Dominion (Donald X. Vaccarino)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- WRS
- Administrator
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 96 times
- Kontakt:
Re: Dominion
Dziękuję za potwierdzenie.
Ale mogli to byli w instrukcji jakoś takoś jednoznacznie ująć... Ech...
Ale mogli to byli w instrukcji jakoś takoś jednoznacznie ująć... Ech...
- Łukasz Pach
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
Dominion - Intrigue
Jako Pierwszy w Polsce posiadacz intrygi oficjalnie otwieram nowy temat.
Część graczy zaczęło już omawiać intryge w temacie gry podstawowej, co może trochę zdezorientować początkujących którzy dopiero co zakupili podstawkę. Po pierwszej rozgrywce opiszę swoje spostrzeżenia.
Część graczy zaczęło już omawiać intryge w temacie gry podstawowej, co może trochę zdezorientować początkujących którzy dopiero co zakupili podstawkę. Po pierwszej rozgrywce opiszę swoje spostrzeżenia.
Łukasz Pach
Niegdyś pracownik Bard.pl aktualnie Grupa ADream
Dziękuję wszystkim z forum którzy mnie wspierali i którzy pomagali przy pracy nad Dominionem.
Promocji o kryptonimie "rozwalamy serwer" nigdy nie zapomnę. Dziękuję ;)
Dziękuję wszystkim z forum którzy mnie wspierali i którzy pomagali przy pracy nad Dominionem.
- Wehr
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 15 times
Re: Dominion - Intrigue
Mnie osobiście Dominion już męczy, ale w mało którą grę grałem jakieś trzydzieści razy... Nowe karty powinny przynieść powiew świeżości, choć wydają mi się fatalnie zbalansowane z kartami z podstawki (w każdym razie te, które już widziałem). Również czekam na raport sytuacyjny i polską edycję (dzięki temu kupi się jeszcze coś w międzyczasie, hehe).
- Łukasz Pach
- Kontakt:
Słuchajcie nie ma co czarować:) Vaccarino mi zaimponował. Intryga to nie tylko nowe karty, ale nowe spojrzenie na mechanikę gry. Po pierwsze wstawione zostały 3 nowe karty victory-action, czyli w końcu mamy coś co nie tylko przez cała grę siedzi i zajmuje miejsce. Np możemy kupić kartę która daje nam 2 zł i 2 vp. Ciekawe? Po drugie mamy karty gdzie sami wybieramy czego w tej turze chcemy użyć. Czyli wybieramy np dwie z 4 dostępnych opcji, w zależności ot tego co potrzebujemy to wybieramy i zagrywamy. Dla mnie bomba bo gra staje się bardziej elastyczna i przez to jeszcze mniej schematyczna a każdy kto grał w dominiona wie, że schematyczność to chyba ostatnia rzecz która tej grze można zarzucić.
Mamy skauta który pozwala nam wziąć 4 karty z topa, vp wziąc na rękę a resztę ułożyć w dowolnej kolejności na topie, czyli przewijamy vp które zamulają. To tego nie tracimy akcji bo jest +1. Mamy barona który daje +1 zakup i albo kasujemy jedną kartę vp i dostajemy +4 golda albo sobie jeden vp bierzemy za friko.
Karta upgrade, +1 card, +1 action i traszujemy jedną kartę i bierzemy kartę o koszcie o jeden większym:) Dla mnie bomba.
Karta która mnie miażdzy to nobles. Za 6 otrzymujemy 2vp i wybór czy dostajemy +3 karty czy +2 akcje!
Great hall za 3 jeden vp i +1 card +1 action, jak dla mnie rewelka. Więcej nie będę sie rozpisywał, myślę, że przewinąłem co fajniejsze smaczki:) Ja bardzo się cieszę, że kupiłem dodatek. Zanim wejdzie wersja polska intryga już dawno może we mnie nie wzbudzać emocji i będę się pewnie zachwycał jakimiś nowościami z ffg . Kłamałem nie da rady by Dominiona mi zobojętniał
Mamy skauta który pozwala nam wziąć 4 karty z topa, vp wziąc na rękę a resztę ułożyć w dowolnej kolejności na topie, czyli przewijamy vp które zamulają. To tego nie tracimy akcji bo jest +1. Mamy barona który daje +1 zakup i albo kasujemy jedną kartę vp i dostajemy +4 golda albo sobie jeden vp bierzemy za friko.
Karta upgrade, +1 card, +1 action i traszujemy jedną kartę i bierzemy kartę o koszcie o jeden większym:) Dla mnie bomba.
Karta która mnie miażdzy to nobles. Za 6 otrzymujemy 2vp i wybór czy dostajemy +3 karty czy +2 akcje!
Great hall za 3 jeden vp i +1 card +1 action, jak dla mnie rewelka. Więcej nie będę sie rozpisywał, myślę, że przewinąłem co fajniejsze smaczki:) Ja bardzo się cieszę, że kupiłem dodatek. Zanim wejdzie wersja polska intryga już dawno może we mnie nie wzbudzać emocji i będę się pewnie zachwycał jakimiś nowościami z ffg . Kłamałem nie da rady by Dominiona mi zobojętniał

Łukasz Pach
- Geko
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 4 times
Ja bym polemizował, więc powyższe stwierdzenie uważam za obalonebard.pl pisze:każdy kto grał w dominiona wie, że schematyczność to chyba ostatnia rzecz która tej grze można zarzucić.

Moje blogowanie na ZnadPlanszy.pl
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
Na BGG jako GekoPL. Ja tu tylko moderuję, żaden ze mnie administrator.
- Wehr
W podstawce wystarczyło dojść do tworzenia talii opartej na kasie/karatach dających akcję i kasę plus dużo kart obronnych. Inni niech robią co chcą, z taką talią wygrywamy. Dlatego gra stała się szybko nudna.
Ale szybko tylko dlatego, że gra mimo wszystko wciąga i gra się w nią czasem i kilka godzin pod rząd, partie w sumie za bardzo nie męczą... Dobra, Intryga mnie już dostatecznie zaintrygowała. 

- jax
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 258 times
Zabawne, Geko, bo to zdanie też mi się rzuciło w oczy. Ja bym całkowicie subiektywnie to strawestował: 'schematyczność to pierwsza rzecz,którą tej grze można zarzucić'Geko pisze:Ja bym polemizował, więc powyższe stwierdzenie uważam za obalonebard.pl pisze:każdy kto grał w dominiona wie, że schematyczność to chyba ostatnia rzecz która tej grze można zarzucić.

Mechaniki dice placement i dice manipulation świadczą o słabości i braku pomysłowości projektanta.
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
--
"We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
G. B. Shaw
- Łukasz Pach
- Kontakt:
ja się nie zgodzę, bo ilekroć grałem w Dominiona i chciałem powielić schemat z przed jednej partii okazywało się, że już się nie sprawdza bo inwestowanie w złoto odpadło jak doszedł złodziej a inne kombo przestało się sprawdzać ze względu np na milicję, wiedźma też mi nie pomagała jak chciałem sobie powielać schematy. Mi się gra bardzo podoba i wiem, że jeszcze dłuugo będę w nią grał. A karty w intrydze to na prawdę spora innowacyjność. Sabotażysta - świetna karta:)
Łukasz Pach
- Filippos
- Lokalizacja: Wawa, sercem w Wawie, nogą w wawie i innymi częściami ciała też;))
Intryga jest już w planszomanii i rebelu!
Rebelowcy wrzucili na stronę zdjęcia wszystkich kart. http://www.rebel.pl/product.php/1,302/1 ... lska-.html
Ja już chłonę informacje i nakręcam się coraz bardziej na grę

Rebelowcy wrzucili na stronę zdjęcia wszystkich kart. http://www.rebel.pl/product.php/1,302/1 ... lska-.html
Ja już chłonę informacje i nakręcam się coraz bardziej na grę

Rewelacyjne uzupełnienie.Wnosi dużo cudowania do dominiona czego mi brakowało
Oczywiście narazie wnioskuje po obrazkach
Zabrakło jednej nowej niebieskiej karty u rebelarzy

Oczywiście narazie wnioskuje po obrazkach

Zabrakło jednej nowej niebieskiej karty u rebelarzy

Nigdy więcej karcianek kolekcjonerskich i pseudo kolekcjonerskich. [W trakcie infiltracji mafii Twilightowej ]
Muszę przyznać, że wygląda to nieźle. Na początku bałem się, że dodatki wniosą permamenty, albo coś w rodzaju stworów, ale na szczęście trzon zasad pozostaje bez zmian.
Mam tylko dwie uwagi. Po 1 obawiam się, że karty z punktami zwycięstwa mogą zdominować partię, ale może nie są tak silne jak to sobie wyobrażam. Po drugie poziom trudności Dominiona wyraźnie się podniósł.
Odczuwam niedosyt związany z jedną sprawą - jako byłem graczoni M:tG (lubiłem czarny kolor) nadal brakuje mi ultrasilnych kart z jakimś niemiłym pobocznym efektem, typu Necropotence (tam akurat było +X kart za X punktów życia), co wniosłoby do gry więcej ryzykownych manewrów. W Magicu grając czarnym deckiem lubiłem balansować na granicy porażki, poświęcając punkty życia / stwory za różne bonusy i uważając by nie przegiąć. Niestety w Dominionie tego nie czuję. Po prostu jak dostaję karty i mam jeszcze akcje, to zagrywam.
Mam tylko dwie uwagi. Po 1 obawiam się, że karty z punktami zwycięstwa mogą zdominować partię, ale może nie są tak silne jak to sobie wyobrażam. Po drugie poziom trudności Dominiona wyraźnie się podniósł.
Odczuwam niedosyt związany z jedną sprawą - jako byłem graczoni M:tG (lubiłem czarny kolor) nadal brakuje mi ultrasilnych kart z jakimś niemiłym pobocznym efektem, typu Necropotence (tam akurat było +X kart za X punktów życia), co wniosłoby do gry więcej ryzykownych manewrów. W Magicu grając czarnym deckiem lubiłem balansować na granicy porażki, poświęcając punkty życia / stwory za różne bonusy i uważając by nie przegiąć. Niestety w Dominionie tego nie czuję. Po prostu jak dostaję karty i mam jeszcze akcje, to zagrywam.
+ (BGG)
- bogas
- Has thanked: 425 times
- Been thanked: 671 times
Jeśli kupię to tylko jak wyjdzie wersja PL, bo aż takiego parcia na Intrygę nie czuję. Jednak co rzuciło mi się w oczy to znacznie gorsze grafiki w stosunku do podstawki. Niektóre są wręcz beznadziejne. Czyżby wydawca chciał zaoszczędzić na grafikach?
- Łukasz Pach
- Kontakt:
Co do grafik to mnie się akurat podobają. Dominion ma taki swój dziwny pastelowy (jak malowane kredkami) klimat.
Grafiki do podstawki tworzyło 11 osób, do dodatku 8 w tym tylko jedna nowa osoba - Michael Menzel. Myślę, że to nie kwestia zaoszczędzenie na grafikach, choć jak widać było ich mniej niż przy podstawce.
Grafiki do podstawki tworzyło 11 osób, do dodatku 8 w tym tylko jedna nowa osoba - Michael Menzel. Myślę, że to nie kwestia zaoszczędzenie na grafikach, choć jak widać było ich mniej niż przy podstawce.
Łukasz Pach
Którą/które karty robił Menzel? I czy pozostali graficy są również znani w planszówkowym środowisku?
Zawsze gdy zauważysz, że jesteś po stronie większości zatrzymaj się i zastanów.
magazyn
magazyn
- Łukasz Pach
- Kontakt:
http://boardgamegeek.com/boardgame/40834
http://boardgamegeek.com/boardgame/36218

Popełniłem mały błąd merytoryczny, nad podstawką siedziało mniej grafików
niż nad dodatkiem. Sory za wprowadzeni w błąd. Wciąż jeszcze nie odespałem tych 12 h nad ti3.
http://boardgamegeek.com/boardgame/36218

Popełniłem mały błąd merytoryczny, nad podstawką siedziało mniej grafików

Łukasz Pach
I jeszcze ten, że Menzel pracował przy podstawce ale przy dodatku już nie.bard.pl pisze:Popełniłem mały błąd merytoryczny

magazyn
magazyn
Mimo że jak się dzisiaj dowiedziałem premiera gry ma być 24 czerwca to ja również mam już trzy partie za sobą.
Moje wrażenia.
Dodatek dla zdecydowanie bardziej zaawansowanych graczy. Jak dla mnie jest zdecydowanie mniej intuicyjny niż podstawka (pytanie czy to wada czy zaleta). Ciężej znaleźć mi do niego graczy, a partie trwają dłużej ,może dlatego że już nie jest tak oczywiste zagrywanie kart tylko prawie każda wiąże się z jakimś wyborem. Np. Pawn- wybierz dwa z: +1 karta, + jedna akcja, +zakup +1zł. U graczy z paraliżem decyzyjnym wybranie może trwać długo. Podobnie karty saboteur, czy swindler. Jaką dobrać kartę w miejsce straszowanej?
Może to tylko kwestia ogrania ale dwie z trzech rozegranych partii trwały ponad godzinę, a gracze zgodnym chórem stwierdzili, że najlepszą opcją byłoby zmiksowanie kart z podstawki z tymi z dodatku.
Mam nadzięję dzisiaj rozegrać kolejne 2-3 partie tak żeby chociaż poznać zestawy kart zaproponowane przez autora w instrukcji.
Póki co mam mieszane uczucia co do dodatku, aczkolwiek zakupu nie żałuje. Szkoda tylko że nie ma jeszcze wersji online na BSW bo na żywca zawsze brakuje czasu i chętnych na partyjkę albo... trzy
Moje wrażenia.
Dodatek dla zdecydowanie bardziej zaawansowanych graczy. Jak dla mnie jest zdecydowanie mniej intuicyjny niż podstawka (pytanie czy to wada czy zaleta). Ciężej znaleźć mi do niego graczy, a partie trwają dłużej ,może dlatego że już nie jest tak oczywiste zagrywanie kart tylko prawie każda wiąże się z jakimś wyborem. Np. Pawn- wybierz dwa z: +1 karta, + jedna akcja, +zakup +1zł. U graczy z paraliżem decyzyjnym wybranie może trwać długo. Podobnie karty saboteur, czy swindler. Jaką dobrać kartę w miejsce straszowanej?
Może to tylko kwestia ogrania ale dwie z trzech rozegranych partii trwały ponad godzinę, a gracze zgodnym chórem stwierdzili, że najlepszą opcją byłoby zmiksowanie kart z podstawki z tymi z dodatku.
Mam nadzięję dzisiaj rozegrać kolejne 2-3 partie tak żeby chociaż poznać zestawy kart zaproponowane przez autora w instrukcji.
Póki co mam mieszane uczucia co do dodatku, aczkolwiek zakupu nie żałuje. Szkoda tylko że nie ma jeszcze wersji online na BSW bo na żywca zawsze brakuje czasu i chętnych na partyjkę albo... trzy

- Łukasz Pach
- Kontakt:
To wynika z tego samego co napisałem:) zamieniłem dane z dodatku i podstawkiI jeszcze ten, że Menzel pracował przy podstawce ale przy dodatku już nie.

Co do wersji PL, na razie jest 2 miechy po premierze podstawki - po prostu za wcześnie, wszelkie deklaracje będą gołosłowne, nie wiadomo jak będzie i czy będzie, też byśmy chcieli:) więc namawiajcie znajomych by kupowali sobie dominiona

Jak dla mnie intryga też jest dla ludzi z I stopniem wtajemniczenia, samo to, że mamy nowe karty victory daje dużo do myślenia. Szczypta więcej interakcji i karty jak dla mnie obowiazkowo do zmiksowania, np zagnij kartę i jeśli zgadniesz to ją weź na rękę:) niby głupie, ale już nie do końca jak wcześniej się zagra szpiega

Aha no i najważniejsze

Łukasz Pach
- Martin_Valdez
- Been thanked: 11 times
Ja właśnie otworzyłem swój egzemplarz i dziwnie się poczułem patrząc na pierwszą stronę instrukcji.....zapowiedź dodatku Seaside ze statusem coming soon. Dziwnie to trochę wygląda. Ma niby nie mieć kart skarbu (bo będzie wymagał albo pierwszego dominiona albo intrygi) itd to może będzie tańszy ale patrząc na fakt, iż ma posiadać 26 kart królestwa to cena będzie niewiele niższa jeśli w ogóle. Trochę wcześnie rzucili tą informację.
Aż się boję, co napiszą w dodatku......informację o kolejnym dodatku??Trochę mnie to przeraża.
Aż się boję, co napiszą w dodatku......informację o kolejnym dodatku??Trochę mnie to przeraża.
- Wehr
Napalili się, szykuje się kolejny Ticket to Ride czy inny Memoir.
Widać gra dobrze się sprzedaje.

- Martin_Valdez
- Been thanked: 11 times
Wracając do samych kart to ogólnie jestem zadowolony. Według mnie mocno zwiększona interakcja. Ja osobiście kupiłem z zamiarem wymieszania od razu intrygi z pierwszym dominionem. Według mnie intryga świetnie go uzupełnia. Co do samych grafik to część z kart ma niestety takie sobie grafiki ale jest to styl jednego z grafików pracujących nad intrygą.
Akurat Szpieg tu niewiele pomoże ponieważ Wishing Well, o której piszesz działa tak, że najpierw dociągasz kartę do ręki, a dopiero później zgadujesz ale gdy wcześniej broniłeś się Secret Chamber to teraz znasz dwie pierwsze karty ze swojej talii, a jeśli zagrałeś Scouta to możesz znać jeszcze więcej.bard.pl pisze:zgadnij kartę i jeśli zgadniesz to ją weź na rękę:) niby głupie, ale już nie do końca jak wcześniej się zagra szpiega

magazyn
magazyn