Zgaduję, że dlatego, że przez brak dodatkowych nemesis. Sam mam wszystko poza tym dodatkiem i w sumie jakoś mi się nie śpieszy z zakupem.
Aeon's End (Kevin Riley)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Seraphic_Seal
- Has thanked: 421 times
- Been thanked: 364 times
Re: Aeon's End (Kevin Riley)
Jest sens brać Nowy Początek (ewentualnie z Tajemnicą Dziczy) nie mając w kolekcji nic innego z AE? Ten motyw ekspedycji brzmi bardzo ciekawie, takie mini legacy. Ale nawet dokupując Tajemnicę Dziczy to będzie tylko 2 różnych Nemesis. Ewentualnie mam możliwość wypożyczania sobie zupełnie podstawowej wersji z biblioteki. Do jutra promocja na portalu, więc czas nagli xd
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3732 times
- Been thanked: 3933 times
W new age jest 4 NemesisSeraphic_Seal pisze: ↑06 lis 2022, 19:58 Jest sens brać Nowy Początek (ewentualnie z Tajemnicą Dziczy) nie mając w kolekcji nic innego z AE? Ten motyw ekspedycji brzmi bardzo ciekawie, takie mini legacy. Ale nawet dokupując Tajemnicę Dziczy to będzie tylko 2 różnych Nemesis. Ewentualnie mam możliwość wypożyczania sobie zupełnie podstawowej wersji z biblioteki. Do jutra promocja na portalu, więc czas nagli xd
Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
No to na stronie Portalu jest babol i to dwukrotnie, bo zarówno w tekście stoi "Arkusz Nemezis" jak i zdjęcie jest tylko jednego Nemesis - Magoth.
-
- Has thanked: 331 times
- Been thanked: 482 times
Bardziej nas interesuje (potwierdzenie), czy kształt, rodzaj papieru i faktura kart będą te same co we wszystkich Aeonach poza Legacy, ale widzę, że subtelnie pominęliście temat

Siemanko wszystkim!!
Jak myślicie będzie dodruk wiecznej wojny?? Legacy mi się nie uśmiecha kupować i cena Nowego początku też trochę odpycha, tym bardziej, że po tym co ludzie pisali z preorderem zawsze coś może być nie tak. Do tego byłbym wdzięczny jakby ktoś podał linka do jakiegoś konkretnego randomizera albo nazwę apki czy coś. Z góry dzięki!!!

Jak myślicie będzie dodruk wiecznej wojny?? Legacy mi się nie uśmiecha kupować i cena Nowego początku też trochę odpycha, tym bardziej, że po tym co ludzie pisali z preorderem zawsze coś może być nie tak. Do tego byłbym wdzięczny jakby ktoś podał linka do jakiegoś konkretnego randomizera albo nazwę apki czy coś. Z góry dzięki!!!

-
- Has thanked: 1042 times
- Been thanked: 666 times
najlepszy randomizer: https://aeons-end-randomizer.de/randomizer/nemesis
-
- Has thanked: 126 times
- Been thanked: 213 times
Ma jedną bardzo duża wadę, nie da się ustawić 9x "Any"sasquach pisze: ↑22 lis 2022, 02:45 najlepszy randomizer: https://aeons-end-randomizer.de/randomizer/nemesis
Preferuje: średnie/ciężkie euro, rywalizacja. Gram we wszystko :D Niezwiązany z branżą.
NA SPRZEDAŻ Hegemony +2 dodatki + insert UV Carnegie + dodatek Trickerion Too Many Bones PL i inne
NA SPRZEDAŻ Hegemony +2 dodatki + insert UV Carnegie + dodatek Trickerion Too Many Bones PL i inne
- japanczyk
- Moderator
9x Any jest niegrywalne, wiec po co mialbys tak ustawiac?
-
przy podziale 3-2-4 jest niegrywalne? wszystkich bossów przeszliśmy na hardzie (poza jednym praktycznie nie do pokonania przy losowym rynku i losowych magach) z 2 podstawek i wszystkich małych dodatków, co jest niegrywalne?
Preferuje: średnie/ciężkie euro, rywalizacja. Gram we wszystko :D Niezwiązany z branżą.
-
da się, można robić swoje wzorce rynku i taką opcję też da się zrobić_leigam_ pisze: ↑22 lis 2022, 09:17Ma jedną bardzo duża wadę, nie da się ustawić 9x "Any"sasquach pisze: ↑22 lis 2022, 02:45 najlepszy randomizer: https://aeons-end-randomizer.de/randomizer/nemesis
-
A super, kiedyś się chyba nie dało tego zrobić.
-
ale 9xany = 3-2-4? 9xAny rozumiem, że masz 9 kompletnie losowych kart rynku, co nie jest tym samym co 3 dowolne klejnoty, 2 dowolne artefakty i 4 dowolne zaklęcia
-
generalnie tak, ale są wyjątki w postaci magów, którzy w zasadzie nie muszą kupować kart z rynku, żeby grać wydajnie

- japanczyk
- Moderator
Nie no, myslalem, ze chodzi ci o kompletny random - to przeciez masz setup 9xAny dla standardowego setupu 3-2-4
-
Instrukcja sugeruje ustawienie 3-2-4 i w sumie zawsze tak grałem domyślnie bo tak mi było dobrze i nie potrzebowałem zmieniać. Ale fakt nie sprecyzowałem.
Prawdopodobieństwo że wyjdą same kryształy >5 jest bardzo, bardzo małe, nie wiem czy mi się kiedykolwiek trafiło, a reszta jest do ogarnięcia.
Prawdopodobieństwo że wyjdą same kryształy >5 jest bardzo, bardzo małe, nie wiem czy mi się kiedykolwiek trafiło, a reszta jest do ogarnięcia.
Polecam spróbować 2-3-4. Klejnoty ogólnie mają mniej ciekawe efekty niż relikty plus 3 stosy(21 kart) klejnotów to po prostu za dużo, bo nie kupuje się ich aż tak wiele. Nawet przy grze na 4 magów przy 2-3-4 wychodzi nam 2*7/4 = 3.5 klejnotów na każdego gracza co jest wg mnie totalnie wystarczającą ilością przy dobrym zarządzaniu talią. Przy niektórych marketach lub magach to w ogóle można sobie poradzić bez kupowania ani jednego klejnotu._leigam_ pisze: ↑22 lis 2022, 10:04 Instrukcja sugeruje ustawienie 3-2-4 i w sumie zawsze tak grałem domyślnie bo tak mi było dobrze i nie potrzebowałem zmieniać. Ale fakt nie sprecyzowałem.
Zgaduję, ze Lost z dodatku New Age. Ma osobną talię na boku, którą wykorzystuje do ulepszania podstawowych kryształów/iskier gdy zagra swoją unikalną kartę. Trzymając iskrę na bramie można nawet ulepszać deck co turę.
A myślałem, że jakoś dziwnie gram, że mi dwa stosy klejnotów zupełnie wystarczają. Może niektóre osoby, które mocno dostają w kość od Nemezis właśnie na tym się gubią, że skupiają się na zakupach klejnotów, żeby potem ostro inwestować w najdroższe karty, tyle, że do tego czasu to i Nemezis już wyskakuje z mocniejszych popleczników i zamiast atakować jego, musimy się skupić na nich.
Aeon's End to jednak nie jest gra, gdzie mamy coś zbierać i po grze da nam to wygraną, albo gromadzić siły na ostateczne starcie i wtedy walnąć z grubej rury, tylko trzeba od początku do końca skupić się na jak najbardziej efektownym odejmowaniu punktów (i znów, lepsze może być 3 bramy po 2 ataku, zamiast 1 brama za 6 - bo można tę samą moc ataku efektywniej wykorzystać).
Może dlatego i z losowym rynkiem sporo osób nieźle sobie radzi (a nawet dopiero wtedy czuje wyzwanie), bo właśnie skupiają się na szybkim działaniu tym czym się da.
-
Zdecydowanie Lost jest najbardziej niezależnym od rynku magiem, ale grupa magów, którzy dają radę bez kupowania kart z rynku jest większa:
Spoiler:
Spoiler:
- Portal Games
- Has thanked: 34 times
- Been thanked: 428 times
- Kontakt:
Cześć! Daj znać, czy koniec końców zdecydowałeś się na promkę? Tymczasem wszystkim niezdecydowanym polecamy video unboxing, który przygotował dla Was Marek z ekipy Portal Games: https://www.youtube.com/watch?v=ma0BqtPa4mgSeraphic_Seal pisze: ↑06 lis 2022, 19:58 Jest sens brać Nowy Początek (ewentualnie z Tajemnicą Dziczy) nie mając w kolekcji nic innego z AE? Ten motyw ekspedycji brzmi bardzo ciekawie, takie mini legacy. Ale nawet dokupując Tajemnicę Dziczy to będzie tylko 2 różnych Nemesis. Ewentualnie mam możliwość wypożyczania sobie zupełnie podstawowej wersji z biblioteki. Do jutra promocja na portalu, więc czas nagli xd
- Bludgeon
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 100 times
Szkoda że nie udało się wypuścić na rynek Nowego Początku przed gwiazdką. Prawdopodobnie kupa hajsu Portalowi przepadła (ja np. kupiłbym 1 dla siebie i 1 na prezent).
Everything you do, think, or say
is in the pill you took today
is in the pill you took today