Agricola (Uwe Rosenberg)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Agricola
Czy lista błędów w kartach na wiki jest (w miarę) kompletna?
I czy ktoś grał z dodatkiem-pocztówką? Fajne to jest?
I czy ktoś grał z dodatkiem-pocztówką? Fajne to jest?
-
- yosz
- Has thanked: 200 times
- Been thanked: 495 times
- Kontakt:
dzisiaj tłumaczyłem grę dwojgu pojętnych planszówkowiczów - nijak się nie da w 5 minut
Tłumaczyłem pół godziny, ale całość, tak że w tkracie gry praktycznie nie było żadnych pytań (z kilkoma drobnymi podpowiedziami podczas gry co do strategii). A sami nowicjusze poradzili sobie bardzo dobrze było: 27, 26 (drugi
Aga wygrała bo zabrała mi ostatnią akcję budowania ogrodzenia i musiałem się zadowolić 3 oborami
), 23, 21

ZnadPlanszy | YouTube
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Always keep at the back of your mind the possibility that you're dead wrong. -- T. Pratchett --
Taka ciekawostka z forum wydawnictwa:
Chyba ktoś nam robi koło nosa...Lacerta pisze:Wysłaliśmy propozycję umieszczenia naklejek na członków rodziny (z Agricoli - te same, które były w Niemczech) do Świata Gier Planszowych i nie spotkało się to z akceptacją.
-
- Tommy
- Has thanked: 120 times
- Been thanked: 31 times
Tak wyjąłeś to z kontekstu (tak zakłądam, że nie wiem o którą wersję chodzi:Arhtu pisze:Taka ciekawostka z forum wydawnictwa:Chyba ktoś nam robi koło nosa...Lacerta pisze:Wysłaliśmy propozycję umieszczenia naklejek na członków rodziny (z Agricoli - te same, które były w Niemczech) do Świata Gier Planszowych i nie spotkało się to z akceptacją.
1. Czy Lacarta zapytała wydawnictwo niemieckie czy może zamieścić w polskim magazynie i nie dostała akceptacji wydawcy?
2. Czy Lacerta zapytała magazyn o to czy chce zamieścić te naklejki i nie spotkała się z akceptacją magazynu?
Niemniej ja kupiłem Spiel B. ale wielu znajomych pewnie kupiło by chętnie ŚGP (może nawet pierwszy raz w życiu) dla tych naklejek.
"I used to roll the dice
feel the fear in my enemy's eyes"
Niczego nie wyjmowałem - zacytowałem cały post. Z tego zdania jasno wynika, kto jest "winny". Chociaż wydaje się to tak absurdalne (z punktu widzenia marketingu - numer pewnie zszedłby na pniu), że sam zacząłem się zastanawiać, czy nie zaszła tutaj pomyłka. Z drugiej strony - wystarczy sobie przypomnieć opinię o Agricoli wydawcy tego magazynu...
-
- Tommy
A no tak "wysłaliśmy do" czyli zapytanie było do ŚGP (za szybko przeleciałem zdanie i najwyraźniej coś mi umknęłoArhtu pisze:Niczego nie wyjmowałem - zacytowałem cały post. Z tego zdania jasno wynika, kto jest "winny". Chociaż wydaje się to tak absurdalne (z punktu widzenia marketingu - numer pewnie zszedłby na pniu), że sam zacząłem się zastanawiać, czy nie zaszła tutaj pomyłka. Z drugiej strony - wystarczy sobie przypomnieć opinię o Agricoli wydawcy tego magazynu...

"I used to roll the dice
- Tommy
Właśnie dlatego od razu zaczałem się zastanawiać, bo przecież wiedzą co robią i może warunki jakie postawiła Lacerta (chociażby finansowe) były nie do przyjęcia - może być tak wiele powodów, że trudno raczej jest tak sobie zgadywać.MisterC pisze:Inna rzecz, że niewiele z nas wydawało czasopismo, a przyczyn odmowy mogło być tysiąc pińćset.
Swoją drogą ŚGP pewnie bym kupił, a naklejek nie nakleił
"I used to roll the dice
Racja, w cytowanym poście nie ma nic na temat warunków, jakie były postawione... Niemniej wcale mi się to nie podoba i mam nadzieję, że Lacerta w jakiś inny sposób dostarczy nam naklejki.
-
- MichalStajszczak
- Has thanked: 545 times
- Been thanked: 1606 times
- Kontakt:
Być może zdecydowały o tym problemy techniczne. Dołóżenie naklejek spowodowałoby np. konieczność foliowania kazdego egzemparza magazynu.
Był już raz foliowany, kiedy dodali Folko-boks. Znajomy kiedyś mi mówił, powołując się na jakieś dane, że sprzedaż zafoliowanego czasopisma jest wyższa - ludzie kupują, bo nie mogą przejrzeć w empiku. Zresztą teraz, kiedy gazeta jest cieńsza, można by po prostu wszyć, jak to robią inne pisma.
-
- MichalStajszczak
- Has thanked: 545 times
- Been thanked: 1606 times
- Kontakt:
Zapewne dotyczy to przede wszystkim pism, które kupuje się nie po to, by czytać, ale by przejrzeć obrazki.Arhtu pisze:sprzedaż zafoliowanego czasopisma jest wyższa - ludzie kupują, bo nie mogą przejrzeć
Być może doswiadczenia z tym numerem sprawiły, że następne numery nie są foliowane.Arhtu pisze:Był już raz foliowany, kiedy dodali Folko-boks.
Oczywiście ja tylko teoretyzuję, najlepiej niech sie wypowie ktoś z redakcji ŚGP.
Ja też nie wiem, jak sprawa wygląda, natomiast cierpi moja duma narodowa - Niemcy mają naklejki, a my nie. 

-
Zapewne masz racje, tyle że patrząc na ostatni numer ŚGP to obrazków jest coraz więcej, a do przeczytania coraz mniej...MichalStajszczak pisze:Zapewne dotyczy to przede wszystkim pism, które kupuje się nie po to, by czytać, ale by przejrzeć obrazki.Arhtu pisze:sprzedaż zafoliowanego czasopisma jest wyższa - ludzie kupują, bo nie mogą przejrzeć
- Tommy
Hmmmmm bo Niemcy mają prawdziwy rynek gier planszowych, duże pismo z tradycjami etc. etc. ............... i nic nie stoi na przeszkodzie w kupieniu SB (no może nie już z tym dodatkiem, ale każdego innego), a do tego SB jako taki w zasadzie zawsze albo prawie zawsze coś dokłada.Arhtu pisze:Ja też nie wiem, jak sprawa wygląda, natomiast cierpi moja duma narodowa - Niemcy mają naklejki, a my nie.
Wiem, że to napisałeś żartobliwie, ale wiesz myślę, że nie ma co "cierpieć" z tytułu czegokolwiek związanego z tym rynkiem - jest mały, często niewystarczający dla różnych przedsięwzięć, projektów czy idei - tak po prostu jest. Nie muszę Ci pewnie tego tłumaczyć

"I used to roll the dice
pytanie tylko czy te naklejki są naprawdę pomocne... bo jak gralem raz z nimi to zaklejają dużą część koloru i słao widać czyje piony są gdzie. Szczerze, to zamiast tych nalepek wolalbym by każdy gracz w Agri miał płoty koloru BRĄZOWEGO !!! ;(
- BloodyBaron
- Been thanked: 1 time
Nalepki są super - nie wyobrażam już sobie gry bez nich.
Ja mam np. fiolet dla fioletowych, niebieskie dla niebieskich, czerwone dla czerwonych, zielone dla zielonych,a żółte dla naturalnego drewna.
z rozróżnieniem nie ma więc najmniejszego problemu.
To już kwestia, czy ktoś je nakleja z głową i pomysłem, czy w sposób przypadkowy. Postaci na nalepkach mają swoje dominujące kolory ubrania, wystarczy je odpowiednio dobrać, żeby były jednolite dla pionów o określonym kolorze.bo jak gralem raz z nimi to zaklejają dużą część koloru i słao widać czyje piony są gdzie
Ja mam np. fiolet dla fioletowych, niebieskie dla niebieskich, czerwone dla czerwonych, zielone dla zielonych,a żółte dla naturalnego drewna.
z rozróżnieniem nie ma więc najmniejszego problemu.
_________
Moje gry
Moje gry
- BloodyBaron
- Been thanked: 1 time
rzecz w tym, że one się - jak dobrze nakleić - komponują i według mnie nie ma najmniejszych problemów z ich odróżnieniem.MisterC pisze:No, nie róbmy z Lucyfa idiotyBloodyBaron pisze:To już kwestia, czy ktoś je nakleja z głową i pomysłem, czy w sposób przypadkowy. (...)
Ja mam np. fiolet dla fioletowych, niebieskie dla niebieskich...
Nigdy nie grałem z naklejkami, ale zakładam, że patrząc na te kolorowe karty akcji z poustawianymi na nimi zasobami średnio chciałoby mi się jeszcze przyglądać, jaki kolor jest dominujący na ubarankach ludzi naklejonych na żetony.

Teoretycznie tak samo, jakby poprzyklejać postacie z Mr Jacka niezgodnie z kolorami krążków - grać się da - ale kolory się mylą.
_________
Moje gry
Moje gry
nie ja naklejalem - tylko kolega
i nie wiem czy dostosowal ubranka do krążków 
ale jeśli są w talii: ojciec matka dziecko itd-to nie mogę nakleic dwóch matek by się zgadzały z kolorem - nie pamietam czy dostosowali ubranka do członków rodziny
ale do tego jescze kolorowe karty= misz masz
PS
Czekam na brązowe płoty [super klimatyczne
]

ale jeśli są w talii: ojciec matka dziecko itd-to nie mogę nakleic dwóch matek by się zgadzały z kolorem - nie pamietam czy dostosowali ubranka do członków rodziny

ale do tego jescze kolorowe karty= misz masz
PS
Czekam na brązowe płoty [super klimatyczne

- yosz
- Kontakt:
na rodzinki nakleiłem to: http://www.boardgamegeek.com/filepage/34371
na zasoby mam to: http://www.boardgamegeek.com/filepage/34399
ale nie skończyłem naklejać. muszę znaleźć jakiś dziurkacz - wygląda za to świetnie
na zasoby mam to: http://www.boardgamegeek.com/filepage/34399
ale nie skończyłem naklejać. muszę znaleźć jakiś dziurkacz - wygląda za to świetnie
ZnadPlanszy | YouTube
Też się nad tym zastanawiałem, ale wolałbym mieć gotowe i oryginalne. 
Drukowałeś to w punkcie na folii samoprzylepnej? Ile kosztowało?

Drukowałeś to w punkcie na folii samoprzylepnej? Ile kosztowało?
-
- yosz
- Kontakt:
Drukowałem sam na domowej plujce na papierze samoprzylepnym (nie na folii). Najbardziej upierdliwe jest wycinanie. Z rodzinką nie jest problem, ale surowce są bardzo małe. Więc kosztowało mnie to tyle co za dwie strony papieru samoprzylepnego.
ZnadPlanszy | YouTube
Arthu: nieadawno ktoś na forum, w tym wątku wkleil adres d o dziurkacza dużego, którym można sobie takie znaczniki wyciąć z papieru samoprzylepnego. koło 20zł.
Lepiej zainwestować w brązowe, drewniane ogrodzenia....
Lepiej zainwestować w brązowe, drewniane ogrodzenia....
- Geko
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
I żeby było sęki widać i można było je pomalowaćLucf pisze: Czekam na brązowe płoty [super klimatyczne]

Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Nie do końca.waffel pisze:W dodatku na 5-6 osób do Osadników jest chyba brązowy zestaw dróg. Może pasuje?