Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
War of the Ring: The Card Game is team-based and asymmetric. Each player controls one or more of the factions in War of the Ring, either on the side of the Free Peoples or of the Shadow Armies, using a unique deck, reproducing the strengths and weaknesses of their specific factions.
Top10:
1. A Song of Ice & Fire 2. Wojna o pierścień 3. Dominant Species 4. Brass: Birmingham 5. A Game of Thrones 2ed 6.Pax Renaissance 2ed 7. Tyrants of the Underdark 8. Zombicide:2nd 9. Empires: Age of Discovery
Honorowa: Lotr LCG
Mechanika wygląda na niezbyt skomplikowaną, ale dającą trochę przestrzeni do grania, przy niemęczącym poziomie decyzyjności. Żeby zagrać kartę, należy odrzucić inną. Taki podobny mechanizm świetnie działa w Marvel Champions LCG, z tym że tutaj odrzucamy praktycznie zawsze 1 kartę. Do tego kartę można wprowadzić do rezerwy lub od razu na lokację. Karta w rezerwie do końca rundy nie może się przesunąć, więc decyzja będzie kluczowa, bo może się okazać, że rywal jednak nas przechytrzy i przejmie za darmo (lub niewielkim kosztem) lokację. Wygląda to na niezłe przeciąganie liny. Do tego mamy sporo zarządzania ręką i dylematy, co zagrać kosztem czego. Odrzucone karty jako "zasoby", z czasem wrócą na rękę, ale istotny będzie odpowiedni timing. Zapowiada się niezła gra, ale póki nie zagramy, ciężko coś więcej stwierdzić.
Zauważyłem, że na przykładowych kartach w instrukcji tzw. flavor text są tylko na niektórych z nich. Wydaje mi się, że fajniej by było jakby każda karta miała taki klimatyczny cytat z dzieł Tolkiena.
To, że nie każda karta posiada flavor text jest wprost napisane w instrukcji na stronie 7. Chyba wolałbym, żeby w takim razie nie było ich wcale (jak w Diuna Imperium).
Shodan pisze: ↑10 sie 2022, 11:50
Zauważyłem, że na przykładowych kartach w instrukcji tzw. flavor text są tylko na niektórych z nich. Wydaje mi się, że fajniej by było jakby każda karta miała taki klimatyczny cytat z dzieł Tolkiena.
To, że nie każda karta posiada flavor text jest wprost napisane w instrukcji na stronie 7. Chyba wolałbym, żeby w takim razie nie było ich wcale (jak w Diuna Imperium).
Lubię flaworki na kartach bo budują klimat, ale z drugiej strony w czasie gry bardzo szybko się je omija wzrokiem.
Skalowanie scenariusza z cała trylogią na 2 i 3 graczy może kuleć. Obsługiwanie 2 talii może być dosyć upierdliwe, a w trybie duelu (dwie talie potasowane ze sobą) łatwo wyobrazić mi sobie sytuację, że na nie wchodzą nam karty kluczowe (np. konkretna frakcja) do rozstrzygnięcia bitwy/ścieżki fabularnej.
Ian Brody
DesignerPublisher
@IanBrody
Aug 9 Glorfindel is slated for the expansion.
Gra jeszcze nie powstala, ale ma juz dodatek Szykujcie portfele!
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Widze to troche inaczej. Gra powstaje z mysla o konkretnej polce cenowej. Np SCD 199zl, ale jesli kontentu nawymyslaja wiecej, to nie da sie tego upchnac do podstawki. Tego typu gra nie sprzeda sie za 299zl, bo konkurencja ja wygryzie. Dlatego powstaje dodatek za 149zl i wszyscy sa zadowoleni
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne