do jakiejś głupiej gry. Kurde, wypraszam sobie, to ja jestem zajeb...i nr 1, niee? Wszyscy co uważają inaczej są w błędzie.
ps. kupujcie lody Koral.
BOSSKIE!Wysokie Napięcie Bergmanem gier planszowych itd
O-o-o, to jest właśnie to, o czym pisałem - niska samoocenaGeko pisze:Przepraszam Cię bardzo, ale Agricola mi się podoba, bo trafia w moje gusta, a nie dlatego że wielu się podoba, to mi też musi, żebym nie był inny. I oceniłem ją zgodnie z własnymi odczuciami, a nie na zasadzie: inni dali wysoko, to ja też. Dla kontrastu mogę podać Dominion, grę która jest ostatnio bardzo popularna, wielu się podoba, ale mi akurat zupełnie nie podeszła. Tylko czy z tego powodu mam wypisywać, że podoba się innym na zasadzie owczego pędu?
no Smerfie, dałbym ci za to reputkę ale nie możnaSmerf Maruda pisze: Bez jaj :> Dla mnie Agricola jest Dodą wśród gier planszowych.
@mst ma dobre hasło w podpisie " Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów." Chyba co niektórzy powinni sobie ten text wydrukować na A4 i nad łóżkiem powiesić. Moja opinia co do Agricoli jest taka jak JaNaBoSkO "flaczki..."Smerf Maruda pisze:Dla mnie Agricola będzie Dodą gier planszowych, dla Was będzie wspaniałą grą. Co więcej, obie strony mogą mieć racje - po Waszej stronie jest ta przewaga, że Waszą opinię popiera >8K użytkowników BGG. A moją jedynie ja
+Smerf Maruda pisze:Dobry Boże, to jakby Doda dostała Grammy...MisterC pisze:Z okazji dzisiejszego przyznania Agricoli tytułu Gry Roku
GRATULACJE!
Porównanie poniżej normy - nie odniosę się (ani wcześniejsze ani późniejsze Twoje "uwagi" na temat Agricoli nie są w stanie chyba czegokolwiek udowodnić. an prawdę zabrakło mi słów.....Smerf Maruda pisze: Bez jaj :> Dla mnie Agricola jest Dodą wśród gier planszowych. Howgh.
Znowu kompletnie durne porównanie ale tutaj widzę się w tym celuje kolego. Z resztą co do owczego pędu to już Ci najlepiej napisał Geko:Smerf Maruda pisze: Owczy pęd, BGG to nic innego jak owczy pęd. W stylu "Tam do kata, postawię 8, bo przecież miliony much... eee... pardon, użytkowników BGG nie mogą się mylić".
A ja dodam od siebie, że porównywanie użytkowników BGG w tym rewelacyjnym przykładzie z muchami jest po prostu genialne, a na dodatek tak patrząc ze swojej perspektywy co do owczego pędu - wystawiłem niską ocenę zarówno Puerto Rico jak i Dominionowi, więc tutaj jakoś tak chyba nie koresponduję z Twoim generalizowanym obrazem społeczności BGG.Geko pisze: Marudo, z całym szacunkiem, ale największą ofiarą owczego pędu jesteś Ty sam. Napaliłeś się na grę i okazało się, że to pozycja zupełnie nie dla Ciebie. Teraz jedziesz po niej równo, jakbyś chciał usprawiedliwić swoje emocjonalne podejście do zakupu i późniejsze rozczarowanie zamydleniem Ci oczu przez innych graczy. Przecież o tej grze jest tak głośno, że nie rozumiem Twojego zdziwienia, że ta gra to wystawianie robotników plus masa kart z dużą ilością tekstu.
Podobno o gustach się nie dyskutuję, a uważam, że to czy się komuś podoba czy nie to jego osobista sprawa (kwestia odczuć, właśnie gustów etc.) ale pisanie, że gra jest np. nijaka to (przepraszam za wyrażenie) bzdura (starając się być obiektywnym), a to że jest niewarta swojej ceny oceniasz pod jakim kątem? Ile razy w nią zagrałeś, ilości drewna i papieru czy czego? Bo wiesz taka ocena jest już skrajnie subiektywna i wręcz trudna do oceny czy interpretacji.janekbossko pisze:...gra ejst nudna ja kflaki z olejem, nijaka i niewarta swojej ceny
- a możesz przy okazji wyjaśnić o co się przyczepiłeś do gościa? Bo za cholerę nie mogę tego zrozumieć.....janekbossko pisze:widac od niedawna jesteś na forum albo po prostu wybiorczo czytasz tematy eot
Dlaczego fotografii?waffel pisze:Jeśli Agricola to Doda gier planszowych to Twilight Struggle to Stevie Wonder czeskiej fotografii.
Wskazówka: jeśli dyskutujesz z osobami na dany temat i macie wyraźnie przeciwstawne opinie, a potem piszesz uogólniając, że opinie z którymi się nie zgadzasz są przejawem różnych bezmyślnych form aktywności ludzkiej (owczy pęd, miliony much, itp.), to nie dziw się, ze Twoi przeciwnicy odbierają takie stwierdzenia, jako komentarz do ich opinii.Smerf Maruda pisze:Szlag, już mi opadły ręce i nie chce mi się pytać takiego, na przykład, Tommiego, dlaczego przykład o użytkownikach BGG odniósł do siebie
Bo na kartach są zdjęcia, proste. Czy na Steviem Wonderze są zdjęcia? Daje do myślenia. A może jest cienki, tekturowy i nie leży płasko dopóki nie przykryjesz go pleksą?Smerf Maruda pisze:Szlag, już mi opadły ręce i nie chce mi się pytać takiego, na przykład, Tommiego, dlaczego przykład o użytkownikach BGG odniósł do siebie, ale tutaj zareagować muszę:
Dlaczego fotografii? ;-)waffel pisze:Jeśli Agricola to Doda gier planszowych to Twilight Struggle to Stevie Wonder czeskiej fotografii.
Geko, z Bogiem, niech każdy uważa, co mu się podoba, no jak babcię kocham. Kochani, nikogo z Was nie miałem na myśli, czy to Tommy'ego, czy Ciebie, Geko, czy kogo tam jeszcze, kto brał udział w dyskusji. Napisałem o użytkownikach BGG, którzy zawyżają oceny, widząc, co postawili inni, a wszyscy wzięli to do siebie - paranojaGeko pisze:Albo inaczej: wyobraź sobie, jakbym teraz napisał, że wielu nie lubi Agricoli i dlatego są głupi i się nie znają na grach planszowych*, a potem pisał, że jestem zdziwiony, że tyle osób się oburzyło i wzięło to do siebie, a ja przecież nie o nich pisałem.
Czyli to takie przewrotne porównanie, tak? Jak, że ogry mają warstwy, cebula ma warstwy? Niemniej, na Stiwim nie ma zdjęć!waffel pisze:Bo na kartach są zdjęcia, proste. Czy na Steviem Wonderze są zdjęcia? Daje do myślenia. A może jest cienki, tekturowy i nie leży płasko dopóki nie przykryjesz go pleksą?Smerf Maruda pisze:Szlag, już mi opadły ręce i nie chce mi się pytać takiego, na przykład, Tommiego, dlaczego przykład o użytkownikach BGG odniósł do siebie, ale tutaj zareagować muszę:
Dlaczego fotografii?waffel pisze:Jeśli Agricola to Doda gier planszowych to Twilight Struggle to Stevie Wonder czeskiej fotografii.
Jesteś w stanie to udowodnić? Ktoś Ci opowiadał, że dał lepszą ocenę, bo patrzył jak inni ocenili? Robiłeś jakieś badania na ten temat? Czytałeś jakiś wiarygodny raport? Gra ma wysokie oceny i zbiera nagrody i chcesz powiedzieć, że to wszystko to pochodna tego, że kilka osób ją świetnie oceniło, a reszta kopiuje te oceny?Smerf Maruda pisze:Napisałem o użytkownikach BGG, którzy zawyżają oceny, widząc, co postawili inni, a wszyscy wzięli to do siebie - paranojaUleganie wpływom społeczności i ocenie innych jest pewno w pełni naturalne i założę się, że sporo - (...) oceny Agricoli było zawyżonych właśnie z tego powodu.
Mst ma bardzo dobry cytat w podpisie ale czasem mam wrażenie, że ludzie zamiast przeczytać 'zatrzymaj się i zastanów' czytają - 'odwróć się, zacznij szybko biec w drugą stronę a w międzyczasie rzucaj w pozostałych kamieniami' :] Panuje jakaś alergia na wszystko co popularne?serafin1 pisze:@mst ma dobre hasło w podpisie " Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów." Chyba co niektórzy powinni sobie ten text wydrukować na A4 i nad łóżkiem powiesić
Pomijając subiektywny punkt widzenia na Dodę, obiektywnie nie jestem w stanie powiedzieć, że nie ma głosu ani umiejętności wokalnych. No żebym chciał, to nie mogę.Smerf Maruda pisze:Dobry Boże, to jakby Doda dostała Grammy...
DOKLADNIE TAK.Geko pisze:Jesteś w stanie to udowodnić? Ktoś Ci opowiadał, że dał lepszą ocenę, bo patrzył jak inni ocenili? Robiłeś jakieś badania na ten temat? Czytałeś jakiś wiarygodny raport? Gra ma wysokie oceny i zbiera nagrody i chcesz powiedzieć, że to wszystko to pochodna tego, że kilka osób ją świetnie oceniło, a reszta kopiuje te oceny?Smerf Maruda pisze:Napisałem o użytkownikach BGG, którzy zawyżają oceny, widząc, co postawili inni, a wszyscy wzięli to do siebie - paranojaUleganie wpływom społeczności i ocenie innych jest pewno w pełni naturalne i założę się, że sporo - (...) oceny Agricoli było zawyżonych właśnie z tego powodu.
Równie dobrze mogę teraz postawić tezę, że masa graczy bezkrytycznie kupiła Agricolę, nie zastanawiając się, czy to gra dla nich, a teraz masowo zaniżają jej ocenę. A, i to nie jest do Ciebie, żeby nie było paranoi![]()
To nie paranoja tylko naturalna reakcja na to co napisałeś - jeżeli zaczynasz generalizować o grupie osób w której są osoby z którymi rozmawiasz to nie dziw się, że odnosza to do siebie.Smerf Maruda pisze:nikogo z Was nie miałem na myśli, czy to Tommy'ego, czy Ciebie, Geko, czy kogo tam jeszcze, kto brał udział w dyskusji. Napisałem o użytkownikach BGG, którzy zawyżają oceny, widząc, co postawili inni, a wszyscy wzięli to do siebie - paranoja