Gra ze świata Diuny

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 371 times
Been thanked: 755 times

Gra ze świata Diuny

Post autor: EsperanzaDMV »

Witajcie,

na rynku jest obecnie wysyp gier o tematyce Diuny - tak, słyszałem o tym, że uwolniła się licencja. Kiedyś był wysyp gier o Wikingach, o Marsie, teraz widzę padło na Diunę.
Jako nastolatek przeczytałem całą sagę, super lektura. Teraz byłem w kinie, wspomnienia odżyły, zatem pomyślałem by zainteresować się może jakąś grą z tego uniwersum. Ale... tych gier jest od groma, wydanych w bardzo krótkim czasie, stąd moja prośba do Was o pomoc w uporządkowaniu jakie gry z tego świata zostały wydane, o czym są, jakie mają mechaniki. Mam kilka przemyśleń, np. któraś była podobna do Tyrants of the Underdark, ale nie wiem która, ale trudno mi je dopasować do konkretnych tytułów. Informacje o ewentualnych dodatkach mile widziane.
Będę aktualizował ten wątek, może komuś się przyda taka ściągawka, a ma podobny problem co ja.

1) Diuna (2019) - 2-6 graczy, wydana przez GF9, reimplementacja gry Diuna z 1979 roku. Czym się różni od oryginału poza szatą graficzną?
2) Diuna: Imperium (2020) - 1-4 graczy, wydana w Polsce przez przez LDG. W rankingu BGG aż na #18 miejscu :o Czym się rózni od powyższych gier, o co w niej chodzi... i przede wszystkim czemu jest tak wysoko?
3) Diuna: Sekrety Rodu (2021) - 1-4 graczy, wydana przez Portal Games. Z tego co widzę, to po prostu 'Detektyw' w świecie Diuny, ale nie ma zbyt pochlebnych opinii.
4) Diuna: Planeta Intryg i Konfliktów (2021) - 2-4 graczy, wydana w Polsce przez Rebel. BGG mówi mi, że to także reimplementacja Diuny z 1979, zatem czym się różni od tej z pierwszego punktu?
5) Diuna: Zdrada (2022) - 4-8 graczy, będzie wydana lada moment w Polsce przez GF9/Rebel. Wygląda jak rozbudowane Resistance lub inna gra z ukrytymi tożsamościami/celami.
6) ...?

Do tego widzę grę RPG... Będę wdzięczny za pomoc w uporządkowaniu informacji o grach ze świata Diuny, zwłaszcza różnice między Diuną (1979), Diuną (2019) i Diuną: Planetą Intryk i Konfliktów (2021).
Awatar użytkownika
VivoBrezo
Has thanked: 175 times
Been thanked: 642 times
Kontakt:

Re: Gra ze świata Diuny

Post autor: VivoBrezo »

EsperanzaDMV pisze: 17 sty 2022, 15:20 Witajcie,

na rynku jest obecnie wysyp gier o tematyce Diuny - tak, słyszałem o tym, że uwolniła się licencja. Kiedyś był wysyp gier o Wikingach, o Marsie, teraz widzę padło na Diunę.
Jako nastolatek przeczytałem całą sagę, super lektura. Teraz byłem w kinie, wspomnienia odżyły, zatem pomyślałem by zainteresować się może jakąś grą z tego uniwersum. Ale... tych gier jest od groma, wydanych w bardzo krótkim czasie, stąd moja prośba do Was o pomoc w uporządkowaniu jakie gry z tego świata zostały wydane, o czym są, jakie mają mechaniki. Mam kilka przemyśleń, np. któraś była podobna do Tyrants of the Underdark, ale nie wiem która, ale trudno mi je dopasować do konkretnych tytułów. Informacje o ewentualnych dodatkach mile widziane.
Będę aktualizował ten wątek, może komuś się przyda taka ściągawka, a ma podobny problem co ja.

1) Diuna (2019) - 2-6 graczy, wydana przez GF9, reimplementacja gry Diuna z 1979 roku. Czym się różni od oryginału poza szatą graficzną?
2) Diuna: Imperium (2020) - 1-4 graczy, wydana w Polsce przez przez LDG. W rankingu BGG aż na #18 miejscu :o Czym się rózni od powyższych gier, o co w niej chodzi... i przede wszystkim czemu jest tak wysoko?
3) Diuna: Sekrety Rodu (2021) - 1-4 graczy, wydana przez Portal Games. Z tego co widzę, to po prostu 'Detektyw' w świecie Diuny, ale nie ma zbyt pochlebnych opinii.
4) Diuna: Planeta Intryg i Konfliktów (2021) - 2-4 graczy, wydana w Polsce przez Rebel. BGG mówi mi, że to także reimplementacja Diuny z 1979, zatem czym się różni od tej z pierwszego punktu?
5) Diuna: Zdrada (2022) - 4-8 graczy, będzie wydana lada moment w Polsce przez GF9/Rebel. Wygląda jak rozbudowane Resistance lub inna gra z ukrytymi tożsamościami/celami.
6) ...?

Do tego widzę grę RPG... Będę wdzięczny za pomoc w uporządkowaniu informacji o grach ze świata Diuny, zwłaszcza różnice między Diuną (1979), Diuną (2019) i Diuną: Planetą Intryk i Konfliktów (2021).
Po pierwsze, licencja na dzieła Franka Herberta nie została uwolniona. To nastąpi około 2050 roku. Natomiast firma Legendary, do której aktualnie należą prawa związane z serią Diuna, bardzo szeroko dysponuje owymi, co powoduje, że sporo różnych firm podpisuje z nimi umowy, nie tylko na gry planszowe, ale też na zabawki, czy gry komputerowe.

1. Z tego co pamiętam, lekko wzmocniono Freemenów, plus lekko zmieniono transport jednostek, ale nie pamiętam dokładnie zmian. Zasadniczo gry są bardzo podobne do siebie.
2. Poprzednia gra to Walka w stylu Area Control z masą gry nad stołem, przesuwaniem swoich wojsk, zawieraniem sojuszy i wbijaniem noży w plecy, a tutaj masz Worker Placement, połączony z Deckbuildingiem. Możliwe, że to ta gra kojarzy Ci się z Tyrantsami, przez deckbuilding, ale to zupełnie rózne gry.
3. Dokładnie
4. Lżejsza wersja z prostszymi zasadami i do tego do 4, a nie 6 graczy.
5. Prawdopodbnie, czas pokaże co to.
6. Dune Dice Game, Dune CCG, Dune Express, Dune z 1984 roku... i pewnie jeszcze kilka
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1652 times
Been thanked: 1830 times

Post autor: Mr_Fisq »

VivoBrezo pisze: 17 sty 2022, 18:33
EsperanzaDMV pisze: 17 sty 2022, 15:20 3) Diuna: Sekrety Rodu (2021) - 1-4 graczy, wydana przez Portal Games. Z tego co widzę, to po prostu 'Detektyw' w świecie Diuny, ale nie ma zbyt pochlebnych opinii.
3. Dokładnie
Żeby to był Detektyw.. to by miał dużo bardziej pochlebne opinie. To jest bardziej historia z wyborami bez znaczenia. Jest to na silniku Detektywa, ale jednak różnice bardzo rzutują na odbiór.
Sprzedam: Porządki po majówce - nowości, obniżki (m.in.: Unsettled, Królestwa Północy, Cataphract, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Dropfleet Commander
Awatar użytkownika
The Fifth Horseman
Has thanked: 236 times
Been thanked: 84 times

Post autor: The Fifth Horseman »

VivoBrezo pisze: 17 sty 2022, 18:33 6. Dune Dice Game, Dune CCG, Dune Express, Dune z 1984 roku... i pewnie jeszcze kilka
BGG ma listę zawierającą oficjalne i nieoficjalne pozycje: https://boardgamegeek.com/boardgamefami ... y?pageid=1
ODPOWIEDZ