Robinson Crusoe: Przygoda na Przeklętej Wyspie (Ignacy Trzewiczek)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Robinson Crusoe - da się w to wygrać?
W Robinsona grałem jakieś 8-9 lat temu więc już trochę słabo pamiętam, ale ten scenariusz był dla mnie najtrudniejszy. Żeby wygrać musi ci się wszystko zgrać płytki, przedmioty oraz karty wydarzeń. Pamiętam z żoną, że robiliśmy go całe popołudnie i byliśmy już tak zorientowani, że po dwóch rundach zaczynaliśmy od nowa bo już wiadomo było, że przegraliśmy. Wiele porażek, ale dało się go zrobić. Inne scenariusze były o wiele łatwiejsze.
Re: Robinson Crusoe: Przygoda na Przeklętej Wyspie (Ignacy Trzewiczek)
Potwierdzam - duzo razy go probowalisny i podobnie czasem szlismy w “szybki restart” (choc nie znowu az tak czesto). Raz udalo sie go zaliczyc i ostatnio jak gralismy to tez sie na nim dluzej “zatrzymalismy”. Teraz przerwa ale jak wrocimy do Robinsona to zaczniemy pewnie od niego, az sie uda zaliczyc to drugie zwyciestwo 
Poszukuję: Na Chwale Rzymu - Zona Senatora (Mloda)
- YuZ
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 23 times
Na kanibali jest jedna strategia. Do ostatniej bitwy oszczędzasz zdrowie maksymalnie jednej postaci utrzymując siłą rzeczy pozostałe na granicy śmierci. Do ostatniej bitwy wysyłasz tą zdrowa postać i niedostatek w sile broni rekompensujesz dużym zapasem zdrowia.
Przejście kampanii HMS Beagle lub Niesamowite opowieści zwłaszcza solo jest niemozliwe 

- tomuch
- Has thanked: 173 times
- Been thanked: 208 times
HMS Beagle przeszedłem, co prawda w 2 osoby. Dlaczego ma być niemożliwe?
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
-
- Has thanked: 1217 times
- Been thanked: 555 times
Grałem tylko 3 razy pierwszy scenariusz, za pierwszym razem brakło 1 drewna (ale można je było pozyskac rundę wcześniej, ale pewni swego nie zrobiliśmy jakiegoś ruchu ktory dawał ten zapas), potem zachwycony kupiłem masę minidodatkoe.
I zagrałem 2 razy znowu, zginęlismy 2 razy w połowie.
Więcej nie próbowałem, poddałem się nie widząc szansy na wygraną, grę sprzedałem, tracąc jakoś z 80zł i kilkanaście godzin nauki gry i grania (grania to z tego tylko 4h), ale bogatszy o bolesne doświadczenie.
Więcej nie próbowałem, poddałem się nie widząc szansy na wygraną, grę sprzedałem, tracąc jakoś z 80zł i kilkanaście godzin nauki gry i grania (grania to z tego tylko 4h), ale bogatszy o bolesne doświadczenie.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Bo jest dużo akcji do wykonania, a mało ruchów. Grając solo, masz 2 swoje pionki i powiedzmy Piętaszek oraz Pies. Według mnie to jest za mało, żeby solo przejść kampanię. Ile czasu zajęło wam zagrać całe HMS Beagle?
Grałem solo we wszystkie scenariusze, oprócz kilku z kampanii oraz kilka podstawowych scenariuszy w wersji horror. Więcej przegranych niż wygranych mam, ale mimo to ta gra mnie nie nudzi. Widzę w niej potencjał tylko teraz wolałbym grać w 3-4 osobyMiszon pisze: ↑15 sty 2022, 18:54 Grałem tylko 3 razy pierwszy scenariusz, za pierwszym razem brakło 1 drewna (ale można je było pozyskac rundę wcześniej, ale pewni swego nie zrobiliśmy jakiegoś ruchu ktory dawał ten zapas), potem zachwycony kupiłem masę minidodatkoe.

- YuZ
Da się bez problemu. Grając solo nie dbasz o morale, rośnie samo. Praktycznie nie dbasz o jedzenie (cztery piony do dyspozycji przy jednym jedzeniu potrzebnym). Przy wysokim morale i prowadzeniu kucharza jedzenie robi się samo (determinacja). Zostają min. 4 piony do realizacji celu scenariusza. To wystarczająca ilość.
- Odi
- Administrator
- Has thanked: 730 times
- Been thanked: 1124 times
Skoro tak już dyskutujecie sobie o scenariuszach, to zapytam o scenariusz Wyspa Skarbów Junior ze "Skrzyni Skarbów" (ten z listami piratów i koniecznością wykorzystania talii klasycznych kart).
Ktoś grał i ma jakąś opinie?
Ja mam raczej negatywną. Nastawiałem się na coś ciekawego fabularnie i przemyślanego, ale mocno się rozczarowałem. Osią chyba była konieczność zarządzania żetonami determinacji, aby za nie kupować karty z talii klasycznej i w ten sposób poszukiwać skarbów.
Dziwne natomiast było dla mnie to, że z talii można wyciągać karty o wartościach od 3 do 10, zagrożenie śmiercią postaci jest duże (znacznie większe niż w przypadku innego scenariusza dla dzieciaków o Kapitanie Haku), ale z drugiej strony za chwilę się odbijamy, bo np wyciągnęlismy kartę o wartości 8 czy 10 zdrowia (do rozdysponowania na całą drużynę). Było to dość szokujące, jak na mordercze standardy Robinsona, i nie kupiłem tego zupełnie. Podobnie jest z wartością broni (wartość karty zwiększa nam poziom broni, czyli można dostać np +10). Jest to potrzebne, bo z bestiami walczymy w tym scenariuszu przymusowo i każdy z graczy robi to osobno. W efekcie mamy takie bardzo dziwne wahania wszystkich statystyk. Na koniec dostałem list końcowy (wylosowany spośród ośmiu), gdzie najpierw jest o mordestwach i rabunkach, które pirat - właściciel skarbu - dokonywał przez dziesięciolecia (jak sam pisze), a potem nasz pirat ukrywa skarb w klasztorze i usłużny przeor przekaże nam klucze. Też tego nie kupuję kompletnie.
Miałem wrażenie, że scenariusz chyba przypadkowo, bez jakiegoś poważniejszego ogrania, znalazł się w komercyjnym produkcie.
Ktoś grał i ma jakąś opinie?
Ja mam raczej negatywną. Nastawiałem się na coś ciekawego fabularnie i przemyślanego, ale mocno się rozczarowałem. Osią chyba była konieczność zarządzania żetonami determinacji, aby za nie kupować karty z talii klasycznej i w ten sposób poszukiwać skarbów.
Dziwne natomiast było dla mnie to, że z talii można wyciągać karty o wartościach od 3 do 10, zagrożenie śmiercią postaci jest duże (znacznie większe niż w przypadku innego scenariusza dla dzieciaków o Kapitanie Haku), ale z drugiej strony za chwilę się odbijamy, bo np wyciągnęlismy kartę o wartości 8 czy 10 zdrowia (do rozdysponowania na całą drużynę). Było to dość szokujące, jak na mordercze standardy Robinsona, i nie kupiłem tego zupełnie. Podobnie jest z wartością broni (wartość karty zwiększa nam poziom broni, czyli można dostać np +10). Jest to potrzebne, bo z bestiami walczymy w tym scenariuszu przymusowo i każdy z graczy robi to osobno. W efekcie mamy takie bardzo dziwne wahania wszystkich statystyk. Na koniec dostałem list końcowy (wylosowany spośród ośmiu), gdzie najpierw jest o mordestwach i rabunkach, które pirat - właściciel skarbu - dokonywał przez dziesięciolecia (jak sam pisze), a potem nasz pirat ukrywa skarb w klasztorze i usłużny przeor przekaże nam klucze. Też tego nie kupuję kompletnie.
Miałem wrażenie, że scenariusz chyba przypadkowo, bez jakiegoś poważniejszego ogrania, znalazł się w komercyjnym produkcie.
- YuZ
Scenariusz maksymalnie losowy, niezbalansowany i pozbawiony jakiegokolwiek przygodowego klimatu. Po pierwszej rozgrywce poszedł bez żalu do kosza (wersja print&play).
Podzielam spostrzeżenia, również miałem wrażenie festiwalu losowości. Za to drugi scenariusz juniorski o Nibylandii przyjął się świetnie.
- Marcin Michalak
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 12 times
Potwierdzam, że kampania HMS Beagle solo jest naprawdę trudna. Moja przygoda na średnim poziomie Cieślą zakończyła się pod koniec 2 scenariusza (6 ponownych prób bezskutecznych). Sporo zależy od stopnia pokiereszowania w poprzedniej "misji". Potrzebne są 2 jedzenia, przecież Darwin też musi jeść, a to diametralnie zmienia rozkład akcji i otrzymywanie ran. Z ciekawości robię restart i zacznę od nowa na poziomie łatwym. Oczywiście wiele zależy od dociąganych kart i rzutów kości (2 pionkami na pewniaka nie ma szans zrobić wszystkiego), ale jest srogoYuZ pisze: ↑16 sty 2022, 19:17Da się bez problemu. Grając solo nie dbasz o morale, rośnie samo. Praktycznie nie dbasz o jedzenie (cztery piony do dyspozycji przy jednym jedzeniu potrzebnym). Przy wysokim morale i prowadzeniu kucharza jedzenie robi się samo (determinacja). Zostają min. 4 piony do realizacji celu scenariusza. To wystarczająca ilość.
- Marcin Michalak
Łatwy - 2 załogantów, średni - 1, trudny - 0.
- Marcin Michalak
Standardowo karty Darwina wrzuca się wszystkie do kart wydarzeń. Z reguły na jeden scenariusz i tak trafia się 1-2.
Re: Robinson Crusoe - dyskusja ogólna
Jaki jest koszt takiego zestawu?emka pisze: ↑28 paź 2020, 23:41 Ja tu tylko tak nieśmiało przypomnę swój post sprzed 2 lat..właściwie to nadal aktualny.
emka pisze: ↑19 wrz 2018, 22:58 Czy ktoś byłby może zainteresowany zbiorowym zamówieniem ręcznie wykonanych komponentów do Robinsona? Jak dla mnie wyglądają fantastycznie, zwłaszcza znaczniki jedzenia, a jest ich mnóstwo. Nie kontaktowałam się jeszcze z autorem i nie znam szczegółów ani ceny ale podejrzewam, że w pojedynkę koszta pewnie by mnie zabiłymoże grupowo wyszłoby trochę taniej, a przynajmniej zaoszczędzilibyśmy na kosztach wysyłki. Jeśli zebrałaby się jakaś grupa osób, moglibyśmy wyjść z jakąś propozycją do autora.
Więcej info i zdjęć tutaj: http://cultofgame.blogspot.com/p/pimp.html
![]()
-
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 42 times
Tutaj jest cennik, który dostałam od autora w 2018 roku. Nie wiem czy teraz to aktualne, generalnie wychodzi drogo, zwłaszcza po uwzględnieniu transportu i dodatkowych opłat związanych z wysyłką z Nowej Zelandii.
Spoiler:
-
- Has thanked: 169 times
- Been thanked: 62 times
Parę rzeczy do wydruku do Robinsona można znaleźć na stronie Crafting Toawi
bo to polega na radości z powiększania swojego dobytku
Cześć,
potrzebowałbym informacji w której posiadaniu może ktoś z Was jest.
Czym i czy się różnią(jeśli chodzi o zawartość) wydania z piratami na pudełku i to drugie nowsze z wyspą i góra w tle?
Zaznaczam że chodzi w obydwu przypadkach o edycję gry roku.
Z góry dzięki za odpowiedź
potrzebowałbym informacji w której posiadaniu może ktoś z Was jest.

Czym i czy się różnią(jeśli chodzi o zawartość) wydania z piratami na pudełku i to drugie nowsze z wyspą i góra w tle?
Z góry dzięki za odpowiedź

- aduko
- Has thanked: 208 times
- Been thanked: 164 times
Niczym, różnica jest tylko w okładce.Duno7799 pisze: ↑22 lut 2022, 10:18 Cześć,
potrzebowałbym informacji w której posiadaniu może ktoś z Was jest.![]()
Z góry dzięki za odpowiedź![]()
- psia.kostka
- Has thanked: 563 times
- Been thanked: 1300 times
Tez posiadasz te informacje, bo sa one na forum w tym watku, wystarczy poszperac

W skrocie: zawartosc ta sama
Szczegoly: poczytaj dwie strony wstecz od postu: [autor: psia.kostka » 13 paź 2021, 06:37]
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
- Erni
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 79 times
Dodatek "Skrzynia Skarbów" zawiera puste karty Wydarzeń, które gracz może wypełnić sobie sam. Macie jakieś pomysły, które można by na tych kartach umieścić?