Minęła już ponad połowa roku, a ja właśnie kupiłem ostatnią grę jaką planowałem na ten rok, więc wzięło mnie na podsumowanie za to co kupiłem do tej pory

W kolejności zakupu:
Paleo - kupiłem, bo bardzo chciałem nową kooperację, która nie będzie jak Pandemic. Bardzo udany zakup. Dokupiłem do Paleo jeszcze dwa promo paki, insert i jestem zainteresowany dodatkiem jakby LDG chciało go wydać.
Marvel United - jak wyżej. Z tym, że z Marvel United się już pożegnałem. Jest to dobra gra, ale brakowało mi w niej większej głębi, której potrzebuje dorosły gracz (bo przy grze z dzieckiem wydaje mi się, że świetnie spełniała by swoją rolę) Może jakbym nakupil te wszystkie dodatki jakie istnieją to bym był usatysfakcjonowany - jednak to kosztuje grube pieniądze i nie uznałem, że jest tego warte.
Terraformacja Marsa: Ekspedycja Ares - Terraformacja Marsa mi się znudziła, ale że Dice Tower zachwalał oraz oceny na BGG też zachwalały no to liczyłem, że miłość do terraformowania zapłonie ponownie w Ekspedycji Ares. Nadzieje okazały się płonne, grę sprzedałem.
Spirit Island Promo 1 i 2 - nowe duchy do ulubionej gry, więc zakup to był tzw. no brainer. Brainer za to był co trzeba było zrobić, żeby móc je kupić

cyrki panie, cyrki!
Dinosaur World - oczywiście kupiły mnie dinozaury oraz koncept budowania parku. No i kupiłem używaną wersję KS za 250 zł - moim zdaniem świetna cena jak na zawartość. Gra mechanicznie jest dobra, chociaż tyłka nie urywa. Ale te zabudowane parki z siedzącymi w nich dinozaurach to miodzio. Na razie zostaje w kolekcji.
Cthulhu Death May Die - początkowo byłem sceptyczny, ale zachciało mi się prostej, losowej nawanki i to dostałem. Jak dla mnie dużo funu i po dwóch grach zakupiłem Cthulhu: Death May Die - Kampania 2. Niestety ani moja partnerka ani przyjaciel nie podzielają mojego entuzjazmu, bo dla nich to zbyt losowe i niestety nie trafia na stół. Ale może jeszcze ich przekonam…
Trickerion - wygrana na licytacji w 3 Trollach - wziąłem udział, bo lubię Anachrony, a ludzie mówią, że lepsza niż Anachrony to czemu nie, więc się biłem i ostateczna cena była zadowalająca. I cieszę się, że ją mam tak bardzo, że kupiłem później dodatek Daahlgard's gifts oraz big boxa w czym pomógł mi forumowicz ckbucu. Pozdrawiam!
Załoga: Wyprawa w głębiny - sprzedałem W poszukiwaniu 9 planety, kupiłem Wyprawa w głębiny. Jestem zadowolony z takiej zamiany
Machina Arcana z dodatkami Ku Wieczności oraz Z Otchłani - kupiłem po hiperentuzjastycznych wypowiedziach forumowiczów i youtubowych recenzentów. Gloomhaven wcześniej się przyjęło, więc czemu nie kolejny crawler? Jak pojawiła się w sklepach uznałem walić* biedę, kupuję. Ale długo przeleżała zanim w nią zagrałem.
*dobrze wiesz jakie słowo powinno się tu pojawić
Diuna: Imperium - Potęga Ix - podstawka była najczęściej granym przeze mnie tytułem w 2021, więc zakup dodatku był dla mnie oczywisty. Co ciekawe, w tym roku jeszcze nie grałem
Kaskadia - znowu kupiłem po recenzjach. Uznałem, że dobrze będzie mieć taki filler jak się nie chce grać w nic wyczerpującego albo jak się gra z ludźmi nieogranymi. I sprawdziło się.
Race for the Galaxy - bardzo chciałem sprawdzić co tak jara ludzi przez tyle lat i jak na olx pojawiła się okazja, która nie była januszowym skokiem na kasę z uwagi na niedostępność (dałem 90 zł) to kupiłem. I weszła jak nóż w masełko! A potem jeszcze kupiłem apkę na androida, żeby grać jeszcze więcej.
Zakazane Gwiazdy - dobra dusza wystawiła spolszczoną przez Fulgrima wersję nie za miliony monet, więc pomyślałem - czemu nie? A gra to potężny słój miodu. Pycha!
Abyss - nie planowałem, ale był w okazyjnej cenie na Amazonie. Gierka przyjemna, zostaje w kolekcji i nawet dokupiłem dodatek Lewiatan.
Viticulture Essential Edition - wygrałem na licytacji (znowu!) tym razem w sklepie AM76. Rzuciłem 140 zł i nikt nie przebił

Na razie grałem w podstawkę i było spoko, kupiłem też dodatek, bo to przecież must have i w ogóle jak możesz grać bez Toskanii- jak to mówią
Star Wars: Rebelia – Imperium u władzy - nie wiedziałem czy kupować, bo rzadko gramy w Rebelię. No, ale że akurat wybierałem się do sklepu po Viticulture, to wziąłem. I dobrze, bo kilka dni później nie było tego dodatku w całej Polsce
Dinosaur Island: Rawr 'n Write - z roll and writów miałem wcześniej tylko Kartografów. A Rawr n Write to bardziej złożony roll and write z DINOZAURAMI! I podobno lepsze niż inne gry z tej serii. No i zgadzam się z tą opinią
Pętla (Loop) - kupiłem po pochwałach dla tej gry wśród forumowiczów. A że dobrej kooperacji nigdy za wiele… a ta gra jest bardzo dobra!
W poszukiwaniu planety X - ostatni zakup, preorder. Ostrzę na nią zęby od kiedy zobaczyłem recenzję Dice Tower na początku 2020 roku. Ile czekania! Oby było warto.
Czy to będzie rzeczywiście ostatni zakup w tym roku? Jeszcze będzie dodatek do Zakazanych Gwiazd oraz karciany Wiedźmin od Fulgrima

no i Lacerta miała wystartować ze wspieraczką na dodatki do Spirit Island. Ale po tym to już chyba wszystko. Prawda? ..?