Na początku ważne podkreślenie: ZDAJĘ SOBIE SPRAWĘ, ZE KAZDY Z TYCH GIER JEST ZUPEŁNIE INNA. Nie oczekuję więc żadnego prostego porównania.Food Chain Magnate
Beyond The Sun
Pax Pamir 2ed
Brazil
To co je łączy to fakt, że każda z nich przykuła moją uwagę. Każda z innego powodu. Nie mam jednak jak ukryć wydatku 1000 zł przed żoną, więc mogę się zdecydować na 1, góra 2 z nich.
Czego oczekuję? Pomocy

Napiszę parę słów o każdej grze. Będę wdzięczny za komentarz, a nawet za tylko oddanie głosu. Każdy hint, który pomoże mi się zdecydować, będzie dla mnie bardzo pomocny
W co grywam? Moja topke znajdziecie.w stopce tego posta.
Food Chain Magnate
Nie grałem. Gra legendarna, klasyk, najważniejszy splotter. Z tego powodu chciałbym spróbować. Nie mam zielonego pojęcia czy mi się spodoba. Lubię ciężkie euro, ale ta gra jest wyjątkowa. Świetna cena wersji PL.
Minusy kupna: nie wydaje się wam, że będzie można tanio dostać z drugiej ręki, bo wielu ludzi się od niej odbije?
No i wygląd... Jak na grę 200+ wygląda fatalnie.
Beyond The Sun
Lubię gry o kosmosie. Ta gra zbiera dobre recenzje, jest ciekawa mechanicznie, orginalna.
Ale...czy czuć tam jakiś klimat kosmosu? Czy to wydanie nie jest zbyt smutne, jak u FCM?
Pax Pamir 2 ed
Jednyna gra z tej 4, która grałem. Mechanika na 8/10, wydanie gry 10/10. Najpiękniejsza gra ostatnich 12 miesięcy. Estetyczny majstersztyk.
Jednak...mam w grupie 2 egzemplarze. Gra specyficzna, zagram w nią z tymi samymi osobami, której już je mają. Jaki jest sens dublowania tylko dla kolekcjonowania?
Brazil
Nowość. Nieznany mi autor. Reklamowana jako gra euro 4x. Coś jak Archipelago - takie mam skojarzenia. A Archipelago lubię. Oryginalny temat - Brazylia, Ameryka Południowa - to powiew świeżości. Bardzo ładne wydanie. Czytałem instrukcje - fajne.
Gra jest jednak największą niewiadomą. Brak ciekawych recenzji w necie. Kot w worku.