1) Czy test niebezpieczeństwa i test umiejętności działają tak samo? Co mam na myśli: Czy jak wchodzę na pułapkę i wykonuję test, to mogę użyć tylko 2 kości by zdać (tyle mi wystarcza) i dostać bonus z trzeciej (np. odzyskać zdrowie albo skupienie), tak jak to ma miejsce w teście umiejętności? W polskiej instrukcji brzmi to jak dwa osobne testy, ale w angielskiej test umiejętności to "Skill Check" i w opisie pułapki jest napisane "You must attempt to evade by immediately performing the trap's Skill Check". Na mój rozum wychodzi, że... tak, mogę odzyskać zdrowie i/lub skupienie, ale poprzez takie nazewnictwo wskazujące, że są to dwie rózne rzeczy, miałem wątpliwość.
Ważna rzecz, która może być pominięta jest taka, że dodatkowe odzyskane życie/skupienie dostajemy tylko, jeśli zdajemy test. Nie można wyrzucić trzech szóstek, odzyskać 3 życia i oblać testu.
2) Test umiejętności: Z instrukcji: "Po rzucie wybierz jedną kość, której użyjesz do określenia wyniku testu. Kości bohatera mają na ściankach liczby od 1 do 6, przy czym 1 i 2 dodatkowo mają "plus" (+). Te dwa najniższe wyniki na kości mogą być wykorzystane do modyfikowania głównej kości, zwiększając łączny wynik testu."
Czyli przy teście umiejętności o trudności 4, jak wyrzucę na kościach 3, 3, 3 to oblałem, tak? Nie można sumować innych kości bez plusa, zgadza się?
3) Czy jest jakaś metoda, by użyć w trakcie tury dwóch bohaterskich akcji? Zauważyłem, że jeśli na planszy jest chociaż jeden przeciwnik, to trzeba się go pozbyć jak najszybciej, i nie ma czasu na bawienie się w przeszukiwanie. Księżycowe Ostrze może dokonać rozbrojenia pułapki jako darmową akcję (to jest super), trzech bohaterów może dobierać sobie zaklęcia jako darmowe akcje, ale ich maksymalna liczba też jest ograniczona. Brakuje mi darmowej umiejętności dobierania przedmiotów

4) Tor pochodni: dochodzę do pola mówiącego o dołożeniu goblina, dostawiam. Rozumiem, że w tej turze nie wywołuję akcji wroga, goblin tylko pojawił się i tyle? Nic więcej nie robię (chyba, że byłby to 5. goblin, to wtedy przegrałem grę)?
5) W instrukcji jest taki zapis: "Wykonaj akcję wroga: (...). Uwaga: obrona lub zdolności bohaterów nie blokują obrażeń" - ale jak to?

6) Nie ma limitu odrzuconych kart zaklęć i przedmiotów, zgadza się?
7) Wejście do leża. Wchodzę na pole oznaczone czarnymi strzałkami, ok. W instrukcji są dwie informacje: "Pole z czarnymi strzałkami jest "polem wejściowym" i kiedy wejdziesz na arkusz, musisz zatrzymać się najpierw na nim". oraz "Dodatkowe efekty: (...) Efekty są aktywowane tylko wtedy, gdy bohater kończy ruch na jednym z tych pól". Czyli wchodzę do leża Smoka (powiedzmy że pozostały mi 3 punkty ruchu jeszcze), kończę ruch (bo muszę się zatrzymać?), dostaję dwa obrażenia, i dopiero wtedy mogę iść dalej? Czy nie dostaję obrażeń? Ale wtedy po co byłby ten zapis "musisz zatrzymać się najpierw na nim"?
EDIT: Ah, kolejny przykład źle przetłumaczonej instrukcji. Po angielsku widnieje "The space with black arrows is the 'entrance,' and when you enter you must move onto this space first". No jest różnica między "zatrzymać się" a "move onto this space first"

8 ) Pieczęć na torze życia bossa: Smok ma jedną taką pieczęć do przejścia po drodze, mimo iż zawsze jest ich na planszy minimum 3 (w wariancie solo jedna na polu startowym, dwie na kartach sługusów). Czy wystarczy jedna pieczęć zdjęta pieczęć, by przejść dalej na torze życia bossa? Chodzi mi o to, że szarych znaczników życia na torze bossa jest tyle ile graczy i trzeba przesunąć każdy z nich osobno (czyli dla Smoka to będzie 8 x [liczba bohaterów] obrażeń), a pieczęć wystarczy przełamać jedną, bez względu ilu jest bohaterów?