Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ostatnie rozszerzenie do ROOTa - Marauder - bardzo ubogaca tą już i tak świetną grę. Dzisiaj prezentuję specyfikę nowych nacji - Szczurów i Borsuków - oraz jak nimi grać. Miłego oglądania!
Caesar: Rome vs. Gaul - bardzo sympatyczna gra wojenna z dużą dozą asymetrii i kolejny udany produkt Marka Simonitcha. Dzisiaj krótko o moich wrażeniach z rozgrywek w ten tytuł - miłej lektury.
The Boardgames Chronicle starts cooperation with Rails On Boards
Jest mi bardzo miło poinformować, że rozpoczynamy współpracę z Rails On Boards - tak aby wasze ulubione gry wojenne mogły dostać wysokiej jakości tacki do sortowania elementów. Zaczynamy od trzech tytułów z planem na wiele więcej. Więcej szczegółów poniżej.
Dzisiaj rozgrywamy atak Kidō Butai na Oceanie Indyjskim, skierowany przeciw jednostkom na Cejlonie. Dobry treningowy Battle Scenario do Pacific War. Miłego oglądania!
Wraz ze zbliżającą się kolejną rocznicą D-Day, chciałbym zaprezentować selekcje moich ulubionych gier wojenny związanych z tym tematem. Zapraszam do lektury i komentarzy!
Powoli zaczynam z grami z serii 18XX - planszówki o rozwoju kolei w licznych państwa i rejonach świata. 1848 Australia to moja pierwsza, w miarę duża gra w tym systemie. Poniżej dziele się pierwszymi wrażeniami z inicjalnych rozgrywek. Miłej lektury!
Samurai Battles session reports – Second Kondonai 1564 AD
Dzisiaj wracamy do C&C Samurai Battles, grając jedną z mini-kampanii, gdzie wynik jednego scenariusza wpływa na kolejny. Zapraszam do jak zazwyczaj bogatego okraszonego zdjęciami raportu!
Dzisiaj trochę inne spojrzenie na Fort Sumter od Marka Hermana. Testujemy nowy tryb solo, wyprodukowany przez zespół GMT One. Gra się całkiem przyjemnie i szybko. Zapraszam!
Wraz z ukończeniem naszej kampanii w świecie Gloomhaven, pewna epoka się zamyka w aktywnościach planszówkowych naszej grupy. Poniższy artykuł podsumowuje 3 lata naszych rozgrywek - zarówno statystycznie jak i wracając do najbardziej ciekawych momentów na planszy. Milej lektury!
Rebelia to prawdopodobnie moja ulubiona gra ze świata Star Wars. Niesamowita re-grywalność, bardzo ciekawa asymetria i masa trików, jak wykiwać przeciwnika. Dzisiaj dzielę się swoją recenzją - miłej lektury!
Dużo pisałem o grze Samurai Battles, ale pewnie warto byłoby zobaczyć, jak tak naprawdę wygląda rozgrywka w nią, mechanika i w szczególności zagrywanie "Dragon Cards". W poniższym materiale omawiam wszystkie te tajniki - zapraszam!
Kontynuuje bitwy w Pacific War. Dzisiaj kolejne starcie, które można śmiało polecić jako wstęp do tej gry - #10 Aleutians - czyli walki o wyspy Kiska i Attu. Czy Amerykanie dadzą się zaskoczyć? Zapraszam!
Nie jest łatwo znaleźć ciekawą, zbalansowaną grę na trzech graczy. Conquest & Consequence akurat w tym wymiarze przypadł mi do gustu - mamy tutaj możliwość prowadzenia ZSRR, Japonii lub Aliantów w latach 1936-1945 na Pacyfiku i w Azji Wschodniej. Poniżej moja recenzja - miłej lektury!
Jeżeli znacie i gracie w gry typu COIN powinna was zainteresować pozycja "Werwolf". Poniżej link do artykułu - w formie interview - na temat mechaniki i tematyki tego tytułu. Obecnie jest on dostępny jako pre-order w Legion Wargames. Miłej lektury!
Kolejna bardzo ciekawa pozycja od mistrza gier jednoosobowych (Johna Butterfielda) - mianowicie Enemy Action: Kharkov. W poniższym materiał prezentuję co mamy w pudełku, a kolejne materiały już powstają!
The Dark Summer: Normandy 1944 – First Impressions
Przy okazji kolejnej rocznicy lądowań w Normandii miałem okazję ogrywać kolejny tytuł związany z tematem - The Dark Summer. Moje wrażenie z rozgrywek solowych i wieloosobowych - bardzo wstępna na razie - poniżej. Miłej lektury!
Pax Pamir 2 spodobał mi się od pierwszej gry - nie miałem okazji poznać części pierwszej, natomiast druga na pewno przypadła mi do gustu. Po niżej moje przemyślenia i recenzja. Miłej lektury!
Kontynuujemy naukę Pacific War. Tym razem drugi scenariusz na odległej północy, gdzie Japończycy próbują wzmocnić swoje garnizony na wyspach Kiska i Attu. Czy im się uda - do sprawdzenia w poniższym materiale. Zapraszam!
Even more great wargames goodies from Rails On Boards!
Z największą przyjemnością chciałem dać znać, że współpraca między Rails On Boards i The Boardgames Chronicle rozwija się w najlepsze - dzisiaj dodajemy kolejne cztery świetne pozycje, które będziecie mogli doposażyć w tacki do posortowania komponentów. Miłej lektury!
Dzisiaj przedstawiam kolejną porcję informacji o grze Werwolf, inspirowanej systemem COIN opowieści o powstaniu w powojennych Niemczech. Tym razem skupiamy się na Aliantach i ich analizie. Miłej lektury.
Preview: Hellas – an ancient Greece conflicts game
Kolejna gra na horyzoncie, podnosząca temat konfliktu między Spartą a Atenami. Myślę o Hellas, produkcie od nowego wydawcy ze Szwajcarii, Sound of Drums. W poniższym materiale przybliżam mechanikę gry i podstawowe zasady. Miłego oglądania!
Epickie bitwy okresu antyku wymagają epickiego wymiaru. Zwłaszcza gdy możemy odtworzyć upadek potęgi Sparty w starciu z Tebami pod Leuctra w 371 pne. To wszystko dzięki CCA w bogato okraszonym zdjęciami raporcie. Zapraszam!
Trzecia część cyklu D-Day autorstwa Johna Butterfielda - Peleliu - jest tak samo brutalna, niewybaczająca i trudna jak poprzednie odsłony. Dodaje jednak sporo nowych elementów, jak kontratak czołgów, specjalny scenariusz o ataku na umocnione w górach jednostki Japońskie i wiele innych elementów. Poniżej moja recenzja - miłej lektury!
Czas zakończyć 3-scenariuszową mini-kampanię solo w Pacific War, grając scenariusze skupiające się na Wyspach Aleuckich. Dziś bitwa #12 Operation Landcrab Battle - tym razem to Japończycy będą w opałach. Miłego oglądania!