Przewertuję przez weekend bo strasznie ciekawi mnie ten tytuł, szczególnie że klimat idealny do 4X a TI 4 ed. poszło na sprzedaż przez zbyt długi czas rozgrywki i skomplikowanie.
Nie chciałbym zbyt pochopnie oceniać, ale ta gra ma >350 figurek. No dla mnie to sporo i trochu to musi kosztować
Zgadzam się jest to sporo patrząc przez pryzmat ilości, ale dla mnie te figurki mają po prostu słabą prezencję na stole
Proszę nie obrażać Cyklad
Figurki są inne, na zdjęciach widać zdecydowanie więcej detali (tu, tu oraz tutaj porównanie). Nie spodziewam się jakości znanej z bitewniaków, ale wygląda na to nie będzie też dramatu.
Ja grałem tylko w 1edycję i bez dodatku, ale przy początkujących graczach to wychodziło 5-6h. Pewnie ogarniającą ekipa może zejść do 1h/gracza.
U nas najkrótsza gra to 3h, a najdłuższa 5h. Średnio tak 4-5h godzin - mówię tutaj o 1ed z dodatkiem Civilizations.
U nas najkrótsza gra to 3h, a najdłuższa 5h. Średnio tak 4-5h godzin - mówię tutaj o 1ed z dodatkiem Civilizations.
kastration pisze: ↑02 paź 2021, 14:24 - przede wszystkim gra jest ultra-pro militarna, cały rozwój "cywilny" nic nie da bez naprawdę solidnej bazy militarnej. Przez to można odczuwać ciągłą presję militarną, nie każdemu może to pasować
kastration pisze: ↑02 paź 2021, 14:24 - tu zaś dochodzimy do jej konfrontacyjności, co będzie widoczne chociażby na 2 osoby (zwłaszcza jeśli ktoś rozważa zakup, by grać często w takim właśnie składzie). Wydaje się, że będziemy robić mniej więcej to samo w każdej grze, optymalizować militaria, a przy okazji wycisnąć więcej z tego, co nam dojdzie z kart celów
kastration pisze: ↑02 paź 2021, 14:24 - powtarzalne wydają się też być otwarcia na drzewku (choćby Irygacja i Magazynowanie by zwiększyć ilość zbieranego jedzenia) czy Sanitation (pisze z pamięci, nie mając przed sobą materiałów teraz)
kastration pisze: ↑02 paź 2021, 14:24 - komuś podejdą dobre karty (ala rzuć przed walką), a komuś fatalne, jeszcze łatwiej stracić to, co zaczęliśmy budować. Po prostu przejmie to/zniszczy agresywny rywal. Podobnie w jednej rozgrywce 2-osobowej gość dostawał idealne karty celów dla przeciwnika, a ten drugi dla rywala
kastration pisze: ↑02 paź 2021, 14:24 - losowość barbarzyńców sprawia, że przy większej eksploracji ktoś może mieć a) utrudnione od startu lub b) jeszcze bardziej musi iść w militaria, by nie mieć problemu z nimi
Tego kompletnie nie rozumiem, na ręku masz tylko kilka kart akcji i 2-3 karty celów, które leżą sobie gdzieś obok. Nikt nigdy nie miał z tym problemu i nigdy nie słyszałem negatywnego komentarza o elemencie, nie czuć, że tego jest jakoś dużo.kastration pisze: ↑02 paź 2021, 14:24 - zarządzanie ręką kart potrafi być grą w grze, zwłaszcza wraz z upływem czasu. Nie każdemu musi to pasować
Jeśli Twój komentarz, odnosi się również do mojej wypowiedzi, to wyciągnąłeś błędne wnioskiDarkSide pisze: ↑02 paź 2021, 21:33 Czasem mniej znaczy więcej. Nie bardzo rozumiem jak wyobrażacie sobie większe figurki na tak relatywnie małych heksach? W grach takich jak CoC, "Cyklady" czy choćby młodszy kuzyn "Sztuka Wojna" większe figurki z większym detalem to byłby przerost formy nad treścią, wręcz przeszkadzający w dobrym i szybkim ogarnięciu sytuacji na planszy.
W taki PLO to już w ogóle nie wyobrażam sobie ogarniania gry gdyby zamiast kosteczek używać nawet tak małych figurek jednostek.![]()
Uważam że użyteczność i czytelność planszy powinny zawsze stać na pierwszym miejscu.
O Wojnie o Pierścień (200 małych figurek) też tak powiesz?AntBehindLeaf pisze: ↑02 paź 2021, 21:45 Gra pewnie jest świetna, ma dużo pochlebnych opinii, ale jest przy tym tak brzydka.... Zestarzała się po prostu, 350 figurek jakości żołnierzyków ze sklepu wszystko po 5 zł.
poza tym, jak dobra gra to i drewniane kostki dadzą radęJools pisze: ↑04 paź 2021, 09:38O Wojnie o Pierścień (200 małych figurek) też tak powiesz?AntBehindLeaf pisze: ↑02 paź 2021, 21:45 Gra pewnie jest świetna, ma dużo pochlebnych opinii, ale jest przy tym tak brzydka.... Zestarzała się po prostu, 350 figurek jakości żołnierzyków ze sklepu wszystko po 5 zł.
O Star Wars Rebelii (150/150 małych i średnich figurek) też tak powiesz?
O Twilight Imperium 4 (nie pamietam ile, ale dużo małch i średnich) też tak powiesz?
Wszystko to topowe gry.
Bitwa o pierścień - tak. Też trąci już myszką graficznie, nie tak mocno jak CoC ale też warto by było zrobić kolejną edycję tej gry.Jools pisze: ↑04 paź 2021, 09:38O Wojnie o Pierścień (200 małych figurek) też tak powiesz?AntBehindLeaf pisze: ↑02 paź 2021, 21:45 Gra pewnie jest świetna, ma dużo pochlebnych opinii, ale jest przy tym tak brzydka.... Zestarzała się po prostu, 350 figurek jakości żołnierzyków ze sklepu wszystko po 5 zł.
O Star Wars Rebelii (150/150 małych i średnich figurek) też tak powiesz?
O Twilight Imperium 4 (nie pamietam ile, ale dużo małch i średnich) też tak powiesz?
Wszystko to topowe gry.