dizzit pisze: ↑08 gru 2021, 21:12
Ramiel92 pisze: ↑08 gru 2021, 20:54
Sztab posterunku, matka molocha - zacząłem się zastanawiać czy dają dodatkowy atak w inicjatywie o 1 poniżej czy umożliwiają powtórzenie ataku.
Jak mamy żołnierzy z domyślną wartością strzału 2 lub podwójnym ciosem (atak w swojej inicjatywie) to dzięki zdolnościom sztabu/matki zyskują jeden dodatkowy strzał (rana za 1) czy powtarzają swój podwójny strzał (rana za 2)?
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale:
oba te kafle umożliwiają przyległym jednostkom atak w swojej inicjatywie i inicjatywie o jeden niższej.
Jeżeli jednostka wali w inicjatywie 2 to wali tez w 1
Jeżeli wali w inicjatywie 3 i 2 to jako dodatkowy atak wali tez w 1 (ale nie schodzi to nigdy ponizej 0)
A co do żołnierzy to nie jest tak że wybierasz który atak (w którą stronę) - jednostka wali na raz we wszystkich kierunkach które ma zaznaczone
A więc komplikując przykład jeżeli jednostka strzela w 3 kierunkach w inicjatywie 2 - to jak przyłączysz matkę albo stoi koło sztabu posterunku wali w inicjatywie 2 i inicjatywie 1 we wszystkich kierunkach
Chodzi mi bardziej o jedostki z siłą ataku 2 np :
czy dodatkowa inicjatywa zapewniona przez sztab/matkę daję rownież atak o sile 2 ? Czy po prostu daje dodatkowy atak o sile 1?
Zacząłem się zastanwiać po połączeniu skopera matki i posterunku.
W tym scenariuszu likwidator atakuje za 2 pkt obrażeń, dostaje atak w inicjatywie (od sztabu) atakuje ponownie za 2 pkt obrażeń, dostaje atak przez skopera atakuje ponownie za 2 pkt obrażeń. (kolejno w inicjatywie 2 , 1 i 0) Finalna wartość zadanych obrażeń 6
Jeśli sztab/matka umożliwia powtórzenie ataku to powyższy wniosek wydaje się prawidłowy.
Jeśli sztab/matka dają dodatkowy atak to przyjąłbym : 2 pkt obrażeń, 1 pkt obrazeń z umiejetnosci sztabu, 1 pkt obrazen przez skopera od matki. finalnie zadano 4 pkt obrażeń