na rynku jest obecnie wysyp gier o tematyce Diuny - tak, słyszałem o tym, że uwolniła się licencja. Kiedyś był wysyp gier o Wikingach, o Marsie, teraz widzę padło na Diunę.
Jako nastolatek przeczytałem całą sagę, super lektura. Teraz byłem w kinie, wspomnienia odżyły, zatem pomyślałem by zainteresować się może jakąś grą z tego uniwersum. Ale... tych gier jest od groma, wydanych w bardzo krótkim czasie, stąd moja prośba do Was o pomoc w uporządkowaniu jakie gry z tego świata zostały wydane, o czym są, jakie mają mechaniki. Mam kilka przemyśleń, np. któraś była podobna do Tyrants of the Underdark, ale nie wiem która, ale trudno mi je dopasować do konkretnych tytułów. Informacje o ewentualnych dodatkach mile widziane.
Będę aktualizował ten wątek, może komuś się przyda taka ściągawka, a ma podobny problem co ja.
1) Diuna (2019) - 2-6 graczy, wydana przez GF9, reimplementacja gry Diuna z 1979 roku. Czym się różni od oryginału poza szatą graficzną?
2) Diuna: Imperium (2020) - 1-4 graczy, wydana w Polsce przez przez LDG. W rankingu BGG aż na #18 miejscu

3) Diuna: Sekrety Rodu (2021) - 1-4 graczy, wydana przez Portal Games. Z tego co widzę, to po prostu 'Detektyw' w świecie Diuny, ale nie ma zbyt pochlebnych opinii.
4) Diuna: Planeta Intryg i Konfliktów (2021) - 2-4 graczy, wydana w Polsce przez Rebel. BGG mówi mi, że to także reimplementacja Diuny z 1979, zatem czym się różni od tej z pierwszego punktu?
5) Diuna: Zdrada (2022) - 4-8 graczy, będzie wydana lada moment w Polsce przez GF9/Rebel. Wygląda jak rozbudowane Resistance lub inna gra z ukrytymi tożsamościami/celami.
6) ...?
Do tego widzę grę RPG... Będę wdzięczny za pomoc w uporządkowaniu informacji o grach ze świata Diuny, zwłaszcza różnice między Diuną (1979), Diuną (2019) i Diuną: Planetą Intryk i Konfliktów (2021).