7 Cudów Świata: Pojedynek (Antoine Bauza, Bruno Cathala)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: 7 Cudów Świata: Pojedynek (Antoine Bauza, Bruno Cathala)
Ja jestem bardzo pozytywnie zaskoczony Agorą. Wcześniej ten dodatek spadł u mnie z wishlisty ze względu na nierówne recenzje i generalnie lepsze oceny Panteonu. Ostatnio jednak kupiłem Agorę jako uzupełnienie jakiegoś większego zamówienia (bo darmowa wysyłka). I jest bomba;) Mojej partnerce Agora przypasowała dużo bardziej niż Panteon. Ja doceniam oba dodatki, ale o ile na Panteon nie zawsze mam ochotę, tak bez Agory raczej już nie będę grał. No, chyba że po bardzo długiej przerwie. Nie próbowałem jeszcze obu dodatków jednocześnie, w święta postaram się nadrobić.
-
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 11 times
Jeżeli taki temat był już poruszany to wybaczcie, ale zastanawiam się czy kupić normalne 7 cudów świata czy pojedynek. Najczęściej gram w małym składzie. Pytanie czy duża wersja gry działa dobrze na dwie osoby, albo czy pojedynek jest w czymś lepszy skoro jest przystosowany specjalnie na dwie osoby ? Biorę pod uwagę też zakup dodatków bez względu na wersję gry
- PytonZCatanu
- Has thanked: 1859 times
- Been thanked: 2303 times
Jeśli mniejsze grono oznacza dokładnie 2 osoby, to Pojedynek.Sajmonella pisze: ↑24 wrz 2022, 20:36 Jeżeli taki temat był już poruszany to wybaczcie, ale zastanawiam się czy kupić normalne 7 cudów świata czy pojedynek. Najczęściej gram w małym składzie. Pytanie czy duża wersja gry działa dobrze na dwie osoby, albo czy pojedynek jest w czymś lepszy skoro jest przystosowany specjalnie na dwie osoby ? Biorę pod uwagę też zakup dodatków bez względu na wersję gry
Te dwie gry są siostrami, mają ewidentnie podobne motywy, ale Pojedynek został świetnie skrojony na dwie osoby. Nie chciałbym grać na 2 w zwykłe 7 cudów
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 1.01.2024
- scraber
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 118 times
W starej wersji, dwuosoby tryb był tak słaby, że został wyrzucony w nowym druku. Nie przepadam też za graniem we 3, każdy z każdym sąsiaduje i łatwo policzyć karty co może do Ciebie ewentualnie wrócićSajmonella pisze: ↑24 wrz 2022, 20:36 Jeżeli taki temat był już poruszany to wybaczcie, ale zastanawiam się czy kupić normalne 7 cudów świata czy pojedynek. Najczęściej gram w małym składzie. Pytanie czy duża wersja gry działa dobrze na dwie osoby, albo czy pojedynek jest w czymś lepszy skoro jest przystosowany specjalnie na dwie osoby ? Biorę pod uwagę też zakup dodatków bez względu na wersję gry
-
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 11 times
Czyli wybiorę Pojedynek, dzięki za podpowiedzi
- SosnowyPatyk
- Has thanked: 113 times
- Been thanked: 123 times
Kupiłem grę w piątek, wczoraj miałem wreszcie okazję ją przetestować i gra mi się zdecydowanie lepiej niż w normalną wersję, choć mógłbym w zasadzie zaryzykować stwierdzenie że to całkiem inne gry. Dodanie warunków pozwalających skończyć grę przed czasem, rozłożony "pasjans" zamiast draftu, który bardziej mi się podoba, sprawiają że gra się super. Choć w zasadzie karty mogłyby być wielkości takiej jak w wersji bazowej, ale rozumiem, że przez to ciężko byłoby rozłożyć ten "pasjans" na stole i mieć na nim jeszcze miejsce na grę. Na dodatek wypraska jest super (choć też już bym ją zmodyfikował - osobne dołeczki na różne nominały, osobne wytłoczki na osobne epoki). Generalnie nie żałuję ani złotówki z i tak taniej gry.
komu? czemu? - ludziom, osobom, planszówkom
z kim? z czym? - z osobą, z planszówką
ludzią - narzędnik słowa ludzia, gdyby istniało ;)
- PytonZCatanu
- Has thanked: 1859 times
- Been thanked: 2303 times
Pograj 5-10 razy i zaunwestuj w dodatki - gra wchodzi na wyższy poziom.SosnowyPatyk pisze: ↑28 lis 2022, 10:39 Kupiłem grę w piątek, wczoraj miałem wreszcie okazję ją przetestować i gra mi się zdecydowanie lepiej niż w normalną wersję, choć mógłbym w zasadzie zaryzykować stwierdzenie że to całkiem inne gry. Dodanie warunków pozwalających skończyć grę przed czasem, rozłożony "pasjans" zamiast draftu, który bardziej mi się podoba, sprawiają że gra się super. Choć w zasadzie karty mogłyby być wielkości takiej jak w wersji bazowej, ale rozumiem, że przez to ciężko byłoby rozłożyć ten "pasjans" na stole i mieć na nim jeszcze miejsce na grę. Na dodatek wypraska jest super (choć też już bym ją zmodyfikował - osobne dołeczki na różne nominały, osobne wytłoczki na osobne epoki). Generalnie nie żałuję ani złotówki z i tak taniej gry.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 1.01.2024
- SosnowyPatyk
- Has thanked: 113 times
- Been thanked: 123 times
Pewnie tak się stanie Cofam info o wyprasce, bo zacząlem przeglądać internety w poszukiwaniu insertu, a ten stockowy daje możliwości, o których pisałem, tylko ja nie zauważyłem
komu? czemu? - ludziom, osobom, planszówkom
- ave.crux
- Has thanked: 807 times
- Been thanked: 1247 times
Koniec końców dokupisz oba dodatki (bo warto) i wsadzisz to w insert od folded space żeby mieściło się w jednym pudle ;>SosnowyPatyk pisze: ↑28 lis 2022, 10:50 Pewnie tak się stanie Cofam info o wyprasce, bo zacząlem przeglądać internety w poszukiwaniu insertu, a ten stockowy daje możliwości, o których pisałem, tylko ja nie zauważyłem
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
-
- Has thanked: 177 times
- Been thanked: 193 times
Całe szczęście że karty są małe, bo z dodatkami gra zajmuje dużo miejsca na stoleSosnowyPatyk pisze: ↑28 lis 2022, 10:39 Kupiłem grę w piątek, wczoraj miałem wreszcie okazję ją przetestować i gra mi się zdecydowanie lepiej niż w normalną wersję, choć mógłbym w zasadzie zaryzykować stwierdzenie że to całkiem inne gry. Dodanie warunków pozwalających skończyć grę przed czasem, rozłożony "pasjans" zamiast draftu, który bardziej mi się podoba, sprawiają że gra się super. Choć w zasadzie karty mogłyby być wielkości takiej jak w wersji bazowej, ale rozumiem, że przez to ciężko byłoby rozłożyć ten "pasjans" na stole i mieć na nim jeszcze miejsce na grę. Na dodatek wypraska jest super (choć też już bym ją zmodyfikował - osobne dołeczki na różne nominały, osobne wytłoczki na osobne epoki). Generalnie nie żałuję ani złotówki z i tak taniej gry.
-
- Has thanked: 110 times
- Been thanked: 457 times
Ostatnio pojawił się ciekawy stream (tutaj zapis: ) pokazujący implementację AI do tej gry (nazwaną ZeusAI).
Autorzy postanowili zintegrować stworzonego przez siebie gracza AI z platformą BGA i zorganizować pokazowy mecz z jednym z topowych graczy na platformie. Fajnie to wygląda, jest to mecz BO5 (do trzech zwycięstw) i nawet jest zaimplementowany "termometr" pokazujący szacowane szanse na wygraną/przegraną obliczone przez silnik.
Fajna inicjatywa, doceniam i polecam obejrzeć. Dobrze, że swoje umiejętności i możliwości chłopaki wykorzystali w taki sposób
Naszła mnie taka refleksja: ciekawe jak szybko będą powstawać silniki do innych gier i kiedy zaczniemy głośno mówić o problemie "grania z silnikiem". W przypadku platform szachowych istnieje wiele mechanizmów, które starają się takie sytuacje wykrywać i z nimi walczyć, ale w dość świeżym temacie nowoczesnych gier planszowych to nie takie proste, a takie platformy jak BGA są podatne na używanie silnika do oszukiwania (bez uprzedzenia przeciwnika).
Ale to tylko dygresja, cieszmy się, że coś takiego powstało, zawsze mnie takie tematy fascynują
Spoiler:
Autorzy postanowili zintegrować stworzonego przez siebie gracza AI z platformą BGA i zorganizować pokazowy mecz z jednym z topowych graczy na platformie. Fajnie to wygląda, jest to mecz BO5 (do trzech zwycięstw) i nawet jest zaimplementowany "termometr" pokazujący szacowane szanse na wygraną/przegraną obliczone przez silnik.
Fajna inicjatywa, doceniam i polecam obejrzeć. Dobrze, że swoje umiejętności i możliwości chłopaki wykorzystali w taki sposób
Naszła mnie taka refleksja: ciekawe jak szybko będą powstawać silniki do innych gier i kiedy zaczniemy głośno mówić o problemie "grania z silnikiem". W przypadku platform szachowych istnieje wiele mechanizmów, które starają się takie sytuacje wykrywać i z nimi walczyć, ale w dość świeżym temacie nowoczesnych gier planszowych to nie takie proste, a takie platformy jak BGA są podatne na używanie silnika do oszukiwania (bez uprzedzenia przeciwnika).
Ale to tylko dygresja, cieszmy się, że coś takiego powstało, zawsze mnie takie tematy fascynują
Bardzo ciekawy materiał dzięki za wrzucenie, moich kilka obserwacji ukrytych za spoilerem:
Spoiler:
-
- Has thanked: 110 times
- Been thanked: 457 times
Pytanie czy ktoś ma dostęp do fanowskich dodatków przetłumaczonych na polski. Chodzi o dodatek Liderzy i Natura. Co do Liderów to dowiedziałem się, że karty nie są tłumaczone (tutaj), więc przetłumaczę sobie sam, a Natura podobno ma wszystko przetłumaczone, ale plików nie znalazłem.
Jest jeszcze wariant Solo - tam też są karty liderów - czy istnieją karty z przetłumaczonymi nazwami? Do tego dochodzą też fanowskie dodatki Agora i Panteon (mówię o fanowskich dodatkach solo do oficjalnie wydanych Agory i Panteonu). Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?
Jeśli coś takiego nie istnieje, to też przetłumaczę sobie sam.
Z góry dzięki
Jest jeszcze wariant Solo - tam też są karty liderów - czy istnieją karty z przetłumaczonymi nazwami? Do tego dochodzą też fanowskie dodatki Agora i Panteon (mówię o fanowskich dodatkach solo do oficjalnie wydanych Agory i Panteonu). Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?
Z góry dzięki
MB Print ma przetłumaczone pliki - Natury, Liderów i nawet Solo. Do tego ostatniego sam tłumaczyłem instrukcje. Niestety nie mam plików, ale mam wszystkie 3 dodatki wydrukowane u nich i są po polsku.dannte pisze: ↑11 lut 2024, 14:38 Pytanie czy ktoś ma dostęp do fanowskich dodatków przetłumaczonych na polski. Chodzi o dodatek Liderzy i Natura. Co do Liderów to dowiedziałem się, że karty nie są tłumaczone (tutaj), więc przetłumaczę sobie sam, a Natura podobno ma wszystko przetłumaczone, ale plików nie znalazłem.
Z góry dzięki
W końcu po raz pierwszy zagrałem z Agorą i wrażenia były bardzo pozytywne. Zdziwiłem się jak ładnie ten dodatek wpasował się w podstawkę, zero zgrzytów mechanicznych, jeszcze więcej interakcji i czwarty warunek zwycięstwa. Już teraz stawiam Agorę wyżej niż Panteon, który wydawał mi się doszyty na siłę i nieporęczny w obsłudze na tyle, że na długi czas wróciłem do gołej podstawki. Dam mu jeszcze szansę w połączeniu z Agorą, ale to już pewnie będzie za dużo