Great Western Trail (Alexander Pfister)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Great Western Trail (Alexander Pfister)
Nowa ma plastikowy insert, w którym nie mieszczą się karty w koszulkach (o dodatku już nie wspomnę). Ja zostaję przy 1 edycji ale nowe karty bym chętnie przytuliła.AntBehindLeaf pisze: ↑25 sty 2022, 19:38 Taniej Was wyniesie sprzedanie tej edycji za 100 zł i kupienie nowej za 180 pln niż bawienie się w printy i podmianki.
-
- Has thanked: 578 times
- Been thanked: 1376 times
Tylko, że to aktualnej jest dodatek a do tego IMO stara edycja jest po prostu ładniejsza i czytelniejsza. Wydrukowanie i przyklejenie 20 naklejek to żaden problem IMO.AntBehindLeaf pisze: ↑25 sty 2022, 19:38 Taniej Was wyniesie sprzedanie tej edycji za 100 zł i kupienie nowej za 180 pln niż bawienie się w printy i podmianki.
Większy problem, to brak tych ekstra krów, ale no trudno. Drukować ich nie będę pewnie spróbuję na kopii znajomego.
-
- Has thanked: 207 times
- Been thanked: 166 times
AntBehindLeaf pisze: ↑25 sty 2022, 19:38 Taniej Was wyniesie sprzedanie tej edycji za 100 zł i kupienie nowej za 180 pln niż bawienie się w printy i podmianki.
Spoiler:

Ostatnio zmieniony 25 sty 2022, 22:35 przez staniach21, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bart Henry
- Has thanked: 154 times
- Been thanked: 937 times
A dla mnie nowa wersja jest ładniejsza. Co człowiek, to gust.
Skąd info? Byłoby smutno.
https://youtu.be/8mkFrTawSL0 około 1:00:35Bart Henry pisze: ↑25 sty 2022, 22:23 A dla mnie nowa wersja jest ładniejsza. Co człowiek, to gust.
- Bart Henry
- Has thanked: 154 times
- Been thanked: 937 times
Dzięki. Sprzedałem pierwszą edycję, aby nabyć drugą, a teraz już widzę, że drugą mogę wykreślić z listy zakupowej. Przynajmniej nie kupię bez dużej przeceny. Jak marnują plastik, aby zrobić bezużyteczną wypraskę do gry, która bazuje na mechaniźmie deckbuildingu, to niech im cały czas jedynka na kościach wypada, po wsze czasy.eveni pisze: ↑25 sty 2022, 22:30https://youtu.be/8mkFrTawSL0 około 1:00:35Bart Henry pisze: ↑25 sty 2022, 22:23 A dla mnie nowa wersja jest ładniejsza. Co człowiek, to gust.
-
- Has thanked: 126 times
- Been thanked: 213 times
w nowszym streamie z lacerta mówili że nie wiadomo czy to jest ostateczna wersja wypraski i że zgłaszali oryginalnemu wydawcy problem.
Preferuje: średnie/ciężkie euro, rywalizacja. Gram we wszystko :D Niezwiązany z branżą.
NA SPRZEDAŻ Projekt Gaja - nakładki na plansze Res arcana gra+Lux et Tenebrae+Perlae Imperii Brazil Too Many Bones PL + Ghili i inne
NA SPRZEDAŻ Projekt Gaja - nakładki na plansze Res arcana gra+Lux et Tenebrae+Perlae Imperii Brazil Too Many Bones PL + Ghili i inne
- Otorek
- Has thanked: 309 times
- Been thanked: 515 times
Moim zdaniem bez szans, producenci gier nie potrafią w inserty nawet jak się za to zabierają. GWT to nie tylko problem koszulek, organizacja komponentów to też klęska, brak segregacji na graczy itp. Folded albo reDrewno będzie ratować marnotrawienie plastiku.
Ostatnio kupiłem też Burgle Bros 2 i Caper Europe - oba inserty są niezłe i żaden nie przewiduje koszulek. W Burgle dało rade jakoś wybrnąć, ale Caper ma tak dobry insert, że wyjątkowo nie będę go koszulkował, ale to pokazuje, że jeszcze długa droga przed producentami w tym temacie.
Ostatnio kupiłem też Burgle Bros 2 i Caper Europe - oba inserty są niezłe i żaden nie przewiduje koszulek. W Burgle dało rade jakoś wybrnąć, ale Caper ma tak dobry insert, że wyjątkowo nie będę go koszulkował, ale to pokazuje, że jeszcze długa droga przed producentami w tym temacie.
- NestorZolo
- Has thanked: 526 times
- Been thanked: 124 times
Wiadomo że będzie dodatek? Bo do podstawki dali po dwa budynki z dodatku oraz żetony wymiany kart.
1.BrassB, 2.Madeira, 3.Nippon, 4.ProjektGaja, 5.ImperialSteam, 6.Carnegie, 7.Skymines, 8.Władcy Ziemi, 9.GWT, 10.KlanyKaledonii
-
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 29 times
Tym bardziej że nowa ostatnio w przedsprzedaży chodziła za 129zł 

-
Jeżeli chodzi o promkę w Gandalfie to niezbyt działała, a nawet jak zadziałała to zobaczymy czy faktycznie wyślą. W normalnej cenie jest za jakieś 175.VincentVega pisze: ↑26 sty 2022, 13:12 Tym bardziej że nowa ostatnio w przedsprzedaży chodziła za 129zł![]()
Mam pytanie do 1-szej edycji jeszcze: czy jest gdzieś do zdobycia zestaw budynków nr 13? https://boardgamegeek.com/boardgameexpa ... lding-tile Od biedy jakiś pdf, którego można by do drukarni wysłać? Strona 13a byłaby bardzo przydatna w strategi na budynki właśnie 
Edit: Znalazłem na boardgamegeekstore (na ebay też, ale tam cena z kosmosu).

Edit: Znalazłem na boardgamegeekstore (na ebay też, ale tam cena z kosmosu).
Ostatnio zmieniony 26 sty 2022, 15:16 przez marper81, łącznie zmieniany 1 raz.
W sklepie BGG, ale z przesyłką wyjdzie bardzo drogo.
Spoiler:
Ech, nie kupiłem żadnej gry ostatnio więc postanowiłem zaszaleć i zapłaciłem te 44,69zł

-
Ja nie wiem czy nawet bym chciał tę płytkę, budynek 13a wygląda na zdrowo miażdżący grę.
- miker
- Has thanked: 652 times
- Been thanked: 493 times
U mnie działała… wysłać, wyślą.Fojtu pisze: ↑26 sty 2022, 13:15Jeżeli chodzi o promkę w Gandalfie to niezbyt działała, a nawet jak zadziałała to zobaczymy czy faktycznie wyślą. W normalnej cenie jest za jakieś 175.VincentVega pisze: ↑26 sty 2022, 13:12 Tym bardziej że nowa ostatnio w przedsprzedaży chodziła za 129zł![]()
- brazylianwisnia
- Has thanked: 308 times
- Been thanked: 1103 times
Niby dlaczego? Wchodzi późno bo wymaga 4 pracowników. Moim zdaniem dobrze przemyślane. Patrząc na 5a,5b czy 2a to ten wydaje się proporcjonalnie podobny.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
-
Budujesz to czwartym pracownikiem i masz kolejna tania budowe. Jak dla mnie bardzo silne jezeli tylko uda Ci sie zlapac trzy kupna budowlancow w miare wczesnie. Mniej hajsu z kansas pewnie troche ta sile niwelujebrazylianwisnia pisze: ↑26 sty 2022, 17:16Niby dlaczego? Wchodzi późno bo wymaga 4 pracowników. Moim zdaniem dobrze przemyślane. Patrząc na 5a,5b czy 2a to ten wydaje się proporcjonalnie podobny.
- brazylianwisnia
- Has thanked: 308 times
- Been thanked: 1103 times
kupno pracowników i budynków to nie jets mały wydatek a później jeszcze musisz budować 2 na turę by to miało sens. Patrząc na to że idąc w to idziesz typowo w budynku lepiej żebyś na tych budynkach na trzaskał więcej punktów niż gość co kupił tone krów i ten który narobił stacji. Do tego obaj mają kupe siana a Ty ciągle mało. Potrzebny jest też wcześniej budynek z lapka na początku gry i jakieś co ta kase zapewnia skoro nie pchasz pociągu i nie kupujesz krów.. Powiem ze nawet bardziej podoba mi się 13b. Z pewnością 13a nie jest przegięty.Fojtu pisze: ↑26 sty 2022, 17:18Budujesz to czwartym pracownikiem i masz kolejna tania budowe. Jak dla mnie bardzo silne jezeli tylko uda Ci sie zlapac trzy kupna budowlancow w miare wczesnie. Mniej hajsu z kansas pewnie troche ta sile niwelujebrazylianwisnia pisze: ↑26 sty 2022, 17:16Niby dlaczego? Wchodzi późno bo wymaga 4 pracowników. Moim zdaniem dobrze przemyślane. Patrząc na 5a,5b czy 2a to ten wydaje się proporcjonalnie podobny.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
-
Spoko, rozumiem, ze inne rzeczy tez sa mocne, bo xyz. Temat byl juz omawiany i tutaj i na bgg.brazylianwisnia pisze: ↑26 sty 2022, 17:27kupno pracowników i budynków to nie jets mały wydatek a później jeszcze musisz budować 2 na turę by to miało sens. Patrząc na to że idąc w to idziesz typowo w budynku lepiej żebyś na tych budynkach na trzaskał więcej punktów niż gość co kupił tone krów i ten który narobił stacji. Do tego obaj mają kupe siana a Ty ciągle mało. Potrzebny jest też wcześniej budynek z lapka na początku gry i jakieś co ta kase zapewnia skoro nie pchasz pociągu i nie kupujesz krów.. Powiem ze nawet bardziej podoba mi się 13b. Z pewnością 13a nie jest przegięty.Fojtu pisze: ↑26 sty 2022, 17:18Budujesz to czwartym pracownikiem i masz kolejna tania budowe. Jak dla mnie bardzo silne jezeli tylko uda Ci sie zlapac trzy kupna budowlancow w miare wczesnie. Mniej hajsu z kansas pewnie troche ta sile niwelujebrazylianwisnia pisze: ↑26 sty 2022, 17:16
Niby dlaczego? Wchodzi późno bo wymaga 4 pracowników. Moim zdaniem dobrze przemyślane. Patrząc na 5a,5b czy 2a to ten wydaje się proporcjonalnie podobny.
Imo cokolwiek, co ulatwia w podstawce southern strategy i podobne jest niebezpieczne dla balansu gry. Wiec bylbym bardzo ostrozny z plytka, ktora nie dosc ze ma idealny poziom (4), to jeszcze daje latwiejsze budowanie dalej. No i w sumie jeszcze ma lapke.
- hipcio_stg
- Has thanked: 82 times
- Been thanked: 372 times
Trzeba było wziąć 5 kpl i 4 wystawić na allegro za cenę +1/4 wartości zestawu z opłatami i prowizjami. Ostatecznie swój egzemplarz byłby darmo, lub tanio. Ja tak kupiłem jakieś dodatki do ZB. Sprzedaż nadmiarów zajęła może 4dni może mniej.
Tak.NestorZolo pisze: ↑26 sty 2022, 01:28 Wiadomo że będzie dodatek? Bo do podstawki dali po dwa budynki z dodatku oraz żetony wymiany kart.
https://boardgamegeek.com/thread/279936 ... 5#39323315
Potwierdziła to też Agata z Lacerty.
Nie zdziwiłbym się, gdyby dodatek też wprowadzał jeszcze jakieś nowe rzeczy.
- Bruno
- Has thanked: 1700 times
- Been thanked: 1294 times
Mam go, ale jeszcze z nim nie grałem. Możemy się przekonać przy następnej okazji

Zastanawiam się tylko, czy nie lepiej by pasował do gołej podstawki, bo Boby Budowniczowie i tak już są dopakowani w Kolejach na północ
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!