Gra pod gust dziewczyny
-
- Has thanked: 58 times
- Been thanked: 40 times
Gra pod gust dziewczyny
Szukam gry, która w pełni zadowoli moją dziewczynę. Próbowałem już z różnymi, ale przy każdej było jakieś ale... Na chwilę obecną do swoich ulubionych zalicza Talismana, Gra w życie (taka gra dzieciństwa) i 7 Cudów Świata Pojedynek. Poniższe gry jej się podobają - w miarę:
Robinson Crusoe - początkowo fajny, potem scenariusze robią się zbyt powtarzalne.
Terraformacja Marsa - spoko ale zbyt długa rozgrywka i zbyt powtarzalna.
Gloomheaven: Szczęki lwa - zbyt powtarzalna (tylko chodzisz i zabijasz), zbyt trudna.
Detektyw i Kroniki zbrodni - fajna fabuła i dobry klimat. Mniejsze jak Escepe Tales czy karciane już się nie podobały.
Nemezis - "to było fajne, w miarę".
Tzolkin - "to było straszne".
Watergate - nie podeszło mechanicznie
Ostatnio mówiła, że chciałaby gra tworzyła atmosferę (muzyka, lektor, czuć że coś się dzieje). Tak więc raczej potrzebne gry lekkie, nie zbyt długie, z mocno wyczuwalną fabułą. Na razie myślę o dodatkach do Detektywa (Zbrodnie L.A i Wiedeński łącznik, uniwersum Diuny nie podeszło), może Destinies, może Everdell, Bór?
Robinson Crusoe - początkowo fajny, potem scenariusze robią się zbyt powtarzalne.
Terraformacja Marsa - spoko ale zbyt długa rozgrywka i zbyt powtarzalna.
Gloomheaven: Szczęki lwa - zbyt powtarzalna (tylko chodzisz i zabijasz), zbyt trudna.
Detektyw i Kroniki zbrodni - fajna fabuła i dobry klimat. Mniejsze jak Escepe Tales czy karciane już się nie podobały.
Nemezis - "to było fajne, w miarę".
Tzolkin - "to było straszne".
Watergate - nie podeszło mechanicznie
Ostatnio mówiła, że chciałaby gra tworzyła atmosferę (muzyka, lektor, czuć że coś się dzieje). Tak więc raczej potrzebne gry lekkie, nie zbyt długie, z mocno wyczuwalną fabułą. Na razie myślę o dodatkach do Detektywa (Zbrodnie L.A i Wiedeński łącznik, uniwersum Diuny nie podeszło), może Destinies, może Everdell, Bór?
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 5 times
Re: Gra pod gust dziewczyny
heeh nie wiem czy znajdziesz taką grę która ją zadowoli
kup arcana miłości czy coś w tym stylu, prawie jutro walentynki:) muzyka nastrojowa itd:)
a tak nie na walentynki:)
Destinies z aplikacją na pewno będzie klimat ,nie grałem ale ma pozytywne opinie
Everdell wygląda ślicznie (grafiki wykonanie) i dużo kobietą się podoba ale tam nie masz lektora itd
To możesz spróbować nie zaszkodzi
co do "ale" do gier każdy chyba ma zawsze jakieś ale
nie ma gier idealnych (chyba:) albo w nią jeszcze nie zagraliśmy:)
może pomyśl nad czymś co połączy ją z inną pasją ?? lub jej ulubionym gatunkiem np fanstasy , powodzenia
daj znać czy jej podeszło coś:)
100 postt
:)

kup arcana miłości czy coś w tym stylu, prawie jutro walentynki:) muzyka nastrojowa itd:)
a tak nie na walentynki:)
Destinies z aplikacją na pewno będzie klimat ,nie grałem ale ma pozytywne opinie

Everdell wygląda ślicznie (grafiki wykonanie) i dużo kobietą się podoba ale tam nie masz lektora itd

To możesz spróbować nie zaszkodzi
co do "ale" do gier każdy chyba ma zawsze jakieś ale

może pomyśl nad czymś co połączy ją z inną pasją ?? lub jej ulubionym gatunkiem np fanstasy , powodzenia

100 postt

Ostatnio zmieniony 13 lut 2022, 19:55 przez hachi35, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Has thanked: 563 times
- Been thanked: 926 times
- Kontakt:
Jeżeli talizman na tak to Gloom of Kilforth albo Shadows Of Kilforth.
Może także Machina Arcana, Tainted Grail, Destinies, Horror w Arkham LCG.
Może także Machina Arcana, Tainted Grail, Destinies, Horror w Arkham LCG.
-
- Has thanked: 591 times
- Been thanked: 290 times
Za jakiś czas wyjdą po polsku gry z serii Unlock to spróbuj. Najlepsza gra/seria typu escape room. Może Botanik, Głębia. Są szybkie - mojej się spodobało (7CS: Pojedynek też się podoba; widzę, że chyba mają podobne podejście do planszówek).
Jak gra w zycie to moze W pogoni za szczesciem
mojej zonie siadło. Próba przeniesienia simsów na plansze.
My zaczynalismy np od Azula i żona zawsze chetnie.
Na poczatku mielismy tez Agricole i tez milo sie grało. Ostatecznie wymielismy na Kawerne bo w Agri zbyt krótka dla nas kołderka. Jednak polecam zaczac od Agri bo ma przystepniejsze zasady.
Bardzo lubimy z żona tez Great wester trail i Brass Birmingham, ale po tym co wymieniles te dwie na razie bym odpuscił (jak byscie chcieli to zaczac od GWT - my puszczamy muzyke country i wesolo pędzimy krówki do Kansas)
Wymieniono tutaj Everdell'a i mysle że mozecie to wziac pod uwage. U nas ostatecznie wyleciala. Jest przyjemna ladna i dobra do wprowadzenia.
Na poczatku mielismy tez Agricole i tez milo sie grało. Ostatecznie wymielismy na Kawerne bo w Agri zbyt krótka dla nas kołderka. Jednak polecam zaczac od Agri bo ma przystepniejsze zasady.
Bardzo lubimy z żona tez Great wester trail i Brass Birmingham, ale po tym co wymieniles te dwie na razie bym odpuscił (jak byscie chcieli to zaczac od GWT - my puszczamy muzyke country i wesolo pędzimy krówki do Kansas)
Wymieniono tutaj Everdell'a i mysle że mozecie to wziac pod uwage. U nas ostatecznie wyleciala. Jest przyjemna ladna i dobra do wprowadzenia.
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3717 times
- Been thanked: 3905 times
Spóbuj Cthulhu Death May Die skoro podoba jej sie Talizman - ogólnie podobało się każdej grupie nieplanszówkowej, której pokazałem, wiec powinno podejśc twojej dziewczynie
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Może posiadłość szaleństwa? Fabuła, klimat, scenariusze, klimatyczne wprowadzenie i przyjemna choć nie łatwa rozgrywka. Dużo na plus i większość płci pięknej lubi ten tytuł 

Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/us ... large&ff=1
-
Spodziewałem się takiej odpowiedziMortinista pisze: ↑13 lut 2022, 19:33 Cześć,
Nie szukaj gry, która "zadowoli" Twoją dziewczynę. Wybierz grę, która Ci się podoba i zagraj z kimś, komu sprawi to tyle samo frajdy. Dziewczynę olej, życie jest za krótkie![]()

Miałem już w koszyku Arcana ale uznałem, że na razie nie potrzebujemy takich dodatkówhachi35 pisze: ↑13 lut 2022, 19:45 kup arcana miłości czy coś w tym stylu, prawie jutro walentynki:) muzyka nastrojowa itd:)
Everdell wygląda ślicznie (grafiki wykonanie) i dużo kobietą się podoba ale tam nie masz lektora itd![]()

Wykonanie Everdell nawet mnie się podoba. Lektora nie ma, ale jest drzewko i dużo ładnych obrazków, więc może podpasuje. Wrzucam na listę

Kilforthy raczej trudno dostępne będą, wiadomo coś o dodrukach?
Jak jest z różnorodnością scenariuszy w Machina Arcana? Nie będzie jak z Gloomheaven, że każdy opiera się na tym samym schemacie?
Horror w Arkham LCG wygląda fajnie, kooperacja na +. Tylko czy zakup podstawki z 3 scenariuszami wystarczy czy zaraz trzeba będzie inwestować w dodatki, czego wolałbym uniknąć? Jest sens podchodzić 2/3 raz do już rozegranych?
Tainted Grail mnie by się spodobał, ale nie wiem czy niezbyt skomplikowany będzie.
Ciekawe typy, o których nie słyszałem. Wrzucę do obserwowanych

W pogoni brzmi super. Jako fanka Simsów powinna być zadowolonaDeZet pisze: ↑13 lut 2022, 20:41 Jak gra w zycie to moze W pogoni za szczesciemmojej zonie siadło. Próba przeniesienia simsów na plansze.

Myślałem już nad GWT, brzmi obiecująco więc przy dobrej cenie postaram się załatwić. Lepiej kupić nową edycję, czy zmiany niewielkie?
Agricola wygląda ładnie i ciekawie, sprawdzimy ją.
Miasteczko wygląda dobrze i jest tanie, warto spróbować.
Jako posiadaczka kota powinna być uradowana, że sam na to nie wpadłem

To jest gra, którą ja bym chciał

Kupione już

Nie kojarzyłem, dzięki. Wrzucę na listę obserwowanych.
Patchwork Moja uwielbia, trochę trzeba pomyśleć, trochę pokombinować
Splendor nasza najstarsza gra i ciągle lubimy od czasu do czasu pograć
Tyrani Underdarku * o dziwo moja kobieta lubi to, szczególnie gdy wygrywa.
Unmatched często w to gramy jedyne czego druga połówka nie lubi w tej grze to.. Bruce Lee bo jak ona twierdzi "jest oszukany" xD
Race For The Galaxy moja nie znosiła tej gry przez pierwsze 10-15 partii xD dopóki nie załapała tych wszystkich możliwości, potem bardzo ją lubiła. A gra oferuje tyle że taki 7 cudów pojedynek to gra dla dzieci bez żadnych wyborów xD Może ciekawą alternatywą być Terraformacja Marsa Ekspedycja Ares bo prawie ten sam system jest. Jesli decyzji jest tez tyle do podejmowania to musi byc naprawde fajna gra
Diuna Imperium O dziwo, najcześciej gramy w to na 2 osoby i to ja najczęściej przegrywam :p
Lords Of Waterdeep Moja bardzo lubi tą grę (nie chcieliśmy dodatku wiec mowa o podstawce) i zawsze jak w nią gramy to stwierdzamy że ją lubimy
alternatywa Epoka Kamienia też fajna gra albo Zaginiona Wyspa Arnak ale nie graliśmy w to więc nie wiem jak na 2 osoby.
Agricola ale zawsze graliśmy tymi sami drogami i szybko poszlo na sell.

Splendor nasza najstarsza gra i ciągle lubimy od czasu do czasu pograć

Tyrani Underdarku * o dziwo moja kobieta lubi to, szczególnie gdy wygrywa.
Unmatched często w to gramy jedyne czego druga połówka nie lubi w tej grze to.. Bruce Lee bo jak ona twierdzi "jest oszukany" xD
Race For The Galaxy moja nie znosiła tej gry przez pierwsze 10-15 partii xD dopóki nie załapała tych wszystkich możliwości, potem bardzo ją lubiła. A gra oferuje tyle że taki 7 cudów pojedynek to gra dla dzieci bez żadnych wyborów xD Może ciekawą alternatywą być Terraformacja Marsa Ekspedycja Ares bo prawie ten sam system jest. Jesli decyzji jest tez tyle do podejmowania to musi byc naprawde fajna gra

Diuna Imperium O dziwo, najcześciej gramy w to na 2 osoby i to ja najczęściej przegrywam :p
Lords Of Waterdeep Moja bardzo lubi tą grę (nie chcieliśmy dodatku wiec mowa o podstawce) i zawsze jak w nią gramy to stwierdzamy że ją lubimy
alternatywa Epoka Kamienia też fajna gra albo Zaginiona Wyspa Arnak ale nie graliśmy w to więc nie wiem jak na 2 osoby.
Agricola ale zawsze graliśmy tymi sami drogami i szybko poszlo na sell.
-
- Has thanked: 162 times
- Been thanked: 117 times
Możesz tutaj też spojrzeć na CV zmiast w pogoni za szczęściem, mi sie wydawało za bardzo losowe i bardziej lubie "W pogoni...", ale dużo osób też je rekomenduje.Karalek_PL pisze: ↑13 lut 2022, 23:16
W pogoni brzmi super. Jako fanka Simsów powinna być zadowolonaDeZet pisze: ↑13 lut 2022, 20:41 Jak gra w zycie to moze W pogoni za szczesciemmojej zonie siadło. Próba przeniesienia simsów na plansze.
Wymieniono tutaj Everdell'a i mysle że mozecie to wziac pod uwage. U nas ostatecznie wyleciala. Jest przyjemna ladna i dobra do wprowadzenia..
Myślałem już nad GWT, brzmi obiecująco więc przy dobrej cenie postaram się załatwić. Lepiej kupić nową edycję, czy zmiany niewielkie?
Agricola wygląda ładnie i ciekawie, sprawdzimy ją.
To o kotach możesz też spojrzeć na "Najlepsza gra o kotach" (aktualnie wyprzedana, dodruk ma być w drugim kwartale) i "Wyspe Kotow" (to nowość, wiec sam jeszcze nie ogarniałem)Karalek_PL pisze: ↑13 lut 2022, 23:16Miasteczko wygląda dobrze i jest tanie, warto spróbować.
Jako posiadaczka kota powinna być uradowana, że sam na to niec wpadłem![]()
A tak poza tym może Patchwork? Z jednej strony układa się cały czas te kocyki, ale to nie jest tak, że od razu wiesz co najlepiej brać, a jest łatwe, ładne i szybkie.
Brzdek - są emocje przy wyciąganiu kostek, łatwo wyjaśnić zasady, przyjemna i szybka rozrywka. Gra jest powtarzalna, ale można dokupować całą masę dodatkowych map. To taki nemesis w wersji light jeżeli chodzi o flow z rozgrywki.
Poznań i okolice.
- wrojka
- Has thanked: 270 times
- Been thanked: 275 times
MikroMakro = Zasady do wyjaśnienia w 20s, Gdzie jest Wally, Kryminał/Śledztwo.
Szarlatani z Pasikurowic / Cubitos = PYL, Bardziej satysfakcjonujący dekcbuilder (bo kostki/żetony w worku), Proste Zasady, Niska Interakcja (co za tym idzie, brak negatywnej interakcji). Fajnie działają na 2 osoby, a i dobry wybór jak znajomi wpadną.
Sagrada = Ładne, Proste, Azulowa interakcja w podbieranie sobie elementów 'ze środka'.
Z innych:
Pięć Klanów (trzeba poczuć system Mancali)
Jaipur
Szarlatani z Pasikurowic / Cubitos = PYL, Bardziej satysfakcjonujący dekcbuilder (bo kostki/żetony w worku), Proste Zasady, Niska Interakcja (co za tym idzie, brak negatywnej interakcji). Fajnie działają na 2 osoby, a i dobry wybór jak znajomi wpadną.
Sagrada = Ładne, Proste, Azulowa interakcja w podbieranie sobie elementów 'ze środka'.
Z innych:
Pięć Klanów (trzeba poczuć system Mancali)
Jaipur
Ja ze swoją gram w podobne tutuły i cześć się pokrywa. Polecam Abyss szczególnie z dodatkiem Kraken, Pradawny las, Zombicide 2ed, Brzdęka, Szarlatanow, Aeons End, 51 stan.
Z fillerów spór o bór, Konspiracje, Fantastyczne światy.
Z fillerów spór o bór, Konspiracje, Fantastyczne światy.
-
- Has thanked: 184 times
- Been thanked: 311 times
Myślę, że w miarę dobrze powinna się wpisać "Posiadłość Szaleństwa" choć większość scenariuszy zajmie te minimum 2h+. Rekomendowałbym też byś to Ty obsługiwał aplikację i nie zawracał dziewczynie tym głowy. (Za wyjątkiem łamigłówek).
Jeśli lubi Talizman to można spróbować pójść krok dalej i u mnie tu się sprawdził Runebound 3ed. Nie ma tam co prawda porywającej fabuły ale jest przygoda.
Jeśli lubi Talizman to można spróbować pójść krok dalej i u mnie tu się sprawdził Runebound 3ed. Nie ma tam co prawda porywającej fabuły ale jest przygoda.
-
Wczoraj pograliśmy w Patchwork Express. Nawet przyjemne, niby proste, ale po kilku rozgrywkach pozytywnie zaskakuje.
Widziałem dostępne do wypożyczenia, a jak ma flow Nemezis to z pewnością spróbujemy.
Graliśmy w 2ed. Nie podeszło jakoś.
Dziękuje za wszystkie propozycje