Finalnie chyba są trzy osobne produkty:
Crisis
Discovery
Foundations

Dojonko to przecież signature move tego wydawcy
Jeśli będzie tak samo jak z podstawką, to wersja KS będzie dużo droższa niż retail od Rebela, no i w dodatku wyłącznie anglojęzyczna.EsperanzaDMV pisze: ↑09 mar 2022, 21:15 Strasznie słabe, ale mam nadzieję, że skoro to ma być w formie kampanii na KS, to będzie opcja 'big boxa' dodatków i finalnie będzie do kupienia taniej w jednym pudełku.
serio wierzysz, ze to moze kosztowac 30-40 zl? Jesli tak to chyba zyjesz w jakiejs bańce informacyjnej. Kilka kart promo kosztowalo 20 zlMatek173 pisze: ↑09 mar 2022, 23:13Jeśli będzie tak samo jak z podstawką, to wersja KS będzie dużo droższa niż retail od Rebela, no i w dodatku wyłącznie anglojęzyczna.EsperanzaDMV pisze: ↑09 mar 2022, 21:15 Strasznie słabe, ale mam nadzieję, że skoro to ma być w formie kampanii na KS, to będzie opcja 'big boxa' dodatków i finalnie będzie do kupienia taniej w jednym pudełku.
Co do ogłoszenia 3 dodatków w osobnych pudłach — faktycznie jest to skok na kasę. Pytanie ile będą kosztować te pudła, bo jeśli po ~30-40 zł każde to można jeszcze rozważyć taki zakup. Co się z tym pośrednio wiąże to jakiego będą rozmiaru? Nie za bardzo widzę, żeby 3 dodatki z dość niewielką zawartością były tak duże jak pudło do podstawki, przez co liczę na niezbyt wygórowaną cenę.
Można natomiast dostrzec pewien plus takiego rozwiązania. Każdy z tych dodatków ma określony target i nie trzeba kupować ich wszystkich. Wręcz przeciwnie — znajdą się osoby, którym żaden z tych dodatków nie jest w najmniejszym stopniu potrzebny, a nawet może popsuć rozgrywkę. Na podstawie krótkich opisów wrzuconych na BGG można wywnioskować, że Crisis jest przygotowany typowo pod grę co-op, Foundations dla osób szukających rozszerzenia liczby graczy do 5-6, a Discovery dla osób chcących bardziej skomplikować sobie grę np. dodając "wycięte" z podstawki cele czy kamienie milowe. Osobiście nie jestem pewien czy należę do którejkolwiek z tych grup. Ale czekam na więcej szczegółów, bo zawsze chętnie przyjmę dodatkowe zróżnicowane karty projektów i korporacji![]()
Gizmoo pisze: ↑27 mar 2022, 11:18 Dostałem powiadomienie z YT, że pojawiła się recenzja TM: Ares Gambita i chyba w życiu tak szybko nie kliknąłem, rzucając wszystko, co miałem do zrobienia.Zaskoczony byłem długością filmiku, ale w podsumowaniu Tomek wyjaśnił dlaczego tak się stało. Wnioski podobne do moich, ale ocena jednak niższa, co mnie chyba też nakłoni do obniżenia mojej.
W wątku "Gra Miesiąca" i na BGG wystawiłem Aresowi 6/10. Według tabelki ocen z BGG, szóstka to - "will play sporadically". A po głębszym przemyśleniu, nie mam ochoty na powrót do TM:AE. Piątka to "average game, slightly boring" . Więc powinienem poprawić tą 6 na 5. Ot całe wyjaśnienie. Niby warto byłoby sprawdzić grę z dodatkami, ale... Wolę zagrać w tym czasie w normalną Terkę.
Moje wrażenia są podobneGambit pisze: ↑27 mar 2022, 12:31 Gizmoo już mnie sprzedał, więc wrzucam tu swoje trzy grosze o Aresie.
Obejrzyj na ZnadPlanszy
Obejrzyj na YouTube
Jeśli będziecie grać głównie w 2 osoby to żadna z TM nie jest szybka, trzeba się szykować na co najmniej 2h przy stole, przy czym klasyczna jest dłuższa od Ares. Im więcej osób w grze tym szybciej rosną wskaźniki teraformacji i szybciej kończy się partia.vader777 pisze: ↑29 paź 2022, 21:43 Witam,mam pytanko co polecacie do wyboru tą wersje czy podstawową?Bo w żadną nie grałem,a szukam jakieś gierki,na jesienne wieczory.By była w miarę szybka i dynamiczna.Z ,,molochów "grałem w Twigligh Struggle(traumatyczne 9 godzin grania)i Diune Imperium(dla mnie 10/10 tylko ta długość gry),ostatnio mniej czasu i szukam coś szybszego.
Jak musisz koniecznie terraformację to lepiej Aresvader777 pisze: ↑29 paź 2022, 21:43 Witam,mam pytanko co polecacie do wyboru tą wersje czy podstawową?Bo w żadną nie grałem,a szukam jakieś gierki,na jesienne wieczory.By była w miarę szybka i dynamiczna.Z ,,molochów "grałem w Twigligh Struggle(traumatyczne 9 godzin grania)i Diune Imperium(dla mnie 10/10 tylko ta długość gry),ostatnio mniej czasu i szukam coś szybszego.