Warhammer Underworlds - cała seria (David Sanders)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- zioombel
- Has thanked: 208 times
- Been thanked: 100 times
Re: Warhammer Underworlds: Shadespire (David Sanders)
Zgadzam się. Brzydka jest mega. Do tego stylizacja mało pasuje do tych z Dominiona. Tam raczej tacy z wyglądu łowcy zwinni. Tutaj zupełnie inaczej. Obstawiam, że będzie jakiś jeden bysior i kilku brzydupasow jako wsparcie. Jak przy zestawie z ogrem.
5 sezon WU przenosi miejsce potyczek do morskich lochów ukrytych w krainie ULGU. W starterze mierzą się ze sobą Harrowdeep Kruleboyz orruks vs. Stormcast Eternals.
Po pierwszych zapowiedziach można oczekiwać:
- nowego rodzaju elementu na planszy, związanego z cieniem i mrokiem jaki panuje w odmętach morskich
- nowy format Rivals w których gra się gotowymi taliami ... ?
- pojawią się nowe karty neutralne, z których korzystać będzie można w zależności od Grand Alliance
- nowe żetony ... ?
Na plus póki co oprawa graficzna, błękitna stylistyka, pełnowymiarowe (w końcu) arty na kartach.

Po pierwszych zapowiedziach można oczekiwać:
- nowego rodzaju elementu na planszy, związanego z cieniem i mrokiem jaki panuje w odmętach morskich
- nowy format Rivals w których gra się gotowymi taliami ... ?
- pojawią się nowe karty neutralne, z których korzystać będzie można w zależności od Grand Alliance
- nowe żetony ... ?
Na plus póki co oprawa graficzna, błękitna stylistyka, pełnowymiarowe (w końcu) arty na kartach.

- BOLLO
- Has thanked: 1316 times
- Been thanked: 2003 times
- Kontakt:
-
- Has thanked: 41 times
- Been thanked: 48 times
Już mam ochotę kupić tą piątkę
Dzisiaj w końcu rozegrałem dwie gierki na podstawce 4 i na razie bardzo mi się podoba
Od razu pytanie do grających i kupujących wszystko albobardziej zorientowanych....Jakie warbandy dokupić ze Direchasm (z tego co widzę dwie bandy już w ogóle nie dostępne) albo Ewentualnie z Beastgrave aby było w miarę wyrównanie (chodzi mi o to żeby nie okazało się, że nowo zakupiony band zamiata wszystkich pod dywan bez względu jak dopalę inne decki:) Gramy tylko w warunkach domowych 

- zioombel
Nie ma na to prostej odpowiedzi. W wygrywaniu w tę grę bardziej chodzi o to jaką talię złożysz a nie jaką bandę będziesz miał. Banda jest ważna bo pod nią budujesz talię, a nie banda jako taka.
Ja generalnie kupowałem dużo, ale właśnie dla kart. Żeby mieć więcej możliwości budowania.
Z zestawów, których nie dało sie kupić wydrukowałem karty z internetu włożyłem w koszulki, pod spód jakieś karty by usztywnić.
Ja generalnie kupowałem dużo, ale właśnie dla kart. Żeby mieć więcej możliwości budowania.
Z zestawów, których nie dało sie kupić wydrukowałem karty z internetu włożyłem w koszulki, pod spód jakieś karty by usztywnić.
Najlepszym rozwiązaniem jest obecnie zakup starter 5 sezonu + Essential Cards Pack. Zestaw ten zawiera uniwersalne katy z 1 i 2 sezonu, które obowiązują we wszystkich formatach również turniejowych.Bohr pisze: ↑18 wrz 2021, 22:23 Już mam ochotę kupić tą piątkęDzisiaj w końcu rozegrałem dwie gierki na podstawce 4 i na razie bardzo mi się podoba
Od razu pytanie do grających i kupujących wszystko albobardziej zorientowanych....Jakie warbandy dokupić ze Direchasm (z tego co widzę dwie bandy już w ogóle nie dostępne) albo Ewentualnie z Beastgrave aby było w miarę wyrównanie (chodzi mi o to żeby nie okazało się, że nowo zakupiony band zamiata wszystkich pod dywan bez względu jak dopalę inne decki:) Gramy tylko w warunkach domowych
![]()
Na Twoim miejscu nie kupowałbym band z poprzednich sezonów tylko skupił się na 5 . Jest on zaprojektowany jako spójna całość/historia. Wiele kart oddziałuje na siebie, a nawet niektóre są grywalne dopiero jak masz pełen pakiet z sezonu. Jeżeli nie chcesz kupować wszystkiego w 5 sezonie to z drugiej ręki kupuj karty - za około 25 zł. Jak zbierzesz karty z całego cyklu to można się bawić długimi miesiącami.
Mnie ciekawi ten format Rivals z predefiniowanymi deckami. W domowym graniu, w moim wypadku, dużo łatwiej mieć gotowe decki niż bawić się w deckbuilding. Gdyby jeszcze wydali zestaw takich decków dla band z poprzednich sezonów (coś jak w X-Wingu zestawy konwertujące) to byłoby super. Ale to GW. Więc nie wydadzą. Nie mniej czekam jak to się rozwinie.
GW właśnie opublikowało warscrolle dla band z 1 sezonu WU do ... WARCRY. Gotowe talie do nowego formatu (którego też jestem bardzo ciekawe) dla starych band nie są więc wykluczone. Ostatni ECP to też przedrukowane karty z 1 i 2 sezonu tylko z nowymi grafikami i poprawkami z erraty.
GW nadal sprzedaje głównie figurki, jednak w 5 sezonie po raz pierwszy jakość graficzna kart moim zdaniem trzyma poziom plastikowych dodatków.

GW nadal sprzedaje głównie figurki, jednak w 5 sezonie po raz pierwszy jakość graficzna kart moim zdaniem trzyma poziom plastikowych dodatków.

Rzecz gustu i zobaczymy jak to na żywo będzie.
Na plus rozciągnięcie artów na całą kartę.
Na +/- :Nie jestem przekonany co do tego żółtego koloru. Trochę mocny się wydaje.
Na plus rozciągnięcie artów na całą kartę.
Na +/- :Nie jestem przekonany co do tego żółtego koloru. Trochę mocny się wydaje.
Nie wiem jak wy przyjaciele, ale to będzie mój pierwszy sezon Warhammera Underwolds, który sobie daruje. Cena sugerowana na stronie producenta 320zł to przegięcie.
Rozumiem inflację, problemy logistyczne, ale cena jak za zawartość pudełka wydaje mi się kosmiczna.
Rozumiem inflację, problemy logistyczne, ale cena jak za zawartość pudełka wydaje mi się kosmiczna.
- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1326 times
LordVinek pisze: ↑12 paź 2021, 09:22 Nie wiem jak wy przyjaciele, ale to będzie mój pierwszy sezon Warhammera Underwolds, który sobie daruje. Cena sugerowana na stronie producenta 320zł to przegięcie.
To popatrz na ceny band... 100 PLN za 3 figurki...dla proporcji zestawy "Start Collecting" ( mini armia w normalnym WH AoS -kilkanaście figurek (takich samych ja w UW) plus machina jakaś albo bos... zaczynają się od 200. UW to niestety mega zdzierstwo...nawet na tle innych produktów GW - no ale widać pelikany łykają skoro taka polityka...
- rastula
- Has thanked: 1276 times
- Been thanked: 1326 times
Rynek planszówek syntetycznieLordVinek pisze: ↑12 paź 2021, 10:06 Sam byłem takim pelikanem![]()
Tutaj filmik dodam co do cen:
https://www.youtube.com/watch?v=CHc4DN-rxq4

Wzrost ceny core sety wynika z dodatkowej zawartości! W pudle jest dodatkowa talia kart. Poza tym zmienił się cykl wydawniczy. Raz na pół roku wychodzić będzie core set z 2 bandami planszami, taliami. A pomiędzy sezonem 2 dodatkowe bandy tylko z kartami dla nich! Dodatkowe karty dostępne będą w jednym dodatku, który jest gotowa talia i można nią grać starymi bandami w formacie Rivals.
Też miałem wątpliwości czy wchodzić w 5 sezon, ale jak zobaczył plan wydawniczy oraz to jak wzrosła jakość tego produktu to inwestuje bez zastanowienia. Ps. Będą piraci!!!

Też miałem wątpliwości czy wchodzić w 5 sezon, ale jak zobaczył plan wydawniczy oraz to jak wzrosła jakość tego produktu to inwestuje bez zastanowienia. Ps. Będą piraci!!!

- zioombel
Co pół roku base set? Trochę często. Ile można mieć kostek i żetonów? Chyba, że to bardziej takie podwójne dodatki będą?
Skąd macie info o wzroście ceny?
Szukałem karty produktu na stronie GW i nie znalazłem.
Skąd macie info o wzroście ceny?
Szukałem karty produktu na stronie GW i nie znalazłem.
https://www.warhammer-community.com/202 ... s-warband/
Zapowiedź kolejnej bandy. Ogr pirat i jego małpa.
Zapowiedź kolejnej bandy. Ogr pirat i jego małpa.
- BOLLO
- Kontakt:
a czy ktoś może mi powiedzieć co do za dziwny starter jest? To jakaś okrojona wersja?
https://www.rebel.pl/bitewniaki/warhamm ... 04991.html
-
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 6 times
TL;DR; to normalny starter. nie ma w nim dodatkowych kart uniwersalnychBOLLO pisze: ↑01 lut 2022, 14:25 a czy ktoś może mi powiedzieć co do za dziwny starter jest? To jakaś okrojona wersja?
Jest to pełno prawny "starter" czyli pudełko zawierające dwie dwustronne plansze, żetony, kostki i 2 bandy każda z 32 kartami.
Różnica pomiędzy tym starterem, a innymi jak Harrowdeep jest głownie w ilości kart. Ten startery nie zawiera dodatkowych karty uniwersalnych. Bandy z tego startera są jak najbardziej grywalne w formacie Champions i Rivals.
bo proszek było zajęte | mam rabat w aleplasznówki.pl 3% (+ weekendowy) | Moje zbiórki
Warhammer Underworlds: Nethermaze - 6 sezon
https://www.warhammer-community.com/202 ... ethermaze/
-
- Has thanked: 1035 times
- Been thanked: 661 times
- BOLLO
- Kontakt:
ehhh...edycje 4 i 5 odpuściłem a 6 mnie nęci...ale i tę odpuszcze raczej bo jeszcze w Shadespire nawet nie zagrałem ......priorytetytadek_kam pisze: ↑16 kwie 2022, 19:48 Warhammer Underworlds: Nethermaze - 6 sezon

Czy mechanicznie coś się zmienia w porównaniu do 4/5?
- KamradziejTomal
- Has thanked: 387 times
- Been thanked: 460 times
To, że teraz sezony wychodzą co pół roku z w sumie ile - 4 bandami?BOLLO pisze: ↑19 kwie 2022, 12:59ehhh...edycje 4 i 5 odpuściłem a 6 mnie nęci...ale i tę odpuszcze raczej bo jeszcze w Shadespire nawet nie zagrałem ......priorytetytadek_kam pisze: ↑16 kwie 2022, 19:48 Warhammer Underworlds: Nethermaze - 6 sezon
https://www.warhammer-community.com/202 ... ethermaze/![]()
Czy mechanicznie coś się zmienia w porównaniu do 4/5?

Tak na serio pewnie dodadzą znowu 1 mało istoto gimmick i wsio. Po zdjęciach nowego starteru raczej nie widać tam nic nadzwyczajnego. Myślę, że jeżeli komuś podoba się gra/figurki i chciałby w to wejść to polecałbym grać po prostu format Rivals, gdzie gra się tylko na kartach danej frakcji i/lub kartach z paczek Rivals. Nie trzeba się wtedy namyślać z jakiego sezonu jest banda, jak zbudować talie, jakie karty są zbanowane a jakie ograniczone i można zakupić dowolną bandę od sezonu 3 w górę i po prostu grać tym co jest w pudełku.
- BOLLO
- Kontakt:
No ale kartami i bandami z sezonu 1 i 2 prseciez tez casualowo mozna grac i nie powinno byc z tym problemu. Chyba ze 1 i 2ka sa poprostu i niebo slabsze (power levl kart) od trójki w górę.
- KamradziejTomal
- Has thanked: 387 times
- Been thanked: 460 times
Tak, tak ogólnie jak masz kumpli do grania to można grać whatever. Natomiast w klubach najbardziej popularny jest format Championship (ten z rotacją kart co sezon i listą BAR) ale ostatnio też coraz więcej jest chętnych do grania w formacie Rivals bo jest coraz mniej ludzi chętnych kupować wszystko tylko dla samych kart.