Kroniki zamku Avel (Przemek Wojtkowiak)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Kroniki zamku Avel (Przemek Wojtkowiak)
Gra kupiona, z myślą, że z naszą pociechą zagramy za x lat. Aktualnie gramy z żoną i rozgrywka bardzo przyjemna. Mało tego, powiem, że w rozgrywce we 2, bez wprowadzenia home rulesów jest bardzo ciężko wygrać... Mimo, że mechaniki i zasady nie należą do skomplikowanych.
- czarny kapelusz
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 79 times
KMK u mnie ograny 11 latek i mocno ograna 13 - latka siadają do gry i bawią się dobrze, ale tylko dlatego, ze towarzyszą 6 - latce. Sami byśmy tej gry na stół nie wyjęli bo dla ogranych osób jest mnóstwo gier, które będąc trudniejsze są po prostu ciekawsze. To jest świetna zabawa dla właśnie 6 - latki.
- andrzejstrzelba
- Has thanked: 251 times
- Been thanked: 309 times
Moim zdaniem gra będzie zdecydowanie za łatwa nawet dla nieogranego 9-latka. Kupiłem dla córki 7 lat i zasady załapała w moment.
- adam_k27
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 20 times
Gra jest prosta, ale nie powiedziałbym że dla 9 latka będzie za prosta. Nasz syn ma 8 lat (za miesiąc skończy 9) i jest mocno ograny bo grał już w gry 12+ i dawał radę. No i prostota zasad w Avelu mu absolutnie nie przeszkadza i jest grą zachwycony. Starsi 17 i 15 lat grali parę razy i nie narzekali. Najmłodszy 4 latek też grał parę razy i z pewną pomocą dawał radę.
- andrzejstrzelba
- Has thanked: 251 times
- Been thanked: 309 times
Mi i mojemu synowi (12 lat) gra też się bardzo podoba, pomimo tego że na co dzień gramy w taką kobyłę jak Shadows of Brimstone.
Nie zmienia to faktu, że o ile dla dziecka 6-7 lat gra może być wyzwaniem i może wciągnąć na dłużej, tak moim zdaniem gracz mający 9 lat i więcej po pierwszym zachwycie szybko się znudzi.
Podkreślam że jest to tylko moje zdanie, każdy zna swoje dzieci najlepiej i ich dobrem powinien się kierować.
Nie zmienia to faktu, że o ile dla dziecka 6-7 lat gra może być wyzwaniem i może wciągnąć na dłużej, tak moim zdaniem gracz mający 9 lat i więcej po pierwszym zachwycie szybko się znudzi.
Podkreślam że jest to tylko moje zdanie, każdy zna swoje dzieci najlepiej i ich dobrem powinien się kierować.
Jesteśmy z 6-letnią córka po paru partiach i przyznam że gra jest bardzo fajna. Córka przez cały czas gry jest bardzo zaangarzowana a gra daje jej dużo przyjeności. Jest tylko jeden mankament: gra na 2 osoby jest strasznie trudna i o ile jedna porażka ją motywuje do dalszej gry to dzisiejsze 3 pozostawiły delikatny grymas na jej twarzy. Nie chodzi o to zeby gra była łatwa ale dzisiaj to 3 partie były masakryczne w rzutach i rozłożeniu kafli. Tak sobie potem wyliczyłem że im więcej graczy tym łatwiej: przy 2G mamy 52 akcje do pojawienia się monstrum 13x4=52. Natoniast przy 3G już 66, a to spora różnica. Macie jakieś domowe zasady do opcji na 2 graczy?
- adam_k27
- Has thanked: 19 times
- Been thanked: 20 times
Graliśmy w 2, 3 i 4 osoby i nie odniosłem wrażenia że na 2 osoby jest trudniej. Akcji może jest w sumie mniej, ale jest więcej akcji przypadajacych na jednego gracza, przez co gracze mają więcej czasu na dopakowanie swoich postaci. Jest o kilka kafli planszy mniej więc też liczba potworów które trzeba pokonać w finałowym starciu jest nieco mniejsza.Ragathol pisze: ↑14 sty 2022, 18:10 Jesteśmy z 6-letnią córka po paru partiach i przyznam że gra jest bardzo fajna. Córka przez cały czas gry jest bardzo zaangarzowana a gra daje jej dużo przyjeności. Jest tylko jeden mankament: gra na 2 osoby jest strasznie trudna i o ile jedna porażka ją motywuje do dalszej gry to dzisiejsze 3 pozostawiły delikatny grymas na jej twarzy. Nie chodzi o to zeby gra była łatwa ale dzisiaj to 3 partie były masakryczne w rzutach i rozłożeniu kafli. Tak sobie potem wyliczyłem że im więcej graczy tym łatwiej: przy 2G mamy 52 akcje do pojawienia się monstrum 13x4=52. Natoniast przy 3G już 66, a to spora różnica. Macie jakieś domowe zasady do opcji na 2 graczy?
Zombicide Black Plague lub Green Horde się nada.
Ja z dzieciakami grałem figsami z Zombicide 2nd edition w Zombie Teenz
- REBEL.pl
- Has thanked: 198 times
- Been thanked: 740 times
- Kontakt:
Podróże przez Śródziemie mają nadających się bohaterów, mniej Monstrum:
https://www.wydawnictworebel.pl/games/w ... -1269.html
Descent Legendy Mroku ma nadające się Monstrum, mniej bohaterów:
https://www.wydawnictworebel.pl/games/d ... -5036.html
To tak "z Rebelowych".
wydawnictwo Rebel
Nadchodzące premiery | Aktualności wydawnicze | Kontakt | Dystrybucja: hurt.rebel.pl
Nadchodzące premiery | Aktualności wydawnicze | Kontakt | Dystrybucja: hurt.rebel.pl
-
- Has thanked: 1761 times
- Been thanked: 543 times
- Kontakt:
Ludziki z kasztanow (i monstrum dopakowac bicki zoledziami), z plasteliny, z zapalek, z drutu, z masy papierowej, albo z wycinanek.
Podcast dżentelmeni przy stole:
-
- Has thanked: 95 times
- Been thanked: 77 times
Można zrobić standy domowej roboty (rysowanie, kolorowanie, wycinanie itd.). Dla dzieciaków mega frajda jak lubią .
Pozdrawiam
" Wyobraźnia jest początkiem tworzenia. Wyobrażasz sobie to, czego pragniesz, chcesz tego, co sobie wyobraziłeś i w końcu tworzysz to, czego chcesz." - George Bernard Shaw
Chciałem podpytać czy gra jest kolejnym krokiem w stosunku do Andor Junior , czy raczej podobna kwestia ciężkości i decyzyjności ?
Szukamy gry półkę wyżej niż Andor Junior ale oczywiście nic w stylu Descenta czy Gloomheaven nie wchodzi w grę.
Szukamy gry półkę wyżej niż Andor Junior ale oczywiście nic w stylu Descenta czy Gloomheaven nie wchodzi w grę.
- Lothrain
- Has thanked: 142 times
- Been thanked: 300 times
Raczej podobna, ale moim zdaniem znacznie bardziej regrywalna przez losowy i zmienny układ planszy oraz możliwość skalowania trudności. Więcej też tu przygody, niż matematyki.
Nie wiem czy ktokolwiek zwrócił uwagę na jeszcze jeden polski aspekt, nie tylko autora, projektanta i wydawcy, ale również w samej nazwie zamku AVEL, jeśli się go porówna z innym zamkiem: WAWEL
Swoją drogą, gra jest znakomita. Gratulacje dla twórców!
Swoją drogą, gra jest znakomita. Gratulacje dla twórców!
- kaimada
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 132 times
Przecież miała być dostępna od dnia premiery, ale nie wiadomo czego.REBEL.pl pisze: ↑04 lis 2021, 17:44Kod QR będzie działał w dniu premiery. Aplikacja również będzie wtedy dostępna.Ragathol pisze: ↑04 lis 2021, 16:11 Przejrzałem dwie instrukcje do podstawki i dodatku i nigdzie nie znalazłem informacji jak rozłożyć kafle z dodatku.
Gdy będziecie
grać z tym rozszerzeniem, Wasza plansza będzie większa, a jak ją ułożyć
sprawdźcie pod kodem QR albo w aplikacji.
Pod QR nic nie ma, a aplikacji nie znalazłem. Ktoś już to sprawdzał?
- maly193
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
No właśnie kupiłem grę w przedsprzedaży i jak dzieciaki rysowały swoje postaci to ja zmarnowałem 20 min na poszukiwania aplikacji. Także pierwszego dnia nawet nie zagraliśmy bo już im się znudziło czekanie. Wczoraj wróciliśmy do gry po raz N-ty ponieważ jest świetna. Ale niestety niemiłe zaskoczenie i aplikacji nadal nie ma. Może ktoś się wypowie będzie ta aplikacja czy nie.