Nemesis Lockdown (Adam Kwapiński)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
aspo
Has thanked: 17 times
Been thanked: 9 times

Re: Nemesis Lockdown (Adam Kwapiński)

Post autor: aspo »

gogovsky pisze: 14 lis 2022, 18:49Co za błazny, karta nazywa się odwrócenie uwagi.
Faktycznie, wtopa! O ile wcześniejsza nazwa (ogień osłonowy) jakoś współgra z odrzucaniem amunicji (abstrahując od tego, że karta jest bezużyteczna jeśli ktoś nie ma broni palnej), tak rzucanie czymś w kąt pomieszczenia, aby odwrócić uwagę obcego, nijak nie jest ogniem osłonowym.
Ciekawe, czy będzie errata do erraty. Napisałem do wydawnictwa; może jeśli takich głosów będzie więcej, coś z tym zrobią...

Aktualizacja 17.11. Miły pan z Rebela odpisał mi, że - cytuję - "nie mamy w planach zmiany nazwy wskazanej karty".
Czy ktoś wie, jak wyglądała karta Ocalonej "Ogień osłonowy" w oryginalnej wersji?
Ostatnio zmieniony 17 lis 2022, 12:17 przez aspo, łącznie zmieniany 1 raz.
gogovsky
Has thanked: 524 times
Been thanked: 596 times

Post autor: gogovsky »

Stanowisko super firmy na prośbę o zmianę nazwy na poprawną -> "Dzień dobry, informujemy, że nie mamy w planach zmiany nazwy wskazanej karty." Rebel plus wymyślenie zasad z czapy na karcie do Nemesisa name more iconic duo.
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
Fenrisek83
Has thanked: 120 times
Been thanked: 93 times

Post autor: Fenrisek83 »

:idea:
gogovsky pisze: 17 lis 2022, 11:59 Stanowisko super firmy na prośbę o zmianę nazwy na poprawną -> "Dzień dobry, informujemy, że nie mamy w planach zmiany nazwy wskazanej karty." Rebel plus wymyślenie zasad z czapy na karcie do Nemesisa name more iconic duo.
Będzie dodruk poprawionych kart czy olali sprawę i mamy się zadowolić erratą?
gogovsky

Domyślam się, że jak nie chce im się zmienić nazwy w erracie to kart raczej nie zobaczysz :D Natomiast jak coś zapraszam do grupy na fb autorskie dodatki do nemesisa tam będzie druk poprawionej erraty :)
Fenrisek83
Has thanked: 120 times
Been thanked: 93 times

Post autor: Fenrisek83 »

Zapytałem się ich i dostałem taką odpowiedź:

"Dzień dobry, na ten moment udostępniliśmy erratę, która jest dostępna do pobrania na stronie produktu Nemesis: Lockdown (edycja polska) w sekcji Podstawowe informacje (Instrukcja i inne pliki). Niestety, nie mamy jeszcze jednoznacznej decyzji w temacie ewentualnego fizycznego druku kart objętych erratą. Najmocniej przepraszamy za zaistniałą sytuację."
Awatar użytkownika
ariser
Has thanked: 63 times
Been thanked: 50 times

Post autor: ariser »

Będzie pewnie przy dodruku akcja, spokojnie. AR to nie FFG.
"W grze doszło do momentu niedociągnięcia, który jest spowodowany wielkością gry i jej nieidealnością."
vegathedog, 2019
Kupię / Sprzedam
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 262 times
Been thanked: 280 times

Post autor: Moonday »

ariser pisze: 17 lis 2022, 16:21 Będzie pewnie przy dodruku akcja, spokojnie. AR to nie FFG.
Dajcie koniecznie znać na forum, jak się taka akcja rozpocznie :) Osobiście, to bardzo chętnie przytulę poprawione karty
Awatar użytkownika
eveni
Has thanked: 663 times
Been thanked: 567 times

Post autor: eveni »

INFO z Planszowych Newsów od Rebela:

" Z perspektywy gracza, Nemesis: Lockdown doskonale urozmaica nam podróż wystawiając nas na przeciw wielu wyzwań: od przerażających nocnych łowców, aż po zdradliwych współtowarzyszy. Ale tego właśnie się spodziewacie, prawda? W tym tkwi cała radość.

Radości nie dostarczyła na pewno informacja dotycząca kilku błędnie zlokalizowanych kart. Na te niespodziewane okoliczności zareagowaliśmy, publikując erratę z listą zmian: go.rebel.pl/errata-nemesis-lockdown
Traktując to rozwiązanie jako przejściowe, zaczęliśmy opracowywać plan naprawczy, którego realizację datujemy na okolice kwietnia 2023 roku. Program obejmie produkty z edycji zamawianych przez Kickstarter, Gamefound jak i dla każdej wersji sklepowej.
W pierwszej kolejności zostanie uruchomiona możliwość zamówienia zestawu naprawczego za pośrednictwem sklepu rebel.pl - koszt takiego zestawu to 1 grosz. Realizacja zamówienia w naszym sklepie to standardowe od 1 do 3 dni roboczych.
Jeżeli taka forma Państwa nie usatysfakcjonuje, to informujemy też, że będzie okazja skorzystać z dedykowanego formularza (dostępnego parę tygodni później). Dzięki temu zestaw naprawczy otrzymacie Pocztą Polską, bez ponoszenia dodatkowych kosztów.
Za zaistniałą sytuację serdecznie przepraszamy."
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1337 times
Been thanked: 2051 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

O super wiadomosc. To juz 5 gra w ktorej czekam na poprawienie kart.....
gogovsky

lepiej niech nazwę karty ocalałej zmienią, bo jeśli dalej jest ogień osłonowy to serio :p
wirusman
Has thanked: 94 times
Been thanked: 30 times

Post autor: wirusman »

Można już zamawiać te karty?
Awatar użytkownika
Warrtain
Has thanked: 181 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Warrtain »

wirusman pisze: 14 mar 2023, 20:04 Można już zamawiać te karty?
Z tego co kojarzę to dopiero w kwietniu miał być dostępny formularz zgłoszeniowy.

https://www.wydawnictworebel.pl/pages/i ... -1631.html
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1571 times
Been thanked: 1145 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Dawno się nie odzywałem w temacie, więc robię kolejną reklamę! Oczywiście chodzi o Nemesis w Boardowej (w Krakowie).

Tym razem krótki opis dwóch rzeczy
Obrazek
1. Planujemy prawdopodobnie pierwszy w Polsce quiz o grze Nemesis!
Zaplanowaliśmy go na 03.04.2023 roku o godzinie 17/17:30 (na tę chwilę 17). Quiz jest organizowany przy pełnej współpracy z sklepem Dragon - Eye, który jest sponsorem naszych głównych nagród. Pule mamy aż 400 zł na top3 miejsca, więc wydaje mi się, że jest o co walczyć :). Obowiązują zapisy na naszej grupie ->

Serdecznie zapraszam. Jako osoba z dziesiątkami rozgrywek za sobą ułożyłem dobre 40 pytań. O zasadach, o kickstarterze, o naszym wydarzeniu. Masa tego jest!

2. Wydarzenie jest organizowany cyklicznie i dziś mieliśmy nasze czwarte spotkanie. Na każdym mamy około po 40 osób zapisanych i gramy teraz stale na 7 stołach. Powoli do gry wchodzą już dodatki, mieszamy wersje. No jest tego wiele. Oczywiście wciąż są stoły z zwykłą podstawową edycją gry oraz wciąż jest tłumaczenie zasad dla nowych graczy :) W samej grupie jest już nas prawie 200 osób. No po prostu rośnie nam piękne community w Krakowie :) Dodatkowo Rebel wsparł naszą inicjatywę, więc każdy stół ma maty, dice traye oraz Terrain Packi. Dodatkowo niektóre kopie gier są z naszych prywatnych kolekcji, więc figurki są pomalowane :) No i wiadomo - część z nas to osoby grające od lat, więc stale służymy radą i pomocą.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Cypek83
Has thanked: 9 times

Post autor: Cypek83 »

Warrtain pisze: 15 mar 2023, 11:06
Z tego co kojarzę to dopiero w kwietniu miał być dostępny formularz zgłoszeniowy.

Czy ma ktoś jakieś info na temat tego zestawu naprawczego? Można go już zamawiać, gdzieś się wpisać na formularz?
Torquemada666
Has thanked: 307 times
Been thanked: 164 times

Post autor: Torquemada666 »

W dalszym ciągu oczekujemy na dostawę zestawu naprawczego do gry Nemesis: Lockdown. Jak tylko otrzymamy potwierdzenie o możliwości rozpoczęcia procesu składania zamówień i wysyłki, informacja ta zostanie udostępniona na naszych social mediach.

Info z czwartku.
Awatar użytkownika
Warrtain
Has thanked: 181 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Warrtain »

Cypek83 pisze: 01 lip 2023, 08:27
Warrtain pisze: 15 mar 2023, 11:06

Czy ma ktoś jakieś info na temat tego zestawu naprawczego? Można go już zamawiać, gdzieś się wpisać na formularz?
Raczej dopiero w połowie wakacji ;)
Spoiler:
Awatar użytkownika
eveni

https://www.wydawnictworebel.pl/pages/a ... MLUWmFQ220

Droga Załogo 🔈,
informujemy, że zestawy naprawcze do Nemesis: Lockdown dotarły na nasz magazyn główny i rozpoczynamy procedurę reklamacyjną!

Wszystkie osoby, które zakupiły polski egzemplarz gry Nemesis: Lockdown przed 1 sierpnia 2023 r. prosimy o zapoznanie się z komunikatem i wypełnienie formularza:

Link na górze posta 👆👆👆

▪️ Reklamacje dotyczą zarówno egzemplarzy polskojęzycznych z platformy Kickstarter, jak i wersji sklepowej.

▪️ Każdy klient, który poprawnie wypełni formularz, otrzyma zestaw naprawczy nieodpłatnie, bez ponoszenia kosztów wysyłki.

▪️ Procedura reklamacyjna powinna zająć maksymalnie 3 tygodnie.

Jednocześnie informujemy, że wszystkie egzemplarze gry Nemesis: Lockdown zakupione w naszym sklepie od dnia 1 sierpnia 2023 r. mają dołączony zestaw naprawczy.

Info: Facebook Rebel.pl. Formularz chwilowo nie działa , mają to naprawić.
Dante
Has thanked: 15 times
Been thanked: 13 times

Post autor: Dante »

Formularz już działa
Awatar użytkownika
eveni

Jak ktoś zgłaszał to zaglądajcie do skrzynek, do mnie już doszło :D

Obrazek
gogovsky

eveni pisze: 11 sie 2023, 09:08 Jak ktoś zgłaszał to zaglądajcie do skrzynek, do mnie już doszło :D

Obrazek
Czy karta ocalałej nazywa się ogień osłonowy?EDIT widzę, że tak :d ok rzut.przedmiotem w obcego to ogień osłonowy, serio zwrócono im uwagę na nazwę angielska, na działanie karty, no ale jednak stronictwo które chciało nazywać pomieszczenie na statku kosmicznym stróżówka wygrało tutaj.
Awatar użytkownika
Agnaton
Has thanked: 12 times
Been thanked: 60 times
Kontakt:

Post autor: Agnaton »

Co nieco moich wrażeń z gry:

https://www.spacexpolska.pl/inne/recenz ... cenzja-gry

Ogółem tytuł podszedł mi nieco mniej niż pierwowzór, w szczególności ze względu na zdaje się jeszcze większą losowość, ale to ciągle naprawdę bardzo dobra gra ameri, która potrafi szalenie intrygować i wciągać. Czy wydałbym na nią aż tak duże pieniądze jakie trzeba wydać w tym momencie? Zapewne nie, prędzej kupiłbym pierwotnego Nemesisa. Nie zmienia to faktu, że gdy zgrają się odpowiednie warunki i podejście graczy, to rozgrywka może zamienić się w niesamowite, niemal filmowe przeżycie :D
Moja kosmiczna planszówka - solkrig.pl
Moje growe recenzje - spacexpolska.pl/inne/recenzje
Mój growy fanpage - facebook.com/xboardgames
tommyray
Has thanked: 585 times
Been thanked: 963 times
Kontakt:

Post autor: tommyray »

Agnaton pisze: 07 paź 2023, 10:50 Co nieco moich wrażeń z gry:

https://www.spacexpolska.pl/inne/recenz ... cenzja-gry

Ogółem tytuł podszedł mi nieco mniej niż pierwowzór, w szczególności ze względu na zdaje się jeszcze większą losowość, ale to ciągle naprawdę bardzo dobra gra ameri, która potrafi szalenie intrygować i wciągać. Czy wydałbym na nią aż tak duże pieniądze jakie trzeba wydać w tym momencie? Zapewne nie, prędzej kupiłbym pierwotnego Nemesisa. Nie zmienia to faktu, że gdy zgrają się odpowiednie warunki i podejście graczy, to rozgrywka może zamienić się w niesamowite, niemal filmowe przeżycie :D
Parę uwag -
1) ściana tekstu, bez podsekcji,
2) mało detali lub brak uzasadnień, np. chaotyczność instrukcji - ok, ale co dokładnie jest nie tak?
3) „Imersja i klimat” z tym coraz mocniej się przekonuję, że takie rzeczy w ogóle nie powinny być punktami recenzji ponieważ a) planszówki to nie erpegi, b) imersja i klimat mogą być elementami emergentnymi ale na pewno nie koniecznymi(!) do czerpania satysfakcji z rozgrywki. Większy nacisk na mechaniki i uzasadnienia co one mogą generować a nie sugerowanie „wczuj się to się pobawisz” - takie postawienie sprawy to nie jest dobry znak w recenzji.

Poza tym spoko, witamy kolejnego pasjonata w naszym gronie!
gogovsky

tommyray pisze: 07 paź 2023, 11:33
Ależ ludologiczna analiza :D
Awatar użytkownika
Agnaton
Has thanked: 12 times
Been thanked: 60 times
Kontakt:

Post autor: Agnaton »

tommyray pisze: 07 paź 2023, 11:33 Parę uwag -
Jak to? :shock: Jest wstęp z 1 akapitem, o grze z 4 akapitami, rozgrywka z 9 i podsumowanie z 8.
tommyray pisze: 07 paź 2023, 11:33 2) mało detali lub brak uzasadnień, np. chaotyczność instrukcji - ok, ale co dokładnie jest nie tak?
Ok, rozumiem, postaram się na przyszłość bardziej konkretnie odnosić się do takich zarzutów.
tommyray pisze: 07 paź 2023, 11:33 3) „Imersja i klimat” z tym coraz mocniej się przekonuję, że takie rzeczy w ogóle nie powinny być punktami recenzji ponieważ a) planszówki to nie erpegi, b) imersja i klimat mogą być elementami emergentnymi ale na pewno nie koniecznymi(!) do czerpania satysfakcji z rozgrywki. Większy nacisk na mechaniki i uzasadnienia co one mogą generować a nie sugerowanie „wczuj się to się pobawisz” - takie postawienie sprawy to nie jest dobry znak w recenzji.
Zdaję sobie sprawę, że to może być kontrowersyjne stwierdzenie i sam nie uważam, że gry muszą ociekać klimatem, ale osobiście na pewno fajny klimat poprawia mój odbiór gry. Jednocześnie jego brak, jak np. w Beyond the Sun, nie przeszkadza mi absolutnie w cieszeniu się grą i wysokim jej ocenianiu :D
tommyray pisze: 07 paź 2023, 11:33 Poza tym spoko, witamy kolejnego pasjonata w naszym gronie!

Dziękuję :D
Moja kosmiczna planszówka - solkrig.pl
Moje growe recenzje - spacexpolska.pl/inne/recenzje
Mój growy fanpage - facebook.com/xboardgames
tommyray
Has thanked: 585 times
Been thanked: 963 times
Kontakt:

Post autor: tommyray »

Agnaton pisze: 07 paź 2023, 12:26
tommyray pisze: 07 paź 2023, 11:33 Parę uwag -
Jak to? :shock: Jest wstęp z 1 akapitem, o grze z 4 akapitami, rozgrywka z 9 i podsumowanie z 8.
Jak szukam info a danym aspekcie gry to nie widze gdzie jest. Wiem że to nie doktorat, ale ja tam nic nie widze :D. Wstęp rozwinięcie i podsumowanie to nie to co tygryski lubią najbardziej.
ODPOWIEDZ