The Great Wall (Kamil Cieśla, Robert Plesowicz, Łukasz Włodarczyk)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: The Great Wall (Kamil Cieśla, Robert Plesowicz, Łukasz Włodarczyk)
Liczyłem na całkowicie coś innego niż dostałem. Great wall okazał się być grą w kombosy i to naprawdę fajną. Niestety trafia w tę same nuty do Mysthea i jak na razie Mysthea jest o poziom lepsza.
-
- Has thanked: 195 times
- Been thanked: 106 times
Niestety ciągle nie grałem w Mystheę, ale z ciekawości. O jakich nutach mówisz?

Bardzo prosta mechanika główna ale bardzo przepastna rozgrywka. Mnogość rzeczy do wzięcia pod uwagę jest bardzo duża, ale jednocześnie bardzo przejrzysta. Obie gry to sałatki punktowe, ale z robieniem kombosów na dodatkowe duże zastrzyki punktów.
Liczyłem na dokładnie coś takiego jak dostałem. The Great Wall okazał się być grą w kombosy i to naprawdę super. Na szczęście trafia w tę same nuty co Mysthea ale jak na razie The Great Wall jest o 2 poziomy lepsza.
Dla nas pewnie TGW przeskoczyło by Mysthea ale niestety żetony hańby są tak nieznaczące, że cała gra nad stołem sprowadza się do kilku przytyków.
Bardzo liczyliśmy na ten aspekt rozgrywki.
-
Spróbujcie zagrać na silnejsze hordy, np na część zestawów z coopa lub sg jeśli macie, wtedy żetonów pewnie będzie wypadać więcej i zyskają na znaczeniu, a mogą nawet zakończyć grę szybciej

Podstawowa horda jest łatwiejsza po prostu

- itsthisguyagain
- Has thanked: 264 times
- Been thanked: 450 times
o nawet nie widziałem, że jest taka opcja. Jak graliśmy kumpel tłumaczył grę i nawet instrukcji nie czytałem. W grze bardzo mi się nie podobało, że te hordy były bardzo łatwe i przeważnie nawet nie było stresu, że się nie obronimy i tylko jeden żeton hańby poszedł. To by wiele naprawiało w moim odczuciu gry.Haniel pisze: ↑28 kwie 2022, 16:55Spróbujcie zagrać na silnejsze hordy, np na część zestawów z coopa lub sg jeśli macie, wtedy żetonów pewnie będzie wypadać więcej i zyskają na znaczeniu, a mogą nawet zakończyć grę szybciej
Podstawowa horda jest łatwiejsza po prostu![]()
-
Ogólnie coop, czengis khan i czarny proch mają trudniejsze hordy. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wziąć kilka setów z dodatku i dorzucić do core bez brania pozostałych elementów. Jedyne o czym trzeba pamiętać, żeby wymieniać set za set (czyli 3 karty za 3), bo inaczej może zostać zaburzony rozkładitsthisguyagain pisze: ↑28 kwie 2022, 18:08o nawet nie widziałem, że jest taka opcja. Jak graliśmy kumpel tłumaczył grę i nawet instrukcji nie czytałem. W grze bardzo mi się nie podobało, że te hordy były bardzo łatwe i przeważnie nawet nie było stresu, że się nie obronimy i tylko jeden żeton hańby poszedł. To by wiele naprawiało w moim odczuciu gry.

Tylko polecam nie narzucać sobie od razu najtrudniejszych hord, bo taka opcja to nawet dla nas się kończyła w 2-3 rundzie czasem (w sensie pula shame się skończyła w tych rundach)

Czy hordy z coopa po prostu wtasowac w talie?Haniel pisze: ↑28 kwie 2022, 19:10Ogólnie coop, czengis khan i czarny proch mają trudniejsze hordy. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wziąć kilka setów z dodatku i dorzucić do core bez brania pozostałych elementów. Jedyne o czym trzeba pamiętać, żeby wymieniać set za set (czyli 3 karty za 3), bo inaczej może zostać zaburzony rozkładitsthisguyagain pisze: ↑28 kwie 2022, 18:08o nawet nie widziałem, że jest taka opcja. Jak graliśmy kumpel tłumaczył grę i nawet instrukcji nie czytałem. W grze bardzo mi się nie podobało, że te hordy były bardzo łatwe i przeważnie nawet nie było stresu, że się nie obronimy i tylko jeden żeton hańby poszedł. To by wiele naprawiało w moim odczuciu gry.
Tylko polecam nie narzucać sobie od razu najtrudniejszych hord, bo taka opcja to nawet dla nas się kończyła w 2-3 rundzie czasem (w sensie pula shame się skończyła w tych rundach)![]()
-
Lepiej wymienić. Bierzesz np 3 sety z core, odkładasz i zastępujesz 3 setami z coopaXLR8 pisze: ↑28 kwie 2022, 21:21Czy hordy z coopa po prostu wtasowac w talie?Haniel pisze: ↑28 kwie 2022, 19:10Ogólnie coop, czengis khan i czarny proch mają trudniejsze hordy. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wziąć kilka setów z dodatku i dorzucić do core bez brania pozostałych elementów. Jedyne o czym trzeba pamiętać, żeby wymieniać set za set (czyli 3 karty za 3), bo inaczej może zostać zaburzony rozkładitsthisguyagain pisze: ↑28 kwie 2022, 18:08
o nawet nie widziałem, że jest taka opcja. Jak graliśmy kumpel tłumaczył grę i nawet instrukcji nie czytałem. W grze bardzo mi się nie podobało, że te hordy były bardzo łatwe i przeważnie nawet nie było stresu, że się nie obronimy i tylko jeden żeton hańby poszedł. To by wiele naprawiało w moim odczuciu gry.
Tylko polecam nie narzucać sobie od razu najtrudniejszych hord, bo taka opcja to nawet dla nas się kończyła w 2-3 rundzie czasem (w sensie pula shame się skończyła w tych rundach)![]()

-
- Has thanked: 207 times
- Been thanked: 75 times
Może jakaś dobra dusza napisać co wnosi dodatek Bestie? Z instrukcji wynika, że to taka ułatwiajka jeśli chodzi o zdobywanie zasobów głównie. Aczkolwiek ciekawi mnie co jest na kartach stworzeń.
-
- Has thanked: 43 times
- Been thanked: 9 times
Ktoś się może orientuje, czy gdzieś będą do dostania zmienione/zbalansowane karty generałów i ta instrukcja 2.0?
-
- Has thanked: 1035 times
- Been thanked: 661 times
tutaj, jak otworzą pledge manager: https://gamefound.com/projects/awaken-r ... nted-grail
-
- Has thanked: 305 times
- Been thanked: 163 times
Chyba tu:sasquach pisze: ↑08 maja 2022, 03:14 tutaj, jak otworzą pledge manager: https://gamefound.com/projects/awaken-r ... nted-grail
https://gamefound.com/projects/awaken-r ... duct/24909
Gram w planszówki od ponad 7 lat, obecnie posiadam ich około 300 ale jeszcze nigdy nie grałem w grę która ma tak duży problem z balansem
obecnie oceniam grę na solidne 4/10 jeżeli usunąć z gry generałów i doradców to ocena podskoczy do 7,5/10. Szkoda, że zmarnowali potencjał na bardzo dobrą grę 
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3713 times
- Been thanked: 3897 times
A ile gier zagrales?
Usuniecie z tej gry doradcow i generalow wywaliloby z jiej polowe funu
+ po to wypuszczaja upgrade pack
Usuniecie z tej gry doradcow i generalow wywaliloby z jiej polowe funu

+ po to wypuszczaja upgrade pack
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
A upgrade pack nie ma poprawić tylko ikonografii i słownictwo?
My po dwóch partiach nie odczuwamy większego braku balansu. Wyniki zawsze około 300pkt z różnicami rzędu 20pkt czyli mniej niż 10%.
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3713 times
- Been thanked: 3897 times
Nie no, jakies tam balansowanie miało sie odbyc, chyba ze cos zle odczytałem
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
- Emil_1
- Has thanked: 57 times
- Been thanked: 181 times
Tylko podręcznik i nieco ikonografii,
Miłego dnia! :)
-
Trzech generałów dostaje mały rebalans. Jest wrzucony plik z tabelką, gdzie są wypisane wstępne zmiany.
-
Jesteś pewien, że gracie poprawnie wszystko? Bo jeszcze nie widziałem, aż tak silnego stwierdzenia.Dewon23 pisze: ↑08 maja 2022, 08:40 Gram w planszówki od ponad 7 lat, obecnie posiadam ich około 300 ale jeszcze nigdy nie grałem w grę która ma tak duży problem z balansemobecnie oceniam grę na solidne 4/10 jeżeli usunąć z gry generałów i doradców to ocena podskoczy do 7,5/10. Szkoda, że zmarnowali potencjał na bardzo dobrą grę
![]()
Zdarzały się narzekania na balans z dwóch czy trzech generałów, ale aż tak?

- Emil_1
Możesz powiedzieć coś więcej? Co jest źle zbalansowane? Jestem strasznie drażliwy jeśli chodzi o zły balans ( a nie ukrywam, że gra wydaje się być obiecująca…)?Dewon23 pisze: ↑08 maja 2022, 08:40 Gram w planszówki od ponad 7 lat, obecnie posiadam ich około 300 ale jeszcze nigdy nie grałem w grę która ma tak duży problem z balansemobecnie oceniam grę na solidne 4/10 jeżeli usunąć z gry generałów i doradców to ocena podskoczy do 7,5/10. Szkoda, że zmarnowali potencjał na bardzo dobrą grę
![]()
- Emil_1
W dodruku mają poprawić ich balans? Szkoda grać w grę 3h by na koniec skończyć wkurzinym i zawiedzionym…Haniel pisze: ↑08 maja 2022, 14:17Jesteś pewien, że gracie poprawnie wszystko? Bo jeszcze nie widziałem, aż tak silnego stwierdzenia.Dewon23 pisze: ↑08 maja 2022, 08:40 Gram w planszówki od ponad 7 lat, obecnie posiadam ich około 300 ale jeszcze nigdy nie grałem w grę która ma tak duży problem z balansemobecnie oceniam grę na solidne 4/10 jeżeli usunąć z gry generałów i doradców to ocena podskoczy do 7,5/10. Szkoda, że zmarnowali potencjał na bardzo dobrą grę
![]()
Zdarzały się narzekania na balans z dwóch czy trzech generałów, ale aż tak?![]()