Globalista (N.N.)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Styku

Globalista (N.N.)

Post autor: Styku »

Została mi polecona ta gra: https://globalista.pl/oferta/globalista-gra-planszowa

Dla mnie to jakoś dziwnie wygląda i nie mogę info znaleźć ani recenzji. Ktoś coś o tym słyszał?
12' inches and single
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 259 times
Been thanked: 278 times

Re: Globalista

Post autor: Moonday »

To jest gra autora kanału na YT "Globalista tv". Nie grałem, nie wiem, nie znam się, ale mi to wygląda na jakąś wariację Monopoly.
gogovsky
Has thanked: 517 times
Been thanked: 580 times

Post autor: gogovsky »

Nie wziąlbym tego na półkę jakby mi kolejny youtuber, który myśli, że ma pomysl na grę zapłacił 150 zł, via samoloty, kickards itd.
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
dwaduzepe
Has thanked: 124 times
Been thanked: 255 times

Post autor: dwaduzepe »

Nie wiem kto ci to polecal, ale usun do niego kontakt, ten ktos ci dobrze nie zyczy:)
elo420

Post autor: elo420 »

No ja nie wiem czy Panowie grali w tą grę, co prawda nie wygląda jak kolejna gra z ultra-profesjonalnego studia które tworzy kilkanaście gier w roku, ale grałem pare razy ze znajomym to za każdym razem było naprawdę ok dlatego wydaje mi się że grę mógłbym polecić
Cyel
Has thanked: 1386 times
Been thanked: 1670 times

Post autor: Cyel »

elo420 pisze: 12 lis 2021, 14:53 No ja nie wiem czy Panowie grali w tą grę, co prawda nie wygląda jak kolejna gra z ultra-profesjonalnego studia które tworzy kilkanaście gier w roku, ale grałem pare razy ze znajomym to za każdym razem było naprawdę ok dlatego wydaje mi się że grę mógłbym polecić
Dziękuję Ci, bezstronny użytkowniku z jednym postem!
watcher_in_the_dark

Post autor: watcher_in_the_dark »

Syn wypatrzył tę grę w Necie, kupiliśmy z pół roku temu i od czasu do czasu pogrywamy.

Gra ma niewiele wspólnego z Monopoly, jedyne co to wędrówka po polach na obwodzie odzwierciedla upływ czasu. Ale nie jest to powiązane z kupowaniem rzeczy, na których się stanęło, ani płaceniem za stanięcie na cudzych. Mechanika jest zupełnie inna i, przynajmniej w perspektywie tych kilku miesięcy, na tyle dopracowana, że nie redukuje się do oczywistych strategii wygrywających. Przy tym każda rozgrywka jest inna, bo cele nie są stałe – choć te standardowe to chyba najsłabszy element gry, bo potrafią być mocno nierówne względem pozycji wyjściowej graczy. Ale akurat cele daje się łatwo poprawić. Na pewno plusem z punktu widzenia dzieciaków jest ogarnianie przy okazji geografii i może też historii, zwłaszcza jak rodzice coś tam pokomentują podczas rozgrywki.

Ciężko mi orzec, jak by się sprawdziła przy w pełni dorosłej ekipie mocno kombinującej nad wygraną, ale dla rodziny 2+2 z dziećmi w szkołach jest spoko.

(Tak, założyłem tu konto specjalnie dla tego wątku, bo jak szukaliśmy przed zakupem w sieci, to nic nie było i kupowaliśmy w połowie w ciemno). :wink:
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3131 times
Been thanked: 3058 times

Post autor: Gizmoo »

Brak w bazie BGG, brak recenzji na innych portalach, czy sklepach, ale za to na stronie oficjalnej - same wysokie oceny. Brak rozczarowanych konsumentów.

Wybitne, niszowe dzieło, niedocenione przez krytykę, czy przypadek podobny do multikont Piotra Czai na Filmwebie?
fitzroy
Has thanked: 189 times
Been thanked: 111 times

Post autor: fitzroy »

Dwóch użytkowników z jednym postem poleca grę, przypadek? Panowie chyba zabłądzili( wybaczcie jeśli niesłusznie założyłem płeć męską obu polecajacych).
Salt_The_Fries
Has thanked: 7 times
Been thanked: 32 times

Re: Globalista (N.N.)

Post autor: Salt_The_Fries »

Właśnie wczoraj przypadkiem dowiedziałem się o istnieniu tego twora i nawet - o zgrozo - oglądałem filmik z zasadami i dało mi to egzystencjalny niepokój ;)
ODPOWIEDZ