Zagrałem na razie dwa razy z dodatkami (3 i 4 osoby), to podzielę się paroma wrażeniami.
Ogólnie dodatek przede wszystkim wprowadza ogromną dozę świeżości do gry. My w podstawce próbowaliśmy już powoli jakieś home rule (typu kup 2->trashuj jedną) głównie dlatego, że gra robiła się trochę zbyt jednakowa z rozgrywki na rozgrywkę. Cały czas w zasadzie grało się to samo, na 4 osoby może było trochę więcej opcji w co można pójść, ale jednak schematy były bardzo oklepane.
Dodatek zmienia to na kilka sposobów:
1. Zmiana kilku pól zmienia diametralnie jak operujemy przyprawą i jak zdobywamy pieniądze. Nie ma już prostej drogi 3 przyprawy -> 8 kasy -> trzeci agent. Teraz kasę kombinuje się z innych miejsc, czasem z imperatora, czasem z nowego toru, czasem z innych efektów. Zdecydowanie więcej trzeba się napocić na trzeciego agenta i raczej kupimy go później niż w podstawce, co chyba zmniejsza snowball osoby, która złapie go pierwsza.
2. Drednoty dają alternatywne miejsce na wydanie kasy jako długoterminowa inwestycja. Taki dredzio, wystawiony przez wiele walk może naprawdę sporo namieszać, a jak ktoś jeszcze gra dowódcą, która ma 4 siły z niego, to w ogóle. Można pójść po 2 takie zamiast agenta i cisnąć walkę potężnie co turę.
3. Technologie podeszły mi na razie średnio. Mam wrażenie, że wiele z nich jest po prostu średnich/drogich/zbyt sytuacyjnych. Może jak pogram więcej to zmienię zdanie, ale sporo jest takich, które trzeba złapać naprawdę wcześnie żeby się spłaciły.
4. Nowe karty oczywiście trochę odświeżają grę, szczególnie tutaj nowa mechanika odrzucania/usuwania kart z efektem. Można w swojej turze naprawdę zaskoczyć gdzieniegdzie przeciwników nagle usuwając kartę z ręki kiedy nikt się tego nie spodziewał i porobić parę rzeczy w jedną turę. Naprawdę fajna dodatkowa mechanika.
5. Świetne wymaganie 2 wpływu na torze gildii do jednego z pól - w moich grach w podstawkę do gildii chodziło się raczej rzadko na początku, więc teraz jest realnie jakaś motywacja, żeby się tam wybrać. Zdecydowanie na plus, bo poszerza możliwości
Mam obawy co do dodatku głównie do jednego elementu - balans kart. Mam wrażenie, że dodatek dodał sporo naprawdę mocnych kart, niektórych bym nawet zaryzykował stwierdzenie lekko przegiętych. Pani dająca podbicie na reveal czy też ta co daje wodę przy kupnie i revealu, szczególnie grając kolesiem dodatkowo kasującym karty kręci straszne komba. Życie zweryfikuje, nie będę wyrokował przedwcześnie
Bardzo bym chciał spróbować tryb epicki, ale na to pewnie jeszcze chwilę muszę poczekać.