Poczytałem, poszperałem i ...KamilM pisze: ↑31 sie 2021, 17:17 Aeiou871 przytoczył również moje rozumienie zapisu other units.
Ponadto w przypadku interpretacji bajbaja owstaje problem - jak weaken miałby działać na złolców i przywołańców?
Na koniec - argumenty lingwistyczne zazwyczaj działają umiarkowanie dobrze - osoby dla których angielski nie jest pierwszym językiem mają inne wyczucie niuansów językowych niż osoby w tym języku wychowane.
(...)
Macie rację - tak, chodzi o redukcję liczby kostek ataku, którymi rzuca złol. Tako pisze Stanza. Co ciekawe, co do złoli, to redukowałem zgodnie z tą zasadą, choć przecież nie mają dexa. Przemawiało za tym to, że ruchu nie mogę im odebrać, kostki obrony mogą już być w active, więc wyszło mi, że jedyna sensowna opcja to redukcja siły ataku

I zdecydowanie większy błąd - wszystkie efekty (bez wyjątków!) działają tak, że nowszy zastępuje starszy. Czyli przy weaken, jak przy poison, 1 zastępuje 2 (jeśli ten już jest), a 2 zastępuje 1 (jeśli ten już jest). Wstyd przyznać, ale jest to napisane w instrukcji do podstawki... Nawet zilustrowane jest to kostką ... weaken 2... (prawy górny róg s. 22).