kurdzio pisze: ↑05 gru 2021, 11:22
Haisenberg83 pisze: ↑05 gru 2021, 10:49
Ja mam jednak trochę inne pytanie dotyczące sytuacji gdy zaczyna brakować kart do dobrania. Załóżmy grę w 4 osoby, gdzie dochodzi do dobrania 3 kart każdemu czyli 12, a na stosie zostało np tylko 10 kart. Jak one są rozdzielane i co wtedy? Z pudełka "ściśle tajne losujemy dla wszystkich odkrywając te karty ale jak ogarnąć sytuację że wystarczy nowych kart tylko dla kilku graczy?
A zdarzyła Ci się taka sytuacja że zabrakło kart? Przy grze 2 osobowej (3 sprawy na poziomie średnim, kilka na niższym) zawsze rozwiązywaliśmy sprawę zanim w ogóle zdążyły skończyć się karty do dobrania. Wyobrażam sobie, że w grze na więcej osób analogicznie rozdaje się więcej kart, ale też więcej ląduje ich w stosie "ściśle tajne" także nie powinno być problemu z brakiem nowych kart do rozdania.
Jeszcze nie miałem takiej sytuacji i jest to mało prawdopodobne tak samo jak to, że będą losowane karty ze stosu ściśle tajne jednak teoretycznie jest to możliwe i instrukcja przewidziała, że jak braknie kart to wtedy losujemy i odkrywamy 3 ze stosu odrzuconych, jednak nie przewidziała, że zabraknie dla wszystkich graczy

Stąd moje pytanie raczej ze względu na lukę w instrukcji, niż na problem który mnie spotkał bo możliwe że na najwyższym poziomie trudności nie da się rozwiązać zagadki widząc tylko koło 30-40 kart i do takiej sytuacji dojdzie:-)
Edit: Żeby nie pisać pod swoimi postami
Wariant dla dwóch graczy:
Jeśli przeciwnik nie złożył oferty gracz dobiera 2 karty a nie 3. "Notuje......,
a następnie odkłada te karty do szuflady"
W trybie dla 3+ graczy:
"Jeśli nikt nie złożył oferty, gracz prowadzący dochodzenie dobiera 3 karty ze stosu śledztwa
i bierze je do ręki."
Myślicie jest to ok i poprawnie że w ilości graczy 3+ karty zostają na ręce do fazy odrzucania kart a dla 2 graczy te karty (dokładnie te same) zostają od razu odrzucone do szuflady po przejrzeniu?